Interviuri
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol

La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.

A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, disciplinele compoziție jazz-muzică ușoară. Tot acolo a urmat și Masterul. Nota 10, cu care a absolvit studiile, îi deschideau ușile către o carieră universitară de succes. S-a stabilit o vreme în Irlanda, unde și-a depus și actele pentru doctorat, și tot în Irlanda ar fi putut activa, după ce proiectul i-a fost admis, coordonator artistic pe regiune. A lăsat totul în urmă și a ales Botoșaniul. Este ”acasa” care i-a fost mereu aproape, este locul unde s-a împlinit profesional.

 

 

”Mare a fost mirarea profesorilor de la Universitatea de Muzică atunci când am hotărât să mă întorc la Botoșani”

 

-Cheia Sol a devenit o emblemă pentru Botoșani, asta datorită copiilor care au cucerit, în atâția ani, premii și distincții în competițiile naționale și internaționale. Însă în spatele acestei organizații se află un nume: Oana Pușcașu. Pentru că suntem în fața unei minunate sărbători, spune-ne cum era Oana de demult, copilul care îl aștepta pe Moș Crăciun. Ce îi cânta, cum îl convingea să îi dea cele mai frumoase daruri?

 

-Îmi amintesc cu drag perioada copilăriei, care s-a împletit cu jocurile din fața blocului, studiul la pian și taberele muzicale frumoase organizate de Palatul Copiilor. De mic copil am avut multă activitate în viața mea, iar acest lucru pare că a rămas valabil și acum, ca adult. La fel ca toți cei din generația mea, cadourile de Crăciun erau portocalele, dulciurile și pijamalele lăsate de Moșul sub bradul din casa bunicilor sau chiar pe soba de la bunici. Acest lucru s-a întâmplat până la 12 anișori, pentru că Moșul aducea lucruri care ne erau utile în perioada respectivă. În jurul vârstei preadolescentine, când eram moderatoare împreună cu Gina Poenaru la o emisiune pentru copii pe postul local de televiziune și aveam puțină notorietate printre botoșăneni, mergeam la colindat și adunam foarte mulți bani, oamenii fiind dornici să mă asculte. La sfârșitul zilei de colindă, cheltuiam toți bănuții pentru a pregăti eu cadouri pentru familia mea, îmi doream astfel să îl răsplătesc pe Moș Crăciun pentru bunătatea cu care mi-a oferit atâția ani cadouri. Nu îmi aduc aminte să îi fi cerut vreodată ceva Moșului, cu siguranță el aducea exact ce îmi trebuia și ce putea…

 

-Absolventă de Conservator, la București, cu rezultate remarcabile, posibilități de a dezvolta o carieră în orașe mult mai ofertante. Și totuși, ai ales să revii la Botoșani și să lucrezi în continuare cu copiii de aici, așa cum ai făcut-o încă de când erai tu însăți elevă. Ce te-a determinat să faci această alegere?

 

-Este o întrebare grea, la care mai caut, câteodată, și acum răspunsul corect. Am absolvit Masterul cu media 10 și mare a fost mirarea profesorilor de la Universitatea de Muzică atunci când am hotărât să mă întorc la Botoșani și să nu urmez studiile de doctorat, implicit să nu predau în cadrul Universității. Așa am simțit la momentul respectiv, că am multe de oferit pentru acest oraș, că nu ar fi cinstit să plec și să nu îmi aduc ideile mele și proiectele mele aici. Întotdeauna am crezut că Botoșaniul este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc. Nu îmi plac orașele mari, gălăgioase, aglomerate… chiar dacă acolo aș fi avut un progres profesional mai mare. Am avut șansa să lucrez și în Irlanda, ca și coordonator artistic pe o regiune, proiectul meu fiind selectat și apreciat, dar… am ales să revin în Botoșani. Oricum, viața este colorată și nu se știe ce îmi rezervă viitorul, mai este timp să descopăr și alte locuri.

 

 

 

 

”Sunt foarte multe voci bune în Botoșani”

 

-Talent, spontaneitate, șarm, voce. Ce contează cel mai mult atunci când la ușa Cheia Sol bate un copil care nu a mai cântat niciodată, dar visează să fie pe scenă?

 

-Atunci când am început proiectul Cheia Sol, părinții veneau la mine cu cei mici pentru performanță, mai exact își doreau o carieră în acest domeniu și o variantă de a profesa, mai târziu. Acum, muzica este o activitate extrașcolară menită să le ofere copiilor momente frumoase și o dezvoltare armonioasă. Și atunci, dar și acum, contează talentul copilului. Pe unii părinți i-am îndemnat să aleagă altă activitate pentru copiii lor, pe alții i-am încurajat să își susțină copiii în muzică. Sunt foarte multe voci bune în Botoșani, au fost și sunt… câteodată sunt și eu uimită cât de mult ne iubește Dumnezeu de ne da copii atât de talentați aici. Dar, cum talentul nu reprezintă cheia succesului, acești copii trebuie să fie și muncitori, și norocoși. Fiecare are Steaua lui norocoasă și drumul lui.

 

-Ce înseamnă să faci parte din Cheia Sol? Există reguli (disciplină), condiții (muncă, muncă, muncă), continuitate etc.? Sunt copii care au crescut în Cheia Sol, au venit când abia învățau să vorbească și încă sunt parte a acestei familii (cel mai bun exemplu este Oana Tăbultoc). Care este secretul?

 

-Da, Oana Tăbultoc este acum profesoară pentru grupa de începători în cadrul organizației noastre. Este studentă în anul II la Universitatea de Muzică din București și o mândrie pentru mine. După această perioadă de on-line, va începe noi proiecte muzicale. Dar generația Oanei de copii care au activat în grupul Cheia Sol este una excepțională, pentru că toți au reușit să aibă cariere în arhitectură, televiziune, medicină sau alte domenii, iar muzica i-a ajutat foarte mult. Au învățat munca în echipă și au studiat pentru fiecare spectacol, pentru fiecare proiect. Continuitatea a fost cheia succesului pentru ei. Acum, mai ales în perioada afectată de Covid, copiii își pierd foarte ușor răbdarea și atenția, este greu să îi captezi și să îi implici în proiecte ce necesită multe repetiții, mult studiu. Vremurile s-au schimbat și trebuie să ne adaptăm lor… Vom vedea ce urmează și cum vom face față.

 

-Cum simți copiii de astăzi față de cei de acum 10-15 ani, de pildă? Sunt mai nerăbdători să intre în competiții?

 

-Competițiile sunt noua modă. Dacă acum câțiva ani existau câteva concursuri naționale și internaționale, iar o mențiune era foarte valoroasă la aceste concursuri, acum sunt zeci sau poate sute de competiții, iar mențiunea nici nu mai există. Toți copiii sunt premiați, probabil pentru a avea participanți în anii următori. Observ că organizatorii doresc să îi mulțumească pe părinți și mai puțin să încurajeze progresul. Dar acest lucru se întâmplă în toate domeniile, deci e un alt lucru la care trebuie să ne adaptăm. Ceea ce pot face este să fiu selectivă la concursurile la care participăm. Prefer să merg cu micii mei artiști la competițiile cele mai grele, cu juriu numeros. De fiecare dată sunt sigură că voi fi mândră de prestația lor.

 

 

”Probabil că vom uita, în curând, sunetul aplauzelor sau emoția privirilor din fața scenei”

 

-Vizibilitatea se realizează astăzi mult mai simplu, expunerea publică este la un click distanță. Vorbim despre Facebook, YouTube etc. Mai au copiii nevoie de scenă, de public, de aplauze?

 

-Suntem în epoca online-ului. Acum câțiva ani, spectacolele erau principalul mod de promovare și o încununare a muncii noastre. Astăzi, filmările postate pe canalele de YouTube și Facebook au rezultate foarte bune, cu zeci de mii de vizualizări și sute de like-uri. Dar nu renunț la LIVE și organizez, cât pot de des, spectacole mici pentru copii, în care ei cânta LIVE și simt emoția spectatorilor.

Probabil că vom uita, în curând, sunetul aplauzelor sau emoția privirilor din fața scenei…. de zâmbet nici nu se pune problema, pentru că toată lumea are acum măști. Dar, așa cum orice perioadă are un apogeu în care se produce saturația, aștept momentul în care ne vom sătura de online și vom reveni pe scenele mari. Problema va fi alta… să captăm atenția spectatorilor, care de multe ori nu au răbdarea necesară să urmărească un spectacol până la final sau fără a naviga pe Facebook în timp ce pe scenă se întâmplă un act artistic. În loc de flori la sfârșitul momentului, acum suntem răsplătiți cu Like-uri și Emoticons. Dar e Crăciun și eu îi voi scrie Moșului că îmi doresc sălile pline de părinți, bunici, prieteni, rude care vin și aplaudă copilașii și munca lor.

 

-Vorbește-ne despre Crăciunul 2021. Ce surprize ne pregătește Cheia Sol? Pe cine vom asculta?

 

-Pentru acest Crăciun, copilașii din Cheia Sol au muncit foarte mult. Am realizat filmări de Crăciun pe care le puteți vedea LIVE în Concertul de Crăciun Cheia Sol și pe canalul de YouTube, am organizat mici  spectacole la Uvertura Mall cu toți copilașii noștri (atât cei începători, cât și cei premiați), am lansat videoclipuri și ne-am auzit pe radio. Am participat la concursuri cu tematică de Crăciun și am obținut rezultate minunate. Și ne așteaptă un an nou plin de proiecte, care mai de care mai mari…, dar așteptăm să se îndeplinească și după vă povestim… ca să nu stricăm magia lor! Luna decembrie este o lună cu majoritatea nopților nedormite și petrecute în studio, dar tocmai aici e frumusețea Crăciunului: să te bucuri de bucuria copiilor atunci când sunt apreciați pentru munca și talentul lor!

 

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă Cheia Sol, prin intermediul Botoșăneanul, vă oferă și un concert de Crăciun pe care îl puteți viziona accesând materialul video de mai jos sau pe Facebook.com/Botoșăneanul.

 

Sărbători fericite!

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU Oana Puşcaşu : N-a fost ţelul meu în viaţă să devin director la Filarmonică
ACUM: Micii Artiști de la Cheia Sol încântă botoșănenii pe Pietonalul Unirii – GALERIE FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Florentina TONIȚĂ
FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
16.6 o C
Darabani
15.0 o C
Saveni
20.1 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.