Interviuri
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică

Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.

”Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă”

 

Și la Botoșani useriștii au surprins.

 

Au fost în jur de 15.500 de botoșăneni care le-au acordat votul de încredere.

 

Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani își are sediul vis-a-vis de Piața Centrală. Un panou cu sigla partidului îi îndrumă pe cei interesați către etajul 1 al imobilului lipit de Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL).

 

USR Botoșani este condusă de un tânăr de 34 de ani pe nume Andrei Drancă, inginer cadastral de profesie. A intrat în politică în urmă cu 3 ani de zile după ce…

 

„Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică. În 2016 am vrut să plec în Suedia și nu am mai plecat, așa a fost conjunctura și atunci am intrat în politică. Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă. Am rămas, am intrat în politică, ca să ajut și eu cum pot”.

 

USR Botoșani nu este o organizație numeroasă și o putere din punct de vedere numeric. Andrei Drancă, în calitate de președinte este ajutat de Cristina Lăcătușu, care este vicepreședinte, și de un Birou Județean format din 5 membri. La Organizația Municipală, lider este Marcel Ghiorghiță. Până acum, USR are filiale în Dorohoi, Hudești și Vârfu Cîmpului, pe lângă cea de la Botoșani.

 


”Clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ”

 


Andrei Drancă, președintele USR Botoșani, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

 

-     A fost o surpriză și pentru voi rezultatul acestor alegeri europarlamentare?

-    Clar a fost o surpriză, oricum față de exit-poll-urile din seara aia când ne vedeam pe locul 2, cumva ne-am mai liniștit. Nu știu, o să vedem numărătoarea finală, dacă e 23% e surpriză, dacă e 20 și ceva cam pe aici ne așteptam. Noi când am făcut alianță cu Cioloș, noi eram la 14%, ei erau la 6% și cam un procent de 20% era firesc. Dar oricum este îmbucurător și în primul rând pentru noi, pentru Botoșani unde iar nu am cifrele finale, dar undeva la 12% am scos pe județ și vreo 20% pe municipiu. E bine, față de 3% din 2016, se vede o schimbare.

 

andrei dranca

 


-     Ce anume a provocat această schimbare, mai ales în rândul botoșănenilor, pentru că nimeni nu se aștepta ca Alianța USR PLUS să vină pe locul 3, adică asta a fost marea surpriză a alegerilor pe lângă faptul că PSD a pierdut alegerile?

-    O mare parte e clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ, asta e clar. Se poate că ne-am făcut și noi treaba, nu știm, noi nu am ajuns în toate comunele și chiar vrem să facem o analiză să vedem în fiecare comună cât a contat prezența noastră acolo. Și, da, cred că a fost un cumul de factori, cât votul negativ anti-Dragnea, cât ce ne-am chinuit și noi să ne facem cunoscuți și cât faptul că lumea a început să-și dea seama că putem să avem oameni competenți acolo și chiar, nu știu, cel puțin cu care am vorbit de vot, când le arătam lista de aici, un prieten m-a întrebat dacă știu limba engleză sau franceză (candidații n.r.) și le-am spus că da, fluent. Au contat și candidații, au fost într-adevăr oameni cu CV.

 


”Efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni”

 


-    Ne spunea cineva a doua zi după alegeri, că în 26 mai ar fi vrut să pună ștampila pe Alianța USR PLUS, dar și-a dat seama că nu știe pe nimeni de la Botoșani, nici de la USR, nici de la PLUS. Cine este USR, la Botoșani?

-    Ca și în România, USR suntem noi (râde). La Botoșani, am depășit 100 și ceva de oameni, pe județ, avem trei filiale, mai avem trei în curs de înființare. Din aceștia 100 și ceva cred că ne implicăm vreo 20, la nivel de municipiu suntem vreo 10. Toți suntem la 30 și ceva de ani, tineri, cu studii superioare, suntem și ingineri și medici și contabili și avocați și antreprenori.

 

echipa usr botosani

 

-     Și acest scor la europarlamentare a fost obținut la Botoșani de 100 de oameni?

-    Nu (râde). A fost obținut de vreo 15 oameni. În fine. Dar efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni cu cei de la PLUS.

 


-    Aceste rezultate vă impulsionează ca la scrutinul viitor să măriți echipa, să faceți mai multe planuri?

-    Noi oricum aveam de gând să mărim echipa și suntem într-o continuă căutare de oameni. Asta facem din 2016, doar că noi am fost cumva dezavantajați că fiind un județ roșu de la început, neavând parlamentari în 2016 cum au avut alte județe, a fost puțin mai greu să creștem. Acum, cu atât mai mult, cu aceste rezultate ne dorim să ne dezvoltăm, asta e prioritatea, să ne dezvoltăm și în rural și să ne creăm filiale peste tot. Și, da, ne dă un avânt mai mare acum, rezultatul acesta. Pentru că aici la Botoșani e destul de greu și la un moment dat îți mai vine să te dai deoparte, dar un rezultat din ăsta chiar îți dă forță

 

”Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL”

 

-    Ce le transmiteți botoșănenilor care ar vrea să vină la USR?

-    E nevoie de toți ca să putem să construim. Iar motto-ul meu preferat e „pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Deci, fiecare, cu cât poate să contribuie la construcția societății este așteptat. Nu trebuie să vină fizic sau cu o cotizație, important este să vină cu o idee, ceva. Ședințele noastre sunt publice și oricine are o idee, îl așteptăm.


-    Zilele de 26 și 27 mai rămân în istorie cu siguranță. Totuși am văzut mulți sceptici: OK, a plecat Dragnea, a pierdut PSD, dar ce alternativă avem?

-    Alternativa ar fi o alianță post electorală cu PNL…

 

-     Printr-o alianță cu PNL oamenii și-ar redobândi încrederea în clasa politică?

-    Asta se va întâmpla când se vor concretiza lucrurile pe care vrem să le facem. Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL care dacă se concretizează are șanse mari și pe viitor. Dacă nu, nu. Dar deocamdată e devreme să vorbim despre asta. Protocolul nostru cu PLUS s-a încheiat.

 

-    Ce anume a diferențiat lista USR PLUS de lista PSD, de exemplu?

-    Era pe undeva scris, că pe lista noastră sunt candidați care au împreună 300 de ani de studii. Diferența e că oricare de acolo știe cel puțin două limbi străine, știe să vorbească, știe unde e în momentul în care este într-un loc și preferatul meu de pe listă, de exemplu, Nicu Ștefănuță e ambasadorul Uniunii Europene la Washington. Ori nu îl poți compara cu Terheș, tot de la Washington (râde). Sau Carmen Avram care a făcut ani de zile documentare despre baroni PSD.

 


În loc de încheiere...

 

Aflați în căutarea unui sediu mai generos, cei din conducerea USR Botoșani au sunat un botoșănean care deține un spațiu în Centrul Istoric și care le-a propus o chirie la jumătate dacă va fi cap de listă la alegerile locale din 2020. A fost, evident, trimis la plimbare.

 

sediu usr botosani

 

USR-iștii de la Botoșani au fost curtați de traseiștii dornici de o barcă cu vânt electoral bun:


„A fost ALDE, PMP, PP DD, PNL, PRM. De la PSD deocamdată nu a venit nimeni. Noi nu primim și tocmai de asta existăm, ca să facem politică cu oameni noi”.

 

*Interviul a fost realizat înainte de anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor europarlamentare

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Șapte candidați USR Plus la Botoșani: Moldova va da cumva semnalul schimbării la votul din 26 mai GALERIE FOTO
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Am spus întotdeauna că ţara este condusă de hoţi de găini şi violatori de babe, uite că am avut dreptate. În unul din ziarele locale la poza zilei primul proprietar de găini intrat în faliment a dat următorul anunţ: " Anunţ Nu mai am găini de furat. Îmi cer scuze", aşteptăm anunţul şi din partea babelor violate!
5 iunie 2019, 19:47
trebuie sa va intariti cu tineri de succes trecuti prin administratie gen : gheorghita, andrei, portariuc , consilieri locali si judeteni tineri cu experienta, etc. ... altfel va fi extrem de dificil . La locale va fi precum viitorul constanta cu cfr cluj
5 iunie 2019, 15:53
Totul e ok pana vor fi si ei la putere. Drept dovada ca nu stiu politica faptul ca ei doresc alegeri anticipate. Gargara. Daca vin la guvernare nici nu stiu ce tb sa faca. In politica tb sa ai si putina experienta. Eu le urez succes. Tb si fete noi. La Botosani insa e destul de greu. Psd-ul e in floare. Totusi le urez succes.
5 iunie 2019, 09:53
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.