Interviuri
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
  • Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.
  • Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.

Un astfel de concept a fost gândit și de Constantin Covaliu (foto), un tânăr botoșănean în vârstă de 35 de ani, stabilit la Cluj după terminarea facultății, orașul care deschide o sumedenie de oportunități pentru punerea în aplicare a celor mai inedite proiecte.

 

A înființat Agenția ”Why Not Us” undeva prin 2015, o entitate care s-a dorit să acopere segmentul organizării de evenimente. Însă ideea i s-a înfiripat în minte după o vizită în Germania, într-un oraș în care a prins un festival culinar stradal.

 

 

A implementat-o și în România, iar conceptul acesta a prins la public, cu precădere în marile orașe unde ajută și economia, dar și infrastructura stradală. S-a concentrat pe astfel de zone, a exprimentat, a învățat, a inovat. Succesul nu a întârziat, în mod firesc, agenția a crescut de-a lungul anilor și a ajuns să colaboreze în mari proiecte naționale de acest fel, cum ar fi Untold sau Neversea.

 

 

O idee pornită după o vizită la Dortmund

 

Constantin Covaliu a simțit că este timpul să revină acasă, în orașul natal, și a adus cu el și Street Food Festival, evenimentul culinar stradal care a luat naștere în 2016 și care se va desfășura pe Pietonalul Unirii în perioada 29 – 31 iulie 2022.

 

Ce înseamnă Street Food Festival?

 

 

Constantin Covaliu: „Street Food Festival e un eveniment început în 2016 la Cluj Napoca și e un eveniment care a fost gândit ca o manifestare cultural – artistică și sunt foarte multe activități care sunt în jurul vedetei principale a evenimentului care este mâncarea. Mâncarea stradală, mâncarea din toate colțurile lumii pe care noi încercăm să o aducem în același loc, în cadrul unui eveniment. Adică avem experiență culinară din India, America, China ș.a.m.d., astfel încât ne dorim ca participanții la evenimentele noastre să simtă că fac o călătorie în jurul lumii. Având această componentă principală – mâncarea, încercăm să completăm experiența participantului cu muzică, o muzică care ne place nouă.

 

Ne place foarte mult jazz-ul, ne place rock-ul, ne place pop-ul și o combinație din asta muzicală un pic mai inedită decât cele normale. Apoi Street Food Festival înseamnă un eveniment atipic într-o locație mai atipică. Noi avem la fiecare eveniment tot felul de decorațiuni și obiecte de mobilier care sunt puțin diferite față de altele și încercăm, de exemplu aici, în spatele nostru (Pietonalul Unirii, nota red.), nu am văzut de când suntem aici oameni care să stea cu pătura sau în hamace între copaci. Ori noi asta vom face, încercăm să redăm spațiul acesta cetățenilor orașelor în care ajungem, astfel încât să simtă un pic diferit. Să simtă că pot să stea pe iarbă. De bine, de rău, aici nu scrie: nu călcați iarba, dar am ajuns în alte orașe în care scria. Și în urma unor discuții cu autoritățile am reușit să facem în așa fel încât să fie mai deschise, și asta nu știu, aduce un soi de mini-vacanță participanților, în orașul lor”.

 

 

Cui aparține acest concept, cine a gândit de la bun început această idee?

 

 

Constantin Covaliu: ”Ideea ne-a venit în cadrul agenției noastre în 2016. Eu sunt foarte pasionat de mâncare și sunt pasionat de evenimente și am vrut să creăm un eveniment care să îmbine cumva pasiunile astea. Am văzut în 2015 un eveniment asemănător în Germania, în Dortmund, după care am zis: OK, hai să aducem experiența asta și în România. Când am început în 2016 erau cred 8 food-truck-uri în toată România, iar acum sunt peste 600 în total, s-a dezvoltat foarte mult industria asta. Food-truck, adică acea rulotă care se transformă într-o bucătărie profesională de restaurant, chiar dacă are 2,3 metri pe 4 metri, deci aproape 10 metri pătrați, se transformă într-o perioadă de festival într-o bucătărie adevărată. Lucrează câte trei, patru, cinci, șase oameni într-o bucătărie din asta ca să servească cât mai mulți clienți”.

 

 

 

”Mă aștept la o deschidere foarte mare a publicului din Moldova, știu foarte mulți oameni care de-a lungul anilor ne-au spus: haideți și în Botoșani”

 

Și într-un an, spre exemplu, cam câte acțiuni de genul acesta reușiți să organizați? Se întind pe durata a două zile, am văzut, nu?

 

 

Constantin Covaliu: „Se întind în mod normal pe durata a patru zile, aici la Botoșani o să fie pe durata a trei zile evenimentul. Fiind o primă ediție am vrut să vedem mai întâi cum funcționează lucrurile. În mod normal organizăm între 15 și 20 de evenimente pe an, în cam zece orașe din România. Am ajuns în foarte multe orașe din România. E prima dată anul acesta la Botoșani și mai avem diverse acțiuni și în cadrul altor evenimente unde organizăm partea de food-court”.

 

 

Și de ce Botoșani abia acum, din 2016 abia acum, atât de... târziu?

 

Constantin Covaliu: ”E târziu, dar e bine din punctul meu de vedere. În primul rând e distanța foarte mare dintre Cluj și Botoșani, fiind o echipă care activăm acolo, de fiecare dată când făceam niște calcule să vedem dacă putem ajunge și la Botoșani, Botoșaniul fiind orașul meu de baștină, deci mi-am dorit dintotdeauna să ajungem aici, nu ieșeau foarte bine calculele din cauza costurilor foarte mari pe care le avem. Anul acesta în schimb, ne-am ambiționat. Agenția noastră face 10 ani anul acesta și facem o serie de acțiuni să sărbătorim că facem 10 ani și atunci unul dintre evenimentele astea de a sărbători aniversarea noastră a fost să facem și un eveniment la Botoșani. Cred că mă aștept la o deschidere foarte mare a publicului din Moldova, știu foarte mulți oameni care de-a lungul anilor ne-au spus: haideți și în Botoșani. Anul acesta s-a potrivit și colaborarea cu autoritățile locale, a fost foarte bună, Primăria ne-a invitat, suntem co-organizatori cu Primăria în acest eveniment și s-au aliniat astrele anul acesta, ca să zic așa”.

 

 

”Singurele lucruri care se plătesc la eveniment sunt produsele pe care le consumă participanții”

 

O latură importantă la astfel de evenimente este accesabilitatea publicului. Va fi o călătorie culinară în jurul lumii. Dar prețurile vor fi accesibile?

 

Constantin Covaliu: „Prețurile nu sunt dintre cele mai mici, asta o recunoaștem...”

 

Sunt la nivelul celor de pe litoral?

 

Constantin Covaliu: „Nu sunt la nivelul celor de pe litoral, dar sunt niște prețuri pe care sunt sigur că și le vor permite majoritatea celor care vor participa la eveniment. Și acum, dacă tot mi-ați ridicat la fileu întrebarea asta, cumva în prețul produsului final: că-i un burger, că-i o porție de mâncare indiană, un curry foarte bun sau alte produse de genul acesta, intră și accesul la concerte care e gratuit. Intră și ceea ce vă spuneam adineauri: mobilierul urban atipic. Sunt o serie de costuri care trebuie să intre undeva. Și având noroc de sprijinul autorităților locale, sprijinul partenerilor noștri sponsori care investesc în evenimentul nostru, iar o parte din venituri vin din produsele pe care le vând vendorii și food-truck-erii la fiecare eveniment în parte. Cumva un burger, când ne gândim la acel burger pe care-l cumpărăm la Street Food Festival, are și această componentă, pe lângă ingrediente, pe lângă munca pentru acel burger, mai este și accesul la concert și faptul că putem sta pe Pietonalul Unirii din Botoșani pe niște hamace legate de copaci și ne putem bucura de tot felul de activități diverse care, marea lor majoritate sunt gratuite. Singurele lucruri care se plătesc la eveniment sunt produsele pe care le consumă participanții”.

 

Și dacă nu consumă, dacă sunt participanți care nu consumă nimic?

 

Constantin Covaliu: „Îi așteptăm cu mare drag să vină, dacă le e poftă să mănânce, dacă nu, e foarte bine să mănânce acasă. Îi așteptăm să se bucure de celelalte componente ale festivalului dar, ar fi păcat să nu te bucuri și de partea asta culinară”.

 

Pentru un tânăr creativ, cu multe idei, Botoșani ar fi însemnat un pas înapoi? De ce ați optat să plecați din Botoșani și să optați pentru Cluj?

 

Constantin Covaliu: „Nu cred că înseamnă un pas înapoi, doar că am plecat spre Cluj pentru facultate, în Botoșani nu avem mediu universitar deocamdată, sau sunt câteva extensii ale unor facultăți. Dar am vrut foarte mult să ajung la Cluj. Nici măcar nu m-am dus la Iași pentru că am vrut să cunosc alți oameni. Toți colegii mei au mers la Iași la facultate, eu am vrut să mă duc la Cluj, să cunosc alți oameni, să-mi fac alți prieteni. M-am îndrăgostit acolo de oraș, mi-am creat prieteni în timpul facultății și așa au venit și primele locuri de muncă. Și am rămas acolo. De fiecare dată când vin în Botoșani, mama tot îmi spune: dar, nu te muți înapoi acasă? Deși mi-am făcut o familie și prieteni acolo, Botoșaniul tot timpul mi-a plăcut, e un oraș minunat, e un oraș foarte verde, e un oraș care are parcuri frumoase și oameni foarte faini. Dar mă atrage mai mult un oraș mai mare, cum e Clujul. Am renunțat la niște oportunități în București pentru a rămâne în Cluj pentru că-mi place orașul destul de mult”.

 

 

«Străzi Deschise»... pentru pietoni

 

Revenind la Street Food Festival, când începe efectiv?

 

Constantin Covaliu: „Evenimentul începe vineri, 29 iulie, la ora 12:00, când se deschid toate festivitățile din cadrul evenimentului. Iar punctul culminant este în partea a doua din fiecare zi, când se blochează și Bulevardul Mihai Eminescu și când, iar cu o colaborare și mulțumesc pe această cale tuturor autorităților că avem o colaborare strânsă cât să putem închide și să putem reda pietonilor strada. Nu știu, dacă e o acțiune în București care funcționează foarte bine se numește «Străzi Deschise», se blochează artere foarte importante din București – Kiseleff, Victoriei, și se redau cetățenilor pentru plimbări. Și e minunat, asta sper să se întâmple și la Botoșani când închidem străzile în fiecare după amiază de eveniment, să iasă lumea pe stradă, să se simtă mult mai liberă și să simtă timp de trei zile într-un soi de concediu afară, cum ne place să spunem”.

 

 

Bine de știut 

 

Constantin Covaliu a absolvit Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani și ulterior a urmat cursurile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj, orașul care l-a adoptat pentru a-și pune în practică ideile.

 

Spune că are mari așteptări de la botoșăneni în aceste trei zile de Street Food Festival la Botoșani, un eveniment care, pe lângă trupe cunoscute pe piața muzicală, îl va avea și pe Chef Foa, jurat la o cunoscută emisiune difuzată de un post național.

 

Participanții la acțiunea stradală pot asculta muzică live, se pot relaxa în aer liber și se pot delecta cu mâncare sârbească, indiană sau libaneză, dar și cu burgeri delicioși.

 

În cursul zilei de miercuri echipele din partea organizatorilor montau mobilierul stradal care a fost descărcat din trei camioane ajunse la Botoșani în noaptea de marți spre miercuri, 27 iulie 2022.

 

Street Food Festival se deschide oficial mâine, de la ora 12:00.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Vunk, Mono Jacks și mulți alții deschid porțile primei ediții de Street FOOD Festival la Botoșani - FOTOGALERIE

 

Viața fericită a medicului Gheorghe Avram povestită de el însuși: Nu pot să evaluez eu cât rău, cât bine a făcut României Silviu Brucan
Gheorghe Avram a avut curajul destăinuirii. Vorbește fără patimă. Uneori fără falsă modestie, alteori cu necesare justificări.
FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
Respect man!
28 iulie 2022, 10:12
Foarte tare ce spune băiatul ăsta din Cluj ( Botoșani): cică în prețul produselor sunt incluse șitarifele la concertele organizate în cele trei zile, însă ,,intrarea la concerte este gratuită”. Păi cum să fie gratuită dacă le plătim prin prețurile piperate ale produselor gastronomice ??
28 iulie 2022, 10:04
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.7 o C
Darabani
-1.5 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.