Interviuri
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Costel Șoptică, candidat PNL: Nu gândim minuscul, conceptul este unul pentru toți cetățenii județului / Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi vreo fecioară - VIDEO

Cursa pentru președinția Consiliului Județean este deja una a... președinților. A celor de partid, mai exact, fiindcă principalele forțe politice din Botoșani au intrat în bătălia alegerilor locale cu liderii organizațiilor județene. După un mandat de deputat și altul de senator, Costel Șoptică se află poate în fața celei mai mari provocări a carierei sale politice: președinția CJ.

”Mă duc la CJ pentru botoșăneni, eu voi reprezenta botoșănenii în toate verigile importante pentru județul Botoșani”

 

 

-    Dle Șoptică le propuneți botoșănenilor 100 de soluții pentru Botoșani. Asta înseamnă că ați identificat cele 100 de probleme ale Botoșaniului?
-    M-ați luat foarte abrupt (râde n.r.) de la bun început și nu o să vă răspund la fel de abrupt. În schimb, vă pot spune următorul lucru: eu m-am hotărât să candidez la CJ în urmă cu un an și jumătate, doi ani. Încă de atunci am lucrat la acest program de dezvoltare, l-aș numi, nu neapărat program electoral. Un program de guvernare locală să-i spunem, pentru următorii 4 – 8 ani de zile. Spun 4 – 8 ani de zile pentru că unele dintre măsurile identificate aici nu se pot realiza în 4 ani, ci în 5 sau 6 ani de zile. Dar ca să revenim la întrebarea dvs., dacă vă uitați în acest program de guvernare, veți vedea că sunt 13 capitole ca să le numim așa, mari, începând de la infrastructură și terminând cu cultura. Și atunci când am început să dezvolt pe fiecare capitol problematicile care se potrivesc județului nostru și care trebuie luate în calcul, am ajuns ușor, ușor spre un număr de probleme și implicit spre un număr de soluții. Și bineînțeles că atunci când le-am numărat s-au apropiat de 100 de astfel de probleme și soluții în acealași timp și practic această denumire de „100 de soluții” este o denumire generică dacă doriți, asupra acestui program de guvernare.

 

 

 

Bineînțeles că la un capitol, de exemplu învățământ, sunt șase, șapte soluții la problematicile care cred eu că ar fi, că am discutat și zilele astea, dar pot să vă spun și dvs. și celor care ne ascultă zilele astea și care vor citi acest material că pot fi nouă probleme și putem găsi 10 soluții. Sau invers, la un alt capitol, pot fi nouă soluții propuse de mine și probleme doar șapte. Deci nu am pretenția în acest moment că este un contract într-o sută de puncte. Este un program de dezvoltare, și cu asta închei într-o simplă propoziție, și datorită faptului că exercițiul financiar european următor 2021 – 2027, pe care se bazează aproape în integralitate acest proiect al meu de guvernare, încă nu este edificat în procent de 100%, urmând ca ghidurile de aplicare să apară în 6, poate chiar 10 luni de zile. Și atunci acest program de guvernare din punctul meu de vedere va trebui să se afle într-o continuă dinamică, dacă într-adevăr ne dorim ca botoșănenii să simtă și să vadă că se schimbă ceva în viața lor.

 


-    Dvs. candidați la CJ, dar în aceste 100 de soluții pentru Botoșani sunt cuprinse și drumuri naționale. De exemplu, modernizarea drumului Botoșani – Târgu Frumos și modernizarea drumului Botoșani – Ștefănești.
-    Corect. Nu numai drumuri naționale.

 

-    Nu este treaba CJ, promiteți lucruri pe care nu le puteți face.
-    Imediat o să vă dau și explicația. Nu numai drumuri naționale. Dacă vă uitați și la programul pentru agricultură, veți vedea că 70% din ce-mi propun sunt lucruri care derivă din programele naționale. Să vă mai spun ceva, dle Bălășcău. Eu mă duc la CJ pentru botoșăneni, eu voi reprezenta botoșănenii, în toate verigile importante pentru județul Botoșani. Chiar dacă aceste drumuri sau proiecte de agricultură nu sunt neapărat în subordinea CJ, pe mine mă interesează ca aceste proiecte, chiar dacă sunt naționale, să fie duse la bun sfârșit. Și mă voi implica în realizarea acestor obiective. De aceea, chiar dacă nu este treaba mea, am adus director CNAIR la Botoșani, pentru a întreba ce se întâmplă cu aceste drumuri. De aceea, în urmă cu o săptămână am avut o discuție la Botoșani, în sediul Prefecturii, în prezența prefectului, cu constructorii desemnați câștigători pe drumul Botoșani – Târgu Frumos. De aceea am avut o discuție cu dl primar Oloeriu de la Flămânzi și acești oameni deja încep organizarea de șantier, la Flămânzi.

 

 

”Cred că într-un timp foarte scurt voi reuși să deschid Punctul de la Racovăț”

 

 

-    Asta voiam să vă întreb, există și o finalitate a acestor discuții?
-    Finalitatea este aceea că implicându-mă, lucrurile se vor face mult mai repede și mult mai bine. Este adevărat și toți știm că trăim în România și mai ales în nordul țării. Eu consider că un președinte de CJ trebuie să fie implicat în tot ceea ce se întâmplă pe raza județului respectiv, în speță pe raza județului Botoșani, iar împreună cu ceilalți președinți de consilii județene limitrofe, mă refer aici cel puțin la Iași și Suceava, trebuie găsite și soluții de interconectare a diferitelor problematici care apar. Deci nu vedem și gândim mic, minuscul, la nivelul nostru, vedem noi ce-om face, eventual dacă se va face unde sunt primari PNL și peneliști, unde sunt pesediști lăsăm deoparte. Nu! Conceptul meu este un modern, este unul pentru județul Botoșani și pentru toți cetățenii județului Botoșani.

 


-    Aveți trecut în program și redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Racovăț. Acolo este ceva incredibil, lucrările sunt gata de o mulțime de ani, cred că este unul dintre obiective care ar aduce o dezvoltare rapidă a acelei zone a județului.
-    Cred că sunt câteva chestiuni care se pot face extrem de rapid și aici vă pot spune că, pentru relația pe care o am eu cu ministrul de externe și relația pe care o am cu prim-ministrul, cred că într-un timp foarte scurt voi reuși să deschid Punctul de la Racovăț. Spun cred și nu afirm cu certitudine și o să vă spun și de ce. Pentru că avem discuții și cu partea ucraineană. În ultimii doi ani de zile eu nu știu care au mai fost discuțiile dintre partea română și partea ucraineană pentru deschiderea acestui punct de trecere. Dar vă garantez că printr-o implicare - și nu vă imaginați că o să răstorn munții - pur și simplu printr-o implicare normală voi reuși să deschid acest punct al frontierei. Cum tot printr-o implicare normală, voi reuși să fac cei 2,8 km de drum, aproape 3, ca să legăm prin varianta Prăjeni – Plugari, Botoșaniul de Iași. Sau o variantă că vom începe lucrările la Botoșani – Târgu Frumos și va trebui să existe această a doua variantă. Sunt lucruri simple, lucruri care se pot face, cu o minimă implicare, repet, cu o minimă implicare.

 

 

interviu costel soptica

 

 

”Nu pot să gândesc că voi face apa la Darabani pentru că Darabani are primar PNL, iar la Dorohoi pentru că este primar PSD, să nu fac”

 

 

-    Promiteți aici că veți realiza un parc industrial, dar primarul municipiului Botoșani a anunțat încă de acum două săptămâni că se face parc industrial la Electromining.
-    Din punctul de vedere sunt chestiuni care pot fi la un moment dat conexate și așa ar trebui. De altfel, dacă m-ați urmărit până acum, eu am și povestit că, de exemplu, în ce privește parcurile industriale sau aducțiunile de gaz, inclusiv lucrările de apă și canal, lucrurile trebuie să fie concentrate. În momentul acesta dacă vă uitați și probabil că ați și văzut deja, fiecare UAT își face studiu de fezabilitate pentru gaz, fiecare se gândește cum să tragă apa, cum îl taie capul. Nu a apelat nimeni, niciodată la CJ. Este clar că în momentul acesta ce și-a propus Cătălin Flutur la municipiu este foarte fezabil, eu îmi propun, dacă v-ați uitat în program, să încerc să integrez. Cred că v-ați uitat, vorbesc și de Săveni, vorbesc și de Trușești. De ce dau exemplele astea? Acolo, cel puțin sunt primari PSD. Deci nu pot să gândesc că voi face apa la Darabani pentru că Darabani are primar PNL, iar la Dorohoi pentru că este primar PSD, să nu fac. Să vă dau un exemplu, primarul de la Dorohoi, aproape că ar fi renunțat la proiectul de modernizare al spitalului, are un proiect de modernizare. De ce? Pentru că nu-i ajung banii. Am auzit de chestiunea asta, am discutat cu dl primar, personal, în două rânduri, i-am înțeles dorința, am discutat la rându-mi cu ministrul Tătaru și am găsit o soluție care să-i dea încredere primarului să meargă cu lucrările mai departe. Chiar dacă este PSD. Poate că sunt și în zona Dorohoiului născut și poate că în spitalul respectiv, acum 11 ani cineva de acolo a spus că mama a avut un accident cerebral și a spus că, ”dle este aproape ca și decedată” și eu am dus-o la Botoșani și la Iași și mama trăiește și în ziua de astăzi. Și de aceea mă gândesc că poate printr-o modernizare la Dorohoi, poate putem salva și câteva vieți ulterior. Neținând cont neapărat de culoarea politică și eu insist pe chestiunea asta. Pentru că suntem într-o competiție acum și nu trebuie să fim ca într-un război, cine scapă, cine e prizonier, care pe care, nu așa se fac lucrurile.

 

 

”Bătălia e cruntă și cuțitele s-au ascuțit maxim”

 

 

-    Ori prizonieri, ori e blat, că așa s-au adus acuzații.
-    Nu, nu. În acest sistem de competiție electorală, trebuie să ne punem toți la masă și să facem lucruri bune pentru Botoșani și botoșăneni. Altfel vom intra, iar eu nu o să intru niciodată în paradigma pesedistă și de aia nu s-a întâmplat nimic pe conducere pesedistă. Ei au făcut ei ceva, un drumușor care a mers pe la Biserică, pe la cimitir și a trecut prin fața școlii și s-a terminat. Ori alea-s chestiuni normale, aparțin primăriilor, primarilor, eu îmi propun să fac lucruri mari, lucruri pentru județ. Lucruri care să atragă în următorii 4 – 8 ani de zile, de ce nu, un miliard de euro și în Botoșani. Cum au atras și alte județe din jurul nostru.

 


-    Vedeți, tot vorbiți de primarii PSD și sunteți suspectat de o înțelegere cu contracandidata de la PSD.
-    Iese din discuție așa ceva și cred că se vede. Dimpotrivă, eu văd că bătălia e cruntă și cuțitele s-au ascuțit maxim. Dar eu tot elegant în campanie o să rămân, indiferent ce fac cei de la PSD. În sensul în care eu consider că gândesc pozitiv, am proiecte fezabile și vin în fața cetățenilor cu lucruri care chiar se vor întâmpla. Mie în locul PSD-ului mi-ar fi rușine să deschid gura, să mai povestesc ceva. Inclusiv d-na Doina Federovici pentru că dumneaei a fost șefa dlui Macaleți și a format o echipă, da?

 

-    Păi, nu prea au format o echipă, că s-au certat 4 ani de zile.
-    S-au certat... s-au certat de unde? Eu nu cred că ați auzit-o pe d-na Federovici strigând: „eu vreau drum, am făcut drum frumos și tu Macaleți nu vrei”. Nu. Dimpotrivă, a fost invers. Au avut câștigătorul la drumul spre Târgu Frumos după cum bine știți și au anulat licitația pentru că nu a câștigat firma lui Dragnea. Haideți să fim cu cărțile pe față, despre asta discutăm. Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi... în fine, vreo fecioară.

 

 

”Nova Apaserv, pe lângă faptul că este o bombă cu ceas, are un management nu defectuos, dezastruos”

 

 

-    CJ are în subordine câteva instituții sau unități vitale pentru Botoșani, mă gândesc la Nova Apaserv și la Direcția de Drumuri în primul rând. Nova Apaserv spun tot mai mulți oameni că este o bombă cu ceas, ce soluție aveți dvs. pentru rezolvarea situației de acolo?

-    Vă declar la modul cel mai sincer că Nova Apaserv, pe lângă faptul că este o bombă cu ceas, are un management nu defectuos, dezastruos și o să vă spun și de ce. Din simplul motiv că eu am adus la Botoșani ministrul fondurilor europene să ne explice și să le explice și să fie întrebat de către cei de la Botoșani, de ce nu ar funcționa ceva. Pentru că, pentru perioada următoare, în următorii șase, șapte ani de zile, se vor investi în Botoșani 186 de milioane de euro pentru apă și canal.

 

-    Cine, cum investește?
-    Prin Nova Apaserv. Fonduri europene care sunt pentru a doua etapă de tragere a apei și canalului în Botoșani, astea-s fondurile alocate Botoșaniului. Lucrurile astea se știu deja. Ar fi putut ca începând cu 1 ianuarie, Nova Apaserv să aplice pe această măsură și pentru acești bani. Ori, deși dl ministru Boloș a venit cu secretarul de stat specializat pe această direcție, cei de la Nova Apaserv, au găsit de cuviință să vină doar directorul general, fără consultant, fără nimeni lângă el. Care, vă spun așa: i-a spus ministrului că nu-i trebuie nimic, că are de toate, da? Și că eventual, deși știa foarte bine de programul acesta de 186 de milioane de euro, cere chiar pentru studiul de fezabilitate încă 3 luni de prorogare a termenului. Adică nu știe ce are de făcut, să-l mai lase trei luni să se gândească. Poate că, gândindu-se că nici nu va mai fi el la conducere, ceea ce va fi și adevărat după ce ajung eu la CJ, nu va mai fi la conducerea Nova Apaserv.

 

-    Are concurs dat, mai are un an de mandat.
-    Să-și demonstreze performanțele în primul rând, nu performanța, nici nu mai spunem. Normalitatea în funcție. Vreau să vă spun că acolo într-adevăr, lucrurile stau foarte prost, una dintre firmele care a avut de suferit în urma unei licitații cu această Nova Apaserv a câștigat în instanță peste 100 de miliarde de lei vechi. Care trebuie plătite mâine. Dacă firma respectivă, nu se ajunge la o înțelegere cu ea, poprește conturile Nova Apaserv și într-o săptămână se oprește apa în Botoșani. Cam așa stăm. Poate pare ireal, nu este așa. Așa se poate întâmpla.

 

-    Dacă nu mă înșel aveți doi liberali în Consiliul de Administrație de la Apă.
-    Doi liberali din câți?

 


-    Din 9 parcă...
-    Ai văzut? Cam asta e proporția și între parlamentari, doi liberali dar șapte parlamentari PSD. Și atunci ne mai minunăm de ce au mers lucrurile prost, de aia au mers prost. Ei s-au văzut mulți, s-au văzut puternici și nu i-a interesat deloc ce se va întâmpla. Crezând că botoșănenii o să-i voteze în continuare. Din toate semnalele pe care le am este clar că lucrurile se vor schimba pe 27 în favoarea noastră și în favoarea, acum nu știu dacă mă întrebați pentru mine ca persoană, pentru că mă gândesc câtă responsabilitate vine asupra mea, odată cu intrarea pe funcția asta. Mai ales că sloganul meu este „responsabilitate și asumare”. Mă gândesc cum o să fac și m-ați întrebat ce facem la Nova Apaserv, probabil va trebui făcut un audit foarte serios ca să vedem cum stăm și de unde restartăm lucrurile acolo. La Drumuri Județene la fel vom face și acolo este o firmă și firma respectivă a câștigat tot vreo 100 și ceva de miliarde.

 

 

costel soptica pnl

 

 

”Nu voi pune în funcțiile de directori oameni care doar sunt politic la PNL. Ca să fiu foarte clar”

 

 

-    Doar dl de la Apă are postul în pericol în eventualitatea în care preia PNL-ul cu dvs. conducerea CJ-ului?
-    Eu am fost manager de școală. După aia am fost manager în privat, cu sute de angajați. Eu nu pot spune că este sau nu în pericol un post. Postul acela are niște cerințe. Atât timp cât persoana respectivă are abilitățile necesare și îndeplinește cerințele respective....

 

-    Practic, de fiecare dată când s-a schimbat conducerea CJ s-au schimbat directorii la aceste unități.
-    Nu voi pune în funcțiile de directori oameni care doar sunt politic la PNL. Ca să fiu foarte clar. Dacă nu sunt profesioniști și nu au capabilitățile necesare, în cazul acesta să redreseze, să vină cu un plan de management foarte serios, nu voi pune, și vă garantez lucrul acesta și veți vedea.

 

 

”Am adus bani în Botoșani, am plasat Botoșaniul pe locul 5 la buget pe anul 2020, locul 5 nu a fost niciodată”

 

 

-    Am tot discutat despre ce ați face în eventualitatea în care veți ajunge președintele CJ. Dar dacă pierdeți?
-    Dacă pierd, o să stau pe capul lor cum nu am stat niciodată până acum. Pe de altă parte, cu toate resursele și resorturile pe care o să le am, o să ajut județul Botoșani. Pentru că e clar că noi vom rămâne la guvernare, cel puțin în următorii 4 ani de zile, noi PNL. Și este clar că vor avea nevoie de sprijinul nostru. Ca și exemplu până acum, uitați-vă în ultimele 9 luni de zile, am adus bani în Botoșani, am plasat Botoșaniul pe locul 5 la buget pe anul 2020, locul 5 nu a fost niciodată. La penultima rectificare am avut locul 2 național și cu diferențe foarte mari față de celelalte județe. Și chiar și la ultima rectificare de buget nu am împărțit Botoșaniul între peneliști și pesediști, am dat la absolut toți. Este adevărat că cei de la PNL au primit mai mult, este adevărat. Dar nu mi-am bătut joc cum era până acum, că PSD primea, spre exemplu o primărie 2 miliarde și unul de la PNL primea 100 de milioane. Eu nu o să fac niciodată chestia asta. Nu știu dacă mă avantajează sau nu ceea ce spun, dar deocamdată gândesc pentru Botoșani și botoșăneni în ansamblul lor, eu nu pot să împart lumea în cei de stânga și cei de dreapta. Dar în momentul acesta, pentru că suntem în campanie electorală, este foarte clar că lumea trebuie să vină lângă un asemenea concept și o asemenea gândire pentru dezvoltarea județului Botoșani.

 


-    Spuneați că vreți să munciți în continuare pentru județul Botoșani. Peste trei săptămâni credeți că veți munci din postura de președinte al CJ sau de senator?
-    100% din postura de președinte al CJ.

 

-    Pe ce vă bazați?
-    Pe „feelingul” meu din momentul acesta, pe ceea ce am văzut că se întâmplă. Eu vin, spre exemplu acum, am mers în două comune, ieri am mers în patru orașe și două comune. Văd ce-și doresc oamenii, nu vă ascund că avem și un sondaj de opinie la nivelul județului și la nivelul municipiului Botoșani și se vede clar că suntem favoriții electoratului din județul Botoșani.

 

 

loading...
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
Loading...
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Loading...
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
Dacă promite că va pune țiganii(ăia pe care i-a adus Flutur în oraș) la muncă, îl votez!
24 septembrie 2020, 19:55
Dupa 30 de ani ce ciuma rosie la conducere judetul BT a fost adus pe ultimul loc din tara.Acum au nesimtirea sa spuna ca vor in continuare.Le place la ciolan pe spinarea oamenilor.TREZIREA!
24 septembrie 2020, 16:33
Votez Costel Soptica! Celor ce comenteaza aiurea despre falimente- au avut un singur angajat pentru care sa fi platit impozit la statul roman? Am convingerea ca sunt niste habarnisti prosti si cu tupeu. In timp, au rezistat firmele mafiei, cele mici s-au desfiintat de la sine, fiindca daca nu FURI, nu rezisti in Romanica, deci Raspect celor care au dat chiar si pentru scurt timp un salariu unui om si i-a mai platit si impozitul pentru acel salariu. Asta ca sa nu-i jignesc adversarii politici, eterni bugetari, sugatori la țâțele statului roman. Pana acum 8 ani, profesorul Soptica platea la stat impozite, nu trantorea la stat. Succes Soptica!
24 septembrie 2020, 15:46
Dacă printr-un management prost a falimentat ferma agricolă, apoi firma de termopane și cea de mobilă, care aveau câțiva angajați, cum va manageria ditmai județul, salariații de la CJ și cei din unitâțile subordonate?Nu-l cred în stare să țină județul măcar pe linia de plutire, nu să-l mai dezvolte!
24 septembrie 2020, 14:03
Votez Soptica pentru a scapa judetul de slugile lui Dragnea.
24 septembrie 2020, 13:06
Soptica te rugam sa ne scapi de slujnica lui dragnea.
24 septembrie 2020, 10:48
nu votez Soptica, e jalnic acest personaj
24 septembrie 2020, 10:37
penibil acest Soptica, dute acasa , ai falimenatat toate firmele tale , ce sa faci la judet...
24 septembrie 2020, 10:36
Nu mai vrem ciuma rosie!nu mai vrem lacheii lui dragnea brutarul!
24 septembrie 2020, 09:44
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.8 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
18.1 o C
Darabani
17.4 o C
Saveni
18.7 o C
Ştefăneşti
18.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.