Interviuri
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Silegeanu, independent: Teama mea este că o să ajungem să avem același primar, aceleași partide în CL și iar o să se certe pentru lucruri minore VIDEO

O candidatură ieșită din tipare, ca mesaj, limbaj și atacuri extrem de dure la adresa principalilor competitori, probabil că nu putea veni decât din partea unui botoșănean care nu este angajat al statului și care nici nu face afaceri cu statul. Astăzi, protagonistul seriei de interviuri ”Vreau primar” este Cătălin Silegeanu, care a fost exclus din PSD înainte probabil de a se obișnui cu această calitate. Candidează ca independent atât la Primăria Botoșani, cât și la Consiliul Local.

”Am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de la PSD și PNL”

 


-    Îl avem astăzi invitat pe Cătălin Silegeanu, poate cel mai noncoformist dintre candidații la Primărie, dar înainte de a discuta despre candidatura dvs. voiam să clarificăm un lucru. Până la urmă din PSD ați plecat sau ați fost dat afară?
-    Bună ziua, dle Sergiu Bălășcău, bună ziua și celor care vor urmări acest interviu. Ca să vă răspund la întrebare, am fost exclus din PSD, deci am fost dat afară. Cu un simplu mesaj seara, în jur de ora 12:30, după o postare pe pagina personală de Facebook.

 

 

-    Și ce ați postat atunci, ce a fost atât de supărător?
-    A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de la PSD și PNL, în speță municipiul Botoșani să rămână dlui primar Cătălin Mugurel Flutur, actualul primar din partea PNL-ului, iar CJ să fie câștigat de președintele PSD, d-na Doina.

 

 

-    Cum s-ar putea face în concret așa ceva?
-    Vă zic eu, este foarte simplu. Să pui un candidat care nu este pe măsura celuilalt. Aici fac referire directă la dl Cosmin Andrei care prin experiența sa în opt ani de zile nu a realizat nimic și cu siguranță nu îl poate învinge pe Cătălin Mugurel Flutur.

 

 

-    Și atunci ați fi vrut să candidați dvs. din partea PSD?

-    Nu s-a pus niciodată problema la a candida eu, decizia am luat-o în momentul în care am fost exclus. Mă rog, la două sau trei zile după.

 

 

 

”Nu îmi este frică, nu mi-a fost frică, indiferent de rezultatul de pe data de 27 septembrie”

 

 

-    Deci este o candidatură așa, la nervi, o ambiție?
-    Este o candidatură nu neapărat la nervi, pur și simplu este o candidatură... știți cum e? În momentul în care te uiți peste o listă de candidați, în momentul în care trebuie să susții un anumit candidat, dar nu ai niciun cuvânt de spus, nu poți să vii cu nicio idee, iar partidul practic îți limitează orice idee personală și îți impune să nu vii cu nimic, concret, idei, planuri ș.a.m.d, atunci îmi dau seama cât de ușor pot fi manipulați și controlați oamenii care ajung la putere. În speță, primarul sau președintele CJ. Adică, el trebuie să plătească un tribut partidului. Când sună partidul și zice faci asta, tu trebuie să faci.

 

 

-    Ați avut unele atacuri, aș îndrăzni să spun chiar la limita decenței la adresa celor doi principali candidați la Primărie, principali prin prisma partidelor pe care le reprezintă, PNL și PSD. Nu vă temeți de consecințe?
-    Eu nu am de ce să mă tem de consecințe, am o afacere legală, tot timpul a fost legală, nu am afaceri cu statul, iar ceea ce am criticat a fost, dacă ne referim la cei de la PNL, măsurile Guvernului luate pentru perioada stării de urgență și perioada de alertă, în calitate de vicepreședinte al Patronatelor Române. Iar PSD-ul l-am criticat prin prisma candidatului pe care l-a pus la Primărie și a faptului că a fost atât la guvernare cât și la președinția CJ și vedeți și dvs. ce s-a realizat și ce nu. În județ mai nimic, vorbim într-una de drumul Tg. Frumos –Botoșani care nici acum nu este gata, avem în anul 2020, acuși 2021 WC-uri în curți, la grădinițe și școli în județ. Și mai văd lideri ai PSD-ului care se laudă că au finalizat o grădiniță, dar se plâng că nu au internet în comună. În condițiile în care pe perioada pandemiei, copiii au trebuit să învețe online. Asta am criticat și mă repet, nu îmi este frică, nu mi-a fost frică, indiferent de rezultatul de pe data de 27 septembrie, eu voi continua să fiu o voce foarte puternică împotriva celor două partide. Dacă se apucă într-adevăr de treabă și fac tot ceea ce au promis, atunci o să-i laud. Dar până acum nu pot decât să-i critic sau să am atacuri, cum ați spus dvs., la limita decenței.

 

 

”Vă dau un exemplu la Cornișa, unde este un management defectuos, toată lumea știe acest lucru”

 

 

-    Care este planul dvs. pentru Botoșani că probleme am văzut că ați scos la iveală o mulțime. Cum le rezolvați? Sau cum le-ați rezolva?
-    Toate aceste probleme care au fost scoase la suprafață, sunt probleme pe care noi cetățenii care locuim le știm deja. Eu nu înțeleg de ce alți candidați, viceprimari în funcție, primari în funcție, foști deputați, le scot în presă, că merg pe anumite străzi, că avem străzi pietruite, neasfaltate, nu avem iluminat public. Toate aceste lucruri ar trebui să le știm, că suntem cetățeni ai acestui oraș. Ca soluții în primul rând, cred că ar trebui formată o echipă nouă la Primărie, formată din oameni competenți, pe anumite domenii, nu oameni angajați pe pile. Oameni care din punct de vedere profesional știu să facă ceva. Vă dau un exemplu la Cornișa, unde este un management defectuos, toată lumea știe acest lucru. Mai nou, am primit informații de la cetățeni și mi se pare o aberație, că ei, iau prețul unui bilet în funcție de înălțime pentru un copil, nu în funcție de vârstă. Nu știu dacă știați acest aspect.

 

 

-    Nu, acum aflu, dar oricum la cine conduce DSPSA-ul, nu mă mai miră nimic.
-    Nici pe mine. Așa că soluțiile încep cu formarea unei echipe noi, cu oameni cu experiență, oameni care vor ști ce au de făcut.

 

 

”Cu șase echipe fac toate aceste lucrări în doi ani de zile”

 

 

-    Haideți să discutăm mai concret.
-    Întrebați-mă concret.

 

 

-    Concret, noi avem vreo 60 de km de drumuri neasfaltate...
-    59,1 mai clar.

 

 

-    Sunteți foarte bine informat. Cum asfaltăm străzile astea? Ne trebuie zeci de milioane de euro ca să asfaltăm aceste străzi și bani nu sunt pentru așa ceva.
-    Dacă îmi permiteți mai clar, din socotelile pe care le-am făcut, ne-ar trebui pentru canalizare, apă și asfalt, 19,6 milioane de euro. În medie, pot să vă arăt, metrul pătrat de asfalt costă 185,02 lei, începând cu fundația de la zero. Am luat în considerare și am făcut o schiță la un drum cu 6 metri lățim,e avem 6.000 de metri pătrați, adică un preț pe kilometru, undeva la 1,1 milioane de lei. Prețul pentru canalizare este în medie de 250 - 300 de lei pe metru liniar, iar apa 130 – 160, acum depinde de adâncime și tipul de sol pe care-l refacem.

 

 

-    De unde ați luat prețurile acestea?
-    Toate aceste prețuri le am de la firme specializate. Pe lângă asta vreau să critic la limita decenței pe dl Cosmin Andrei care a menționat într-o emisiune televizată, la întrebarea în cât timp s-ar asfalta cei 60 de km, dlui a spus în 4 ani. Eu vă zic că în doi ani de zile, cu tot cu proiect, aprobare și implementare. Și vreau să vă spun de ce. În momentul în care ai gata proiectul, aprobarea lui durează între două și trei luni de zile. Aceste informații le am direct de la București, de la Fonduri Europene. Noi suntem eligibili fiind zonă defavorizată, pentru că totul merge către eligibilitate. Un alt aspect, având 60 de km și am pus la pachet canalizarea, apă și asfalt, am discutat cu firme specializate, nu firme de casă, firme mari, specializate. Mi-au zis, cu șase echipe fac toate aceste lucrări în doi ani de zile.

 

 

catalin silegeanu

 

 

”De ce firme în Cluj, Oradea sau Timișoara reușesc să implementeze proiecte într-un timp atât de scurt?”

 

 

-    Poate nu este vorba de lucrarea propriu zisă, ci este în primul rând vorba despre licitații. Acolo ne încurcăm foarte mult, sunt contestații, iar contestații la CNSC, apoi se ajunge pe la Curtea de Apel Suceava. Procedurile de atribuire a unei lucrări sunt foarte greoaie și birocratice.
-    Atât timp cât ajungi într-o funcție în care practic cât de cât controlezi oamenii din subordinea ta și aparatul și atât timp cât te duci și te implici personal în acest întreg aparat cred că un pic putem forța lucrurile să meargă.

 

 

-    Dar, dar nu poți forța un agent economic să nu depună o contestație sau să deschidă un proces în înstanță. Ca și cum pe dvs. v-ar suna un primar: dle Silegeanu, cu Hidroplasto nu care cumva să-mi depui plângere la licitația cutare.
-    Dvs. aveți dreptate, dar cred că, dacă caietul de sarcini se face transparent și atât de bine pus la punct încât să nu existe din punct de vedere legal contestații, eu zic că putem trece peste această etapă. De ce firme în Cluj, Oradea sau Timișoara reușesc să implementeze proiecte într-un timp atât de scurt? Și vă dau un exemplu. În 2011, în Cluj s-a reabilitat întreaga infrastructură pentru tramvaie. Au avut 25,7 km a câte două tronsoane, unul de 11,7 respectiv 14 km. Au reabilitat cu 28 de milioane de euro. În cât timp credeți dvs.? În trei ani de zile, cu tot cu implementare, deci atât a durat proiectul. Iar la noi la Botoșani, avem undeva la 21,2 conform planului de mobilitate urbană și cică îl implementăm în 5 ani de zile.

 

 

”Primarul, viceprimarii nu și-au dat interesul încât să se intereseze foarte mult de modernizarea acestui stadion”

 

 

-    Dar haideți că dacă tot ați amintit de Cluj. Clujul nu are unul, ci două stadioane care pot găzdui meciuri internaționale de rangul cel mai ridicat.  Are Cluj Arena și Dr. Costică Rădulescu, Botoșaniul nu are niciunul și am văzut că sunteți preocupat de această problemă. Stadionul cum îl facem? Că ne-ați lămurit cu drumurile.

-    Stadionul este momentan pe lista de așteptare pentru a primi fonduri de la Compania Națională de Investiții.

 

 

-    Este de vreo 4 ani pe lista de așteptare.
-    Este de vreo 4 ani, dar din punctul meu de vedere cred că reprezentanții instituțiilor locale, primarul, viceprimarii nu și-au dat interesul încât să se intereseze foarte mult de modernizarea acestui stadion. Dacă CNI întârzie și tot întârzie de 4 ani de zile, din punctul meu de vedere ar trebui găsită o altă sursă de finanțare. Fonduri europene, Guvernul României...

 

 

-    Toată lumea spune de fonduri europene. Dar pe fonduri europene trebuie să fie eligibilă investiția respectivă și din câte știu eu, în România nu s-a făcut niciun stadion pe fonduri europene. Trebuie să găsești un program.  Este POCU, este POR, este POCA... Sunt o mulțime de linii de finanțare, dar din câte știu eu, pe niciuna nu se poate face un stadion.
-    Tocmai de asta, am zis și mă repet. Este nevoie de o echipă de profesioniști care știe să atragă fonduri europene, care să poată să aducă în Botoșani orice tip de fond european, pentru orice tip de proiect de care avem noi nevoie.

 

 

catalin silegeanu interviu

 

 

”Orice datorie pe care această firmă le-a avut către persoane juridice, s-au achitat”

 

 

-    Se spune că nu poți privi spre viitor dacă nu te-ai împăcat cu trecutul. Au fost oarece acuzații și personale și profesionale la adresa dvs., atât în campania electorală cât și în precampanie. Cum le răspundeți acestor oameni?
-    Singurele acuzații care au fost, în campanie și precampanie, au fost personale. Niciodată nu am fost atacat profesional mai mult sau mai puțin. Dar cred că cel mai corect ar fi să mă întrebați dvs. direct la care dintre atacuri vă referiți. Dacă vă referiți cu privire la situația financiară a firmei sau dacă...

 

 

-    Da, s-a vehiculat ideea că aveți o mulțime de procese și de datorii. Sau că ați avut la un moment dat.
-    Vreau să vă zic că firma Hidroplasto a luat naștere în 2005, cu fonduri proprii, mergând de la zero. În business-ul pe care-l conduc eu, avem de-a face cu transportatori, cu producători de materie primă, oameni care nu știu să facă direfența între PVC și LDPE, care toate fac parte din categoria maselor plastice. În momentul în care cineva îți trimite alt tip de material, este normal că-l refuzi și el merge în instanță. Este dreptul fiecăruia de a merge în instanță în momentul în care ceva nu-i convine. Au fost momente mai bune sau mai puțin bune pentru că noi tot timpul am lucrat și am investit din profitul propriu. Nu am lucrat cu băncile, dar orice datorie pe care această firmă le-a avut către persoane juridice, s-au achitat. Tot ceea ce a apărut în presă a fost din perioada 2011 – 2013. Aceea cred că a fost o perioadă puțin mai dificilă pentru că atunci am făcut cele mai multe investiții. Achiziții de terenuri, clădiri, ceea ce vedeți aici. Dar toate s-au achitat. Cred că a fost o întârziere de 6, 7 luni de zile. Nu am vrut să apelez la bănci, nu am apelat niciodată la bănci și nici acum. Dar din punct de vedere financiar, la ora actuală, stăm foarte bine, avem rezerve făcute de foarte mult timp, așa că oamenii nu au știut de ce să se mai lege.

 

 

-    Mai aveam o întrebare vizavi de acest subiect. Ați depus o declarație de avere în calitate de candidat la Primărie și CL, iar unul dintre contracandidații dvs. v-a acuzat direct sau indirect de faptul că vă ascundeți averea pe firmă. Spunea respectivul că, „sunt oameni care vor să vină la Primărie ca să se plimbe cu mașina”.
-    Da, cred că aceasta este o afirmație. Știu de la cine a venit. Nimeni nu-și ascunde averea, la mine e transparent, am terenuri, bani în cont, rezerve făcute, dividendele mi le-am luat. Faptul că în loc de un BMW, o mașină personală din 2001, conduc un Porsche... Acea mașină este luată pe firmă, într-un sistem leasing la care am plătit 70% avans, rămânându-mi 30%. Majoritatea nu știu la ce se referă, averi, averi personale. Am 36 de ani...

 


”Am strâns cam tot ce am nevoie pe plan personal”

 


-    Mulți înainte!
-    Mulțumesc, la fel. Am strâns cam tot ce am nevoie pe plan personal. Este normal ca pe firmă să ai majoritatea, firma, terenuri și ce ați văzut și dvs., bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro la ora actuală. Nimeni nu-și ascunde nimic, eu sunt un om transparent. Chiar nu vreau să ascund ceva, mai ales că dacă aș fi avut de ascuns ceva nu cred că mă apucam să critic în termeni duri cele două mari partide care, din informațiile de pe piață, aceleași întrebări le zic: dle, nu vă este frică că la un moment dat o să trebuiască să plătiți polițe? Dacă aveam ceva de ascuns poate făceam ce fac și alții: se abțineau în a face declarații și acuze. Dar eu din câte vedeți nu mă abțin. Ceea ce văd, ceea nu mi se pare în neregulă, ies cu ele în presă. Părerile mele personale mi le asum și tot timpul mi le-am asumat. Fac un altfel de politică, zic lucrurilor pe nume, iar politica pe care o fac eu este în binele cetățeanului și a bunăstării acestui oraș.

 

 

-    În binele cetățenilor și a bunăstării acestui oraș, care este prima inițiativă, primul proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care l-ați promova?
-    Cred că primul proiect de hotărâre în CL ar fi să începem odată cu toate proiectele menționate de ceilalți. Eu unul aș face în felul următor și nu pot să-l duc în stadiu de proiect până nu cumulez toate proiectele promise în campanie electorală de diverși candidați. Pentru că toată lumea vine acum cu tot felul de idei. Cred că din punctul meu de vedere, principalii candidați care s-au înscris pentru lupta la Primărie vor ajunge unii dintre ei consilieri sau viceprimari. Prin una sau alta, le-a promis cineva. Eu unul aș lua toate proiectele lor, le-aș sintetiza...

 

 

-    Dar unele s-ar putea să fie proaste sau irealizabile...
-    Eu știu că s-ar putea să fie proaste sau irealizabile dar aș lua cele mai realizabile. Și atunci aș merge cu ele în CL și aș spune: haideți să ne apucăm de treabă. Dar teama mea cea mai mare, că știți și dvs., este că o să ajungem să avem același primar, o să ajungem să avem aceleași partide cu majoritate în CL, o să ajungă iar să se certe între ei pentru lucruri minore.

 

 

”Omul dacă este orb, el nu vede că nu s-a nimic în ultimii patru ani”

 

 

-    Cum ar fi un bust al unui fost lider de partid și prim ministru al României. O întrebare mai aveam: care va mai fi viața lui Cătălin Silegeanu în cazul unui eșec la alegerile de duminică?
-    Dl Sergiu Bălășcău, eu nu văd ca un eșec, eu văd ca o provocare, eu am vrut să fiu o alternativă și o opțiune pentru botoșăneni. Să fiu altceva. Vedeți și dvs. că mă implic în fiecare zi, că vă bombardez cu comunicate de presă, că încerc să țin pasul cu niște partide care au o întreagă echipă în spatele lor. Da? Eu vedeți că nu am o echipă întreagă, am vrut să-mi fac campania dorind mai mult de a responsabiliza omul și a se duce la vot cu mintea. Nu pe promisiuni electorale. Pentru că omul dacă este orb, el nu vede că nu s-a nimic în ultimii patru ani. Că celălalt candidat nu a făcut nimic în ultimii opt ani de zile. Acesta este punctul meu de vedere. În cazul unui „eșec”...  eu sunt vicepreședinte al Patronatului, membru Rotary, om de afaceri. Acea voce de la care veți primi în continuare comunicate numai că la sfârșit nu veți mai găsi „candidat independent la Primăria Botoșani”, nu veți găsi candidat la CL sau consilier local. Veți găsi om de afaceri, vicepreședinte al patronatelor. Dar vreau să vă zic că nu o să mă abțin nicio secundă din postura pe care o am eu în a nu critica, a nu încerca în continuare să-i împing pe eventualii câștigători la Primărie și CL de a face ceva pentru acest oraș. Mai mult decât atât, după această experiență o să fiu un om mai notoriu decât am fost. Din punctul meu de vedere cred că o să fie câțiva oameni cu nume sonore care vor ține cont de anumite păreri și eu voi fi mulțumit dacă măcar o parte din proiectele pe care le-am propus eu pentru Botoșani și din comunicatele pe care le-am transmis eu și tot ceea ce am spus eu, ar putea să fie puse în practică.

 

 

-    Independența asta cât mai durează?
-    Dle Sergiu Bălășcău nu m-am gândit încă cât mai durează această independență pentru că nu mi-am găsit locul într-un partid care să mă accepte așa cum sunt eu. Să ne înțelegem, eu sunt independent din punct de vedere financiar, nu am contracte cu statul, nu am avut contracte cu statul. Sunt independent din punct de vedere al gândirii, eu sunt un om care gândesc, analizez și găsesc soluții. Eu sunt un om care am o viziune pe termen lung, sunt un om care mă țin de cuvânt în momentul în care promit ceva. A avea un astfel de om într-un partid este periculos și vreau să vă zic de ce: trăiești tot timpul cu frica că el a venit să-ți ia locul, că poate exista cineva mai bun ca tine. Și nu în ultimul rând, gândirea mea și comunicatele pe care le trimit și dacă ai într-un partid niște comunicate mai bune decât anumiți lideri de partid atunci ceilalți vor vedea în tine că ești mai bun, iar liderul de partid va face tot posibilul să se îndepărteze.

 

 

loading...
Cătălin Silegeanu: O să încerce să vă sperie să nu veniți la vot - VIDEO
Independentul Silegeanu a făcut un film despre politicienii penibili din oraș: Patru ani de zile lenevesc prin birouriVIDEO

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Tu ăsta care scrii cuvânt, pauză, virgulă, pauză....știiiiim cineeeee ești
23 septembrie 2020, 15:57
Ar fi extraordinar sa deveniți primarul nostru . Aveți voturile familiei mele garantat . Sa vedem aceleași personaje care doar se rotesc pe funcție , doar pentru beneficii și salarii uriase , noi botoșănenii ne-am cam plictisit . E nevoie de altă abordare a situației actuale din oraș și din județ . Oamenii din Botoșani plătesc taxe , impozite , amenzi , penalități, etc , doar ca să tina un aparat administrativ prea populat și prea scump plătit și care de fapt face mult prea puțin , sau aproape nimic pentru cetățenii orașului și a județului . Nu va cunosc personal dar , va doresc mult succes la alegeri !
23 septembrie 2020, 15:46
Nu am înțeles ce ați căutat la PSD ? sa va faceți fotografii cu Viorica de Botosani ? ori cu cumetrii dânsei.
23 septembrie 2020, 13:18
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Primul pas l-am făcut noi, la nivelul Asociației Naționale a Surzilor, ne-am constituit în acest departament. Și la nivelul departamentului, împreună cu cei de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.3 o C
Dorohoi
18.5 o C
Bucecea
19.2 o C
Darabani
17.9 o C
Saveni
18.8 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.