Interviuri
INTERVIU Rodica Huţuleac : „S-ar putea să mă văd şi în Parlament”
Membră a fostului PD de un deceniu, Rodica Huţuleac a surprins lumea politică botoşăneană în luna februarie, când a renunţat, de bună voie cel puţin oficial, la mandatul de consilier judeţean. Gestul vine după mai mult de un deceniu de activitate în administraţia publică locală. A fost consilier municipal de Dorohoi în perioada 2000 – 2004, consilier judeţean în mandatul 2004 – 2008 şi apoi din 2008 şi până în 2011, când a demisionat. Director al Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe rânduri, Rodica Huţuleac a candidat, fără succes însă, la Primăria Dorohoi şi la Parlament. Acum conduce organizaţia de femei a PDL, este vicepreşedinte naţional al structurii de profil şi se pregăteşte de alegeri.

„Avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică”
-    Săptămâna aceasta tocmai s-a sărbătorit Ziua Femeii. Credeţi că la Botoşani femeile sunt destul de bine reprezentate în viaţa politică, în viaţa publică?
-    Consider că nu, dar organizaţia de femei a PDL tocmai pentru acest lucru luptă. De altfel, aţi văzut când a avut loc şi şedinţa de alegeri a biroului permanent municipal al femeilor din PDL, tocmai acest lucru l-am subliniat şi acolo, avem foarte multe femei, după cum vedeţi doresc să se implice în politică şi din punctul nostru de vedere vor fi susţinute.

-    Am auzit de multe ori o afirmaţie de genul „dacă vrei ca femeie să ajungi într-o funcţie publică de conducere, să fii şef pe undeva, trebuie neapărat să intri în politică”. Aşa este?
-    Nu ştiu dacă aşa este. Din punct de vedere politic nu cred că, faptul că o femeie intră undeva într-o instituţie publică asta înseamnă o realizare politică.

„Ţelul meu nu este să fiu la CAS”

-    Mă refeream la funcţii de conducere.
-    Eu văd altfel lucrurile, deci politica este politica, iar ceea ce înseamnă administraţie este administraţie. Dacă ne referim la politică, atunci vorbim de consilieri locali, consilieri judeţeni, de primari, de deputaţi, miniştri, secretari de stat. Nici într-un caz nu vorbim de funcţii de conducere la instituţii.

-    Dar mai sunt şi aceste funcţii de la deconcentrate. Dvs., sincer acum, aţi fi reuşit să ajungeţi director la Casa de Asigurări dacă nu eraţi membră a unui anumit partid?
-    Deci când am plecat de la Casă am spus că am venit politic şi plec politic… Şi tot la fel de sincer vă spun că ţelul meu nu este să fiu la CAS. S-a întâmplat să ajung acolo, din câte am înţeles eu cei din jurul meu sunt mulţumiţi de activitatea pe care o desfăşor acolo, dar asta este altă treabă. După cum v-am spus, politica nu înseamnă aceste funcţii în administraţia locală.

-    Dar ce înseamnă atunci?
-    V-am spus: consilieri locali, judeţeni, primari, femei care să îşi asume răspunderea să candideze, parlamentari, ş.a.m.d.

„De la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei”

-    Se tot discută, şi nu numai la PDL ci şi la alte partide, de o anumită normă de reprezentare a femeilor pe funcţii, pe locurile eligibile de pe listele de candidaţi, 30%, 15%, 20%. Sunteţi adepta unor procente fixe sau a promovării femeilor exclusiv pe calităţile lor profesionale?
-    Atâta vreme cât în politică există votul uninominal consider că promovarea se face pe calităţile personale. Faptul că se impune să existe pe liste sau ca şi candidaturi 30% femei este cu totul altceva pentru că există vot uninominal şi nu automat eşti şi în Parlament, dar, ca impunere este aceea ca partidul sau partidele să aibă şi candidaţi femei. Nimeni nu impune însă că acei candidaţi trebuie să şi reuşească, asta hotărăşte electoratul. Este o diferenţă.

-    Este mai greu unei femei în politică decât unui bărbat?
-    Cred că da.

-    Şi de ce?
-    În primul rând pentru că este vorba de mentalitate, dar şi mentalitatea asta se schimbă de la un an al altul. Este adevărat că mentalităţile se schimbă în zeci de ani, dar de la un an la altul evoluţia este înspre bine, cel puţin pentru femei.

„Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar”
-    Sunteţi mulţumită cu ce aţi realizat ca lider al organizaţiei de femei, aici la PDL? Sau dacă ar mai fi fost anumite lucruri pe care aţi vrut să le faceţi şi nu aţi reuşit?
-    Am avut foarte puţine candidate femei la funcţia de primar şi, de altfel, avem şi o singură primăriţă care a şi reuşit, este vorba de d-na primar Toma de la George Enescu.

-    Venită de la PSD.
-    Nu, a candidat pe listele PDL.
-    Da, şi a avut alte mandate la PSD.
-    Bun, asta este altceva. Ea nu a ieşit primar pe listele PSD şi a trecut la PDL, este o diferenţă.

-    Nici nu ar mai fi fost posibil fiindcă şi-ar fi pierdut mandatul.
-    A candidat pe listele PDL, da? Consilieri judeţeni femei practic a rămas acum numai una, cel puţin la PDL. Ar putea fi şi mai multe. În orice caz, organizaţia de femei a PDL s-a consolidat, şi-a mărit numărul de membre şi sper ca la viitoarele alegeri, atât locale, cât şi parlamentare, să avem un număr mai mare de femei care vor candida.
Hutuleac la PDL
„M-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean”

-    Aţi spus că în Consiliul Judeţean a mai rămas o singură femeie…
-    De la PDL.

-    Da, da, de la PDL, faceţi parte din PDL, care a mai rămas cu o singură reprezentantă. Atunci de ce aţi demisionat?
-    Pentru că am zis aşa: 1 - m-am tot săturat să votez vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean, este mult prea mult. Puteţi să luaţi şi ca o formă de protest. Şi 2 - chiar sunt foarte ocupată, atât în activitatea pe care o am la CAS, cât şi politic, astfel încât nu mai reuşesc să fac faţă.
-    Foarte ocupată bănuiesc că eraţi şi acum un an, doi, trei. Tot director la CAS, consilier judeţean şi preşedinte la organizaţia de femei eraţi.
-    Nu, acum s-au schimbat lucrurile, sunt atâtea modificări legislative, atâtea noutăţi, atâtea probleme încât, într-adevăr, timpul alocat este mai mare.

„Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu”

-    Să fi plecat demisia dvs. de la o relaţie mai încordată cu preşedintele Consiliului Judeţean?
-    Nici într-un caz, deci am mai spus-o, a fost o decizie personală, v-am explicat cele două motive şi atât.

-    Vă întrebam fiindcă au apărut tot felul de zvonuri pe această temă.
-    Nu, nici pe departe, nu.

-    A fost o demisie aşa, din senin.
-    Nu, nu, nu… Eu am gândit-o foarte bine. Poate pentru unii a fost din senin, pentru mine nu.

„Încă nu ştiu cine va candida”
-    Aţi vorbit de acţiuni derulate de 8 Martie, aţi mai menţionat de acţiuni desfăşurate când au fost inundaţii, dar nu prea se fac publice aceste acţiuni, ca la alte partide.
-    După cum vedeţi, după ce le-am făcut, le-am făcut şi publice, iar acum chiar mizăm pe sprijinul presei la această acţiune de conştientizare a riscului consumui de etnobotanice. Pentru că este o acţiune de conştientizare chiar mizăm pe sprijinul presei şi este o acţiune foarte bună cu atât mai mult cu cât avem această adresă de mail prin care vom încerca să ajutăm persoanele aflate în dificultate.
-    O să urmeze alegeri la municipiu şi la judeţ în cadrul filialei PDL. Femeile de la PDL pe cine sprijină?
-    Pe cine sprijină unde, la ce şi cum? Ca să înţeleg şi eu…
-    Păi, pe cine sprijină pentru preşedinţia organizaţiei municipale şi pentru preşedinţia celei de la judeţ?
-    Eu încă nu ştiu cine va candida la organizaţia municipală. Deocamdată şi-a anunţat candidatura dl.Ghiorghiţă, o să mai vedem.

-    Şi-a anunţat şi dl.Alexa.
-    Deci uite că eu nu ştiam chestia asta. O să discutăm, nu este o decizie pe care o ia o singură femeie. Apoi, dacă este vorba de preşedinte Biroului Permanent Judeţean al partidului, iarăşi este prematur, o să vedem, nu este stabilită nici data alegerilor. Eu cred că va fi o singură candidatură la preşedinţia judeţeană a PDL, aşa că… (interviul a fost realizat joi 10 martie - n.r.)

„Sulfina Barbu, şi Elena Udrea au calităţi (…) pe care femeile ar trebui să le analizeze”
-    Ce model de femeie politician preferaţi, Sulfina Barbu sau Elena Udrea?
-    Dar de ce Sulfina Barbu şi de ce Elena Udrea?

-    Pentru că sunt cred că două dintre cele mai mediatizate femei din PDL.
-    Cred că şi Sulfina Barbu, şi Elena Udrea, au calităţi foarte bune de oameni politici pe care femeile ar trebui să le analizeze şi nu sunt singurele reprezentante ale sexului frumos în Parlament, mai există politicieni de valoare şi la celelalte partide. Hutuleac lidera femeiCel puţin, cu toate mediatizările, Elena Udrea este un ministru care îşi face foarte bine treaba şi la sfârşitul mandatului o să demonstreze chiar că a fost un ministru foarte bun şi când spun asta mă refer la fondurile europene pentru că, din câte am înţeles eu, există contracte semnate, deci toate fondurile alocate pe agenţiile de dezvoltare regională sunt contractate, urmând acum implementarea, ceea ce până acum nu s-a făcut şi este un lucru foarte bun. Dacă ne referim la Sulfina Barbu, este una dintre cele mai active reprezentante ale PDL pentru că, fiind şi lidera organizaţiei de femei, a avut foarte multe acţiuni prin care a susţinut PDL. Şi să nu uităm că este vicepreşedintele organizaţiei de femei a Partidului Popular European.

„Mă văd oriunde”

-    Unde vă vedeţi peste doi ani de zile, tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    CAS este o instituţie care are foarte multe activităţi, face ceea ce face şi ANAF-ul, adică recuperări de la persoane fizice, face încasări, nu mai zic de toată activitatea de contractare, supraveghere şi plată a activităţii medicale din judeţ, nu mai zic că avem şi formularele europene, nu mai zic că este implementat şi trebuie să mă laud un pic, că avem implementat un sistem informatic, sistem unic integrat la nivel naţional, iar judeţul Botoşani este pe primul loc în ceea ce înseamnă implementarea modulelor din sistemul informatic şi lucrăm în acest sistem unic integrat. Urmează o serie de paşi, de la 1 aprilie raportările online cu furnizorii, este ceea ce se doreşte de foarte mult timp, urmează apoi acea reţea electronică când pacientul se va duce numai cu cardul la farmacie şi va ridica medicamentele, adică evoluţia este spectaculoasă şi fascinantă, activităţile sunt foarte multe, cel puţin mie îmi ocupă foarte mult timp.

-    Întrebarea era dacă peste doi ani vă vedeţi tot la Casă sau practicând din nou medicina în mod curent.
-    Mă văd oriunde, şi practicând medicina în mod curent, şi la Casa de Asigurări, dar s-ar putea să mă văd şi în Parlament.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Ba nene Balascau eu as dori sa vad aceasta jigodie intr=o casa de nebuni,nu in parlament
27 decembrie 2011, 13:21
Ti-au cam murit laudatorii.....daca nu te lauzi tu cine sa te laude.O personalitate stearsa, care in afara de a zbiera pe la CAS nu are nimic de spus. E in afara de tot in ceea ce priveste administratia. Apoi in plan profesional ce mari realizari a avut. Daca nu flutura steguletzul portocaliu nu pupa un asemenea post nici intr-o suta de ani. Cat despre Parlament sa fim seriosi.....portocalii botosaneni nu cred ca mai prinda vreun scaun.
13 martie 2011, 12:38
Nu ati avut si nici nu aveti nimic de spus in politica. Nu stiu de ce va mai bagati in seama. Organizatia de femei pe care o conduceti nu face nimic, nu are vizibilitate. Functiile pe care le ocupati politic sunt prea comode si salariile prea bune, de ce sa faceti ceva si pentru botosaneni. Doriti sa ajungeti in parlament. Chiar credeti ca o sa va mai voteze cineva pe voi cei de la PDL? Ati adus oamenii in pragul disperarii, ati saracit populatia pentru a-i putea manipula cumparind voturi, oare nu va este rusine. Unde erati cind s-au taiat indemnizatiile pentru mame pentru ca nu am vazut sa aveti o pozitie publica in acest sens. Va ascundeti in spatele mizeriilor pe care le faceti. Sincer va spun luativa la revedere de la aceste posturi calde ca nu le ve-ti mai ocupa mult timp. RUSINE
13 martie 2011, 11:42
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Știm cu toții, firesc, că aceste numiri pe funcții publice așa cum vin, așa și pleacă. Ce aș putea să spun? În scurta perioadă în care am avut această funcție de subprefect al județului Botoșani, perioadă așa cum a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-2.8 o C
Bucecea
-2.8 o C
Darabani
-3.4 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.