Interviuri
Pr. Petru Chirvase: ”Ar trebui să avem curajul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…” - GALERIE FOTO

Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași și, de mai bine de un deceniu, preot paroh la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani.

Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani, a primit veșmântul sfințirii în toamna anului 2010, de la Înaltpreasfințitul Teofan.

 

Sfântul lăcaș, care impresionează prin stilul grecesc, unic în spațiul eclesial botoșănean, a fost ridicat între anii 1997-2008.

 

 

”Să nu schimbăm unele alimente cu altele și să bifăm că am postit

 

-Părinte, ne aflăm în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sfinți pe care Sfântul Ioan Gură de Aur ni-i prezintă ca fiind adevărați păstori ai Bisericii, cei care au dus cuvântul Evangheliei în toate marginile lumii. Cum se mai raportează omul de astăzi la post?

-Postul este înduhovnicirea noastră, este despătimirea noastră, intensificarea vieții duhovnicești. Asta presupune postul în primul rând. Nu să schimbăm unele alimente cu altele și să bifăm că am postit, să ne amăgim conștiința. Să devenim mai buni, mai altruiști, mai blânzi în relațiile cu semenii. Mai ales cu cei apropiați, cu copiii noștri, cu casnicii noștri. Să ne luăm duhovnicia de a ne reține de la a face observații, de la a critica un copil care a greșit... Să îl acceptăm, să vedem celelalte merite ale sale. Să mai și îmbrățișăm, să îl lăsăm să se exprime, să îi dăm timp să își spună opinia.

Postul presupune să fim mai buni cu toți și să nu promovăm unele înțelesuri greșite despre post. A vorbi unor oameni care nu postesc și care nu înțeleg postul este de prisos. Dar este de prisos și a le vorbi unor oameni care au descoperit deja dulceața, sensurile duhovnicești ale postului. Pentru că ei înșiși au această experiență, o fac pentru că simt lucrarea Duhului în sufletul lor. Domnul nostru a postit înainte de a se jertfi…

 

 

-Tot mai des auzim astăzi, ca argument al nepostirii: nu contează ce intră în gură, ci ceea ce păcătuiești vorbind. O expresie care, puțini știu asta, își are originea chiar în Biblie (”Nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om”). Cu ce înțeles o găsim în Carte?

-Greșit se spune astăzi, cu un greșit înțeles, așadar, că ”nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură”. Acolo, în Biblie, este în alt context. Mântuitorul era cu ucenicii și, flămânzind, au început să mănânce cu mâinile nespălate. La ei spălarea mâinilor nu era doar o problemă de igienă, ci și un ritual. Fiind fariseii acolo, aceștia au căutat nod în papură și au făcut către Mântuitorul această critică, precum că ucenicii nu respectă acea prevedere. Atunci, în acel context, Mântuitorul a spus că ”nu ceea ce intră în gură spurcă pe om…”.

 

 

”Nu mama sau tata, ci unul dintre părinți”

 

-Ne aflăm într-o perioadă cu multă tulburare, de tot soiul. Să privim doar către Parlament, unde a fost mare supărare după ce o lege a fost adoptată (legea privind educația sexuală, numită acum ”pentru sănătate”) cu mențiunea că orele respective se vor derula în școli doar cu acordul părinților. Și ne întoarcem la Părintele Justin Pârvu, care spunea: ”Cea mai bună școală este mama”. Cum împăcăm aceste două aspecte? Cum să se raporteze părinții la aceste vremuri?

-Școala, așa cum este, este foarte solicitată. Sistemul, școala în general, nu este nici pe departe cel ideal. Mama, tata, familia, trebuie să vină cu ceea ce nu poate oferi școala, adică exact cu acele convingeri sănătoase, cu un sistem de valori. Sigur că este îngrijorătoare această contrapunere peste familie. E ca și cum ai spune că gravitația nu este ceva firesc, că dacă un om merge cu picioarele în sus ar trebui să impunem asta și altora. Fără îndoială că sunt probleme și probleme în societate, tot felul de situații, sunt și oameni cu deviații de gen, de sex. Nimeni nu blamează, dar nu putem lua asta drept normalitate. Nici pe cei care sunt în această situație, nici pe cei care au ajuns în alcoolism, de pildă. Îi respectăm și coabităm cu ei, multe se pot face pentru ei, îi și spovedim… Am vreo 7-8 persoane de acest fel, sunt credincioși cu toți, toți sunt oameni cumsecade, care își văd de treaba lor.

Știți, chiar astăzi, un coleg spunea că soției dânsului, profesoară, i s-a recomandat să nu mai folosească, în relația cu elevii, ”te rog să anunți pe mama sau pe tata să vină la școală”, ci ”unul dintre părinți să vină la școală”.

 

 

”Cum să iei dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum au făcut-o mamele noastre în trecut?”

 

-Se spune din ce în ce mai des și mai apăsat că sunt prea multe mame minore. Credeți că problema este una a societății sau este aceasta o consecință a lipsei unor astfel de ore în școli? Ce anume îi descalifică astăzi pe părinți încât să fie excluși într-o problemă care ține de intimitatea copiilor lor?

-Nu se impune sub nicio formă, nu este rațional, nu este logic să vii cu un asemenea curs care impune și care elimină părinții din educație. Vedem ce se întâmplă în alte țări… Chiar aici, în biserică, o femeie a povestit cum fiica ei, în Spania, avea de făcut o lucrare la școală, o disertație. Fata și-a ales ca temă ”familia tradițională”. Profesoara nu a acceptat, a insistat chiar. I-a spus fetei: Uite o temă frumoasă: scrie despre mame-surogat. Fata nu ceda, dar nici profesoara.

 

-Dacă legea nu va fi promulgată în forma aprobată, nu va mai fi nevoie nici de acordul părinților. Ce se va întâmpla atunci?

-Sub tutela democrației, a libertății, se încearcă să se suprime, iată, cel mai elementar drept al părintelui de a educa, de a forma în convingeri creștine un copil. Apartenența la biserică, la familie, la neam, la limbă, asta nu se discută! Cum să iei dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum, așa de frumos și cu ce rezultate, au făcut-o mamele noastre în trecut? Creșteau mai mult de 10 copii. Din case țărănești au ieșit academicieni, oameni de știință…

 

 

-Ce facem cu mamele din familii extrem de sărace, care consumă alcool, care își neglijează copiii?

-Mama aceea, dacă a alunecat în alcoolism sau în altă patimă, are la rândul ei o altă mamă, un bunic, o mătușă. Copilul este în familie, plus că mai există și familia mare, Biserica. Oricum e mai bine decât a-l plasa în altă parte, unde e greu de imaginat cum se va forma el în viitor.

Spune Sorin Mihalache: lumea nu este pregătită pentru educația copiilor mici. De la reclame stradale publicitare, cu corpuri goale, dar și cu produse alimentare peste tot, agresiv promovate, e foarte dificil pentru copii. Am făcut legi anapoda… Nu îi educăm pe copii să mănânce, să prefere hrana gătită a mamei. Mergi să iei legume proaspete și fă acolo supă, dar vedeți că nu se pune deloc problema sănătății fizice și psihice a copilului.

 

 

”Dacă la o comună sunt două sau patru parohii, un preot, cel mai competent, să candideze”

 

-Ați simțit că oamenii s-au schimbat după această perioadă de izolare? Cum au revenit ei în biserică?

-Eu sper să rămânem cu ceva, că am învățat ceva. Am avut o oportunitate extraordinară ca noi, familia, să ne unim mai mult. Să ieșim din case. Trebuie să ne reîmprietenim cu natura, cu păsările, cu florile. Doamne, ce minunat ar fi fost ca acel timp să fi fost petrecut astfel. Da, este interzis să se adune grupuri, dar în familie cred că se putea…

 

-Maica stareță de la Paltin-Petru Vodă povestea că, în primii ani, oamenii veneau cu mare dragoste la părintele Justin Pârvu. După vreo 7-8 ani pelerinii erau agitați, pentru ca în ultimii ani să vadă la ușa părintelui oameni agresivi. Era un tablou sugestiv al societății. Se simte în biserică, aici, acest lucru?

-Aș zice că euforia de la Revoluție s-a stins, dar ce am trăit recent sper să lase urme și să rămânem mai cu apetență spre interiorizare, spre prietenie cu ceilalți, spre dragoste de părinți, de locul natal. Și cu un curaj… Și curajul este o virtute.

Iată, îmi spunea un alt coleg: Părinte, legile acestea trec pe lângă noi și ei fac ce vor cu valorile noastre. Ba ne dau voie să ne împărtășim sau nu ne dau voie,  ba tot felul de condiții. De ce nu ne-am băga și noi în politică? Dacă legea aceasta atât de controversată cu ora sexuală nu este clarificată în duhul tradiției noastre românești… Ar trebui ca noi, preoții, să candidăm toți. Să avem curajul, aplombul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…

 

 

-Ar fi acesta un manifest?

-Măcar ca manifest, da. Dacă la o comună sunt două sau patru parohii, un preot, cel mai competent, să candideze. Vă dați seama că noi atunci vom avea altă putere? Și de ce să nu trecem și în Parlament, să candidăm și acolo? Te suspenzi de la Mitropolie patru ani și faci treaba de primar așa cum trebuie. Noi avem structura cea mai puternică. Un mesaj, o recomandare pleacă și ajunge în ultimul cătun, în toate parohiile din țară. Trebuie să arătăm că suntem o forță.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Preoții nu au voie să facă politică pt că pierd credincioșii care susțin alte partide,Deci cum facem ?De acum mă duc la Biserica cutare că popa ăla e psd-istOri la cealaltă că e pnl-istOri la ăla că e usr-ist (bulangiu).NUUU.Stăm 5 minuteDăm un restart la căpățână,Și le dăm noi( cei mici și neînsemnați)un sfatNu contează ce partid este la puterePSD , PNL , partidul lui dracu
29 iunie 2020, 18:16
Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla în realitate așa!Toate formele de conducere,inclusiv cele extremiste au plecat de la idei care la timpul respectiv au convins o parte din populație că vor rezolva prolemele,că va fi mai bine și că vom găsi drumul bun spre un mod de conducere ideal.Nu eu am hotărât ca preoții să nu se implice în politică ci Sfântul Sinod al bisericii și cred că au știut ce fac.Încercați să vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă slujitorii bisericii s-ar fi amestecat în politica de astăzi, când până la cel mai înalt nivel al statului nu mai este nici un respect între oameni.Credeți că biserica și-ar putea controla în totalitate oamenii să fie corecți,să nu se implice în acțiuni îndoelnice care să compromită imaginea și rolul bisericii în societate?Acolo unde preotii s-au implicat de o anumită parte,au supărat pe restul ducând la vrajbă si discordie între „credincioși”.Da,într-o formă de conducere,în care nu ar exista opoziție,poate ar reuși să facă ceva,dar acolo unde tu ai cele mai bune intenții și vezi în fața ta, la ședințe cum fiecare are interesul lui și proiectul tău depinde de votul unei majorități care stă cu „urechile ciulite”să vadă„lor ce le iese”,îți vine să lași totul și să pleci.Nu am nimic împotriva preoților nici împotriva părintelui,dar cred cu tărie că rolul bisericii este altul în societate,alături de învățământ ar putea schimba radical și pe cei rânduiți să conducă destine!
27 iunie 2020, 12:16
Pentru GilCine a construit o biserica din nimic, doar cu binecuvantarea Domnului, stie si poate... Stie si poate cel putin la fel de mult ca oricine pentru ca a trecut un examen greu, aceea de a face si a finaliza ceva din nimic. Uneori s-a imprumutat la banca in nume propriu... Asa se vorbeste prin oras.In nici un caz nu s-a facut frate cu necuratul. Tu vrei sa spui ca nu avem teatrul terminat in inima orasului doar ca cineva nu s-a facut frate cu "necuratul"?Un preot care a adunat copiii orasului langa el stie si poate sa faca o altfel de politica, de care avem nevoie.
26 iunie 2020, 22:32
Este atât de multă muncă în biserici,atâtea suflete așteaptă un cuvânt ziditor iar părintele gândește la propășirea noastră materială.Eu cred că părintele este un om minunat și cred că de aceea a ales și cred că a fost ales să fie preot și cred că sunt atâtea de făcut pentru sufletele oamenilor că nu ar mai rămâne prea mult timp pentru munca de primar.Dacă vrei să faci munca de primar și crezi că vrei să pui mai mult suflet decât cei despre care spui că nu sunt buni,ar trebui deja să ai un plan foarte bine făcut,realist și despre ce dorești să faci într-o comunitate ca atunci când vii în fața oamenilor să fii cu adevărat credibil.Sunt mulți care vor, dar când reușesc să câștige văd că nu e suficient să vrei și să fii corect.Banii vin de unde vin,așa cum vin,proiectele la fel și dintr-o dată te trezești că trebuie „să te faci frate cu necuratu ca să treci lacul”...Dacă nu, atunci rămâi cu corectitudinea și cu sudalmele oamenilor care oricât de mult ai face nu-i mulțumești...Ar putea face ceva părintele:când spovedește un ales local,să-l spovedească bine ca să-l aducă la calea cea bună și să nu mai facă matrapazlâcuri!
26 iunie 2020, 20:21
Pr.Chirvase,un OM si un preot minunat!
26 iunie 2020, 07:36
3 voturi, insotite de mult respect, asigurate.
25 iunie 2020, 22:50
Slava D lui ca la cultele neoprotestante nu sant mame la 13 ani .
25 iunie 2020, 21:39
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Candidează la Primăria Botoșani (n.r Roxana Țurcanu) pentru că așa am apreciat într-un termen foarte scurt că este persoana potrivită, fiind și președintele partidului. Are experiența necesară să ducă o campanie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8341 lei
USD
Dolarul SUA
4.0976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4795 lei
GBP
Lira sterlină
5.3537 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8671 lei
XAU
Gramul de aur
260.3097 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4026 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9278 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0629 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.