Naţional
DIICOT-ul ”călare” pe o grupare specializată în spargeri de ATM-uri - Metoda Jackpotting & racolare de săgeți

Procurorii DIICOT au reținut opt persoane, cetățeni români și moldoveni, acuzate că fac parte dintr-o grupare care a fraudat cu ajutorul unui virus informatic mai multe terminale tip ATM aparținând unor bănci din România, Ungaria, Cehia, Spania și Rusia.

Acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice

 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii i-au reținut pentru 24 de ore pe Denis Dari, Sorin Mihăilă, Ilie Iulian Motofeanu, Gabriel Onea, George Ovidiu Raportoru, Solozabal Cuartero Rodion, Tulli Renato Marius și Simona Udilă, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, alterarea integrității datelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice și distrugere.
Procurorii susțin că, în perioada decembrie 2014 — octombrie 2015, pe teritoriul României (cu predilecție pe raza municipiului București) și Republicii Moldova, a activat o grupare transfrontalieră formată din mai mulți cetățeni români și moldoveni, care avea ca scop obținerea de foloase materiale injuste prin săvârșirea de infracțiuni informatice, atât pe teritoriul țării, cât și pe teritoriul mai multor state europene.
S-a reținut că faptele au constat în încercarea compromiterii și fraudării sau, după caz, compromiterea tehnică și fraudarea cu ajutorul unui virus informatic a mai multor terminale tip ATM aparținând unor instituții bancare de pe teritoriul României (București și alte zone din țară), dar și din străinătate (Ungaria, Cehia, Spania, Rusia), prejudiciul fiind de aproximativ 200.000 de euro.
Gruparea a activat aproximativ un an, între membrii acesteia existând raporturi de subordonare specifice unei structuri organizatorice de tip ierarhic.
Conform DIICOT, grupul infracțional a fost inițiat și constituit pe parcursul anului 2014 de către cetățeanul moldovean Solozabal Cuartero Rodion și acoliții săi Baduh Iurie și Denis Dari, precum și de către cetățeanul român Sorin Mihăilă, zis "Haliu", acesta din urmă fiind locotenentul și persoana de încredere a liderului moldovean, al cărui principal rol a fost acela de a asigura și ține legătura cu membrii grupării din România și de a racola cetățeni români ("săgeți"), care aveau rolul de a identifica și participa la compromiterea și fraudarea terminalelor ATM.

 

Influență în lumea interlopă ruso-moldoveană


Astfel, la această grupare, au aderat de-a lungul timpului cetățenii români George Ovidiu Raportoru, Tulli Renato Marius, Mihai Claudiu Mihăilă, Ilie Iulian Motofeanu, Gabriel Olbea, fiind apoi sprijinită de suspecții Laurențiu Cismaru, Adrian Hogea, Beatrice Mihăilă și Simona Udilă.  Anchetatorii susțin că liderul grupării, Solozabal Cuartero Rodion, avea relații și influență în lumea interlopă ruso-moldoveană, împrejurare care a facilitat achiziționarea de către grupare a virusului informatic necesar fraudării bancomatelor.
Totodată, el coordona din spate activitatea grupării, în special activitatea echipei sale de cetățeni moldoveni, deținând cunoștințele tehnice necesare bunei funcționări a aplicației informatice de tip malware, cu ajutorul căreia erau compromise sistemelor informatice instalate în interiorul bancomatelor.  Astfel, din brigada direct subordonată lui Solozabal Cuartero Rodion, Denis Dari era cel care deținea virusul informatic de tip "malware", destinat compromiterii sistemelor informatice ale bancomatelor. El răspundea de manipularea nemijlocită, accesarea efectivă și instalarea în memoria sistemului informatic al ATM-ului a respectivului virus.
Un alt membru al echipei moldovene a fost Naduh Iurie, care avea rolul de a-l însoți pe Denis Dari atunci când erau fraudate bancomatele.  Cel de-al doilea palier al grupării era reprezentat de către membrii executanți, care participau la identificarea și fraudarea terminalelor ATM, precum și la ridicarea banilor.  Procurorii DIICOT mai susțin că membrii acestei grupări foloseau metoda de fraudare denumită "Jackpotting".  Astfel, în prima etapă, erau identificate bancomate ce urmau să fie ținta atacurilor, fiind preferate anumite tipuri de ATM-uri (terminale de tip NCR), terminale care nu erau încastrate în zidurile băncii și care puteau fi astfel manipulate cu ușurință.
S-au avut în vedere bancomatele al căror modul electronic existent în partea superioară (și în care se afla computerul aparatului) putea fi deschis și rabatat cu ajutorul unei chei universale și al cărui sistem informatic era prevăzut cu dispozitive CD-ROM, componentă necesară instalării și introducerii datelor informatice frauduloase.

 

Gruparea se folosea de un virus de tip ”ulssm.exe”


În continuare, verificările și activitățile prealabile vizau existența sau nu a sistemelor de alarmă prevăzute la nivelul bancomatelor (în caz afirmativ procedându-se la anihilarea acestora prin lipirea cu bandă adezivă tip scotch a micro-releului/senzorului de alarmă), fotografierea componentelor electronice ale modulului informatic și verificarea unității CD-ROM, componenta sistemului informatic al bancomatului, montat în partea superioară a acestuia.
Gruparea folosea un virus de tip "ulssm.exe", care era setat să funcționeze în parametrii corespunzători doar pe timpul weekend-urilor. Ca urmare a verificărilor online efectuate cu privire la programele informatice de tip "malware", utilizate la infectarea ATM-urilor din mai multe țări prin aceeași metodă, a rezultat că fișierul executabil cu denumirea "ulssm.exe" era copiat de pe un mediu optic (suport tip CD), iar, după extragerea numerarului, virusul era șters de către utilizatorul său în mod automat, astfel încât după comiterea faptei erau identificate doar urme ale respectivului soft. Cu ajutorul acestui virus, sistemul informatic și de operare al ATM-ului era determinat să elibereze sume de bani, fără ca membrii grupării să utilizeze carduri bancare. Extragerea banilor din bancomate se făcea în mod eșalonat, cu sume fixe de 4.000 de lei.
Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente — Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — Inspectoratul General al Poliției Române.  DIICOT precizează că s-a semnat un acord de formare a unei echipe comune de anchetă între România, Republica Moldova și Marea Britanie.  Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea Eurojust.  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 

După 32 de ani: Ion Iliescu este trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii
Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii.
Culmea prostiei: A cumpărat un permis fals și a mers să îl preschimbe
Doar că polițiștii i-au arătat cătușele, în loc de permis.
INCREDIBIL: Bărbat reținut după ce a electrocutat-o pe soția sa timp de mai multe ore
Cei doi se aflau în proces de divorț.
TRAGEDIE pe șosea: O fată de 15 ani a murit în mașina condusă de prietenul ei, tot de 15 ani
Un adolescent în vârstă de 15 ani a provocat o tragedie. O fată de aceeași vârstă și-a pierdut viața, după ce băiatul s-a dat în spectacol.
TRAGEDIE: Un primar, fiica sa și încă o persoană au murit după ce au căzut într-o fosă septică
 Salvatorii au încercat resuscitarea mai bine de o oră. O a patra victimă a fost transportată la UPU.
Cum a reușit un şofer cu BMW să încaseze o amendă de 20.000 lei pe malul mării
Poliţiştii locali l-au identificat şi sancţionat contravenţional cu suma de 20.000 lei pe conducătorul auto.
Un avocat a fost reținut după ce și-ar fi aruncat iubita de la etajul 6
Un avocat a fost reţinut vineri de procurorii, fiind acuzat că în urmă cu un an şi-ar fi aruncat iubita pe fereastră de la etajul şase, iar aceasta a murit pe loc.
Bărbatul ucis în bătaie în trafic a fost campion la box şi s-a luptat cu celebrul Francisc Vaştag
Moarte cutremurătoare a unui fost campion la box, care la sfârşitul anilor 80 se bătea, de la egal la egal, cu marele campion Francisc Vaştag. Miercuri, bărbatul a murit după ce a fost lovit în trafic de șoferul unei dubițe, pe motiv că fostul campion i-ar fi acroșat oglinda.
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
A fost dată în judecată, a pierdut procesul din România, a fost marginalizată de colegii ei și ignorată la restul concursurilor școlare. A făcut singură plângere la CEDO, apoi, pentru a se putea apăra eficient, s-a înscris la Facultatea de Drept.
Mesaje trimise Poliției Române: ”Luptătorii din Ucraina vor să arunce în aer un spital din Transilvania și să omoare un medic”
Poliția Română a anunțat miercuri dimineață, 29 iunie, că pe adresa de e-mail a instituției a fost primit cu repetiție un mesaj ciudat.
Start pentru transformarea digitală a României: Cloud guvernamental de 600 de milioane de euro
Guvernul României condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a adoptat OUG pentru cloud-ul guvernamental, o investiție de 600 de milioane de euro, un prim pas esențial in transformarea digitală a României.
Doliu în presă: Jurnalistă găsită moartă în casă, cu capul pe masă
De la începerea războiului în Ucraina a fost pe baricade. 
Fraudă la Evaluarea Națională: Profesor acuzat că a publicat subiectele înainte de examen
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că la prima probă de la Evaluarea Națională 2022, care a avut loc marți, au fost două tentative de fraudă, elevii fiind eliminați și notați cu nota 1, iar la Suceava un profesor ar fi distribuit subiectele de dimineață.
Actor de 34 de ani găsit fără suflare în propria locuință, anchetatorii iau în calcul ipoteza unei sinucideri
Bărbatul a fost găsit mort în propria locuință, după ce ieri, 7 iunie, și-ar fi agresat soția. Cei doi erau în proces de divorț, bărbatul având și un ordin de restricție emis pe numele său.
Angajări de amploare în structurile MAI: Aproape 8.000 de polițiști, militari și alte categorii de noi angajați vor deveni bugetari în uniformă
Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre prin care efectivele structurilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe timp de pace se suplimentează cu 7.880 posturi. Este vorba de 5.654 polițiști, 975 militari, 201 personal civil și 1.050 soldați și gradați profesioniști.
Viața bate filmul: Femeie de 89 de ani tâlhărită de o alta care i-a pus narcotice în cafea
Expertă în tâlhării, femeia de 74 de ani avea deja o condamnare la 12 ani de închisoare.
Tatăl care şi-a înecat copiii, GĂSIT după trei zile
Bărbatul de 30 de ani care, duminică, şi-a înecat cei doi copii, o fetiță în vârstă de 5 luni și un băiețel de 4 ani, a fost găsit.
Al doilea caz în doar o săptămână: Un tată și-a înecat doi copii după ce s-a certat cu soția
O fetiță de cinci luni și un băiețel de patru ani au murit înecați după o ceartă a părinților.
Poșta Română a început să vândă alimente și băuturi: Deschidem o nouă perspectivă asupra pieței
Poșta Română și Auchan Retail România au încheiat un parteneriat pentru vânzarea de produse alimentare și nealimentare în incinta oficiilor poștale din țară. Proiectul debutează cu o etapă pilot în patru oficii poștale din Pitești. Inaugurarea a avut loc vineri, în prezența directorilor generali ai celor două companii.
Mama care s-a aruncat cu ambii copii în brațe de pe un bloc plănuia să se recăsătorească cu fostul soț
Femeia de 33 de ani care s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje, împreună cu copiii ei, un băiat de 3 ani şi o fată de 6 ani, urma să se recăsătorească cu tatăl copiilor ei de care divorţase în urmă cu mai multă vreme.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.2 o C
Dorohoi
18.0 o C
Bucecea
19.0 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
17.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.