Interviuri
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Costel Șoptică, candidat PNL: Nu gândim minuscul, conceptul este unul pentru toți cetățenii județului / Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi vreo fecioară - VIDEO

Cursa pentru președinția Consiliului Județean este deja una a... președinților. A celor de partid, mai exact, fiindcă principalele forțe politice din Botoșani au intrat în bătălia alegerilor locale cu liderii organizațiilor județene. După un mandat de deputat și altul de senator, Costel Șoptică se află poate în fața celei mai mari provocări a carierei sale politice: președinția CJ.

”Mă duc la CJ pentru botoșăneni, eu voi reprezenta botoșănenii în toate verigile importante pentru județul Botoșani”

 

 

-    Dle Șoptică le propuneți botoșănenilor 100 de soluții pentru Botoșani. Asta înseamnă că ați identificat cele 100 de probleme ale Botoșaniului?
-    M-ați luat foarte abrupt (râde n.r.) de la bun început și nu o să vă răspund la fel de abrupt. În schimb, vă pot spune următorul lucru: eu m-am hotărât să candidez la CJ în urmă cu un an și jumătate, doi ani. Încă de atunci am lucrat la acest program de dezvoltare, l-aș numi, nu neapărat program electoral. Un program de guvernare locală să-i spunem, pentru următorii 4 – 8 ani de zile. Spun 4 – 8 ani de zile pentru că unele dintre măsurile identificate aici nu se pot realiza în 4 ani, ci în 5 sau 6 ani de zile. Dar ca să revenim la întrebarea dvs., dacă vă uitați în acest program de guvernare, veți vedea că sunt 13 capitole ca să le numim așa, mari, începând de la infrastructură și terminând cu cultura. Și atunci când am început să dezvolt pe fiecare capitol problematicile care se potrivesc județului nostru și care trebuie luate în calcul, am ajuns ușor, ușor spre un număr de probleme și implicit spre un număr de soluții. Și bineînțeles că atunci când le-am numărat s-au apropiat de 100 de astfel de probleme și soluții în acealași timp și practic această denumire de „100 de soluții” este o denumire generică dacă doriți, asupra acestui program de guvernare.

 

 

 

Bineînțeles că la un capitol, de exemplu învățământ, sunt șase, șapte soluții la problematicile care cred eu că ar fi, că am discutat și zilele astea, dar pot să vă spun și dvs. și celor care ne ascultă zilele astea și care vor citi acest material că pot fi nouă probleme și putem găsi 10 soluții. Sau invers, la un alt capitol, pot fi nouă soluții propuse de mine și probleme doar șapte. Deci nu am pretenția în acest moment că este un contract într-o sută de puncte. Este un program de dezvoltare, și cu asta închei într-o simplă propoziție, și datorită faptului că exercițiul financiar european următor 2021 – 2027, pe care se bazează aproape în integralitate acest proiect al meu de guvernare, încă nu este edificat în procent de 100%, urmând ca ghidurile de aplicare să apară în 6, poate chiar 10 luni de zile. Și atunci acest program de guvernare din punctul meu de vedere va trebui să se afle într-o continuă dinamică, dacă într-adevăr ne dorim ca botoșănenii să simtă și să vadă că se schimbă ceva în viața lor.

 


-    Dvs. candidați la CJ, dar în aceste 100 de soluții pentru Botoșani sunt cuprinse și drumuri naționale. De exemplu, modernizarea drumului Botoșani – Târgu Frumos și modernizarea drumului Botoșani – Ștefănești.
-    Corect. Nu numai drumuri naționale.

 

-    Nu este treaba CJ, promiteți lucruri pe care nu le puteți face.
-    Imediat o să vă dau și explicația. Nu numai drumuri naționale. Dacă vă uitați și la programul pentru agricultură, veți vedea că 70% din ce-mi propun sunt lucruri care derivă din programele naționale. Să vă mai spun ceva, dle Bălășcău. Eu mă duc la CJ pentru botoșăneni, eu voi reprezenta botoșănenii, în toate verigile importante pentru județul Botoșani. Chiar dacă aceste drumuri sau proiecte de agricultură nu sunt neapărat în subordinea CJ, pe mine mă interesează ca aceste proiecte, chiar dacă sunt naționale, să fie duse la bun sfârșit. Și mă voi implica în realizarea acestor obiective. De aceea, chiar dacă nu este treaba mea, am adus director CNAIR la Botoșani, pentru a întreba ce se întâmplă cu aceste drumuri. De aceea, în urmă cu o săptămână am avut o discuție la Botoșani, în sediul Prefecturii, în prezența prefectului, cu constructorii desemnați câștigători pe drumul Botoșani – Târgu Frumos. De aceea am avut o discuție cu dl primar Oloeriu de la Flămânzi și acești oameni deja încep organizarea de șantier, la Flămânzi.

 

 

”Cred că într-un timp foarte scurt voi reuși să deschid Punctul de la Racovăț”

 

 

-    Asta voiam să vă întreb, există și o finalitate a acestor discuții?
-    Finalitatea este aceea că implicându-mă, lucrurile se vor face mult mai repede și mult mai bine. Este adevărat și toți știm că trăim în România și mai ales în nordul țării. Eu consider că un președinte de CJ trebuie să fie implicat în tot ceea ce se întâmplă pe raza județului respectiv, în speță pe raza județului Botoșani, iar împreună cu ceilalți președinți de consilii județene limitrofe, mă refer aici cel puțin la Iași și Suceava, trebuie găsite și soluții de interconectare a diferitelor problematici care apar. Deci nu vedem și gândim mic, minuscul, la nivelul nostru, vedem noi ce-om face, eventual dacă se va face unde sunt primari PNL și peneliști, unde sunt pesediști lăsăm deoparte. Nu! Conceptul meu este un modern, este unul pentru județul Botoșani și pentru toți cetățenii județului Botoșani.

 


-    Aveți trecut în program și redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Racovăț. Acolo este ceva incredibil, lucrările sunt gata de o mulțime de ani, cred că este unul dintre obiective care ar aduce o dezvoltare rapidă a acelei zone a județului.
-    Cred că sunt câteva chestiuni care se pot face extrem de rapid și aici vă pot spune că, pentru relația pe care o am eu cu ministrul de externe și relația pe care o am cu prim-ministrul, cred că într-un timp foarte scurt voi reuși să deschid Punctul de la Racovăț. Spun cred și nu afirm cu certitudine și o să vă spun și de ce. Pentru că avem discuții și cu partea ucraineană. În ultimii doi ani de zile eu nu știu care au mai fost discuțiile dintre partea română și partea ucraineană pentru deschiderea acestui punct de trecere. Dar vă garantez că printr-o implicare - și nu vă imaginați că o să răstorn munții - pur și simplu printr-o implicare normală voi reuși să deschid acest punct al frontierei. Cum tot printr-o implicare normală, voi reuși să fac cei 2,8 km de drum, aproape 3, ca să legăm prin varianta Prăjeni – Plugari, Botoșaniul de Iași. Sau o variantă că vom începe lucrările la Botoșani – Târgu Frumos și va trebui să existe această a doua variantă. Sunt lucruri simple, lucruri care se pot face, cu o minimă implicare, repet, cu o minimă implicare.

 

 

interviu costel soptica

 

 

”Nu pot să gândesc că voi face apa la Darabani pentru că Darabani are primar PNL, iar la Dorohoi pentru că este primar PSD, să nu fac”

 

 

-    Promiteți aici că veți realiza un parc industrial, dar primarul municipiului Botoșani a anunțat încă de acum două săptămâni că se face parc industrial la Electromining.
-    Din punctul de vedere sunt chestiuni care pot fi la un moment dat conexate și așa ar trebui. De altfel, dacă m-ați urmărit până acum, eu am și povestit că, de exemplu, în ce privește parcurile industriale sau aducțiunile de gaz, inclusiv lucrările de apă și canal, lucrurile trebuie să fie concentrate. În momentul acesta dacă vă uitați și probabil că ați și văzut deja, fiecare UAT își face studiu de fezabilitate pentru gaz, fiecare se gândește cum să tragă apa, cum îl taie capul. Nu a apelat nimeni, niciodată la CJ. Este clar că în momentul acesta ce și-a propus Cătălin Flutur la municipiu este foarte fezabil, eu îmi propun, dacă v-ați uitat în program, să încerc să integrez. Cred că v-ați uitat, vorbesc și de Săveni, vorbesc și de Trușești. De ce dau exemplele astea? Acolo, cel puțin sunt primari PSD. Deci nu pot să gândesc că voi face apa la Darabani pentru că Darabani are primar PNL, iar la Dorohoi pentru că este primar PSD, să nu fac. Să vă dau un exemplu, primarul de la Dorohoi, aproape că ar fi renunțat la proiectul de modernizare al spitalului, are un proiect de modernizare. De ce? Pentru că nu-i ajung banii. Am auzit de chestiunea asta, am discutat cu dl primar, personal, în două rânduri, i-am înțeles dorința, am discutat la rându-mi cu ministrul Tătaru și am găsit o soluție care să-i dea încredere primarului să meargă cu lucrările mai departe. Chiar dacă este PSD. Poate că sunt și în zona Dorohoiului născut și poate că în spitalul respectiv, acum 11 ani cineva de acolo a spus că mama a avut un accident cerebral și a spus că, ”dle este aproape ca și decedată” și eu am dus-o la Botoșani și la Iași și mama trăiește și în ziua de astăzi. Și de aceea mă gândesc că poate printr-o modernizare la Dorohoi, poate putem salva și câteva vieți ulterior. Neținând cont neapărat de culoarea politică și eu insist pe chestiunea asta. Pentru că suntem într-o competiție acum și nu trebuie să fim ca într-un război, cine scapă, cine e prizonier, care pe care, nu așa se fac lucrurile.

 

 

”Bătălia e cruntă și cuțitele s-au ascuțit maxim”

 

 

-    Ori prizonieri, ori e blat, că așa s-au adus acuzații.
-    Nu, nu. În acest sistem de competiție electorală, trebuie să ne punem toți la masă și să facem lucruri bune pentru Botoșani și botoșăneni. Altfel vom intra, iar eu nu o să intru niciodată în paradigma pesedistă și de aia nu s-a întâmplat nimic pe conducere pesedistă. Ei au făcut ei ceva, un drumușor care a mers pe la Biserică, pe la cimitir și a trecut prin fața școlii și s-a terminat. Ori alea-s chestiuni normale, aparțin primăriilor, primarilor, eu îmi propun să fac lucruri mari, lucruri pentru județ. Lucruri care să atragă în următorii 4 – 8 ani de zile, de ce nu, un miliard de euro și în Botoșani. Cum au atras și alte județe din jurul nostru.

 


-    Vedeți, tot vorbiți de primarii PSD și sunteți suspectat de o înțelegere cu contracandidata de la PSD.
-    Iese din discuție așa ceva și cred că se vede. Dimpotrivă, eu văd că bătălia e cruntă și cuțitele s-au ascuțit maxim. Dar eu tot elegant în campanie o să rămân, indiferent ce fac cei de la PSD. În sensul în care eu consider că gândesc pozitiv, am proiecte fezabile și vin în fața cetățenilor cu lucruri care chiar se vor întâmpla. Mie în locul PSD-ului mi-ar fi rușine să deschid gura, să mai povestesc ceva. Inclusiv d-na Doina Federovici pentru că dumneaei a fost șefa dlui Macaleți și a format o echipă, da?

 

-    Păi, nu prea au format o echipă, că s-au certat 4 ani de zile.
-    S-au certat... s-au certat de unde? Eu nu cred că ați auzit-o pe d-na Federovici strigând: „eu vreau drum, am făcut drum frumos și tu Macaleți nu vrei”. Nu. Dimpotrivă, a fost invers. Au avut câștigătorul la drumul spre Târgu Frumos după cum bine știți și au anulat licitația pentru că nu a câștigat firma lui Dragnea. Haideți să fim cu cărțile pe față, despre asta discutăm. Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi... în fine, vreo fecioară.

 

 

”Nova Apaserv, pe lângă faptul că este o bombă cu ceas, are un management nu defectuos, dezastruos”

 

 

-    CJ are în subordine câteva instituții sau unități vitale pentru Botoșani, mă gândesc la Nova Apaserv și la Direcția de Drumuri în primul rând. Nova Apaserv spun tot mai mulți oameni că este o bombă cu ceas, ce soluție aveți dvs. pentru rezolvarea situației de acolo?

-    Vă declar la modul cel mai sincer că Nova Apaserv, pe lângă faptul că este o bombă cu ceas, are un management nu defectuos, dezastruos și o să vă spun și de ce. Din simplul motiv că eu am adus la Botoșani ministrul fondurilor europene să ne explice și să le explice și să fie întrebat de către cei de la Botoșani, de ce nu ar funcționa ceva. Pentru că, pentru perioada următoare, în următorii șase, șapte ani de zile, se vor investi în Botoșani 186 de milioane de euro pentru apă și canal.

 

-    Cine, cum investește?
-    Prin Nova Apaserv. Fonduri europene care sunt pentru a doua etapă de tragere a apei și canalului în Botoșani, astea-s fondurile alocate Botoșaniului. Lucrurile astea se știu deja. Ar fi putut ca începând cu 1 ianuarie, Nova Apaserv să aplice pe această măsură și pentru acești bani. Ori, deși dl ministru Boloș a venit cu secretarul de stat specializat pe această direcție, cei de la Nova Apaserv, au găsit de cuviință să vină doar directorul general, fără consultant, fără nimeni lângă el. Care, vă spun așa: i-a spus ministrului că nu-i trebuie nimic, că are de toate, da? Și că eventual, deși știa foarte bine de programul acesta de 186 de milioane de euro, cere chiar pentru studiul de fezabilitate încă 3 luni de prorogare a termenului. Adică nu știe ce are de făcut, să-l mai lase trei luni să se gândească. Poate că, gândindu-se că nici nu va mai fi el la conducere, ceea ce va fi și adevărat după ce ajung eu la CJ, nu va mai fi la conducerea Nova Apaserv.

 

-    Are concurs dat, mai are un an de mandat.
-    Să-și demonstreze performanțele în primul rând, nu performanța, nici nu mai spunem. Normalitatea în funcție. Vreau să vă spun că acolo într-adevăr, lucrurile stau foarte prost, una dintre firmele care a avut de suferit în urma unei licitații cu această Nova Apaserv a câștigat în instanță peste 100 de miliarde de lei vechi. Care trebuie plătite mâine. Dacă firma respectivă, nu se ajunge la o înțelegere cu ea, poprește conturile Nova Apaserv și într-o săptămână se oprește apa în Botoșani. Cam așa stăm. Poate pare ireal, nu este așa. Așa se poate întâmpla.

 

-    Dacă nu mă înșel aveți doi liberali în Consiliul de Administrație de la Apă.
-    Doi liberali din câți?

 


-    Din 9 parcă...
-    Ai văzut? Cam asta e proporția și între parlamentari, doi liberali dar șapte parlamentari PSD. Și atunci ne mai minunăm de ce au mers lucrurile prost, de aia au mers prost. Ei s-au văzut mulți, s-au văzut puternici și nu i-a interesat deloc ce se va întâmpla. Crezând că botoșănenii o să-i voteze în continuare. Din toate semnalele pe care le am este clar că lucrurile se vor schimba pe 27 în favoarea noastră și în favoarea, acum nu știu dacă mă întrebați pentru mine ca persoană, pentru că mă gândesc câtă responsabilitate vine asupra mea, odată cu intrarea pe funcția asta. Mai ales că sloganul meu este „responsabilitate și asumare”. Mă gândesc cum o să fac și m-ați întrebat ce facem la Nova Apaserv, probabil va trebui făcut un audit foarte serios ca să vedem cum stăm și de unde restartăm lucrurile acolo. La Drumuri Județene la fel vom face și acolo este o firmă și firma respectivă a câștigat tot vreo 100 și ceva de miliarde.

 

 

costel soptica pnl

 

 

”Nu voi pune în funcțiile de directori oameni care doar sunt politic la PNL. Ca să fiu foarte clar”

 

 

-    Doar dl de la Apă are postul în pericol în eventualitatea în care preia PNL-ul cu dvs. conducerea CJ-ului?
-    Eu am fost manager de școală. După aia am fost manager în privat, cu sute de angajați. Eu nu pot spune că este sau nu în pericol un post. Postul acela are niște cerințe. Atât timp cât persoana respectivă are abilitățile necesare și îndeplinește cerințele respective....

 

-    Practic, de fiecare dată când s-a schimbat conducerea CJ s-au schimbat directorii la aceste unități.
-    Nu voi pune în funcțiile de directori oameni care doar sunt politic la PNL. Ca să fiu foarte clar. Dacă nu sunt profesioniști și nu au capabilitățile necesare, în cazul acesta să redreseze, să vină cu un plan de management foarte serios, nu voi pune, și vă garantez lucrul acesta și veți vedea.

 

 

”Am adus bani în Botoșani, am plasat Botoșaniul pe locul 5 la buget pe anul 2020, locul 5 nu a fost niciodată”

 

 

-    Am tot discutat despre ce ați face în eventualitatea în care veți ajunge președintele CJ. Dar dacă pierdeți?
-    Dacă pierd, o să stau pe capul lor cum nu am stat niciodată până acum. Pe de altă parte, cu toate resursele și resorturile pe care o să le am, o să ajut județul Botoșani. Pentru că e clar că noi vom rămâne la guvernare, cel puțin în următorii 4 ani de zile, noi PNL. Și este clar că vor avea nevoie de sprijinul nostru. Ca și exemplu până acum, uitați-vă în ultimele 9 luni de zile, am adus bani în Botoșani, am plasat Botoșaniul pe locul 5 la buget pe anul 2020, locul 5 nu a fost niciodată. La penultima rectificare am avut locul 2 național și cu diferențe foarte mari față de celelalte județe. Și chiar și la ultima rectificare de buget nu am împărțit Botoșaniul între peneliști și pesediști, am dat la absolut toți. Este adevărat că cei de la PNL au primit mai mult, este adevărat. Dar nu mi-am bătut joc cum era până acum, că PSD primea, spre exemplu o primărie 2 miliarde și unul de la PNL primea 100 de milioane. Eu nu o să fac niciodată chestia asta. Nu știu dacă mă avantajează sau nu ceea ce spun, dar deocamdată gândesc pentru Botoșani și botoșăneni în ansamblul lor, eu nu pot să împart lumea în cei de stânga și cei de dreapta. Dar în momentul acesta, pentru că suntem în campanie electorală, este foarte clar că lumea trebuie să vină lângă un asemenea concept și o asemenea gândire pentru dezvoltarea județului Botoșani.

 


-    Spuneați că vreți să munciți în continuare pentru județul Botoșani. Peste trei săptămâni credeți că veți munci din postura de președinte al CJ sau de senator?
-    100% din postura de președinte al CJ.

 

-    Pe ce vă bazați?
-    Pe „feelingul” meu din momentul acesta, pe ceea ce am văzut că se întâmplă. Eu vin, spre exemplu acum, am mers în două comune, ieri am mers în patru orașe și două comune. Văd ce-și doresc oamenii, nu vă ascund că avem și un sondaj de opinie la nivelul județului și la nivelul municipiului Botoșani și se vede clar că suntem favoriții electoratului din județul Botoșani.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Dacă promite că va pune țiganii(ăia pe care i-a adus Flutur în oraș) la muncă, îl votez!
24 septembrie 2020, 19:55
Dupa 30 de ani ce ciuma rosie la conducere judetul BT a fost adus pe ultimul loc din tara.Acum au nesimtirea sa spuna ca vor in continuare.Le place la ciolan pe spinarea oamenilor.TREZIREA!
24 septembrie 2020, 16:33
Votez Costel Soptica! Celor ce comenteaza aiurea despre falimente- au avut un singur angajat pentru care sa fi platit impozit la statul roman? Am convingerea ca sunt niste habarnisti prosti si cu tupeu. In timp, au rezistat firmele mafiei, cele mici s-au desfiintat de la sine, fiindca daca nu FURI, nu rezisti in Romanica, deci Raspect celor care au dat chiar si pentru scurt timp un salariu unui om si i-a mai platit si impozitul pentru acel salariu. Asta ca sa nu-i jignesc adversarii politici, eterni bugetari, sugatori la țâțele statului roman. Pana acum 8 ani, profesorul Soptica platea la stat impozite, nu trantorea la stat. Succes Soptica!
24 septembrie 2020, 15:46
Dacă printr-un management prost a falimentat ferma agricolă, apoi firma de termopane și cea de mobilă, care aveau câțiva angajați, cum va manageria ditmai județul, salariații de la CJ și cei din unitâțile subordonate?Nu-l cred în stare să țină județul măcar pe linia de plutire, nu să-l mai dezvolte!
24 septembrie 2020, 14:03
Votez Soptica pentru a scapa judetul de slugile lui Dragnea.
24 septembrie 2020, 13:06
Soptica te rugam sa ne scapi de slujnica lui dragnea.
24 septembrie 2020, 10:48
nu votez Soptica, e jalnic acest personaj
24 septembrie 2020, 10:37
penibil acest Soptica, dute acasa , ai falimenatat toate firmele tale , ce sa faci la judet...
24 septembrie 2020, 10:36
Nu mai vrem ciuma rosie!nu mai vrem lacheii lui dragnea brutarul!
24 septembrie 2020, 09:44
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.