Interviuri
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă

Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.

Este vorba despre “Să nu ne răzbunaţi”, o poveste despre izbândă, despre o pagină dureroasă din istoria țării, pierderea Basarabiei. Aceasta evidențiază povestea Margaretei Spânu-Cemartan și nu doar a ei, a miilor de români care au fost deportați în Siberia la muncă forțată.  


Astăzi am stat de vorbă cu cea care va interpreta singurul personaj al piesei, Silvia Răileanu, moldoveancă și actriță la Teatrul Mihai Eminescu de ani de zile. Ne-a dezvăluit cum a prins contur această poveste și câteva amănunte despre spectacol.

 

1.    Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?


Mă numesc Silvia Răileanu, sunt actriță la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani din 2002, am o viață aici. Sunt născută în Republica Moldova, în satul Popăuți, un sat aproape de malul Nistrului. Vreau așa să încep povestea despre mine, deoarece se leagă și de piesa „Să nu ne răzbunați”. M-am născut în perioada când era Uniunea Sovietică, când la noi în sat nu erau preoți, am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun acasă, pentru că era doar un singur preot care slujea la cinci sate pa ascuns. M-am născut într-o mahala cu foarte mulți vecini care îmi povesteau tot felul de lucruri. Poveștile copilăriei mele au fost exact despre tema care a fost abordată în ”Să nu ne răzbunați”. Majoritatea vecinilor mei au trecut prin război, foamete și astea au fost poveștile copilăriei mele. De la fiecare culegeam câte o povestire. Fiecare vecin mi se părea un erou care a supraviețuit acelor greutăți de pe atunci.


2.    Cum ați ajuns să jucați în piesa Să nu ne răzbunați?


Ideea mi-a venit de la o oră. Am intrat o dată la Liceul Pedagogic, când veneau domnii de la Basarabia, pământ românesc. Am asistat la oră să văd ce le spune acolo. Prima întrebare care a fost adresată copiilor era: ce știu ei despre Basarabia? Erau 31 de elevi, clasa a IX-a. În afară de faptul că este peste Prut, că sunt bomboane… nu știau mare lucru despre Basarabia, ceea ce pe mine m-a uimit foarte mult. (...) Eu aveam un sentiment patriotic, din copilărie, din naștere sau probabil că așa s-au născut basarabenii. Majoritatea pieselor pe care eu le-am făcut, toate duc în direcția asta.


De mult timp mă frământa tema asta, dar nu găseam un text potrivit. Și într-o zi, cineva mi-a spus, Dana, o prietenă, că a citit o carte (cu același nume) și am citit-o și eu, într-o săptămână. Trei zile am plâns continuu, după care m-am călit și am reușit să citesc cartea până la sfârșit. M-a marcat ce am citit acolo, era exact ce îmi trebuia mie pentru o asemenea piesă. L-am rugat pe Ionuț Poclid să îmi scrie textul, să mi-l facă așa cum îmi trebuie, mi-a adaptat textul încât am reușit să facem un scenariu. După care am început să lucrez la piesă. Vedeam scene, dar nu mă vedeam eu pe mine și am rugat-o pe o colegă de a mea, Ella Nistor să mă ajute.

 

3.    Despre ce este vorba în piesă?


Piesa este despre mărturiile basarabenilor deportați în Siberia. În piesă nu se folosesc nume concrete, așa am vrut eu. Folosesc doar fratele meu, bunica, este ca și cum un singur personaj reprezintă o țară. Un personaj este ea, care este deportată de la 6 ani în Siberia. Ce i se întâmplă ei e ca și cum i s-ar fi întâmplat unui neam întreg.

 

4.    De ce ar trebui să vină botoșănenii la această piesă?

 

Sunt sigură că majoritatea botoșănenilor, cei în vârstă, se vor regăsi în piesa aceasta. Foarte multe povești, povestiri am mai auzit de pe la unii, de pe la alții. De exemplu, că le-a fost dezmembrată familia. Jumătate au rămas aici, jumătate peste Prut. Sunt și aici cazuri, când nu și-au văzut frații sau surorile de ani și ani de zile. Despre asta este și piesa. Despre trei frați care au fost rupți cumva, unul rămâne în România, altul este dus în Siberia, unul rămâne în Moldova.


5.    Piesa conține un element inedit?


Nu știu dacă neapărat inedit, eu fac un spectacol istoric-documentar, folosesc câteva imagini documentare, așa cum au fost. Probabil combinația asta între a juca o realitate, a juca viața unei femei este inedită (…). Pentru mine este o provocare.


6.    De ce piesa se joacă pe scena de la Cinema Unirea?


De mult timp am vrut să fac piesa. La noi la teatru avem o singură scenă, care este mereu ocupată cu diverse repetiții, spectacole, nu avem spațiu, nu aveam loc. Când voiam să repet apărea ceva (…). Probabil, cu timpul, o voi juca și la teatru.


7.    E grea meseria de actor?

 

Dacă îți place nu. Îmi plac provocările, îmi place întotdeauna să lupt cu greul.

 

Așadar, botoșănenii sunt așteptați la Cinema Unirea în data de 2 Martie la ora 18.  Preţul unui bilet este de 30 de lei. Elevii și studenții beneficiază de reducere 50%. Biletele vor putea fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Unirea.

 

loading...
'Să NU ne răzbunați', o piesă de teatru cum nu-i alta, se joacă la Cinema Unirea

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Isabela ALEXANDRESCU
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO
Sunt aproape cinci ani de când poetul, prozatorul, jurnalistul și eseistul Constantin Iftime încearcă să înființeze la Botoșani Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism. Deși pare de neînțeles într-un oraș cu atâtea relicve PCR-iste, Asociația CulturEst la care și-a unit eforturile împreună cu Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, nu reușește să găsească o hală industrială pentru amenajarea obiectivului.
Felicitări! Istoria trebuie cunoscută, fiindcă un popor care nu-și cunoaște trecutul va înceta să existe ca etnie deplină și demnă. Va deveni doar o populație amorfă lesne de călcat în picioare.
2 martie 2019, 09:25
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am luat decizia aseară într-o discuție cu d-na premier și dl ministru Eugen Teodorovici, care m-a rugat să vă salut și din partea lui ca mâine dimineață să punem în transparență publică o Hotărâre de Guvern prin care ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7601 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.3205 lei
GBP
Lira sterlină
5.5266 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9349 lei
XAU
Gramul de aur
204.3163 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4414 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.