Interviuri
Pr. Petru Chirvase: ”Ar trebui să avem curajul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…” - GALERIE FOTO

Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași și, de mai bine de un deceniu, preot paroh la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani.

Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani, a primit veșmântul sfințirii în toamna anului 2010, de la Înaltpreasfințitul Teofan.

 

Sfântul lăcaș, care impresionează prin stilul grecesc, unic în spațiul eclesial botoșănean, a fost ridicat între anii 1997-2008.

 

 

”Să nu schimbăm unele alimente cu altele și să bifăm că am postit

 

-Părinte, ne aflăm în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sfinți pe care Sfântul Ioan Gură de Aur ni-i prezintă ca fiind adevărați păstori ai Bisericii, cei care au dus cuvântul Evangheliei în toate marginile lumii. Cum se mai raportează omul de astăzi la post?

-Postul este înduhovnicirea noastră, este despătimirea noastră, intensificarea vieții duhovnicești. Asta presupune postul în primul rând. Nu să schimbăm unele alimente cu altele și să bifăm că am postit, să ne amăgim conștiința. Să devenim mai buni, mai altruiști, mai blânzi în relațiile cu semenii. Mai ales cu cei apropiați, cu copiii noștri, cu casnicii noștri. Să ne luăm duhovnicia de a ne reține de la a face observații, de la a critica un copil care a greșit... Să îl acceptăm, să vedem celelalte merite ale sale. Să mai și îmbrățișăm, să îl lăsăm să se exprime, să îi dăm timp să își spună opinia.

Postul presupune să fim mai buni cu toți și să nu promovăm unele înțelesuri greșite despre post. A vorbi unor oameni care nu postesc și care nu înțeleg postul este de prisos. Dar este de prisos și a le vorbi unor oameni care au descoperit deja dulceața, sensurile duhovnicești ale postului. Pentru că ei înșiși au această experiență, o fac pentru că simt lucrarea Duhului în sufletul lor. Domnul nostru a postit înainte de a se jertfi…

 

 

-Tot mai des auzim astăzi, ca argument al nepostirii: nu contează ce intră în gură, ci ceea ce păcătuiești vorbind. O expresie care, puțini știu asta, își are originea chiar în Biblie (”Nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om”). Cu ce înțeles o găsim în Carte?

-Greșit se spune astăzi, cu un greșit înțeles, așadar, că ”nu ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură”. Acolo, în Biblie, este în alt context. Mântuitorul era cu ucenicii și, flămânzind, au început să mănânce cu mâinile nespălate. La ei spălarea mâinilor nu era doar o problemă de igienă, ci și un ritual. Fiind fariseii acolo, aceștia au căutat nod în papură și au făcut către Mântuitorul această critică, precum că ucenicii nu respectă acea prevedere. Atunci, în acel context, Mântuitorul a spus că ”nu ceea ce intră în gură spurcă pe om…”.

 

 

”Nu mama sau tata, ci unul dintre părinți”

 

-Ne aflăm într-o perioadă cu multă tulburare, de tot soiul. Să privim doar către Parlament, unde a fost mare supărare după ce o lege a fost adoptată (legea privind educația sexuală, numită acum ”pentru sănătate”) cu mențiunea că orele respective se vor derula în școli doar cu acordul părinților. Și ne întoarcem la Părintele Justin Pârvu, care spunea: ”Cea mai bună școală este mama”. Cum împăcăm aceste două aspecte? Cum să se raporteze părinții la aceste vremuri?

-Școala, așa cum este, este foarte solicitată. Sistemul, școala în general, nu este nici pe departe cel ideal. Mama, tata, familia, trebuie să vină cu ceea ce nu poate oferi școala, adică exact cu acele convingeri sănătoase, cu un sistem de valori. Sigur că este îngrijorătoare această contrapunere peste familie. E ca și cum ai spune că gravitația nu este ceva firesc, că dacă un om merge cu picioarele în sus ar trebui să impunem asta și altora. Fără îndoială că sunt probleme și probleme în societate, tot felul de situații, sunt și oameni cu deviații de gen, de sex. Nimeni nu blamează, dar nu putem lua asta drept normalitate. Nici pe cei care sunt în această situație, nici pe cei care au ajuns în alcoolism, de pildă. Îi respectăm și coabităm cu ei, multe se pot face pentru ei, îi și spovedim… Am vreo 7-8 persoane de acest fel, sunt credincioși cu toți, toți sunt oameni cumsecade, care își văd de treaba lor.

Știți, chiar astăzi, un coleg spunea că soției dânsului, profesoară, i s-a recomandat să nu mai folosească, în relația cu elevii, ”te rog să anunți pe mama sau pe tata să vină la școală”, ci ”unul dintre părinți să vină la școală”.

 

 

”Cum să iei dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum au făcut-o mamele noastre în trecut?”

 

-Se spune din ce în ce mai des și mai apăsat că sunt prea multe mame minore. Credeți că problema este una a societății sau este aceasta o consecință a lipsei unor astfel de ore în școli? Ce anume îi descalifică astăzi pe părinți încât să fie excluși într-o problemă care ține de intimitatea copiilor lor?

-Nu se impune sub nicio formă, nu este rațional, nu este logic să vii cu un asemenea curs care impune și care elimină părinții din educație. Vedem ce se întâmplă în alte țări… Chiar aici, în biserică, o femeie a povestit cum fiica ei, în Spania, avea de făcut o lucrare la școală, o disertație. Fata și-a ales ca temă ”familia tradițională”. Profesoara nu a acceptat, a insistat chiar. I-a spus fetei: Uite o temă frumoasă: scrie despre mame-surogat. Fata nu ceda, dar nici profesoara.

 

-Dacă legea nu va fi promulgată în forma aprobată, nu va mai fi nevoie nici de acordul părinților. Ce se va întâmpla atunci?

-Sub tutela democrației, a libertății, se încearcă să se suprime, iată, cel mai elementar drept al părintelui de a educa, de a forma în convingeri creștine un copil. Apartenența la biserică, la familie, la neam, la limbă, asta nu se discută! Cum să iei dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum, așa de frumos și cu ce rezultate, au făcut-o mamele noastre în trecut? Creșteau mai mult de 10 copii. Din case țărănești au ieșit academicieni, oameni de știință…

 

 

-Ce facem cu mamele din familii extrem de sărace, care consumă alcool, care își neglijează copiii?

-Mama aceea, dacă a alunecat în alcoolism sau în altă patimă, are la rândul ei o altă mamă, un bunic, o mătușă. Copilul este în familie, plus că mai există și familia mare, Biserica. Oricum e mai bine decât a-l plasa în altă parte, unde e greu de imaginat cum se va forma el în viitor.

Spune Sorin Mihalache: lumea nu este pregătită pentru educația copiilor mici. De la reclame stradale publicitare, cu corpuri goale, dar și cu produse alimentare peste tot, agresiv promovate, e foarte dificil pentru copii. Am făcut legi anapoda… Nu îi educăm pe copii să mănânce, să prefere hrana gătită a mamei. Mergi să iei legume proaspete și fă acolo supă, dar vedeți că nu se pune deloc problema sănătății fizice și psihice a copilului.

 

 

”Dacă la o comună sunt două sau patru parohii, un preot, cel mai competent, să candideze”

 

-Ați simțit că oamenii s-au schimbat după această perioadă de izolare? Cum au revenit ei în biserică?

-Eu sper să rămânem cu ceva, că am învățat ceva. Am avut o oportunitate extraordinară ca noi, familia, să ne unim mai mult. Să ieșim din case. Trebuie să ne reîmprietenim cu natura, cu păsările, cu florile. Doamne, ce minunat ar fi fost ca acel timp să fi fost petrecut astfel. Da, este interzis să se adune grupuri, dar în familie cred că se putea…

 

-Maica stareță de la Paltin-Petru Vodă povestea că, în primii ani, oamenii veneau cu mare dragoste la părintele Justin Pârvu. După vreo 7-8 ani pelerinii erau agitați, pentru ca în ultimii ani să vadă la ușa părintelui oameni agresivi. Era un tablou sugestiv al societății. Se simte în biserică, aici, acest lucru?

-Aș zice că euforia de la Revoluție s-a stins, dar ce am trăit recent sper să lase urme și să rămânem mai cu apetență spre interiorizare, spre prietenie cu ceilalți, spre dragoste de părinți, de locul natal. Și cu un curaj… Și curajul este o virtute.

Iată, îmi spunea un alt coleg: Părinte, legile acestea trec pe lângă noi și ei fac ce vor cu valorile noastre. Ba ne dau voie să ne împărtășim sau nu ne dau voie,  ba tot felul de condiții. De ce nu ne-am băga și noi în politică? Dacă legea aceasta atât de controversată cu ora sexuală nu este clarificată în duhul tradiției noastre românești… Ar trebui ca noi, preoții, să candidăm toți. Să avem curajul, aplombul acesta. Iată, noi, toți preoții, vom candida la primăriile din toată țara…

 

 

-Ar fi acesta un manifest?

-Măcar ca manifest, da. Dacă la o comună sunt două sau patru parohii, un preot, cel mai competent, să candideze. Vă dați seama că noi atunci vom avea altă putere? Și de ce să nu trecem și în Parlament, să candidăm și acolo? Te suspenzi de la Mitropolie patru ani și faci treaba de primar așa cum trebuie. Noi avem structura cea mai puternică. Un mesaj, o recomandare pleacă și ajunge în ultimul cătun, în toate parohiile din țară. Trebuie să arătăm că suntem o forță.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Loading...
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
Loading...
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
Preoții nu au voie să facă politică pt că pierd credincioșii care susțin alte partide,Deci cum facem ?De acum mă duc la Biserica cutare că popa ăla e psd-istOri la cealaltă că e pnl-istOri la ăla că e usr-ist (bulangiu).NUUU.Stăm 5 minuteDăm un restart la căpățână,Și le dăm noi( cei mici și neînsemnați)un sfatNu contează ce partid este la puterePSD , PNL , partidul lui dracu
29 iunie 2020, 18:16
Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla în realitate așa!Toate formele de conducere,inclusiv cele extremiste au plecat de la idei care la timpul respectiv au convins o parte din populație că vor rezolva prolemele,că va fi mai bine și că vom găsi drumul bun spre un mod de conducere ideal.Nu eu am hotărât ca preoții să nu se implice în politică ci Sfântul Sinod al bisericii și cred că au știut ce fac.Încercați să vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă slujitorii bisericii s-ar fi amestecat în politica de astăzi, când până la cel mai înalt nivel al statului nu mai este nici un respect între oameni.Credeți că biserica și-ar putea controla în totalitate oamenii să fie corecți,să nu se implice în acțiuni îndoelnice care să compromită imaginea și rolul bisericii în societate?Acolo unde preotii s-au implicat de o anumită parte,au supărat pe restul ducând la vrajbă si discordie între „credincioși”.Da,într-o formă de conducere,în care nu ar exista opoziție,poate ar reuși să facă ceva,dar acolo unde tu ai cele mai bune intenții și vezi în fața ta, la ședințe cum fiecare are interesul lui și proiectul tău depinde de votul unei majorități care stă cu „urechile ciulite”să vadă„lor ce le iese”,îți vine să lași totul și să pleci.Nu am nimic împotriva preoților nici împotriva părintelui,dar cred cu tărie că rolul bisericii este altul în societate,alături de învățământ ar putea schimba radical și pe cei rânduiți să conducă destine!
27 iunie 2020, 12:16
Pentru GilCine a construit o biserica din nimic, doar cu binecuvantarea Domnului, stie si poate... Stie si poate cel putin la fel de mult ca oricine pentru ca a trecut un examen greu, aceea de a face si a finaliza ceva din nimic. Uneori s-a imprumutat la banca in nume propriu... Asa se vorbeste prin oras.In nici un caz nu s-a facut frate cu necuratul. Tu vrei sa spui ca nu avem teatrul terminat in inima orasului doar ca cineva nu s-a facut frate cu "necuratul"?Un preot care a adunat copiii orasului langa el stie si poate sa faca o altfel de politica, de care avem nevoie.
26 iunie 2020, 22:32
Este atât de multă muncă în biserici,atâtea suflete așteaptă un cuvânt ziditor iar părintele gândește la propășirea noastră materială.Eu cred că părintele este un om minunat și cred că de aceea a ales și cred că a fost ales să fie preot și cred că sunt atâtea de făcut pentru sufletele oamenilor că nu ar mai rămâne prea mult timp pentru munca de primar.Dacă vrei să faci munca de primar și crezi că vrei să pui mai mult suflet decât cei despre care spui că nu sunt buni,ar trebui deja să ai un plan foarte bine făcut,realist și despre ce dorești să faci într-o comunitate ca atunci când vii în fața oamenilor să fii cu adevărat credibil.Sunt mulți care vor, dar când reușesc să câștige văd că nu e suficient să vrei și să fii corect.Banii vin de unde vin,așa cum vin,proiectele la fel și dintr-o dată te trezești că trebuie „să te faci frate cu necuratu ca să treci lacul”...Dacă nu, atunci rămâi cu corectitudinea și cu sudalmele oamenilor care oricât de mult ai face nu-i mulțumești...Ar putea face ceva părintele:când spovedește un ales local,să-l spovedească bine ca să-l aducă la calea cea bună și să nu mai facă matrapazlâcuri!
26 iunie 2020, 20:21
Pr.Chirvase,un OM si un preot minunat!
26 iunie 2020, 07:36
3 voturi, insotite de mult respect, asigurate.
25 iunie 2020, 22:50
Slava D lui ca la cultele neoprotestante nu sant mame la 13 ani .
25 iunie 2020, 21:39
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.5 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
10.3 o C
Saveni
12.5 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.