Interviuri
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Liviu Toma, Pro România: Pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani - VIDEO

Prezența lui Liviu Toma pe lista de candidați la Primăria Botoșani a Partidului Pro România a fost una dintre surprizele politice din vara abia încheiată. Și aceasta nu neapărat datorită plecării sale din PSD, formațiune cu care avea relații glaciale de vreo doi ani, ci prin prisma faptului că formațiunea condusă de Mihaela Huncă pregătise inițial o altă persoană. Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar cu al treilea aspirant de pe buletinele de vot, actual vicepreședinte al Consiliului Județean.

”Știu, vreau și pot”

 

-    D-le Toma, de ce ați intrat în această cursă pentru Primăria municipiului Botoșani? Fiindcă v-ați cam obișnuit la Consiliul Județean după patru ani de mandat.
-    Mulțumesc pentru întrebare, am mai spus-o și cu altă ocazie. Sunt candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani pentru că știu, vreau și pot. Știu ce am de făcut, nu este ușor, vreau să fac mai mult decât s-a făcut în ultimii 8 sau 16 ani și pot pentru că alături de mine am o echipă de specialiști cu care împreună vom reuși să atingem toate cerințele cetățenilor din zona centrală, dar și din zona de periferie. Sunt un om ca oricare dintre dvs., un om ce trăiește în același oraș, se confruntă cu același probleme ca și dvs., un om ce a primit din familie o educație corespunzătoare, bazată pe principii esențiale precum credința, seriozitatea, puterea cuvântului dat, precum și încrederea în semenii săi. În toată activitatea de până acum, atât în plan familial, cât și profesional, nu am făcut decât lucruri normale, corecte, responsabile, cu raportare permanentă la principiile amintite. Am lucrat cu oamenii și am avut multe realizări profesionale împreună cu acești oameni, colegi în realizarea tuturor activităților desfășurate.

 

 

-    Trebuie să recunosc că înainte de realizarea acestor interviuri încercam să mă uit în programul propus de fiecare candidat și chiar pe pagina lui de Facebook. N-am văzut la dvs. nimic nou pe Facebook de când ați intrat în campania electorală.
-    Vă informez cu această ocazie că oficial de astăzi (4 septembrie – n.r.) sunt în concediu. Mi-am lăsat special toate zilele de concediu pentru a fi în campanie și a nu amesteca deloc politica cu administrația.

 

”Programul meu de candidatură nu este făcut într-un laborator sau de către o firmă de consultanță”

 

-    Formularea aceasta ”oficial sunt în concediu de odihnă” poate părea că și până acum ați fost în concediu, dar neoficial.
-    Nu, nu, nu, până acum am făcut politică și am lucrat la sediul partidului doar după orele de program. Începând de astăzi voi fi prezent la sediul partidului și cu siguranță veți afla mai multe informații importante pentru toți cetățenii municipiului Botoșani.

 

-    Spuneți-mi atunci două lucruri pe care le propuneți dvs. botoșănenilor, mai importante, de anvergură.
-    Nici nu știu pe care să le aleg, cu ce să încep, eu cred că sunt mai mult de două. Comparativ cu alte partide, cu alți candidați, încă din perioada de campanie și chiar înainte de precampanie am ieșit în teren și m-am întâlnit cu foarte mulți cetățeni. Programul meu de candidatură este programul cetățenilor, nu este un program făcut într-un laborator sau de către o firmă de consultanță, este un program făcut împreună cu cetățenii.

 

-    Faceți referire la PSD, PNL?
-    Nu fac referire la nimeni, chiar din capul locului mi-am propus să fac o altfel de campanie, în care să fim pe plus, noi să construim și să nu ne mai raportăm la greșelile altora, să învățăm din greșelile celorlalți candidați, dar eu cred că trebuie să înceteze de acum acest mod de a pune în dificultate primarul dacă există o majoritate de altă culoare sau invers, când primarul este cu majoritate să nu fie ajutat de ceilalți, care permanent au încercat să-l blocheze.   

 

”Am avut medici, dar n-am avut puterea să îi ascultăm”

 

-    Atunci, ca să vă ușurez misiunea, fiindcă spuneați că aveți foarte multe lucruri trecute în program, spuneți-mi care ar fi primul lucru pe care l-ați face în calitate de primar?
-    Toată lumea a vorbit de sănătate și educație. Cred că anul acesta a demonstrat că într-adevăr sunt multe de făcut pe partea de sănătate și educație și cred trebuie modernizate și dotate cu aparatură medicală performantă toate spitalele municipiului Botoșani. S-au făcut lucruri bune cu majorările salariale și într-adevăr cadrele medicale au în sfârșit salarii bune, la nivel de Uniunea Europeană, dar discut foarte mult cu foști colegi cunoscuți în lumea medicală și pe care nu reușim să îi convingem să vină la Botoșani și am întrebat de fiecare dată: ce se întâmplă, de ce nu vor să vină la Botoșani? Și au motivat cu lipsa de echipamente și dotări medicale. Cred că trebuie făcut ceva mai mult ca să avem un act medical european și pe partea de dotări.

 

-    Dar Primăria are subordonate două unități, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Recuperări.
-    Și al treilea care o să urmeze cât de curând să fie dotat. Discutăm la nivel de municipiu și continuăm. O să avem înființarea și dotarea de cabinete de medicină școlară, altele decât cele care sunt. După revoluție nu s-au făcut dotări în aceste cabinete, mai ales de stomatologie, pentru că foarte mulți tineri au probleme cu dantura și nu au cui să se adreseze. Nu toți părinții își permit să își ducă copiii la aceste cabinete care, din păcate, practică tarife un pic pipărate comparativ cu veniturile părinților.

 

-    Cu ce bani faceți dvs. lucrurile acestea? Că așa, ca poezie, sună frumos. Și la dvs. și la alți candidați.  
-    Eu cred că toate proiectele trebuie dezbătute cu toată transparență, prezentate și fiecare consilier local, specialist într-un domeniu... Pentru că asta s-a întâmplat în ultimii opt ani la Consiliul Local Botoșani, am avut medici, dar n-am avut puterea să îi ascultăm. Și în echipa mea și în alte echipe am văzut și medici consilieri locali. Trebuie să ascultăm acei medici, să avem încredere în ceea ce spun, iar economiștii vor găsi soluții financiare ori din bugetul local, ori din proiecte europene.

 

-    Ce medic aveți în echipa dvs.?
-    În echipa de la Consiliul Local este d-na doctor Hrițcu, medic de familie.


”Probleme de funcționare sunt la rețelele vechi, care au fost dintotdeauna ale Primăriei Botoșani”

 

-    Spre deosebire de alți candidați la Primărie, faceți parte din categoria celor care puteați să faceți ceva pentru locuitorii acestui oraș și mă gândesc la ploile care aduc la Botoșani – cele mai puternice – inundații într-o mulțime de intersecții, dar inundații însemnând apă de jumătate de metru. Dvs. ați coordonat sau ați răspuns cumva și de activitatea SC Nova Apaserv SA, ce ați făcut în acest sens?
-    Așa este, pe parte de infrastructură pot să afirm că este primul obiectiv: extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare. Cele existente, cu problemele de care spuneți, aparțin de domeniul public al municipiului Botoșani. Ele sunt date spre operare SC Nova Apaserv SA, dar are obligația să opereze, acestea să funcționeze. Din cauza faptului că acestea sunt foarte vechi, sunt dimensionate la nivelul anilor 70, s-a mărit de atunci foarte mult suprafața carosabilă a municipiului, s-a mărit și suprafața trotuarelor, toată apa pluvială ajunge în aceste rețele și având în vedere că au fost dimensionate la nivelul anilor 70 nu fac față în anumite situații. În situații normale am văzut că funcționează, dar cred că și Primăria trebuie să intervină punctual pentru a rezolva problemele. Sunt trei sau patru zone și cred că prin proiecte întocmite în parteneriat cu SC Nova Apaserv SA un primar poate rezolva aceste probleme. Nova Apaserv a proiectat și executat un număr semnificativ de rețele, dar acelea funcționează pentru că sunt dimensionate la standardele aflate în vigoare la timpurile noastre.

 

-    Sunt patru zone: Pacea la CET, Calea Națională lângă stadion, intersecția de la Hand of Help și intersecția de la Împărat Traian cu Octav Onicescu. Concret, patru ani nu s-a putut face nimic în această privință? Nova Apaserv nu a putut înlocui conductele, rețeaua din acea zonă? Dvs. nu ați putut să le cereți?
-    Singurele venituri pe care le înregistrează operatorul Nova Apaserv sunt din tarife. Aici trebuie administrația publică locală să intervină și pe proiecte mari, în care se face reabilitarea părții carosabile, trebuie înlocuite și aceste rețele care din păcate, așa cum spuneți și dvs., sunt subdimensionate sau nu funcționează în condiții de avarie, când avem căderi abundente de apă.

 

-    Dar cum să facă Primăria investiții într-o rețea și într-o societate care aparține Consiliului Județean?
-    CJ este acționar majoritar, dar asta nu înseamnă că rețele de pe teritoriul municipiului Botoșani aparțin în totalitate Consiliului Județean. La fel și cele de pe teritoriul municipiului Dorohoi, nu aparțin în totalitate Consiliului Județean. CJ-ului îi aparțin cele care în calitate de beneficiar au fost executate în ultima perioadă de către constructori, beneficiar fiind Nova Apaserv, prin accesarea fondurilor europene, dar așa cum știm acele rețele nu au probleme de funcționare. Probleme de funcționare sunt la rețelele vechi, care au fost dintotdeauna ale Primăriei Botoșani și au fost date spre exploatare operatorului unic regional.

 

LIVIU TOMA

 

Există și o soluție legală pe care eu am propus-o spre analiză și dacă voi ajunge primar o cifră consistentă din aceste rețele vor rămâne în patrimoniul Primăriei Botoșani pentru că, atunci când se fac proiecte ample pe o stradă, se intră cu asfalt, cu extindere de rețele de gaz, trebuie să ne întâlnim cu toții la o masă să vedem ce probleme avem și pe apă-canal. Chemăm și specialiștii de acolo, trecând peste bariera politică și găsim cele mai bune soluții încât să nu mai ajungem în soluția să asfaltăm o stradă și după jumătate de an, un an-doi, să vină constructorul care execută lucrări pentru Nova Apaserv și să spargă acea stradă și să execute o înlocuire de doi-trei metri, așa cum s-a întâmplat în zona ANL Cișmea. Acolo, la fel o lucrare care ține de Primăria Botoșani, făcută pentru Primăria Botoșani, decontată de către Primăria Botoșani, imediat ce a ieșit din garanție am fost în situația în are să forțăm un pic nota și să forțăm operatorul să înlocuiască un tronson de conductă de apă.

 

În PSD nu mai existau orizonturi

 

-    De ce ați plecat atât de târziu din PSD, că relațiile erau reci de vreo doi ani între dvs. și partid?
-    Sincer, ca și mulți alți colegi din PSD, m-am așteptat totuși la o schimbare, care din păcate pentru ei, din fericire pentru mine fiindcă nu mai sunt în PSD, nu s-a întâmplat.

 

-    Senzația care se creează știți care este? «A fost bun PSD-ul până la sfârșitul mandatului, dacă plecam mai devreme îmi pierdeam mandatul de vicepreședinte». Și ați așteptat momentul apropierii alegerilor, când nu mai aveați ce pierde, eventual doar câteva săptămâni de mandat, și atunci ați făcut pasul.
-    Mandatul efectiv s-a încheiat undeva în luna iunie. Plecarea a fost prin iulie pentru că am văzut că, într-adevăr, nu mai existau orizonturi și că, în continuare, în PSD atât timp cât nu va exista o reformă, atât timp cât unele persoane nu vor face un pas în spate – cele care au dus în direcție greșită partidul în ultimii patru ani – PSD-ul va fi în continuare în cădere liberă.

 

-    Persoanele acestea la care vă referiți fac parte din organizația Botoșani sau sunt de la nivel central?
-    Având în vedere că am plecat de acolo nu aș vrea să îi judec eu, am să las electoratul să ia o decizie și vom vedea.

 

”Cei care au făcut parte din conducerea Primăriei Botoșani nu pot fi la fel de sinceri ca mine”

 

-    Care este obiectivul dvs. realist pentru aceste alegeri?
-    Așa cum v-am spus, pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani pentru că, discutând cu foarte mulți cetățeni, mi-au spus că, într-adevăr, s-au săturat de piedicile reciproce pe care și le-au pus de-a lungul timpului cele două formațiuni și Pro România este un partid nou care nu are în momentul de față la nivelul județului viceprimari, primari, după acest tur de alegeri va avea.


-    Nu are?
-    În acest moment nu are, nu există primari candidați la Pro România, dar după aceste alegeri de pe 27 septembrie, a doua zi veți vedea că Pro România va avea un număr consistent de primari și viceprimari.

 

-    Sunteți al treilea aspirant la postul de edil șef, toți trei mi-au spus, inclusiv dvs., că vor ieși cu siguranță primar. Vom vedea o mulțime de primari începând cu data de 28 septembrie.
-    Așa este, sunt într-adevăr candidați foarte bine pregătiți, dar am și avantajul că nu am făcut parte din conducerea Primăriei Botoșani. Cei care au făcut parte din conducerea Primăriei Botoșani nu pot fi la fel de sinceri ca mine pentru că eu mă bazez foarte mult pe sinceritatea de care am dat dovadă până acum. La dânșii e un pic mai complicat pentru că probabil și din acest motiv evită să meargă să se întâlnească cu toți cetățenii, pentru că știu foarte bine că, de-a lungul celorlalte cicluri electorale, tot au promis de 16, 12, 8 ani în anumite zone că se vor asfalta străzile, se vor face rețele de gaze naturale. Acum nu știu cât de credibili pot fi venind pentru a treia oară  sau a cincea oară cu aceeași promisiune. Eu promit în schimb, pentru că nu se pot face într-un an-doi, nu se pot asfalta toate străzile și nici într-un caz nu se va putea ajunge ca la periferii să se trăiască la fel ca în zona centrală...

 

”Trebuie să ne petrecem concediile acolo unde lucrurile nu funcționează”

 

-    Acum să nu îmi spuneți că deja aveți nevoie de două mandate.
-    Tocmai asta voiam să spun: dacă în acest mandat nu voi reuși ca promisiunile pe care le fac să le duc la îndeplinire, cu siguranță nu voi veni să cer al doilea mandat.

 

-    Dacă ați ști de câte ori am auzit povestea aceasta...
-    Imaginile și declarațiile rămân salvate. Acum nu știm ce s-a întâmplat cu declarațiile celorlalți candidați. Eu mai promit un lucru, pentru că sunt convins că ceilalți nu sunt dispuși, am avut o discuție în familie și toți membrii familiei au fost de acord ca în perioada următoare de patru ani, concediile mele de odihnă, având în vedere că, undeva codul muncii nu te ajută să renunți de tot la zilele de concediu, eu pot renunța sub o altă formă. Adică nu voi fi la birou, nu voi fi la Primărie, dar voi fi la oraș, între cetățeni, intrând cu ei în dialog, făcând anual o analiză și în același timp, la întoarcerea din concediu să nu ne abatem de la prioritățile cetățenilor.

 

liviu toma pro Romania

 

-    Să nu îmi spuneți că o să vă petreceți concediile prin Piața Centrală, pe la cimitire.
-    Nu neapărat prin Piața Centrală, cred că trebuie să ne petrecem concediile acolo unde lucrurile nu funcționează așa cum trebuie și unde există încă suntem convinși că încă există cetățeni nemulțumiți de administrația centrală.

 

-    Dvs. de obicei în ce perioadă a anului plecați în concediu, ca să știu să vă urmăresc.
-    Anul acesta nu am fost în concediu special pentru a fi cu cetățenii și pentru a ști problemele reale ale cetățenilor.

 

-    Ați intrat de acum până după campanie?
-    Nu, astăzi (4 septembrie 2020 – n.r.), este prima zi de concediu.

 

-    Și când se termină?
-    După alegeri. Am un număr de exact 16 zile libere pentru perioada în care am fost la CJ și toate le-am luat numai pentru campania electorală.

 

”Pe partea de lucrări, de edilitare, să știți că am și ordinea în care trebuie efectuate”

 

-    Îmi creați senzația că dvs. candidați la Primăria Botoșani ca să rămâneți vicepreședinte la Consiliul Județean.
-    Nu știu dacă... Nu, candidez pentru că îmi doresc să ajung primarul municipiului Botoșani și am văzut că există într-adevăr această posibilitate.

 

-    Dar sunteți pe listă și la Consiliul Județean.
-    Într-adevăr, experiența mea din funcția de vicepreședinte ajută echipa de la Pro România, de la județ, pentru tot ce înseamnă perioadă de campanie, dar și pentru a rezolva ulterior, în situația în care se poate întâmpla – fiindcă se pot întâmpla multe și să nu ies primar – să fiu un consilier județean care să ajut echipa de acolo.

 

-    O fac acum pe-a alegătorul: convingeți-mă să vă votez.
-    Așa cum v-am spus, pe partea de lucrări, de edilitare, să știți că am și ordinea în care trebuie efectuate. Lucrările de apă-canal sunt prioritare pe partea de infrastructură, lucrările de gaze, de asfaltare, transportul electric și văd că acum, din păcate, nici un candidat nu mai vorbește de transportul electric, de stațiile de transport în comun care aproape că nu există. Nu mai vorbește nimeni de Teatrul Mihai Eminescu. Eu vă spun că într-o perioadă foarte scurtă de timp am să urgentez foarte mult lucrările și n-am să concep ideea ca într-un mandat de patru ani să nu fie finalizat atât transportul electric, cât și Teatrul Mihai Eminescu.

 

 

 

Comandat de PARTIDUL PRO ROMÂNIA – ORG. JUD. BOTOȘANI, Realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200010

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Liviu Toma și-a stabilit prioritățile pentru dezvoltarea municipiului: Nu vreau să atac pe nimeni
Liviu Toma a venit cu 42 de social-democrați la Pro România: La PSD lucrurile s-au schimbat și echipă înseamnă doar câțiva

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Liviu Toma pentru noi este Liviu Dragnea 2
8 septembrie 2020, 16:26
Votez schimbare
8 septembrie 2020, 12:29
La demagogie te pricepi , la treaba nu ! De ce te-a schimbat Portariuc la numai cateva luni de cand te-a numit director la Urbanserv? Te-ai ocupat nunai de intrigi si destabilizari ale unor situatii bune mostenite de la D-l Pricopi, pe care cu un pic de tact puteau fi imbunatatite ! Dar asa de la tine a inceput declinul societatii de la tine si de la dictatorul ala de lider de sindicat care v-a prins pe toti de nas cu mismasurile voastre. Cum ai facut cu Urbanul vei face si cu municipiul? Adica il vei aduce in pragul falimentului ? Ai fost copil de casa a familiei Hunca tot asa vei ramane !
8 septembrie 2020, 10:58
Felicitari votez un om bun si cu caracter care nu face jocuri murdare!
8 septembrie 2020, 10:55
poate scapam pt todeauna de flutur
8 septembrie 2020, 10:47
Asta da tupeu,sa nu faci nimic patru ani și să mai vrei odata... liviule nu te mai votează nimeni,Hunca a avut nevoie de banii tai.
8 septembrie 2020, 09:49
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.