Interviuri
INTERVIU Vasile Chiru : 'De două ori mi s-a propus un loc eligibil în Parlament'

De aproape două decenii, Vasile Chiru şi-a canalizat o bună parte din timpul şi energia sa pentru apărarea drepturilor unor oameni simpli din judeţul Botoşani, care din nefericire nu pot face ei înşişi acest lucru. A organizat zeci sau poate sute de acţiuni de protest, a înfruntat regimul, a luptat contra valului şi s-a dedicat total misiunii sale. După aproape 20 de ani, munceşte ca oricare dintre noi, pe un salariu „de juma de lună”, cu gîndul la viitorul care pentru noi, oamenii obişnuiţi nu este conturat în culori tocmai vii. A refuzat de nu mai puţin de două ori confortul care îl oferă din plin un fotoliu de parlamentar, pentru munca monotonă a unui simplu funcţionar. Mai tresare exaltat după program, cînd vocea sa de sindicalist îşi recapătă din tonul puternic şi cînd se poate face din nou auzit.

Salariaţii de azi muncesc de frică

Vă mai implicaţi în ultima perioadă în activităţi sindicale?
Da, normal, pentru că reprezint Filiala BNS la nivel de judeţ şi ne implicăm în mod real şi normal în mişcarea sindicală. Ne interesează care este starea de spirit a membrilor de sindicat din fiecare sindicat afiliat pe plan local, care sunt afiliate la rîndul lor la nivel de Confederaţie. Chiar am purtat discuţii pe tema asta, probleme sau nemulţumiri cu domnul prefect, chiar acum o săptămînă, cînd a fost informat de starea de nemulţumire în general asupra a ceea ce se întîmplă în fiecare unitate, săptămîna asta am avut o discuţie cu Sindicatul Medicilor Specialişti, tot cum domnul prefect, legat de perspectiva de viitor de unificare a Spitalului de Copii şi a Maternităţii la tutela Spitalului Judeţean, activitate este. Monitorizăm mai tot timpul ceea ce se întîmplă în jurul nostru legat de problemele sociale, facem treabă, numai că nu prea se vede…de ce?…industria a fost decapitalizată, nu, a fost distrusă cu bună ştiinţă, asta a fost politica Guvernului care s-a perindat de la revoluţie pînă acum de a distruge economia, inclusiv capitalul social, de a nu avea o poziţie, zis fără ruşine, clasa muncitoare şi atît timp cît ai decapitalizat clasa muncitoare, deci nu mai este cultul muncii cum era înainte, ca un punct strategic, normal că acum e poate mai mult de înjumătăţită populaţia activă, că pasivă avem destulă. Atunci cu ce avem, cu aia luptăm.
Spuneaţi că vă interesează în mod deosebit starea de spirit a membrilor de sindicat, în prezent care sunt principalele nemulţumiri ale oamenilor?
În primul rînd salarizarea, condiţiile de muncă sub stres, să nu spunem că peste tot se lucrează lejer, vorbim de starea de spirit şi de nemulţumirile legate de drepturile salariale, de teama că se pot trezi oricând fără loc de muncă, pentru că acum se duce o politică de restrîngere a activităţilor chiar pe unde se mai lucrează şi nicidecum a relansării industriei. Nu mai putem vorbi de industrie la Botoşani. Cînd ne uităm în spate vedem că numărul şomerilor creşte, asistaţii social cresc, pensionari vedem că sunt foarte mulţi, greutate suportată de noi, pentru că sunt mulţi care au plecat din judeţ, iar cînd s-au pensionat s-au întors acasă. Suportul financiar este greu de dus în spate, suntem un judeţ unde predomină pensia.

Oamenilor le este frică să mai iasă în stradă

În prezent cam cîţi membri mai are Filiala Judeţeană BNS?
La nivel de Filială în jur de 1.500.
Cîţi dintre aceştia provin din mediul privat?
Din mediul privat…în procent de 20%.
Doar atît?
Da, pentru că dacă este să facem o informare mai reală, să o luăm din Zona Industrială, care este cu amintire putem spune, zona fantomă, punem Eltrans, mergem mai jos Poşta Română, un pic mai jos este IRE-ul , mai jos avem CEC-ul, teatrele, Statistica, Casa de Asigurări de Sănătate, Sindicatul Penitenciarelor, Sindicatul Medicilor Specialişti la nivel de judeţ, sunt puţine oricum. Avem sindicate dar care nu sunt active, care la toate acţiunile prea puţini au participat. S-au împuţinat, omul se teme, îşi păstrează locul de muncă, nu este cu răspuns pozitiv la acţiunile noastre. Greu facem mobilizare şi atunci cînd ne deplasăm la Bucureşti, la mitingurile mari, pe plan local, ceea ce se întîmplă zi cu zi. Nu poţi scoate în stradă acum sute de oameni, nu este industrie, înainte ieşeam în stradă cu 5-6.000 de oameni, acum dacă se adună 2-300, mai vorbeşti cu presa să zică că erau 500. Asta e realitatea. E o realitate crudă, pentru că, să ne aducem aminte după revoluţie aveam foarte mulţi muncitori, acum avem o industrie energofagă, toate s-au închis cu acceptul tacit al Guvernului.
Acesta să fie motivul pentru care nu mai vedem oameni în stradă, cu excepţia celor de la Direcţia Copilului?
Nu vreau să fac comentarii la ceea ce aţi pomenit, ar fi multe de discutat dar nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Asta e, adică sunt mulţi şi din aceste instituţii care au plecat, oamenii sunt, un om la două, trei atribuţii de serviciu, volumul de muncă este mare, stresul este mare şi atunci cînd te uiţi în spate şi vezi că ai datorii la bănci, copii de crescut şi de dat la şcoală, te gîndeşti că trebuie să tragi cu dinţii să îţi păstrezi locul de muncă. Guvernul profită de această situaţie şi îşi face treaba, iar noi suferim. Pînă la o dată cînd va exploda mămăliga, asta este o vorbă mai veche şi atunci se va schimba situaţia. Dar atît timp cît nu avem o perspectivă de dezvoltare economică, a agriculturii sectoriale, ni se răspunde că avem proiecte, pînă la proiecte e cum ai spune „Pînă la Dumnezeu te mănîncă sfinţii”, trăim cu ceea ce avem în jur. Cum să ai agricultură dacă pe piaţă găseşti doar produse din afară. Cum să ai industrie dacă vinzi numai produse chinezeşti, sau dacă avem second-hand-uri, asta denotă încă o dată gradul de sărăcie şi către ce ne îndreptăm, nu ştiu. Acum sunt asaltate magazinele de second hand.

Am fost mereu indignat de cei cu fundul în două luntre

Aş vrea să vă întreb domnule Chiru, ce părere aveţi despre politizarea unor lideri sindicali, un exemplu ar fi domnul Ştefan Ţarcă, care s-a alăturat PSD-ului.
Iar nu vreau să fac comentarii la adresa…pe mine totdeauna m-a indignat acest lucru şi am fost împotriva acestor variante, adică lider de sindicat implicat politic, atunci dacă aş fi eu persoana, ar trebui să fiu cu poziţia partidului..nu?..şi să dau cu stîngul în dreptul, nu ştiu, a avea coloană vertebrală cred că trebuie să te dedici mişcării sindicale, eu m-am dedicat sindicatului, că am făcut-o bine, că am făcut rău sunt colegii care mă pot analiza şi atunci am avut şi eu de două ori posibilitatea să fiu parlamentar, pe post eligibil. Am refuzat, de ce, de prost ce sunt cred, stăteam şi mă gîndeam cum ar fi fost să stau într-un scaun acolo în Parlament, nu, mai moţăiam, mîncam un covrig, mai citeam un ziar, mai apăsam pentru X sau Y la vot, îmi era bine, îmi rezolvam problema familiei şi am zis nu. Aşa am fost noi, de multe ori am văzut că şi la nivel naţional se întîmplă lucruri care pur şi simplu îi aranjează pe mulţi din teritoriu, inclusiv oameni simpli, membri de sindicat, ceea ce se face. Nu vedem acum, mişcări sindicale legate doar de bugetari. Eu nu zic că nu ar trebui să iasă în stradă. E de unde…dacă este atunci înseamnă că avem un Guvern care ne fură banii şi nu vrea să dea. Dacă nu este, nu putem vorbi de creşteri salariale. Aşteptăm să vină să ne facă investiţii indianul, chinezul, am ajuns de rîsul lumii. Eu nu mă mai pot considera că sunt român cu adevărat atît timp cît aştept să îmi vină nu ştiu ce investitor care trage ţeapă după cîţiva ani şi pleacă. Aşa s-a întîmplat chiar şi la Botoşani.
Cîţi ani de activitate sindicală aveţi dv.?
Am cît un tînăr care se apucă acum să termine şcoala. Din 92, sau mai bine zis din 90 fac mişcare sindicală dar din 94, fac mişcare la nivel de judeţ, adică pe linie de BNS.
Şi dacă ar fi să daţi timpul înapoi aţi opta spre aceeaşi direcţie, aceea de a apăra drepturile oamenilor?
Da, dar nu mai să ai credibilitate că oamenii din spatele tău sunt solidari pentru lupta sindicală, pentru bunăstare. Cred că ar trebuie să luăm exemple de ceea ce se întîmplă în Occident. Noi încă nu putem vorbi de Comunitate Europeană, noi încă nu suntem europeni. Eu aş merge pe un model mai dur, lupta sindicală, tip sud-corean. Poate i-am trezi la realitate, poate ne-am trezi. Cred că aţi văzut de multe ori cum luptă sindicatele în Coreea de Sud, pentru un drept al lor. Pentru că sindicatele nu fac acolo „Jos Guvernul”, ei se leagă de drepturile lor. Atît timp cît eu vin şi vreau astăzi pe lîngă drepturile mele sociale legate de nerespectarea locului de muncă, de neşansele din România, ar trebui să mă leg de astea, eu strig „Jos Guvernul” şi totul are o tentă politică. Noi vrem să muncim, să cîştigăm un ban cinstit, iar cei care vin acum şi ne dau lecţii de economie, au trăit necinstit, au făcut fraude şi vor să ne înveţe democraţie. Se îmbolnăvesc foarte repede, legiuitorul îi iartă, iar pe mine Chiru, dacă aş face o greşeală invoit, în 48 de ore aş fi judecat, condamnat, că aş fi un instigator sau nu ştiu ce.Asta este România deocamdată, eu din punctul meu de vedere nu pot garanta pentru siguranţa mea, pentru că dacă ridici tonul împotriva sistemului, să vedem ce se întîmplă. Atît timp cît cei din UE îmi dau nişte verdicte legate de justiţie şi apare mereu pe tapet încrederea omului în anumite instituţii ale statului care se pierde pe zi ce trece, ziariştii şi cei care fac acest lucru nu îi iau pe chiaburi, că avem chiaburi, cu averi nejustificate, ilicite, şi atunci eu ce încredere să mai am, pe mine cine mă apără…nimeni. Aşa ne-am obişnuit noi românii, să trăim din ce în ce mai prost, se scumpeşte energia, se scumpesc gazele, pe mine mă doare în suflet cînd văd oamenii bătrîni, pensionarii, cu bidonul de 5 litri că se duc la fîntîni şi iau apă, fîntîni la care apa nu este potabilă, este cu nitriţi, ei nu îşi consumă apa de la robinet, asta denotă gradul de sărăcie, mergi la unul în casă, becul este din ce în ce mai slab şi atunci sunt nostalgic, pe timpul lui Ceauşescu, nu aveam lumină, acum renunţ de bună voie, atunci aveam apă caldă cu porţia, acum o drămăluiesc, nu că aş fi eu un economist, omul nu mai are posibilitatea să îşi plătească datoriile către prestatorul de servicii. Ştii ce am cîştigat de la revoluţie? Libertatea de a bîrfi.

Din banii mei plătesc utilităţile la Filiala BNS

Oferă munca de sindicalist satisfacţii materiale sau de alt fel?
Materiale pentru mine, nu. De ce pentru mine, pentru că eu la nivel de preşedinte Filiala BNS nu primesc nici un salariu, singurul avantaj pe care îl am este că sunt într-un consiliu de administraţie la AJOFM, iar bănuiţii ăia care îi iau de acolo îi plătesc la Filiala BNS, ce am pe acolo, fax, telefon, internet sau mai ştiu eu ce. Asta e tot şi deocamdată merg pe varianta că, nu pot fi dat aşa uşor afară din instituţia în care lucrez, chiar dacă am păreri pro şi contra legat de ceea ce se întîmplă în viaţa politică, pentru că vrînd nevrînd, suntem legaţi de viaţa politică a României, chiar dacă suntem sindicalişti sau nu. Dar încă o dată, chiar dacă mi s-ar oferi nu ştiu ce, nu m-aş dedica, nu m-aş pune în fundul în două luntre şi în partid şi la sindicat. Ori aş renunţa în totalitate la mişcarea sindicală şi m-aş dedica activităţii politice, pentru că aş putea să o fac foarte bine, am ceva ani de experienţă, am avut ocazia să discut cu foarte multă lume, am multe seminare legate de domeniul social şi în străinătate. Dar demult, pentru că atunci erau bani, s-au terminat banii, confederaţiile au grijă mai mică faţă de filialele din teritoriu, faţă de alţii care sunt plătiţi din munca sindicală, noi la BNS, după program ne facem munca sindicală, sau dacă sunt acţiuni la care trebuie să lipseşti de la unitate, facem cerere şi luăm cîteva zile de concediu. Asta e doctrina, asta este politica noastră a BNS-ului, o accept, îmi place ce fac şi am facut-o cu suflet şi cu multe sacrificii.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.