Interviuri
INTERVIU preot Ioan Alupoaie : Sărbătorile se transformă în prilej de îmbogăţire

Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos şi Paştele reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. De-a lungul a două milenii constituie un prilej de purificare şi linişte sufletească, de apropiere de familie şi de cei dragi. Frumuseţea sărbătorii este dată atît de semnificaţia religioasă - întotdeauna mai există o şansă de mîntuire - cît şi de tradiţii : oul pictat, masa cu mîncăruri tradiţionale de Paşti, cozonac, pască, miel. În noaptea de Înviere fiecare credincios poartă în mînă o lumînare, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfîntului Altar. Ea este simbolul Învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a Luminii Domnului Iisus Hristos asupra întunericuluişi păcatului. Despre semnificaţia şi importanţa aceste sărbători am discutat cu preotul Ioan Alupoaie, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Parcul Tineretului.

„Învierea a fost apogeul"

- Părinte, cît de importantă este această sărbătoare pentru creştinii ortodocşi?

- Învierea Domnului este cea mai importantă, deci Sfîntul Ioan Gură de Aur poziţionează două sărbători cam pe aceeaşi poziţie şi anume Naşterea Domnului şi Învierea Domnului. Dacă Iisus Hristos nu s-ar fi născut, naşterea a fost începutul binecuvîntării şi milei lui Dumnezeu pentru oameni, iar Învierea a fost apogeul, datorită faptului că, Iisus Hristos, spune Sfîntul Apostol Pavel, a fost începătura acelor care vor învia. Şi dacă Hristos a Înviat şi noi vom învia. Deci pînă la Învierea lui Iisus, chiar şi prin Vechiul Testament, încă nu erau deschise porţile Raiului. Atunci Mîntuitorul Iisus Hristos a promis că, înălţîndu-se la ceruri, va sta de-a dreapta Tatălui şi va pregăti lăcaşul acelora care cred în el şi care fac voia lui. Şi atunci nădejdea noastră este Învierea Domnului, de aceea unii sectanţi, sau să zicem aşa de alte culte, protestanţii, se împiedică de faptul că zic că ei ţin sărbătoare sîmbăta, dar noi ţinem duminica pentru că cea mai importantă este Învierea, fără Înviere noi suntem morţi. Învierea ne-a arătat că şi noi vom învia, pentru viaţa de apoi, pentru viaţa veşnică, deci este cea mai mare certitudine pe care o avem şi cu siguranţă este. Spune în Sfînta Scriptură, spune în Crez, „aştept Învierea morţilor şi viaţa de apoi ce va să fie a mea”. Şi deci sărbătoarea Învierii este o bucurie atît pentru cei vii, care nădăjduiesc, cred în Dumnezeu, cît şi pentru cei adormiţi, care aşteaptă şi ei judecata de apoi şi învierea morţilor ca să se bucure în Împărăţia lui Dumnezeu.

„Ne împărtăşim cu Hristos, ne altoim cu Hristos, exact ca un copac"

Invierea Domnului Iisus Hristos

- Este postul Paştelui cel mai mare şi cel mai important pentru credincioşi?

- Postul Paştelui, este un post important, toate posturile sunt importante pentru că ne pregătim să ne împărtăşim cu trupul şi sîngele Domnului Iisus Hristos, fiindcă iată Mîntuitorul este prezent în Sfînta Împărtăşanie, atunci cînd consumăm sîngele şi trupul lui Iisus Hristos, atunci ne împărtăşim cu Hristos, ne altoim cu Hristos, exact ca un copac. Dacă înlăturăm o ramură şi nu mai are viaţă fiindcă se rupe de la rana, care este seva din copac aşa şi noi, dacă nu ne mai împărtăşim cu trupul şi sîngele lui Hristos, atunci ne uscăm, fiindcă are viaţă numai cel care se împărtăşeşte cu trupul lui Hristos. Slujba de InviereSpune Mîntuitorul Iisus Hristos, cine va mînca şi va bea din trupul şi sîngele meu, acela va avea viaţă întru el. Şi deci ca să vim vii şi pentru împărăţia lui Dumnezeu trebuie să mîncăm trupul şi sîngele lui Iisus Hristos. Cel care se îndepărtează de Hristos este mort, nu mai vieţuieşte pentru împărăţia lui Dumnezeu, chiar dacă vieţuieşte aici pe pămînt, dar nu este viu pentru credinţă, nu este viu pentru a putea moşteni împărăţia lui Dumnezeu, atunci deci este foarte important perioada postului şi este o bucurie pentru credincioşi. Postul nu este un prilej să ne întristăm, că postul nu este numai de bucate, este şi de fapte şi deci noi de fapt trebuie tot timpul să fim într-un post, în primul rînd în post de păcate, să ne ferim să fim răi, să fin supăraţi pe toată lumea, să ne ferim a înjura, a blestema, desfrîna, să vieţuim aşa cum ne învaţă poruncile din Sfînta Scriptură şi atunci avem binecuvîntare de la Domnul Iisus Hristos.

„Paştele, sau Naşterea Domnului au devenit un comerţ pentru mulţi”

- Care este semnificaţia ouălor roşii?

- Ouăle roşii simbolizează sîngele lui Hristos care a curs de pe cruce din mîinile şi picioarele lui Hristos şi tradiţia spune că, ar fi înroşit Hristos în jurul lui şi se folosesc ouăle, dar este o tradiţie, un simbol. Acum mai nou, oamenii au inventat pentru Paşti, iepurele, dar nu are nici o semnificaţie.

 

- Vroiam să vă întreb de iepuraş, se desprinde el din religie?

Iepurasi- Are scop comercial, nu are nici o relevanţă religioasă. Acum să fim sinceri Paştele, sau Naşterea Domnului au devenit un comerţ pentru mulţi, că acum sărbătoresc de exemplu în Turcia, acolo eu nu am fost, dar am înţeles, turcii de exemplu la Paşti fac ouă roşii şi miel numai ca să respecte tradiţia să vină turişti, creştini să mănînce acolo, să consume, dar nu fac din credinţă, chinezii fac sfinte cruci, comercializează, icoane chiar, dar ei cred în Buda şi în credinţele lor. Dar nu o fac din credinţă, o fac pentru comerţ şi din păcate se transformă sărbătorile mari în prilej de îmbogăţire pentru unii şi nu se mai tratează sărbătoarea aşa cu inima şi cu credinţa, cu sufletul. Eu odată am auzit conversaţia a două femei care lucrau la o fabrică de confecţii şi discutau amîndouă şi zice, ce facem noi atîtea zile că avem liber acum şi zice că, ne uităm la televizor, mai mergem la vecini, dormim, mîncăm …, dar nu a zis nici una dintre cele două femei nu a zis, mai mergem şi la Biserică, ne rugăm, că este Învierea Domnului. Deci noi trebuie să împărţim cumva, că omul este trup şi suflet, trebuie să împărţim toată activitatea noastră şi pentru suflet, viaţa este scurtă, 30, 50, 80 de ani, după aia mergem la cele veşnice, răspundem şi cu trupul şi cu sufletul. La învierea morţilor va învia şi trupul. Şi atunci trupul şi cu sufletul să aibă parte doar de cele bune, dacă trăim doar pentru trup, nu mai suntem oameni, creaţia minunată a lui Dumnezeu care a fost creată ca să stăpînească lumea, animalele şi tot ce există. Dumnezeu l-a făcut pe om regele creaţiei, regele a tot ceea ce există, deci omul ar trebui să fie într-adevăr fiindcă este raţional şi liber, ar trebui să aibă această demnitate a faptului că este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, să nu piardă această demnitate.

 

A consemnat Gabriela Erdic

 

 

 

Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am construit cât de mult am putut, am întemeiat o familie frumoasă, am sprijinit multe alte familii, am dezvoltat o localitate. Acum, după ce cred că am lăsat ceva în urma mea pe unde am trecut, consider că este momentul să î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8408 lei
USD
Dolarul SUA
4.2716 lei
CHF
Francul elveţian
4.5537 lei
GBP
Lira sterlină
5.4099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9808 lei
XAU
Gramul de aur
249.0787 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3664 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9857 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1657 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1818 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.