Interviuri
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol

La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.

A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, disciplinele compoziție jazz-muzică ușoară. Tot acolo a urmat și Masterul. Nota 10, cu care a absolvit studiile, îi deschideau ușile către o carieră universitară de succes. S-a stabilit o vreme în Irlanda, unde și-a depus și actele pentru doctorat, și tot în Irlanda ar fi putut activa, după ce proiectul i-a fost admis, coordonator artistic pe regiune. A lăsat totul în urmă și a ales Botoșaniul. Este ”acasa” care i-a fost mereu aproape, este locul unde s-a împlinit profesional.

 

 

”Mare a fost mirarea profesorilor de la Universitatea de Muzică atunci când am hotărât să mă întorc la Botoșani”

 

-Cheia Sol a devenit o emblemă pentru Botoșani, asta datorită copiilor care au cucerit, în atâția ani, premii și distincții în competițiile naționale și internaționale. Însă în spatele acestei organizații se află un nume: Oana Pușcașu. Pentru că suntem în fața unei minunate sărbători, spune-ne cum era Oana de demult, copilul care îl aștepta pe Moș Crăciun. Ce îi cânta, cum îl convingea să îi dea cele mai frumoase daruri?

 

-Îmi amintesc cu drag perioada copilăriei, care s-a împletit cu jocurile din fața blocului, studiul la pian și taberele muzicale frumoase organizate de Palatul Copiilor. De mic copil am avut multă activitate în viața mea, iar acest lucru pare că a rămas valabil și acum, ca adult. La fel ca toți cei din generația mea, cadourile de Crăciun erau portocalele, dulciurile și pijamalele lăsate de Moșul sub bradul din casa bunicilor sau chiar pe soba de la bunici. Acest lucru s-a întâmplat până la 12 anișori, pentru că Moșul aducea lucruri care ne erau utile în perioada respectivă. În jurul vârstei preadolescentine, când eram moderatoare împreună cu Gina Poenaru la o emisiune pentru copii pe postul local de televiziune și aveam puțină notorietate printre botoșăneni, mergeam la colindat și adunam foarte mulți bani, oamenii fiind dornici să mă asculte. La sfârșitul zilei de colindă, cheltuiam toți bănuții pentru a pregăti eu cadouri pentru familia mea, îmi doream astfel să îl răsplătesc pe Moș Crăciun pentru bunătatea cu care mi-a oferit atâția ani cadouri. Nu îmi aduc aminte să îi fi cerut vreodată ceva Moșului, cu siguranță el aducea exact ce îmi trebuia și ce putea…

 

-Absolventă de Conservator, la București, cu rezultate remarcabile, posibilități de a dezvolta o carieră în orașe mult mai ofertante. Și totuși, ai ales să revii la Botoșani și să lucrezi în continuare cu copiii de aici, așa cum ai făcut-o încă de când erai tu însăți elevă. Ce te-a determinat să faci această alegere?

 

-Este o întrebare grea, la care mai caut, câteodată, și acum răspunsul corect. Am absolvit Masterul cu media 10 și mare a fost mirarea profesorilor de la Universitatea de Muzică atunci când am hotărât să mă întorc la Botoșani și să nu urmez studiile de doctorat, implicit să nu predau în cadrul Universității. Așa am simțit la momentul respectiv, că am multe de oferit pentru acest oraș, că nu ar fi cinstit să plec și să nu îmi aduc ideile mele și proiectele mele aici. Întotdeauna am crezut că Botoșaniul este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc. Nu îmi plac orașele mari, gălăgioase, aglomerate… chiar dacă acolo aș fi avut un progres profesional mai mare. Am avut șansa să lucrez și în Irlanda, ca și coordonator artistic pe o regiune, proiectul meu fiind selectat și apreciat, dar… am ales să revin în Botoșani. Oricum, viața este colorată și nu se știe ce îmi rezervă viitorul, mai este timp să descopăr și alte locuri.

 

 

 

 

”Sunt foarte multe voci bune în Botoșani”

 

-Talent, spontaneitate, șarm, voce. Ce contează cel mai mult atunci când la ușa Cheia Sol bate un copil care nu a mai cântat niciodată, dar visează să fie pe scenă?

 

-Atunci când am început proiectul Cheia Sol, părinții veneau la mine cu cei mici pentru performanță, mai exact își doreau o carieră în acest domeniu și o variantă de a profesa, mai târziu. Acum, muzica este o activitate extrașcolară menită să le ofere copiilor momente frumoase și o dezvoltare armonioasă. Și atunci, dar și acum, contează talentul copilului. Pe unii părinți i-am îndemnat să aleagă altă activitate pentru copiii lor, pe alții i-am încurajat să își susțină copiii în muzică. Sunt foarte multe voci bune în Botoșani, au fost și sunt… câteodată sunt și eu uimită cât de mult ne iubește Dumnezeu de ne da copii atât de talentați aici. Dar, cum talentul nu reprezintă cheia succesului, acești copii trebuie să fie și muncitori, și norocoși. Fiecare are Steaua lui norocoasă și drumul lui.

 

-Ce înseamnă să faci parte din Cheia Sol? Există reguli (disciplină), condiții (muncă, muncă, muncă), continuitate etc.? Sunt copii care au crescut în Cheia Sol, au venit când abia învățau să vorbească și încă sunt parte a acestei familii (cel mai bun exemplu este Oana Tăbultoc). Care este secretul?

 

-Da, Oana Tăbultoc este acum profesoară pentru grupa de începători în cadrul organizației noastre. Este studentă în anul II la Universitatea de Muzică din București și o mândrie pentru mine. După această perioadă de on-line, va începe noi proiecte muzicale. Dar generația Oanei de copii care au activat în grupul Cheia Sol este una excepțională, pentru că toți au reușit să aibă cariere în arhitectură, televiziune, medicină sau alte domenii, iar muzica i-a ajutat foarte mult. Au învățat munca în echipă și au studiat pentru fiecare spectacol, pentru fiecare proiect. Continuitatea a fost cheia succesului pentru ei. Acum, mai ales în perioada afectată de Covid, copiii își pierd foarte ușor răbdarea și atenția, este greu să îi captezi și să îi implici în proiecte ce necesită multe repetiții, mult studiu. Vremurile s-au schimbat și trebuie să ne adaptăm lor… Vom vedea ce urmează și cum vom face față.

 

-Cum simți copiii de astăzi față de cei de acum 10-15 ani, de pildă? Sunt mai nerăbdători să intre în competiții?

 

-Competițiile sunt noua modă. Dacă acum câțiva ani existau câteva concursuri naționale și internaționale, iar o mențiune era foarte valoroasă la aceste concursuri, acum sunt zeci sau poate sute de competiții, iar mențiunea nici nu mai există. Toți copiii sunt premiați, probabil pentru a avea participanți în anii următori. Observ că organizatorii doresc să îi mulțumească pe părinți și mai puțin să încurajeze progresul. Dar acest lucru se întâmplă în toate domeniile, deci e un alt lucru la care trebuie să ne adaptăm. Ceea ce pot face este să fiu selectivă la concursurile la care participăm. Prefer să merg cu micii mei artiști la competițiile cele mai grele, cu juriu numeros. De fiecare dată sunt sigură că voi fi mândră de prestația lor.

 

 

”Probabil că vom uita, în curând, sunetul aplauzelor sau emoția privirilor din fața scenei”

 

-Vizibilitatea se realizează astăzi mult mai simplu, expunerea publică este la un click distanță. Vorbim despre Facebook, YouTube etc. Mai au copiii nevoie de scenă, de public, de aplauze?

 

-Suntem în epoca online-ului. Acum câțiva ani, spectacolele erau principalul mod de promovare și o încununare a muncii noastre. Astăzi, filmările postate pe canalele de YouTube și Facebook au rezultate foarte bune, cu zeci de mii de vizualizări și sute de like-uri. Dar nu renunț la LIVE și organizez, cât pot de des, spectacole mici pentru copii, în care ei cânta LIVE și simt emoția spectatorilor.

Probabil că vom uita, în curând, sunetul aplauzelor sau emoția privirilor din fața scenei…. de zâmbet nici nu se pune problema, pentru că toată lumea are acum măști. Dar, așa cum orice perioadă are un apogeu în care se produce saturația, aștept momentul în care ne vom sătura de online și vom reveni pe scenele mari. Problema va fi alta… să captăm atenția spectatorilor, care de multe ori nu au răbdarea necesară să urmărească un spectacol până la final sau fără a naviga pe Facebook în timp ce pe scenă se întâmplă un act artistic. În loc de flori la sfârșitul momentului, acum suntem răsplătiți cu Like-uri și Emoticons. Dar e Crăciun și eu îi voi scrie Moșului că îmi doresc sălile pline de părinți, bunici, prieteni, rude care vin și aplaudă copilașii și munca lor.

 

-Vorbește-ne despre Crăciunul 2021. Ce surprize ne pregătește Cheia Sol? Pe cine vom asculta?

 

-Pentru acest Crăciun, copilașii din Cheia Sol au muncit foarte mult. Am realizat filmări de Crăciun pe care le puteți vedea LIVE în Concertul de Crăciun Cheia Sol și pe canalul de YouTube, am organizat mici  spectacole la Uvertura Mall cu toți copilașii noștri (atât cei începători, cât și cei premiați), am lansat videoclipuri și ne-am auzit pe radio. Am participat la concursuri cu tematică de Crăciun și am obținut rezultate minunate. Și ne așteaptă un an nou plin de proiecte, care mai de care mai mari…, dar așteptăm să se îndeplinească și după vă povestim… ca să nu stricăm magia lor! Luna decembrie este o lună cu majoritatea nopților nedormite și petrecute în studio, dar tocmai aici e frumusețea Crăciunului: să te bucuri de bucuria copiilor atunci când sunt apreciați pentru munca și talentul lor!

 

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă Cheia Sol, prin intermediul Botoșăneanul, vă oferă și un concert de Crăciun pe care îl puteți viziona accesând materialul video de mai jos sau pe Facebook.com/Botoșăneanul.

 

Sărbători fericite!

 

 

 

loading...
INTERVIU Oana Puşcaşu : N-a fost ţelul meu în viaţă să devin director la Filarmonică
ACUM: Micii Artiști de la Cheia Sol încântă botoșănenii pe Pietonalul Unirii – GALERIE FOTO & VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
Loading...
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Loading...
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.8 o C
Dorohoi
19.8 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.