Interviuri
INTERVIU Procurorul amenințat cu moartea: Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate

Nicoleta Arpinte este procurorul care, dacă nu era cunoscută din postura de purtător de cuvânt, a obținut fără să urmărească acest lucru, o notorietate de neinvidiat.

Este probabil primul magistrat de la Botoșani care a primit amenințări cu moartea de la persoane care au înțeles democrația și libertatea de exprimare într-un modul cu totul eronat. Amenințări și un violent val de ură la adresa unei persoane care s-a expus într-un context pe care niciunul dintre ceilalți colegi nu-l vrea, acela de purtător de cuvânt.

 

Și în condițiile în care, la cazul pentru care a fost atacată public a lucrat un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Nu au mai existat cazuri

 

 

Reporter: Este pentru prima dată când se întâmplă ca un procuror să fie amenințat cu moartea, la Botoșani?

 

Nu știu dacă este chiar prima dată în județul Botoșani, dar din anul 1998, de când sunt eu procuror, în județul Botoșani nu au mai existat cazuri în care să se sesizeze Parchetul. Au mai existat tot felul de incidente de-a lungul anilor între procurori care se aflau în timpul programului de audiențe și diferiți deținuți din Penitenciar sau chiar unii justițiabili recalcitranți dar niciodată nu s-au proferat asemenea amenințări.

 

Reporter: Ce se întâmplă mai departe, din punct de vedere legal, după ce ați depus acele plângeri?

 

În urmă sesizării penale, Parchetul de pe langă Curtea de Apel Suceava va efectua cercetări față de persoana care a comis infracțiunea de ultraj judiciar. În legătură cu emisiunile tv în care a fost denaturată realitatea iar procurorii din Botoșani au fost insultați și denigrați a fost sesizat CNA iar în privința insultelor și injuriilor de pe Facebook au fost sesizate organele de Poliție cu privire la săvârșirea contravenției prevăzută de articolul 3 din Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică. Toate aceste infracțiuni și contravenții se pedepsesc de lege.

 

 

Este vorba despre dezinformare

 

 

Reporter: Cum vă explicați acest val de critici violente la adresa unui procuror? Pare să fie ceva personal, sau de sistem în general?

 

Nu are cum să fie ceva personal, eu nici măcar nu am lucrat în vreunul dintre cele 16 dosare ale bătrânului, nu este nici vreo problemă de sistem, este vorba doar de dezinformare din partea mass-media, care a distorsionat foarte mult informațiile, a și ascuns informații, a inventat altele, despre lipsa de educație juridică a românilor și despre lipsa de educație a majorității românilor, care au ajuns să înjure tot ceea ce nu înțeleg și insultă pe cine apucă, fără discernământ. Eu, fiind purtător de cuvânt și având mai multă vizibilitate în spațiul public, am fost mai la îndemână.

 

 

 

Reporter: Cei care au comentat, credeți că au făcut-o emoțional, sub efect de turmă, fără să cunoască substanța?

 

Puține comentarii din spațiul public au fost la obiect și au venit de la persoane educate, instruite, care cunosc Constituția și legile și care au argumentat civilizat în favoarea aplicării legii. Dar marea majoritate a comentariilor au fost doar insulte gratuite ale unor persoane care au simțit nevoia să se facă remarcate în mediul online doar înjurând și insultând, fără a aduce vreun argument și fără a cunoaște cazul.

 

Trăim într-o lume care o ia razna

 

Reporter: Sincer, vă este frică? De genul să mergeți noaptea neînsoțită?

 

 (râde..)

 

De felul meu, sunt o femeie foarte curajoasă, cine mă cunoaște, știe. Însă acum nu știu cine se află în spatele amenintării, știu doar că este o persoană de etnie romă care ulterior m-a blocat. Când nu știi exact de unde vine, nu se știe niciodată ce urmează. De exemplu, tocmai am citit în presă despre clanuri de romi din Iași care s-au răfuit recent, în plină stradă cu macete, săbii, cuțite iar la percheziții li s-au găsit adevărate arsenale în autoturisme. Trăim într-o lume care o ia razna, unde mulți nebuni sunt în libertate iar în fiecare zi auzim tot felul de știri. Mai bine să previi. Cu câțiva ani în urmă, procurorului șef al DIICOT Botoșani i-a fost incendiat autoturismul fără nici un fel de avertismente. 

 

 

Reporter: Ați fost afectată de acest val de critici și în ce fel? V-au afectat și persoanele apropiate?

 

 

În mod normal, când cineva care nu te cunoaște aruncă în tine cu noroi, asta nu spune nimic despre tine, asta spune totul despre el. Însă, în spațiul public, nu este corect și cinstit să fii terfelit atunci când știi că tu alături de colegii tăi muncești și îți faci datoria și în acest caz, evident că am fost indignați cu toții. De aceea, prin sesizările făcute, am vrut să trag un semnal de alarmă, atât pentru cei lipsiți de educație care obișnuiesc să înjure și să denigreze, că nu este voie și că există sancțiuni pentru așa ceva, cât și pentru cei înjurați și denigrați, că există căi legale pentru a se apăra.

 

 

Cei cu probleme penale sunt primii care insultă

 

Reporter: Trăim într-o societate periculoasă, bolnavă, dacă se ajunge ca și procurorii să fie amenințați și atacați public?

 

Da, trăim într-o societate profund bolnavă, am mai spus asta într-un alt interviu. Și din păcate, tonul îl dau chiar cei care ar trebui să ne fie exemplu, ar trebui să fie etalon de cinste și comportament ireproșabil: politicienii, cei care ne reprezintă. Cei cu probleme penale sunt primii care insultă, amenintă, calomniază magistrații, atacă în permanentă procurorii DNA și au ajuns foarte recent să o atace public până și pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ce pot altceva să înțeleagă cei cu educație precară din România, decât că este permis să arunci cu noroi în oricine? Așa că au început și alții. Așa înțeleg ei democrația.

 

 

Reporter: Pe de altă parte, când v-ați ales această carieră ați luat în calcul și aceste riscuri?

 

 

Da, mi-am asumat și asta, deși în anul 1998 nu se ajunsese în halul acesta cu lipsă de respect și bun simț. Lucrurile au luat-o razna în ultimii ani, de când politicienii și toată mass-media controlată de ei au început să atace din ce în ce mai agresiv și mai grav  justiția, încercând să o decredibilizeze.

 

 

Prea multă bătaie de cap

 

 

Reporter: Aveți de gând, după tot ce s-a întâmplat, să renunțați la atribuțiile de purtător de cuvânt?

 

 

Nu, nu am de ce. Ce nu te omoară te întăreste. A fost doar o dovadă în plus că unele publicații și televiziuni preferă să distorsioneze adevărul, dacă asta face știrea vandabilă dar asta nu o să mă facă să renunț, nu sunt genul. Și, chiar dacă aș vrea să renunț la atribuțiile de purtător de cuvânt, nu aș putea pentru că nu le vrea nimeni altcineva, e prea multă bătaie de cap

 

(râde, din nou)

 

Reporter: Care a fost cel mai greu caz la care ați lucrat?

 

Am avut mai multe cazuri grele, dar cele mai grele sunt cele cu victime copii și bătrâni, pentru mine. Cel mai greu dosar încă este în curs de anchetă și este cazul bebelușului nou-născut care a murit în Maternitatea Botoșani la începutul lunii septembrie 2016 și care a necesitat zeci de ore de studiu în domeniul obstetricii, neonatologiei, bacteriologiei, epidemiologiei, alergologiei și multe alte domenii înrudite, multă muncă de documentare. 

 

 

Greu a fost  să văd mâinile învinețite ale agresorilor

 

 

Reporter: Se împlinește un an de zile de la ancheta cu tâlharii care au șocat comunitatea. Ce v-a rămas în minte de la acest caz? Care a fost cel mai dificil lucru din anchetă?

 

În ceea ce mă privește, cel mai greu lucru, având în vedere viteză cu care s-au desfăsurat lucrurile, avalanșă de informații, de acte procedurale, având în vedere isteria generalizată care a cuprins orașul, a fost să desfăsor în același timp și activitătile de procuror de caz și cele de purtător de cuvânt, în condițiile în care a existat și foarte multă dezinformare. Timp de aproape două zile și două nopți a trebuit să mă împart între caz și presă, având mai bine de jumătate din timp și telefonul la ureche. Greu a fost pentru mine și să văd mâinile învinețite ale agresorilor, de la loviturile aplicate acelor biete femei, greu a fost să privesc și fotografiile bietelor bătrâne învinețite de lovituri și să-mi amintesc acele mâini…

 

 

(rămâne cu privirea goală, într-un anume punct)

 

A consemnat Gabriela ERDIC

loading...
Veteranul voiajor de 90 de ani care a stârnit un scandal național, bătut de propriul nepot
Procuror de la Botoșani amenințat că va fi împușcat în cap!
ATACURI cascadă către procurorul botoșănean amenințat cu moartea! Se pregătesc noi plângeri

 

Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
Loading...
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Loading...
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
Se pare că nici majoritatea comentatorilor de pe aici nu au priceput nimic din articol. În afară de ultimul.
26 noiembrie 2018, 10:16
Da! Din păcate la noi în ţară aşa se câștigă celebritatea, arunci niște vorbe pe care nici tu nu le crezi. Am observat la cei din interne şi ministerul public o foarte mare sensibilitate la critici sau observații ce nu sunt pe placul lor. Ca să-ţi închidă gura imediat te acuză de câte ceva. E jalnic că asemenea indivizi sunt plătiţi să ne apere drepturile.
21 noiembrie 2017, 00:13
Prietene, noriunile de justitie, dreptate, bla, bla, bla ar trebui sa fie obiective, nu? Cica justitia e oarba? Din pacate se dovedeate ca eate subiectiva si numai o parte din vinovati isi ispaseac pedespsele dupa faptele comise. Femeia aia care si-a exprimat o parere este ofuscata, satula, ingretosata si nu este un criminal. Nici nu reprezinta o amenintare la adresa cuiva. E un fel de telenovela aici. Procurorii nu sunt magistrati, dar beneficiaza de un statut special si nu stiu daca il merita toti. Daca arunci o privire in Suedia ai sa vezi ca acolo judecatorii si procurorii nu au statut special ca pe la noi. Femeia aia a avut o izbucnire tocmai pentru ca legile tarii nu au fost respectate. Cat despre studii, e lunga discutia. Politicul si-a intins aripile si prin justitie. Pai ministrul eate numit politic si doar nu crezi tu ca una ca Monica Macovei face dreptate pentru popor. Hai sa fim seriosi. E plin de exemple graitoare prin jurul nostru. Eu nu vad o tragedie atat de mare in ce scriu unii pe fb. Se simt si ei inselati de un sistem bolnav si imputit condus din umbra de oculta.
20 noiembrie 2017, 17:20
Pt "Dreptatea ", frate esti cu totul pe langa . Ok , nu sunt deacord sa ameninti pe nimeni cu moartea , insa ceea ce ai scris acolo sunt doar aberatii. De cate ori nu nu am privit cum noi respectam legile si altii le incalca , ajung la unii judecatori( procurori ca si dna ) si peste 2 zile sunt liberi, cand altii care nu fac nimic grav, infunda puscaria ! Oare legile astea ale tarii , nu sunt pentru toti ? Iar despre studii in tara asta stii si tu, nici macar Ministrul Invatamantului nu scrie gramatical ( adica nu e prea dus la scoala ) , oare cum de o fi ajuns asa sus?
20 noiembrie 2017, 15:37
Democrație prost înțeleasă si ce este mai grav net educatie,net cultura.Mai bibilicilor care adresați cuvinte jignitoare unui judecător,de ce nu va ti dus si voi la studii si apoi sa vedem daca var conveni sa primiti injurii de la toti cei cu capul rotund cu mintea in colturi?Terminati odata cu prostiile si respectati legile tarii asa cum sint!
20 noiembrie 2017, 12:54
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.4 o C
Dorohoi
22.4 o C
Bucecea
24.4 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.7 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.