Interviuri
INTERVIU Valeriu Iftime : „Mă deranjează oamenii bogaţi”

Valeriu Iftime este de cîţiva ani buni încoace una din emblemele fotbalului botoşănean. Acuzat de unii că o face pe-a patronul de club pe bani de la buget, admirat de alţii pentru că îşi bagă profitul de la firme în acest sport, el continuă să se implice la vîrf în clubul fanion al judeţului. De numele său se leagă promovarea şi supraviaţuirea roş-alb-albaştrilor în liga a doua, de şase ani de zile. Asta poate şi pentru că iubeşte fotbalul aproape la fel de mult pe cît îşi iubeşte afacerile. Despre fotbal şi afaceri ne vorbeşte Valeriu Iftime în rîndurile următoare.

„Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine”

- În contextul economic actual, se spune că doar nebunii mai bagă bani în fotbal. Dvs. o faceţi în continuare pe-a nebunul?
- E clar că este foarte complicat să dai bani la fotbal, nu este o investiţie, este o sponsorizare la un club de fotbal care trebuie să trăiască şi în criză şi în necriză. Fotbal va fi sau trebuie să fie, aşa cum sunt magazine de pîine, trăim nu numai să mîncăm şi să ne uităm la TV, trăim să mergem, trăim să fie şi viaţă sportivă, să avem modele pentru copii, pentru că sportul este, dacă vreţi, poate cel mai important element în viaţa unui om şi eu ţin la sport. Iar din sport, ţin la fotbal. Şi compania mea are prinşi nişte bani pentru a finanţa o anumită activitate, aş putea să îi dau în altă parte, au rămas în fotbal, pentru că, conjunctura m-a forţat să rămîn eu în fotbal.

- Deci avem certitudinea că vom mai avea echipă de fotbal, cel puţin pentru acest sezon competiţional.
- Deocamdată da, pentru două rate contractuale, o să aibă, mai departe nu ştiu. Dar insistăm, este greu de spus, sigur că situaţia poate evolua, după cum vezi şi în ce lume spuneai că trăim, de la o lună la alta, de la o zi la alta, în momentul acesta eu am o previziune care deocamdată este OK, putem plăti din Elsaco nişte bani. Nu-mi dau seama ce o să se întîmple mai tîrziu. La momentul acesta, pe termen scurt şi pe termen mediu este OK, mai mult, nu ştiu.

„Bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc”

- Apropos de ratele contractuale, aveţi nişte restanţe faţă de jucători, faţă de personal, vreau să vă întreb, dvs. aţi veni la serviciu dacă v-aţi primi salariul din mai de exemplu, în luna august?
- Eu cum dacă aş veni? Sunt două lucruri, eu am datorii doar la fotbalişti, nu şi la personal. Eu finanţez numai fotbaliştii. Personalului ar trebui să îi găsim alt buget, nu este treaba mea. Este o activitate sportivă care are o altă filozofie. Vreau să vă spun că la mine lucrează o echipă din Botoşani de sudori şi de mecanici care acum sunt la lichidare şi lucrează în Bucureşti la montare de contoare şi ventil la scări de bloc în condiţii grele şi primesc un salariu de 10 milioane şi sunt din luna aprilie la lichidare. Lucrează, ei nu au plecat, nu ştiu alţii cum rămîn. Eu nu ştiu dacă aş sta, poate am fost mai norocos, bineînţeles că aş înjura, aş căuta alt loc, bineînţeles aş spune că plec în altă parte, nu poţi să stai aşteptînd, eu ştiu ca cineva să se scarpine în cap să îţi dea banii. Eu mă chinui pentru angajaţi şi le-am dat de multe ori bani de la mine, de foarte multe ori bani de la mine, cred că 80% banii sunt de la mine. Acum nu mai am, există o variantă, sunt nişte sponsori care ar trebui să aducă banii şi care momentan nu vin şi care d-na Haraga (n.r. director economic FC Botoşani) ar trebui să ţipe, să stea la ei, să facă greva foamei, să dea bani. Ea a ajuns să îmi dea mie telefon „dl Iftime, de ce….”. Din păcate, nu pot să fac mai mult şi aş minţi să mă dau peste cap.

„A venit criza şi s-a schimbat tot”

- De ce credeţi că FC Botoşani  de circa 2-3 ani de zile nu a mai vîndut nici un jucător?
- Pentru că nici un club din divizia B nu a mai vîndut nici un jucător. Poate că e... Botoşaniul a dat un jucător cu care ne putem lăuda, care se cheamă Papp şi care este la divizia A şi care este la o echipă pe locul 4 din divizia A. Vorbim de un fotbalist de 1 milion de euro sau mai mult. Nu am vîndut fotbalişti pentru că nu a fost filozofia noastră totală asta şi ne-au ocupat alte lucruri. Eu m-am ocupat în 2008 şi în 2009 şi am vîndut. Sau în 2007 m-am ocupat, am avut selecţia în Dorohoi şi am vîndut. Dacă îţi faci politica asta, poţi cîştiga bani, dar e pe termen lung şi îţi trebuie bani. Acum cîţiva ani am băgat înainte de a veni criza, dacă nu venea criza poate că eram acum undeva, eu am investit 300.000 de euro în achiziţii de fotbalişti, tocmai ca să fac un lot tînăr şi tocmai ca să obţin bani în timp. Din păcate, a venit criza şi s-a schimbat tot. Nu poate spune nimeni azi că Tincu sau oricare alt fotbalist de la noi nu face foarte mulţi bani. Dar astăzi e ca un apartament, dacă acum doi ani făcea 60.000 de euro, acum nu face nici 30.000 de euro. Şi nu ştii cu cît să îl dai, să-l dai cu 1.000 de euro? Dar aşa e viaţa în fotbal, asta e piaţa, e o piaţă nesigură, instabilă şi complet ireală şi se va stabiliza, ca orice bursă, se va stabiliza, deocamdată este o degringoladă, nu vine şi nu cumpără nimeni, din nefericire.

Iftime in tribune

”Presidente, please vin înapoi jucat fotbal”

- Apropos de Papp, după ce a plecat la Vaslui, dl. Porumboiu mai trebuia să vă dea o sumă de 50.000 de euro, aţi mai primit acei bani?
- Toţi banii pentru Paul Papp au fost plătiţi. Dar nu şi cei 50.000 de euro, acolo a fost o înţelegere dacă joacă în Divizia A, nu a jucat, am pierdut acei bani. Nu a jucat în divizia A, trebuia să joace în campionatul 2008-2009. Nu a jucat, la revedere, i-am pierdut. În schimb, avem acum un 10% procent în cazul vînzării, asta este o valoare interesantă pentru noi şi care eu chiar o să vorbesc cu dl.Sălăvăstru, poate vorbesc cu dl. Porumboiu să negocieze bucata aia. Cît este ea 10.000-20.000-50.000 de euro, sunt bani pentru noi, pînă la urmă. Din nefericire nu se apropie nimeni de domeniul acesta.

- Dintre jucătorii care au plecat, Papp la Vaslui sau Keita la Bistriţa, i-am văzut dîndu-şi sufletul pe teren acolo, pe cînd la Botoşani…
- Nu ai putea spune, nu, Papp şi-a dat sufletul şi la noi, dar era alt context, altă socoteală. Keita a jucat altceva, eu cred că la Keita, la jucătorii străini, contează foarte mult şi locul în care joacă. În fine, nu ştiu, Keita chiar m-a surprins plăcut că joacă acolo, păcat că nu a jucat la noi. Dar el avea o problemă la picior, chiar a spus că avea ligamentul rupt. Cu ligamentul rupt a plecat de la noi să plece în ţara lui, a găsit la Bistriţa, e foarte bine. Vreau să vă spun că nu ştiu cît e de bine sau rău la noi, dar Kanu, Derra mă sună în fiecare zi: ”presidente, please vin înapoi jucat fotbal”. Nu cred că a plecat cineva de la noi şi a făcut mai bine în altă parte, eu oameni neserioşi nu prea am avut la noi, dacă am avut i-am dat afară.

„Faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2”

Iftime si masina- Sunteţi om de afaceri…
- Aşa par…

- Da, sunteţi om de afaceri, cît de mult v-a afectat criza?
- Cum să spun, pe mine nu m-a afectat în mod financiar, adică nu am avut un profit mai mic în 2009, decît în 2008 şi nu am avut mai prost în 2010 decît în 2009. M-am concentrat asupra cheltuielilor şi mi-am concentrat un pic mai mult munca în companie. În rest nu, dar nu am cîştigat mult, pentru că şi eu şi angajaţii mei am intrat pe pămînt real, nu se pot obţine bani uşor, deci banii chiar nu se obţin uşor şi mai ales la infrastructura şi materială, şi morală. Vii din comunism să faci bani. Eu am învăţat mult în anii aceştia şi nu plîng foarte tare. Mă deranjează să nu fie un colaps general, adică să nu poţi lua nici bani europeni, pentru că eu de exemplu, la momentul acesta, cred că 80% din banii pe care îi încasează firma mea din diverse contracte pe căldură, pe apă, pe energia locală sunt din bani europeni. M-ar încurca enorm dacă nici aceste mecanisme nu ar mai funcţiona. Adică să poţi să atragi bani europeni. Şi mă enervează starea asta de disperare şi de sărăcie parcă aparentă, că totul merge prost şi nimic nu e bine. Nu e chiar aşa, bineînţeles că e prost, bineînţeles că e greu, dar totuşi la nivel de buget, dacă aceştia de la guvernare vorbesc prostii nu am ce să spun, dar vă spun cinstit nu poţi plăti mai mult decît încasezi. E adevărat că este complicat, e adevărat că au greşit toţi dinainte, au dat mulţi bani mărind salariile fără să vadă şi încasările. Şi acum îl pune pe actualul prim ministru să facă o socoteală. Greşelile sunt de la început, atît e bugetul de cheltuieli, atît e de venituri. Acolo am fost şi uite unde am ajuns, faci 30 de milioane la un bugetar şi el produce de 2. Din păcate...

„Nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal”

- Este mare diferenţa dintre mediul de afaceri şi oamenii care bagă bani în fotbal?
- Tare este complicată întrebarea asta, nu ştiu ce să îţi răspund…

- Ca şi cum v-aş întreba dacă este mare diferenţa între domeniul bugetar şi cel privat.
- Este o diferenţă mare.

- Sau oamenii din afaceri trag la fel de multe ţepe ca cei din fotbal?
- Nu ştiu cîte ţepe se trag în fotbal, eu cred că fotbalul dacă este privit ca o afacere, fără un suport legislativ coerent, nu se apucă nimeni, decît dacă e înnebunit după fotbal. Dar este greu să spui… nu am lucrat în domeniul bugetar niciodată de la revoluţie încoace şi nu aş putea să spun. Şi nu aş vrea să comentez. Eu cred că un sistem capitalist cum se spune, care joacă în terenul profitului şi la pierderii, dacă legislativ este bine acoperit, pare că are viitor. Deşi eu sincer sunt de stînga un pic, adică pe mine mă deranjează oamenii bogaţi, sincer, pe mine mă aranjează mult mai mult o stare de comuniune, de frăţie sufletească, să fie bine pentru toţi. Din nefericire, cred că nu funcţionează sistemul şi oamenii nu sunt la fel de motivaţi, conştienţi că nu poţi sta undeva fără să produci şi să îţi fie bine.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
Loading...
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
IMI PLACE INTERVIUL !!! FELICITARIII DULCICIIII !! Dar interviul asta mergea asezonat cu niste poze cu mogul Iftime la rancch-ul lui Cai de vis (calarind samd)
10 iulie 2010, 19:19
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.