Interviuri
INTERVIU Valeriu Iftime : „Mă deranjează oamenii bogaţi”

Valeriu Iftime este de cîţiva ani buni încoace una din emblemele fotbalului botoşănean. Acuzat de unii că o face pe-a patronul de club pe bani de la buget, admirat de alţii pentru că îşi bagă profitul de la firme în acest sport, el continuă să se implice la vîrf în clubul fanion al judeţului. De numele său se leagă promovarea şi supraviaţuirea roş-alb-albaştrilor în liga a doua, de şase ani de zile. Asta poate şi pentru că iubeşte fotbalul aproape la fel de mult pe cît îşi iubeşte afacerile. Despre fotbal şi afaceri ne vorbeşte Valeriu Iftime în rîndurile următoare.

„Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine”

- În contextul economic actual, se spune că doar nebunii mai bagă bani în fotbal. Dvs. o faceţi în continuare pe-a nebunul?
- E clar că este foarte complicat să dai bani la fotbal, nu este o investiţie, este o sponsorizare la un club de fotbal care trebuie să trăiască şi în criză şi în necriză. Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine, trăim nu numai să mîncăm şi să ne uităm la TV, trăim să mergem, trăim să fie şi viaţă sportivă, să avem modele pentru copii, pentru că sportul este, dacă vreţi, poate cel mai important element în viaţa unui om şi eu ţin la sport. Iar din sport, ţin la fotbal. Şi compania mea are prinşi nişte bani pentru a finanţa o anumită activitate, aş putea să îi dau în altă parte, au rămas în fotbal, pentru că, conjunctura m-a forţat să rămîn eu în fotbal.

- Deci avem certitudinea că vom mai avea echipă de fotbal, cel puţin pentru acest sezon competiţional.
- Deocamdată da, pentru două rate contractuale, o să aibă, mai departe nu ştiu. Dar insistăm, este greu de spus, sigur că situaţia poate evolua, după cum vezi şi în ce lume spuneai că trăim, de la o lună la alta, de la o zi la alta, în momentul acesta eu am o previziune care deocamdată este OK, putem plăti din Elsaco nişte bani. Nu-mi dau seama ce o să se întîmple mai tîrziu. La momentul acesta, pe termen scurt şi pe termen mediu este OK, mai mult, nu ştiu.

„Bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc”

- Apropos de ratele contractuale, aveţi nişte restanţe faţă de jucători, faţă de personal, vreau să vă întreb, dvs. aţi veni la serviciu dacă v-aţi primi salariul din mai de exemplu, în luna august?
- Eu cum dacă aş veni? Sunt două lucruri, eu am datorii doar la fotbalişti, nu şi la personal. Eu finanţez numai fotbaliştii. Personalului ar trebui să îi găsim alt buget, nu este treaba mea. Este o activitate sportivă care are o altă filozofie. Vreau să vă spun că la mine lucrează o echipă din Botoşani de sudori şi de mecanici care acum sunt la lichidare şi lucrează în Bucureşti la montare de contoare şi ventil la scări de bloc în condiţii grele şi primesc un salariu de 10 milioane şi sunt din luna aprilie la lichidare. Lucrează, ei nu au plecat, nu ştiu alţii cum rămîn. Eu nu ştiu dacă aş sta, poate am fost mai norocos, bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc, bineînţeles aş spune că plec în altă parte, nu poţi să stai aşteptînd, eu ştiu ca cineva să se scarpine în cap să îţi dea banii. Eu mă chinui pentru angajaţi şi le-am dat de multe ori bani de la mine, de foarte multe ori bani de la mine, cred că 80% banii sunt de la mine. Acum nu mai am, există o variantă, sunt nişte sponsori care ar trebui să aducă banii şi care momentan nu vin şi care d-na Haraga (n.r. director economic FC Botoşani) ar trebui să ţipe, să stea la ei, să facă greva foamei, să dea bani. Ea a ajuns să îmi dea mie telefon „dl Iftime, de ce….”. Din păcate, nu pot să fac mai mult şi aş minţi să mă dau peste cap.

„A venit criza şi s-a schimbat tot”

- De ce credeţi că FC Botoşani  de circa 2-3 ani de zile nu a mai vîndut nici un jucător?
- Pentru că nici un club din divizia B nu a mai vîndut nici un jucător. Poate că e... Botoşaniul a dat un jucător cu care ne putem lăuda, care se cheamă Papp şi care este la divizia A şi care este la o echipă pe locul 4 din divizia A. Vorbim de un fotbalist de 1 milion de euro sau mai mult. Nu am vîndut fotbalişti pentru că nu a fost filozofia noastră totală asta şi ne-au ocupat alte lucruri. Eu m-am ocupat în 2008 şi în 2009 şi am vîndut. Sau în 2007 m-am ocupat, am avut selecţia în Dorohoi şi am vîndut. Dacă îţi faci politica asta, poţi cîştiga bani, dar e pe termen lung şi îţi trebuie bani. Acum cîţiva ani am băgat înainte de a veni criza, dacă nu venea criza poate că eram acum undeva, eu am investit 300.000 de euro în achiziţii de fotbalişti, tocmai ca să fac un lot tînăr şi tocmai ca să obţin bani în timp. Din păcate, a venit criza şi s-a schimbat tot. Nu poate spune nimeni azi că Tincu sau oricare alt fotbalist de la noi nu face foarte mulţi bani. Dar astăzi e ca un apartament, dacă acum doi ani făcea 60.000 de euro, acum nu face nici 30.000 de euro. Şi nu ştii cu cît să îl dai, să-l dai cu 1.000 de euro? Dar aşa e viaţa în fotbal, asta e piaţa, e o piaţă nesigură, instabilă şi complet ireală şi se va stabiliza, ca orice bursă, se va stabiliza, deocamdată este o degringoladă, nu vine şi nu cumpără nimeni, din nefericire.

Iftime in tribune

”Presidente, please vin înapoi jucat fotbal”

- Apropos de Papp, după ce a plecat la Vaslui, dl. Porumboiu mai trebuia să vă dea o sumă de 50.000 de euro, aţi mai primit acei bani?
- Toţi banii pentru Paul Papp au fost plătiţi. Dar nu şi cei 50.000 de euro, acolo a fost o înţelegere dacă joacă în Divizia A, nu a jucat, am pierdut acei bani. Nu a jucat în divizia A, trebuia să joace în campionatul 2008-2009. Nu a jucat, la revedere, i-am pierdut. În schimb, avem acum un 10% procent în cazul vînzării, asta este o valoare interesantă pentru noi şi care eu chiar o să vorbesc cu dl.Sălăvăstru, poate vorbesc cu dl. Porumboiu să negocieze bucata aia. Cît este ea 10.000-20.000-50.000 de euro, sunt bani pentru noi, pînă la urmă. Din nefericire nu se apropie nimeni de domeniul acesta.

- Dintre jucătorii care au plecat, Papp la Vaslui sau Keita la Bistriţa, i-am văzut dîndu-şi sufletul pe teren acolo, pe cînd la Botoşani…
- Nu ai putea spune, nu, Papp şi-a dat sufletul şi la noi, dar era alt context, altă socoteală. Keita a jucat altceva, eu cred că la Keita, la jucătorii străini, contează foarte mult şi locul în care joacă. În fine, nu ştiu, Keita chiar m-a surprins plăcut că joacă acolo, păcat că nu a jucat la noi. Dar el avea o problemă la picior, chiar a spus că avea ligamentul rupt. Cu ligamentul rupt a plecat de la noi să plece în ţara lui, a găsit la Bistriţa, e foarte bine. Vreau să vă spun că nu ştiu cît e de bine sau rău la noi, dar Kanu, Derra mă sună în fiecare zi: ”presidente, please vin înapoi jucat fotbal”. Nu cred că a plecat cineva de la noi şi a făcut mai bine în altă parte, eu oameni neserioşi nu prea am avut la noi, dacă am avut i-am dat afară.

„Faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2”

Iftime si masina- Sunteţi om de afaceri…
- Aşa par…

- Da, sunteţi om de afaceri, cît de mult v-a afectat criza?
- Cum să spun, pe mine nu m-a afectat în mod financiar, adică nu am avut un profit mai mic în 2009, decît în 2008 şi nu am avut mai prost în 2010 decît în 2009. M-am concentrat asupra cheltuielilor şi mi-am concentrat un pic mai mult munca în companie. În rest nu, dar nu am cîştigat mult, pentru că şi eu şi angajaţii mei am intrat pe pămînt real, nu se pot obţine bani uşor, deci banii chiar nu se obţin uşor şi mai ales la infrastructura şi materială, şi morală. Vii din comunism să faci bani. Eu am învăţat mult în anii aceştia şi nu plîng foarte tare. Mă deranjează să nu fie un colaps general, adică să nu poţi lua nici bani europeni, pentru că eu de exemplu, la momentul acesta, cred că 80% din banii pe care îi încasează firma mea din diverse contracte pe căldură, pe apă, pe energia locală sunt din bani europeni. M-ar încurca enorm dacă nici aceste mecanisme nu ar mai funcţiona. Adică să poţi să atragi bani europeni. Şi mă enervează starea asta de disperare şi de sărăcie parcă aparentă, că totul merge prost şi nimic nu e bine. Nu e chiar aşa, bineînţeles că e prost, bineînţeles că e greu, dar totuşi la nivel de buget, dacă aceştia de la guvernare vorbesc prostii nu am ce să spun, dar vă spun cinstit nu poţi plăti mai mult decît încasezi. E adevărat că este complicat, e adevărat că au greşit toţi dinainte, au dat mulţi bani mărind salariile fără să vadă şi încasările. Şi acum îl pune pe actualul prim ministru să facă o socoteală. Greşelile sunt de la început, atît e bugetul de cheltuieli, atît e de venituri. Acolo am fost şi uite unde am ajuns, faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2. Din păcate...

„Nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal”

- Este mare diferenţa dintre mediul de afaceri şi oamenii care bagă bani în fotbal?
- Tare este complicată întrebarea asta, nu ştiu ce să îţi răspund…

- Ca şi cum v-aş întreba dacă este mare diferenţa între domeniul bugetar şi cel privat.
- Este o diferenţă mare.

- Sau oamenii din afaceri trag la fel de multe ţepe ca cei din fotbal?
- Nu ştiu cîte ţepe se trag în fotbal, eu cred că fotbalul dacă este privit ca o afacere, fără un suport legislativ coerent, nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal. Dar este greu să spui… nu am lucrat în domeniul bugetar niciodată de la revoluţie încoace şi nu aş putea să spun. Şi nu aş vrea să comentez. Eu cred că un sistem capitalist cum se spune, care joacă în terenul profitului şi la pierderii, dacă legislativ este bine acoperit, pare că are viitor. Deşi eu sincer sunt de stînga un pic, adică pe mine mă deranjează oamenii bogaţi, sincer, pe mine mă aranjează mult mai mult o stare de comuniune, de frăţie sufletească, să fie bine pentru toţi. Din nefericire, cred că nu funcţionează sistemul şi oamenii nu sunt la fel de motivaţi, conştienţi că nu poţi sta undeva fără să produci şi să îţi fie bine.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
IMI PLACE INTERVIUL !!! FELICITARIII DULCICIIII !! Dar interviul asta mergea asezonat cu niste poze cu mogul Iftime la rancch-ul lui Cai de vis (calarind samd)
10 iulie 2010, 19:19
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.3 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.9 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.