Interviuri
INTERVIU Rodica Huţuleac : „S-ar putea să mă văd şi în Parlament”
Membră a fostului PD de un deceniu, Rodica Huţuleac a surprins lumea politică botoşăneană în luna februarie, când a renunţat, de bună voie cel puţin oficial, la mandatul de consilier judeţean. Gestul vine după mai mult de un deceniu de activitate în administraţia publică locală. A fost consilier municipal de Dorohoi în perioada 2000 – 2004, consilier judeţean în mandatul 2004 – 2008 şi apoi din 2008 şi până în 2011, când a demisionat. Director al Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe rânduri, Rodica Huţuleac a candidat, fără succes însă, la Primăria Dorohoi şi la Parlament. Acum conduce organizaţia de femei a PDL, este vicepreşedinte naţional al structurii de profil şi se pregăteşte de alegeri.

„Avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică”
-    Săptămâna aceasta tocmai s-a sărbătorit Ziua Femeii. Credeţi că la Botoşani femeile sunt destul de bine reprezentate în viaţa politică, în viaţa publică?
-    Consider că nu, dar organizaţia de femei a PDL tocmai pentru acest lucru luptă. De altfel, aţi văzut când a avut loc şi şedinţa de alegeri a biroului permanent municipal al femeilor din PDL, tocmai acest lucru l-am subliniat şi acolo, avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică şi din punctul nostru de vedere vor fi susţinute.

-    Am auzit de multe ori o afirmaţie de genul „dacă vrei ca femeie să ajungi într-o funcţie publică de conducere, să fii şef pe undeva, trebuie neapărat să intri în politică”. Aşa este?
-    Nu ştiu dacă aşa este. Din punct de vedere politic nu cred că, faptul că o femeie intră undeva într-o instituţie publică asta înseamnă o realizare politică.

„Ţelul meu nu este să fiu la CAS”

-    Mă refeream la funcţii de conducere.
-    Eu văd altfel lucrurile, deci politica este politica, iar ceea ce înseamnă administraţie este administraţie. Dacă ne referim la politică, atunci vorbim de consilieri locali, consilieri judeţeni, de primari, de deputaţi, miniştri, secretari de stat. Nici într-un caz nu vorbim de funcţii de conducere la instituţii.

-    Dar mai sunt şi aceste funcţii de la deconcentrate. Dvs., sincer acum, aţi fi reuşit să ajungeţi director la Casa de Asigurări dacă nu eraţi membră a unui anumit partid?
-    Deci când am plecat de la Casă am spus că am venit politic şi plec politic… Şi tot la fel de sincer vă spun că ţelul meu nu este să fiu la CAS. S-a întâmplat să ajung acolo, din câte am înţeles eu cei din jurul meu sunt mulţumiţi de activitatea pe care o desfăşor acolo, dar asta este altă treabă. După cum v-am spus, politica nu înseamnă aceste funcţii în administraţia locală.

-    Dar ce înseamnă atunci?
-    V-am spus: consilieri locali, judeţeni, primari, femei care să îşi asume răspunderea să candideze, parlamentari, ş.a.m.d.

„De la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei”

-    Se tot discută, şi nu numai la PDL ci şi la alte partide, de o anumită normă de reprezentare a femeilor pe funcţii, pe locurile eligibile de pe listele de candidaţi, 30%, 15%, 20%. Sunteţi adepta unor procente fixe sau a promovării femeilor exclusiv pe calităţile lor profesionale?
-    Atâta vreme cât în politică există votul uninominal consider că promovarea se face pe calităţile personale. Faptul că se impune să existe pe liste sau ca şi candidaturi 30% femei este cu totul altceva pentru că există vot uninominal şi nu automat eşti şi în Parlament, dar, ca impunere este aceea ca partidul sau partidele să aibă şi candidaţi femei. Nimeni nu impune însă că acei candidaţi trebuie să şi reuşească, asta hotărăşte electoratul. Este o diferenţă.

-    Este mai greu unei femei în politică decât unui bărbat?
-    Cred că da.

-    Şi de ce?
-    În primul rând pentru că este vorba de mentalitate, dar şi mentalitatea asta se schimbă de la un an al altul. Este adevărat că mentalităţile se schimbă în zeci de ani, dar de la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei.

„Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar”
-    Sunteţi mulţumită cu ce aţi realizat ca lider al organizaţiei de femei, aici la PDL? Sau dacă ar mai fi fost anumite lucruri pe care aţi vrut să le faceţi şi nu aţi reuşit?
-    Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar şi, de altfel, avem şi o singură primăriţă care a şi reuşit, este vorba de d-na primar Toma de la George Enescu.

-    Venită de la PSD.
-    Nu, a candidat pe listele PDL.
-    Da, şi a avut alte mandate la PSD.
-    Bun, asta este altceva. Ea nu a ieşit primar pe listele PSD şi a trecut la PDL, este o diferenţă.

-    Nici nu ar mai fi fost posibil fiindcă şi-ar fi pierdut mandatul.
-    A candidat pe listele PDL, da? Consilieri judeţeni femei practic a rămas acum numai una, cel puţin la PDL. Ar putea fi şi mai multe. În orice caz, organizaţia de femei a PDL s-a consolidat, şi-a mărit numărul de membre şi sper ca la viitoarele alegeri, atât locale, cât şi parlamentare, să avem un număr mai mare de femei care vor candida.
Hutuleac la PDL
„M-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean”

-    Aţi spus că în Consiliul Judeţean a mai rămas o singură femeie…
-    De la PDL.

-    Da, da, de la PDL, faceţi parte din PDL, care a mai rămas cu o singură reprezentantă. Atunci de ce aţi demisionat?
-    Pentru că am zis aşa: 1 - m-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean, este mult prea mult. Puteţi să luaţi şi ca o formă de protest. Şi 2 - chiar sunt foarte ocupată, atât în activitatea pe care o am la CAS, cât şi politic, astfel încât nu mai reuşesc să fac faţă.
-    Foarte ocupată bănuiesc că eraţi şi acum un an, doi, trei. Tot director la CAS, consilier judeţean şi preşedinte la organizaţia de femei eraţi.
-    Nu, acum s-au schimbat lucrurile, sunt atâtea modificări legislative, atâtea noutăţi, atâtea probleme încât, într-adevăr, timpul alocat este mai mare.

„Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu”

-    Să fi plecat demisia dvs. de la o relaţie mai încordată cu preşedintele Consiliului Judeţean?
-    Nici într-un caz, deci am mai spus-o, a fost o decizie personală, v-am explicat cele două motive şi atât.

-    Vă întrebam fiindcă au apărut tot felul de zvonuri pe această temă.
-    Nu, nici pe departe, nu.

-    A fost o demisie aşa, din senin.
-    Nu, nu, nu… Eu am gândit-o foarte bine. Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu.

„Încă nu ştiu cine va candida”
-    Aţi vorbit de acţiuni derulate de 8 Martie, aţi mai menţionat de acţiuni desfăşurate când au fost inundaţii, dar nu prea se fac publice aceste acţiuni, ca la alte partide.
-    După cum vedeţi, după ce le-am făcut, le-am făcut şi publice, iar acum chiar mizăm pe sprijinul presei la această acţiune de conştientizare a riscului consumui de etnobotanice. Pentru că este o acţiune de conştientizare chiar mizăm pe sprijinul presei şi este o acţiune foarte bună cu atât mai mult cu cât avem această adresă de mail prin care vom încerca să ajutăm persoanele aflate în dificultate.
-    O să urmeze alegeri la municipiu şi la judeţ în cadrul filialei PDL. Femeile de la PDL pe cine sprijină?
-    Pe cine sprijină unde, la ce şi cum? Ca să înţeleg şi eu…
-    Păi, pe cine sprijină pentru preşedinţia organizaţiei municipale şi pentru preşedinţia celei de la judeţ?
-    Eu încă nu ştiu cine va candida la organizaţia municipală. Deocamdată şi-a anunţat candidatura dl.Ghiorghiţă, o să mai vedem.

-    Şi-a anunţat şi dl.Alexa.
-    Deci uite că eu nu ştiam chestia asta. O să discutăm, nu este o decizie pe care o ia o singură femeie. Apoi, dacă este vorba de preşedinte Biroului Permanent Judeţean al partidului, iarăşi este prematur, o să vedem, nu este stabilită nici data alegerilor. Eu cred că va fi o singură candidatură la preşedinţia judeţeană a PDL, aşa că… (interviul a fost realizat joi 10 martie - n.r.)

„Sulfina Barbu, şi Elena Udrea au calităţi (…) pe care femeile ar trebui să le analizeze”
-    Ce model de femeie politician preferaţi, Sulfina Barbu sau Elena Udrea?
-    Dar de ce Sulfina Barbu şi de ce Elena Udrea?

-    Pentru că sunt cred că două dintre cele mai mediatizate femei din PDL.
-    Cred că şi Sulfina Barbu, şi Elena Udrea, au calităţi foarte bune de oameni politici pe care femeile ar trebui să le analizeze şi nu sunt singurele reprezentante ale sexului frumos în Parlament, mai există politicieni de valoare şi la celelalte partide. Hutuleac lidera femeiCel puţin, cu toate mediatizările, Elena Udrea este un ministru care îşi face foarte bine treaba şi la sfârşitul mandatului o să demonstreze chiar că a fost un ministru foarte bun şi când spun asta mă refer la fondurile europene pentru că, din câte am înţeles eu, există contracte semnate, deci toate fondurile alocate pe agenţiile de dezvoltare regională sunt contractate, urmând acum implementarea, ceea ce până acum nu s-a făcut şi este un lucru foarte bun. Dacă ne referim la Sulfina Barbu, este una dintre cele mai active reprezentante ale PDL pentru că, fiind şi lidera organizaţiei de femei, a avut foarte multe acţiuni prin care a susţinut PDL. Şi să nu uităm că este vicepreşedintele organizaţiei de femei a Partidului Popular European.

„Mă văd oriunde”

-    Unde vă vedeţi peste doi ani de zile, tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    CAS este o instituţie care are foarte multe activităţi, face ceea ce face şi ANAF-ul, adică recuperări de la persoane fizice, face încasări, nu mai zic de toată activitatea de contractare, supraveghere şi plată a activităţii medicale din judeţ, nu mai zic că avem şi formularele europene, nu mai zic că este implementat şi trebuie să mă laud un pic, că avem implementat un sistem informatic, sistem unic integrat la nivel naţional, iar judeţul Botoşani este pe primul loc în ceea ce înseamnă implementarea modulelor din sistemul informatic şi lucrăm în acest sistem unic integrat. Urmează o serie de paşi, de la 1 aprilie raportările online cu furnizorii, este ceea ce se doreşte de foarte mult timp, urmează apoi acea reţea electronică când pacientul se va duce numai cu cardul la farmacie şi va ridica medicamentele, adică evoluţia este spectaculoasă şi fascinantă, activităţile sunt foarte multe, cel puţin mie îmi ocupă foarte mult timp.

-    Întrebarea era dacă peste doi ani vă vedeţi tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    Mă văd oriunde, şi practicând medicina în mod curent, şi la Casa de Asigurări, dar s-ar putea să mă văd şi în Parlament.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
Ba nene Balascau eu as dori sa vad aceasta jigodie intr=o casa de nebuni,nu in parlament
27 decembrie 2011, 13:21
Ti-au cam murit laudatorii.....daca nu te lauzi tu cine sa te laude.O personalitate stearsa, care in afara de a zbiera pe la CAS nu are nimic de spus. E in afara de tot in ceea ce priveste administratia. Apoi in plan profesional ce mari realizari a avut. Daca nu flutura steguletzul portocaliu nu pupa un asemenea post nici intr-o suta de ani. Cat despre Parlament sa fim seriosi.....portocalii botosaneni nu cred ca mai prinda vreun scaun.
13 martie 2011, 12:38
Nu ati avut si nici nu aveti nimic de spus in politica. Nu stiu de ce va mai bagati in seama. Organizatia de femei pe care o conduceti nu face nimic, nu are vizibilitate. Functiile pe care le ocupati politic sunt prea comode si salariile prea bune, de ce sa faceti ceva si pentru botosaneni. Doriti sa ajungeti in parlament. Chiar credeti ca o sa va mai voteze cineva pe voi cei de la PDL? Ati adus oamenii in pragul disperarii, ati saracit populatia pentru a-i putea manipula cumparind voturi, oare nu va este rusine. Unde erati cind s-au taiat indemnizatiile pentru mame pentru ca nu am vazut sa aveti o pozitie publica in acest sens. Va ascundeti in spatele mizeriilor pe care le faceti. Sincer va spun luativa la revedere de la aceste posturi calde ca nu le ve-ti mai ocupa mult timp. RUSINE
13 martie 2011, 11:42
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.