Interviuri
INTERVIU Şerban Mihăilescu : Ghinionul Botoşanilor - ne oprim la Suceava

Şerban Mihăilescu este una din cele mai pitoreşti figuri ale politicii româneşti. Este un adevărat globetrotter al Parlamentului. Şi asta nu pentru că ar fi schimbat o mulţime de partide, ci o sumedenie de judeţe. Se află la al V – lea mandat de deputat ori senator. Ultima oară a devenit senator de Teleorman, după ce, a intrat în Legislativ şi ca deputat de Prahova ori de Botoşani. În perioada 1996 – 2000 ne-a reprezentat judeţul în Legislativ. A fost una din figurile marcante ale PSD-ului, fiind inclusiv secretar general al Cabinetului Năstase, însă în luna februarie a acestui an a trecut la nou înfiinţatul UNPR pe motiv că în vechea formaţiune a fost trecut pe „linie moartă”. În noua calitate de vicepreşedinte UNPR spre sfîrşitul lunii trecute a fost prezent la Botoşani, ocazie cu care am realizat acest interviu.

"Botoşani arată mult mai bine decît am lăsat eu situaţia în 2000"

- Vă aflaţi acum la Botoşani după cîţi ani?
- Da, sunt 10 ani. Cînd am încheiat mandatul de deputat de Botoşani chiar am avut o oarecare nostalgie. Pot să mărturisesc că m-a impresionat plăcut vizita, am văzut zona în progres. Deci, spre deosebire de alte părţi din ţară şi am fost în multe alte locuri din ţară în ultima vreme, şi aici mi s-a părut că arată bine. În orice caz, arată mult mai bine decît am lăsat eu situaţia în 2000. Cel puţin din punct de vedere peisagistic, al caselor. Nu am elemente de natură economică, dar sunt chestiuni importante. Eu apreciez întotdeauna cînd sunt din ce în ce mai multe hoteluri, mai multe facilităţi de genul acesta. Ăsta a fost ghinionul Botoşanilor, am fost de foarte multe ori în nord, dar întotdeauna, ne oprim la Suceava… şi ca drum, şi ca alte facilităţi, am fost de mai multe ori la Suceava.

- Ce vă amintiţi cu plăcere, ce vă amintiţi cu mai puţină plăcere din mandatul dvs. de parlamentar de Botoşani?
- Eu nici acum nu înţeleg ce s-a întîmplat la Dorohoi, la aceste inundaţii. Eu am anumite păreri legate de competenţă şi de priceperea oamenilor. Probabil că voi cere în toamnă, cînd va începe activitatea parlamentară, ca acest Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul ţării, să fie mai explicit, ce anume face pentru că nu vreau să iau apărarea nimănui, dar nu cred că la Dorohoi s-a acţionat corect din punct de vedere al protecţiei. De ce au murit oameni? Este o chestie care nu poate să rămînă aşa. Nu ştiu cine e vinovat, nu îmi permit să fac aprecieri, dar totuşi nu a fost nici sfîrşitul lumii, nu a venit Dunărea peste Dorohoi, nu pot să accept… Eu în perioada inundaţiilor am fost în Suceava şi am văzut ce s-a întîmplat şi la Milişăuţi şi în alte zone şi nu peste tot a fost apa de vină… foarte multă incompetenţă, foarte multă nepricepere, văi necurăţate şi enorm de multă vegetaţie care normal ocupă locurile unde ar putea deversa apele. Am văzut aici, inadmisibil, la graniţa dintre Suceava şi Botoşani, la piciorul podului se exploatează balast. E o prostie.

- Au fost o mulţime de accidente în acea zonă.
- Este o prostie cît casa. Înseamnă că, la tura următoare de inundaţii, ne aşteptăm să plece podul pentru că un inconştient are aprobare să exploateze balast în albie, lîngă pod.

- Sunt mai mulţi inconştienţi care iau balast de acolo.
- Nu ştiu, dar eu spun chestiuni care se văd şi care îmi dau foarte multă neîncredere că la Dorohoi s-a procedat corect şi oamenii aceia chiar n-au putut să fie salvaţi.

„Distanţa de Bucureşti este mare”

- Mai ţineţi legătura cu foştii lideri ai organizaţiei PSD de la Botoşani, cu Mihai Baltă, Viorica Afrăsînei, mai vorbiţi?
- Da, da, sigur. Totdeauna cînd au venit la Bucureşti am vorbit, am schimbat păreri. Repet însă, distanţa de Bucureşti este mare. Totuşi, un lucru la care am ţinut foarte mult şi anume permanentizarea curselor de avion spre acest aeroport din secolul trecut de la Salcea, a devenit o obişnuinţă. Sunt ferm convins că o cursă permanentă Bucureşti – Botoşani – Suceava, adică zilnică, ar fi plină totdeauna.

- Mergeaţi dvs. mai mult cu trenul cîn eraţi parlamentar de Botoşani şi de asta?
- Eu mergeam numai cu trenul pentru că nu zburau, erau întîmplătoare cursele de avion pe această rută.

Serban Mihailescu

- Aţi trecut de la PSD la UNPR. Aţi explicat motivele la acea dată. Totuşi, eu vă întreb acum, nu e cam tîrziu pentru dvs. să începeţi nu neapărat de la zero, dar să reîncepeţi într-un alt partid? E un nou început practic.
- Corect, corect. Am explicat… motivele au rămas aceleaşi, nu a fost o chestiune de mare hotărîre. La PSD am fost complet dat la o parte la nivelul conducerii centrale, am şi eu experienţa mea, am şi eu lucrurile pe care le-am făcut în această ţară în diverse funcţii şi am considerat că este nedrept ce se întîmplă. Şi atunci m-am aliat acestei noi echipe, sunt extrem de mulţumit că nici în trei-patru luni noi reuşim să şi contăm în sondaje, nu neapărat ne lăudăm noi cu sondajele noastre făcute despre noi, cum face Vadim. Cred că este timpul să se întîmple altceva în România. Atîta incompetenţă nu poate să rămînă la nesfîrşit.

„Am greşit, recunosc că am greşit”

- De ce nu are UNPR directori de deconcentrate în ţară?
- Chiar nu ne interesează deconcentratele astea. Adică, ce satisfacţie am, la ce ne foloseşte să avem şef, de exemplu, la Protecţia Consumatorilor? De asta s-a ajuns să avem în construcţii zootehnicieni, la controlul alimentelor ingineri, adică e o varză totală.

- Dar acesta este un lucru pe care şi PSD l-a făcut cînd vă aflaţi la guvernare, adică s-au pus directori politic.
- Am greşit, recunosc că am greşit. Această chestiune nu a contribuit cu nimic la realizarea unei administraţii coerente, competente şi, ca dovadă, sunt foarte multe atacuri la ora actuală asupra autorităţilor locale. Lipsa de competenţă atrage întotdeauna atacuri.

„Liviu Câmpanu ne-a lăsat muţi”

- Care sunt motivele pentru care senatorul de Botoşani Liviu Câmpanu a fost cooptat în echipa de conducere la nivel naţional a UNPR?
- În primul rînd Liviu a făcut parte, ca să zic aşa, din primul nucleu al UNPR. Eu am venit la UNPR după Liviu. În al doilea rînd, în mod categoric, în majoritate noi ne-am păstrat zonele în care am fost aleşi. Eu mai puţin, acum practic îmi exercit funcţia de la nivel central şi pregătesc campania partidului, nu am o misiune expresă din punct de vedere teritorial, dar Liviu este din zonă, cunoaşte despre ce este vorba şi prin modul în care a organizat această întîlnire ne-a lăsat muţi. Noi n-am organizat cu PSD întîlniri de asemenea anvergură aici, la Botoşani, nu-mi aduc aminte.

- Aţi avut şi conferinţe judeţene cu sute de oameni.
- Nu mă refer la numărul de participanţi. Să am 30 de preşedinţi de organizaţii la Botoşani…

„Nu mă interesează să am un şef nu ştiu unde, la sănătate, la învăţămînt”

- Revin la problema deconcentratelor. Totuşi, nu este ciudat să aveţi miniştri, să aveţi secretari de stat şi în teritoriu să nu aveţi directori?
- Nu ne interesează.

- Dar interesul naţional trebuie să se manifeste şi la Bucureşti, dar şi la Botoşani, Dorohoi. Hilişeu…
- De acord, dar eu cred într-o autoritate locală competentă şi mai puţin politică. Adică nu mă interesează să am un şef nu ştiu unde, la sănătate, la învăţămînt şi treaba să meargă prost numai pe motiv că cetăţeanul respectiv e de la PDL sau PSD sau UNPR, nu! Important este să pui oameni care să se priceapă. Nu vom putea scoate ţara din criză cu metodele pe care le-am folosit pînă acum. Recunosc din nou, aceste înlocuiri politice au fost rele.

„Niciodată, pînă la UNPR, nu au fost atîtea dezertări”

Serban interviu- Se spune despre UNPR că este un partid de trădători întrucît parlamentarii care au candidat pe listele anumitor partide, au intrat apoi într-o formaţiune aflată la putere. Cum combateţi aceste afirmaţii?
- E un text la care ne-am aşteptat tot timpul. Din nefericire pentru cei care spun aceste lucruri, în foarte multe parlamente s-a întîmplat aceste chestiuni. Dvs. la ziar schimbaţi o pagină din aceea de internet de două ori pe zi. Nu mai merge o dată la patru ani, cînd vezi atîtea deziluzii şi un asemenea comportament strict mafiot, n-ai cum să rămîi acolo decît dacă te înregimentezi într-o zonă care îţi este străină. Noi am încercat această experienţă şi nu mai vreau să fie. În toate ţările, la toate parlamentele, este această problemă. Problema este că niciodată, pînă la UNPR, nu au fost atîtea dezertări, deci pe mine m-ar interesa mai mult cum îşi explică cei de la care am plecat cu o cantitatea atît de mare de oameni…

- Păi v-am spus cum îşi explică: trădători şi atît.
- Înainte erau trei-patru inşi care o făceau într-un mandat de patru ani. Eu sunt de patru mandate în Parlament şi niciodată nu au fost mai mulţi de patru-cinci, ori acum este deja fenomen de masă. Nu-şi imaginează că şi ei au greşit, mai ales PSD-ul?

„Porecla nu m-a interesat niciodată”

- Dar dacă UNPR-ul era un partid de opoziţie, mai era un fenomen de masă, mai venea lumea în halul ăsta?
- Nu ştiu, nu-mi dau seama, situaţia este destul de complicată. România are probleme enorme din toate punctele de vedere şi cred că e mai bună alinierea noastră ca spirit tehnic. Uite, noi, UNPR, deja avem trei reprezentanţi la ora actuală în delegaţia guvernamentală care poartă discuţii cu FMI. Deci, acolo unde avem oameni care fac faţă, Guvernul ne bagă imediat în treaba asta. Iartă-mă, nu avem nici o intenţie să facem demersuri ca să ne dea postul de adjunct la Protecţia Consumatorului în Botoşani. Cu tot respectul, este o treabă a comunităţii, să şi-o rezolve astfel încît ca cel de acolo că facă treabă pentru consumatori, nu să-mi dea mie telefon la Bucureşti că oricum nu am timp.

- Vă mai supără vechea poreclă „Micky Şpagă” sau aţi uitat de ea?
- Nu mă interesează, nu m-a interesat niciodată.


Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU

Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.