Reportaj
Aventură română Made in England : De la „more, more meat” la divorţul Elenei Udrea din metroul suspendat – GALERIE FOTO
„ID please”, zice „gorila” de la intrarea în Verve, un club din centrul Londrei, în care sâmbătă seară parcă s-a dat drumul la pompa cu naţionalităţi. Trei români, dintre care doi cu state vechi de Regat Unit, scot buletinele. Ce eroare… Bodyguardul vede că-s români, bagă un „unfortunate”, adică regretă cumva, şi le cere să facă o frumoasă cale întoarsă. Acolo nu pot intra… Când e vorba de oameni din spaţiul mioritic, nici măcar de cheltuit bani nu mai sunt buni. Încă o încercare, la Right Blue… „15 pounds” cere o „gorilă” parcă trasă la indigo cu precedenta. Pentru ceilalţi intrarea e doar vreo 6 lire. Urmează o negociere, românaşii dau să plece când aud, „OK, 10 pounds” şi se întorc… 
Botosani made in London

România? „More, more meat”

Este una dintre umilinţele pe care românii, fie ei mai noi sau mai vechi prin „Great Britain”, trebuie să le suporte „day by day” în ţara reginei. Şi asta într-o capitală europeană în care englezii get-beget par deja a fi în minoritate, pierduţi într-o mare de indieni, pakistanezi, coreeni, japonezi, chinezi, ruşi, polonezi, albanezi, italieni şi, bineînţeles, români. Romania? Gipsy, girl, Dracula, Ceauşescu & „more, more meat”, cam asta este, foarte pe scurt, opinia generală a britanicilor despre români. Iar carnea asta multă nu e neapărat dintr-aia vie, asta e opinia lor: românii mănâncă foarte, foarte multă carne.

Strip-tease cam scump pentru Balcani

E însă şi destulă „vie”. „Cred că 80% dintre fetele din cluburile din strip-tease sunt românce. Nu este bar să nu aibă măcar o dansatoare româncă”, spun botoşănenii care lucrează de ani buni în capitala Angliei. Cluburile respective sunt pentru „middle class”, categorie socială din care prea puţini români fac parte şi care nu-şi prea permit un desfăţ… la pielea goală. Tot aşa cum nici fetele nu prea ajung să dănţuiască la bară în cluburile pentru „elite”, alea-s mai ales pentru norvegiene. „200 de lire îţi cer numai ca să vorbească cu tine vreo juma’ de oră, o oră”. Cine ştie ce-ţi spun la ureche…?

Aproape jumătate de milion de lire o casă

Majoritatea românilor de aici se află exact la opusul „high class”-ului, ei fac parte din ceea ce se numeşte „precariat”. Cam 15% din populaţia Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se încadrează în această categorie. Oamenii care o compun lucrează în mare parte pe şantiere, ca îngrijitori şi… „cleaneri”. Mai toţi locuiesc în case închiriate, ceea ce nu este neapărat un lucru ruşinos. Şi asta fiindcă în Anglia, dar mai ales în Londra, foarte puţină lume îşi permite să-şi cumpere o casă. Blocurile sunt teribil de puţine, destinate în general celor pentru care şi „precariatul” reprezintă un ţel, în general sunt drogaţi, alcoolici, asistaţi social etc., iar casele sunt scumpe chiar şi pentru englezii… englezi. O casă cu etaj în Londra, într-o zonă de mijloc, costă în jur de 450.000 de lire sterline. Şi să nu vă imaginaţi că o casă dintr-asta la Londra e tot cam aceeaşi ca una din Botoşani. Nu, sunt foarte mici, nu prea au living, iar „curte” este deja un cuvânt mult prea pretenţios pentru cei câţiva metri pătraţi, suficienţi cât să încapă o maşină şi… gunoiul pe care ţi-l ridică firma de salubritate. Aşa că proprietarii, milionari cu afaceri imobiliare, le-am împărţit în „flat”-uri, un apartament la parter, altul la etaj şi le-au dat la închiriat. Fără „câştigurile colaterale” unui director de la Botoşani nu prea i-ar ajunge salariul pe o lună doar pentru chirie fiindcă se ridică la vreo 1.000 de lire. Iar lira trece uşurel de 5 lei… Unde mai pui cheltuielile cu apa, căldura (aici şi în iunie se dă drumul noaptea la centrală), gunoiul, care se duc şi ele la vreo 300 – 400 de lire?

Clădirile la care muncesc românii, desprinse parcă de pe altă planetă

La englezi munca şi retribuţia se calculează în general la oră, sunt români plătiţi doar cu 6 lire, ceea ce înseamnă că abia dacă fac bani de-o chirie, dar care preferă să se chinuiască aici decât să se întoarcă în ţară. Îi găseşti în general pe şantiere şi prin staţiile de metrou, care au parte de un program uriaş de modernizare. De exemplu, în perioada 2003 – 2007, când „Templul Fotbalului” a fost reconstruit din temelii, devenind „New Wembley”, s-a dublat şi capacitatea staţiei de metrou alăturate. Tot românii muncesc din greu şi la City of London şi la Canary Wharf, un fel de Wall Street londonez, plin de clădiri uriaşe, care sfidează legile gravitaţiei şi în care sediul uriaş al „Ernest & Young” se învecinează cu Primăria Londrei, un imobil venit parcă de pe altă planetă. Lor li se alătură „Tower Bridge”, podul care din când în când se ridică pentru a face loc yahturilor miliardarilor pentru care s-a amenajat la mică distanţă un golf unde îşi ancorează bijuteriile. Aici tradiţia şi modernitatea se îmbină fericit, clădirile cu birouri luxoase fiind vecine cetăţii care adăposteşte „The Crown Jewels”. Cât despre magazine, astea sunt pline de pakistanezi, indieni şi negri, astfel încât se naşte firesc întrebarea firească, „da’ englezii unde mai lucrează?”. „În birourile luxoase pe care le construiesc românii”, vine prompt răspunsul. Şi asta se vede inclusiv în metroul suspendat care pleacă din Canary Wharf, în care englezii cu costume călcate la milimetru, citind Financial Times stau alături de românii de pe şantier care-şi împărtăşesc opinii despre divorţul Elenei Udrea.
VEZI ŞI:
 REPORTAJ : Turkiye Romena, de la topless la plajă îmbrăcată, de la Ataturk la Monica – GALERIE FOTO
Un singur text pentru un oraş cu peste 7 milioane de locuitori, în care cosmopolitul şi opulenţa se împletesc cu simplitatea şi sărăcia, în care tradiţia şi contemporanul îşi dau atât de natural mâna, e prea puţin şi de aceea, mai bine lăsăm imaginile să vorbească. Dacă uneori un gest poate face cât 1.000 de cuvinte, în cazul Londrei o poză poate face măcar cât 100 de semne de exclamaţie.
Big Ben, de aici se dă ora exactă în Europa

Big Ben London
Big Ben London 2
Big Ben London 3
Big Ben London 4[[galerie-foto]]

CITEŞTE ŞI:
 Macaronari de BotoşaniOrașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
Loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Ma bucur ca ati avut placerea sa cunoasteti aceste locuri.Imi plac fotografiile , da multe detalii, se cunoaste mana de profesionist. Am spus in calitate de turist care a strabatut Londra cu piciorul. Sustin punctul de vedere a ,, justitiarului".Sa ne impunem cu eleganta si demnitate pentru ca avem cultura, bogatie naturala si sufleteaca si in ultimul rand avem capacitati intelectuale de aici din Romania pleca tinerii care au studiat - asta nu inseamna valori intelectuale- pentru ca ei s-au integrat foarte bine in Occident....Inca o data Felicitari echipei
20 iunie 2013, 15:00
Autorule, citeste Cornel Miron blogspot si o sa afli mai multe despre romanii din Anglia...cei mai multi dintre cei plecati din tara nu vor sa se mai intoarca nu pentru ca n ar vrea...doar ca nu prea mai au la ce! Salutari
17 iunie 2013, 23:04
Din pacate aceasta atitudine fata de romani,nu e numai a englezilor.La fel ne trateaza si nemtii si francezii si cei din tarile nordice....Asta ni se datoreza.Am fost umili cand trebuia sa fim demni si ne-am imbatosat cand trebuia sa mai lasam de la noi.Acum ca sa revenim la normal,ar trebui,ca la momentul oportun,sa "le-o tragem dur peste bot",sa invete ca nu suntem un popor de caverna.Asta ar trebui sa inceapa de la Europarlamentari,de la Guvernanti,diplomati,pana la simplul cetatean.Cred ca ar trebui sa fim putin mai "artagosi",sa le aratam ca avem si noi opinii,ca avem dorinti,ca avem idei,ca avem capacitati etc.etc.
15 iunie 2013, 15:59
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Cea mai importantă valoare pe care trebuie să o protejăm și este în sarcina noastră, este viața. Pentru viața acestor oameni și pentru condițiile decente pe care trebuie să le aibă, trebuie să depunem tot efortul pentru c ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8742 lei
USD
Dolarul SUA
4.0186 lei
CHF
Francul elveţian
4.5297 lei
GBP
Lira sterlină
5.4736 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8638 lei
XAU
Gramul de aur
238.3750 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2335 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3591 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0974 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1593 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.8 o C
Dorohoi
-4.1 o C
Bucecea
-3.0 o C
Darabani
-6.6 o C
Saveni
-3.9 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.