Interviuri
INTERVIU Vasile Chiru : 'De două ori mi s-a propus un loc eligibil în Parlament'

De aproape două decenii, Vasile Chiru şi-a canalizat o bună parte din timpul şi energia sa pentru apărarea drepturilor unor oameni simpli din judeţul Botoşani, care din nefericire nu pot face ei înşişi acest lucru. A organizat zeci sau poate sute de acţiuni de protest, a înfruntat regimul, a luptat contra valului şi s-a dedicat total misiunii sale. După aproape 20 de ani, munceşte ca oricare dintre noi, pe un salariu „de juma de lună”, cu gîndul la viitorul care pentru noi, oamenii obişnuiţi nu este conturat în culori tocmai vii. A refuzat de nu mai puţin de două ori confortul care îl oferă din plin un fotoliu de parlamentar, pentru munca monotonă a unui simplu funcţionar. Mai tresare exaltat după program, cînd vocea sa de sindicalist îşi recapătă din tonul puternic şi cînd se poate face din nou auzit.

Salariaţii de azi muncesc de frică

Vă mai implicaţi în ultima perioadă în activităţi sindicale?
Da, normal, pentru că reprezint Filiala BNS la nivel de judeţ şi ne implicăm în mod real şi normal în mişcarea sindicală. Ne interesează care este starea de spirit a membrilor de sindicat din fiecare sindicat afiliat pe plan local, care sunt afiliate la rîndul lor la nivel de Confederaţie. Chiar am purtat discuţii pe tema asta, probleme sau nemulţumiri cu domnul prefect, chiar acum o săptămînă, cînd a fost informat de starea de nemulţumire în general asupra a ceea ce se întîmplă în fiecare unitate, săptămîna asta am avut o discuţie cu Sindicatul Medicilor Specialişti, tot cum domnul prefect, legat de perspectiva de viitor de unificare a Spitalului de Copii şi a Maternităţii la tutela Spitalului Judeţean, activitate este. Monitorizăm mai tot timpul ceea ce se întîmplă în jurul nostru legat de problemele sociale, facem treabă, numai că nu prea se vede…de ce?…industria a fost decapitalizată, nu, a fost distrusă cu bună ştiinţă, asta a fost politica Guvernului care s-a perindat de la revoluţie pînă acum de a distruge economia, inclusiv capitalul social, de a nu avea o poziţie, zis fără ruşine, clasa muncitoare şi atît timp cît ai decapitalizat clasa muncitoare, deci nu mai este cultul muncii cum era înainte, ca un punct strategic, normal că acum e poate mai mult de înjumătăţită populaţia activă, că pasivă avem destulă. Atunci cu ce avem, cu aia luptăm.
Spuneaţi că vă interesează în mod deosebit starea de spirit a membrilor de sindicat, în prezent care sunt principalele nemulţumiri ale oamenilor?
În primul rînd salarizarea, condiţiile de muncă sub stres, să nu spunem că peste tot se lucrează lejer, vorbim de starea de spirit şi de nemulţumirile legate de drepturile salariale, de teama că se pot trezi oricând fără loc de muncă, pentru că acum se duce o politică de restrîngere a activităţilor chiar pe unde se mai lucrează şi nicidecum a relansării industriei. Nu mai putem vorbi de industrie la Botoşani. Cînd ne uităm în spate vedem că numărul şomerilor creşte, asistaţii social cresc, pensionari vedem că sunt foarte mulţi, greutate suportată de noi, pentru că sunt mulţi care au plecat din judeţ, iar cînd s-au pensionat s-au întors acasă. Suportul financiar este greu de dus în spate, suntem un judeţ unde predomină pensia.

Oamenilor le este frică să mai iasă în stradă

În prezent cam cîţi membri mai are Filiala Judeţeană BNS?
La nivel de Filială în jur de 1.500.
Cîţi dintre aceştia provin din mediul privat?
Din mediul privat…în procent de 20%.
Doar atît?
Da, pentru că dacă este să facem o informare mai reală, să o luăm din Zona Industrială, care este cu amintire putem spune, zona fantomă, punem Eltrans, mergem mai jos Poşta Română, un pic mai jos este IRE-ul , mai jos avem CEC-ul, teatrele, Statistica, Casa de Asigurări de Sănătate, Sindicatul Penitenciarelor, Sindicatul Medicilor Specialişti la nivel de judeţ, sunt puţine oricum. Avem sindicate dar care nu sunt active, care la toate acţiunile prea puţini au participat. S-au împuţinat, omul se teme, îşi păstrează locul de muncă, nu este cu răspuns pozitiv la acţiunile noastre. Greu facem mobilizare şi atunci cînd ne deplasăm la Bucureşti, la mitingurile mari, pe plan local, ceea ce se întîmplă zi cu zi. Nu poţi scoate în stradă acum sute de oameni, nu este industrie, înainte ieşeam în stradă cu 5-6.000 de oameni, acum dacă se adună 2-300, mai vorbeşti cu presa să zică că erau 500. Asta e realitatea. E o realitate crudă, pentru că, să ne aducem aminte după revoluţie aveam foarte mulţi muncitori, acum avem o industrie energofagă, toate s-au închis cu acceptul tacit al Guvernului.
Acesta să fie motivul pentru care nu mai vedem oameni în stradă, cu excepţia celor de la Direcţia Copilului?
Nu vreau să fac comentarii la ceea ce aţi pomenit, ar fi multe de discutat dar nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Asta e, adică sunt mulţi şi din aceste instituţii care au plecat, oamenii sunt, un om la două, trei atribuţii de serviciu, volumul de muncă este mare, stresul este mare şi atunci cînd te uiţi în spate şi vezi că ai datorii la bănci, copii de crescut şi de dat la şcoală, te gîndeşti că trebuie să tragi cu dinţii să îţi păstrezi locul de muncă. Guvernul profită de această situaţie şi îşi face treaba, iar noi suferim. Pînă la o dată cînd va exploda mămăliga, asta este o vorbă mai veche şi atunci se va schimba situaţia. Dar atît timp cît nu avem o perspectivă de dezvoltare economică, a agriculturii sectoriale, ni se răspunde că avem proiecte, pînă la proiecte e cum ai spune „Pînă la Dumnezeu te mănîncă sfinţii”, trăim cu ceea ce avem în jur. Cum să ai agricultură dacă pe piaţă găseşti doar produse din afară. Cum să ai industrie dacă vinzi numai produse chinezeşti, sau dacă avem second-hand-uri, asta denotă încă o dată gradul de sărăcie şi către ce ne îndreptăm, nu ştiu. Acum sunt asaltate magazinele de second hand.

Am fost mereu indignat de cei cu fundul în două luntre

Aş vrea să vă întreb domnule Chiru, ce părere aveţi despre politizarea unor lideri sindicali, un exemplu ar fi domnul Ştefan Ţarcă, care s-a alăturat PSD-ului.
Iar nu vreau să fac comentarii la adresa…pe mine totdeauna m-a indignat acest lucru şi am fost împotriva acestor variante, adică lider de sindicat implicat politic, atunci dacă aş fi eu persoana, ar trebui să fiu cu poziţia partidului..nu?..şi să dau cu stîngul în dreptul, nu ştiu, a avea coloană vertebrală cred că trebuie să te dedici mişcării sindicale, eu m-am dedicat sindicatului, că am făcut-o bine, că am făcut rău sunt colegii care mă pot analiza şi atunci am avut şi eu de două ori posibilitatea să fiu parlamentar, pe post eligibil. Am refuzat, de ce, de prost ce sunt cred, stăteam şi mă gîndeam cum ar fi fost să stau într-un scaun acolo în Parlament, nu, mai moţăiam, mîncam un covrig, mai citeam un ziar, mai apăsam pentru X sau Y la vot, îmi era bine, îmi rezolvam problema familiei şi am zis nu. Aşa am fost noi, de multe ori am văzut că şi la nivel naţional se întîmplă lucruri care pur şi simplu îi aranjează pe mulţi din teritoriu, inclusiv oameni simpli, membri de sindicat, ceea ce se face. Nu vedem acum, mişcări sindicale legate doar de bugetari. Eu nu zic că nu ar trebui să iasă în stradă. E de unde…dacă este atunci înseamnă că avem un Guvern care ne fură banii şi nu vrea să dea. Dacă nu este, nu putem vorbi de creşteri salariale. Aşteptăm să vină să ne facă investiţii indianul, chinezul, am ajuns de rîsul lumii. Eu nu mă mai pot considera că sunt român cu adevărat atît timp cît aştept să îmi vină nu ştiu ce investitor care trage ţeapă după cîţiva ani şi pleacă. Aşa s-a întîmplat chiar şi la Botoşani.
Cîţi ani de activitate sindicală aveţi dv.?
Am cît un tînăr care se apucă acum să termine şcoala. Din 92, sau mai bine zis din 90 fac mişcare sindicală dar din 94, fac mişcare la nivel de judeţ, adică pe linie de BNS.
Şi dacă ar fi să daţi timpul înapoi aţi opta spre aceeaşi direcţie, aceea de a apăra drepturile oamenilor?
Da, dar nu mai să ai credibilitate că oamenii din spatele tău sunt solidari pentru lupta sindicală, pentru bunăstare. Cred că ar trebuie să luăm exemple de ceea ce se întîmplă în Occident. Noi încă nu putem vorbi de Comunitate Europeană, noi încă nu suntem europeni. Eu aş merge pe un model mai dur, lupta sindicală, tip sud-corean. Poate i-am trezi la realitate, poate ne-am trezi. Cred că aţi văzut de multe ori cum luptă sindicatele în Coreea de Sud, pentru un drept al lor. Pentru că sindicatele nu fac acolo „Jos Guvernul”, ei se leagă de drepturile lor. Atît timp cît eu vin şi vreau astăzi pe lîngă drepturile mele sociale legate de nerespectarea locului de muncă, de neşansele din România, ar trebui să mă leg de astea, eu strig „Jos Guvernul” şi totul are o tentă politică. Noi vrem să muncim, să cîştigăm un ban cinstit, iar cei care vin acum şi ne dau lecţii de economie, au trăit necinstit, au făcut fraude şi vor să ne înveţe democraţie. Se îmbolnăvesc foarte repede, legiuitorul îi iartă, iar pe mine Chiru, dacă aş face o greşeală invoit, în 48 de ore aş fi judecat, condamnat, că aş fi un instigator sau nu ştiu ce.Asta este România deocamdată, eu din punctul meu de vedere nu pot garanta pentru siguranţa mea, pentru că dacă ridici tonul împotriva sistemului, să vedem ce se întîmplă. Atît timp cît cei din UE îmi dau nişte verdicte legate de justiţie şi apare mereu pe tapet încrederea omului în anumite instituţii ale statului care se pierde pe zi ce trece, ziariştii şi cei care fac acest lucru nu îi iau pe chiaburi, că avem chiaburi, cu averi nejustificate, ilicite, şi atunci eu ce încredere să mai am, pe mine cine mă apără…nimeni. Aşa ne-am obişnuit noi românii, să trăim din ce în ce mai prost, se scumpeşte energia, se scumpesc gazele, pe mine mă doare în suflet cînd văd oamenii bătrîni, pensionarii, cu bidonul de 5 litri că se duc la fîntîni şi iau apă, fîntîni la care apa nu este potabilă, este cu nitriţi, ei nu îşi consumă apa de la robinet, asta denotă gradul de sărăcie, mergi la unul în casă, becul este din ce în ce mai slab şi atunci sunt nostalgic, pe timpul lui Ceauşescu, nu aveam lumină, acum renunţ de bună voie, atunci aveam apă caldă cu porţia, acum o drămăluiesc, nu că aş fi eu un economist, omul nu mai are posibilitatea să îşi plătească datoriile către prestatorul de servicii. Ştii ce am cîştigat de la revoluţie? Libertatea de a bîrfi.

Din banii mei plătesc utilităţile la Filiala BNS

Oferă munca de sindicalist satisfacţii materiale sau de alt fel?
Materiale pentru mine, nu. De ce pentru mine, pentru că eu la nivel de preşedinte Filiala BNS nu primesc nici un salariu, singurul avantaj pe care îl am este că sunt într-un consiliu de administraţie la AJOFM, iar bănuiţii ăia care îi iau de acolo îi plătesc la Filiala BNS, ce am pe acolo, fax, telefon, internet sau mai ştiu eu ce. Asta e tot şi deocamdată merg pe varianta că, nu pot fi dat aşa uşor afară din instituţia în care lucrez, chiar dacă am păreri pro şi contra legat de ceea ce se întîmplă în viaţa politică, pentru că vrînd nevrînd, suntem legaţi de viaţa politică a României, chiar dacă suntem sindicalişti sau nu. Dar încă o dată, chiar dacă mi s-ar oferi nu ştiu ce, nu m-aş dedica, nu m-aş pune în fundul în două luntre şi în partid şi la sindicat. Ori aş renunţa în totalitate la mişcarea sindicală şi m-aş dedica activităţii politice, pentru că aş putea să o fac foarte bine, am ceva ani de experienţă, am avut ocazia să discut cu foarte multă lume, am multe seminare legate de domeniul social şi în străinătate. Dar demult, pentru că atunci erau bani, s-au terminat banii, confederaţiile au grijă mai mică faţă de filialele din teritoriu, faţă de alţii care sunt plătiţi din munca sindicală, noi la BNS, după program ne facem munca sindicală, sau dacă sunt acţiuni la care trebuie să lipseşti de la unitate, facem cerere şi luăm cîteva zile de concediu. Asta e doctrina, asta este politica noastră a BNS-ului, o accept, îmi place ce fac şi am facut-o cu suflet şi cu multe sacrificii.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO
Sunt aproape cinci ani de când poetul, prozatorul, jurnalistul și eseistul Constantin Iftime încearcă să înființeze la Botoșani Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism. Deși pare de neînțeles într-un oraș cu atâtea relicve PCR-iste, Asociația CulturEst la care și-a unit eforturile împreună cu Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, nu reușește să găsească o hală industrială pentru amenajarea obiectivului.
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„Un aliment incorect administrat unui bolnav spre exemplu poate ucide. Există posibilitatea ca alimentul să fie medicament și să vindece persoana respectivă sau să fie dușman, un fel de toxină mai ales dacă are o afecțiune ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7536 lei
USD
Dolarul SUA
4.3072 lei
CHF
Francul elveţian
4.3279 lei
GBP
Lira sterlină
5.4061 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9826 lei
XAU
Gramul de aur
206.8906 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4328 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9096 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2569 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6365 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.