Interviuri
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel

Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.

Până în urmă cu câțiva ani, mâinile ei conturau cu finețe chipuri de sfinți. Picta icoane și, de două ori, s-a calificat la fazele naționale ale olimpiadelor școlare la această disciplină. Însă pentru tânăra din Dorohoi totul în viață începea cu o provocare.

 

Justina Anastasia Dumbravă este astăzi studentă în Iași, la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Şi campioană la tir sportiv de performanţă. Cea mai recentă reuşită este, în noiembrie 2019, Locul I la Campionatele Internaţionale ale României.

 

Sportiva este din Dorohoi, iar clasarea ei pe primul loc la ediţia din acest an a Campionatelor Internaţionale ale României la tir, competiţie desfăşurată la Iaşi, nu este o întâmplare. Legitimată la CS Politehnica Iaşi şi pregătită de antrenorul emerit Mihai Axinte, Justina Anastasia Dumbravă a reuşit să o învingă chiar şi pe campioana europeană la tir de anul trecut, aceasta clasându-se pe locul doi de această dată.

 

 

Olimpica de la seminar descoperă tirul

 

În urmă cu doi ani, Justina Anastasia Dumbravă  a absolvit Seminarul Teologic din Botoșani. În anii de seminar a fost de două ori calificată la Olimpiada națională de arte vizuale, arhitectură și istoria artei, la secția pictură de icoane.

 

O elevă cuminte. Învăța, dar se implica şi în activitățile care se desfășurau la liceu: a fost la BTMUN, a participat la „Balul Toamnei” organizat de liceu. Şi nu doar atât. A făcut dansuri populare, de societate, călărie, a zburat cu un avion ultra-ușor. A fost voluntar la Crucea Roşie.

 

Ceva însă nu încercase.

 

”Îmi doream să trag cu arma, să văd ce simţi atunci când folosești un obiect așa de puternic. De multe ori, când vedeam polițiști, chiar mă uitam la armele lor și mă întrebam dacă au folosit-o vreodată”, povesteşte Justina Anastasia Dumbravă.

 

Înainte de ultimul an de liceu a ajuns în Italia, în vacanţă cu familia. Într-un oraş au nimerit la un bâlci. Acolo, la o tarabă, a pus pentru prima dată mâna pe o puşcă. Era din plastic... A tras prima dată la o ţintă. Şi nu a fost rău deloc!

 

După câteva luni, avea să păşească într-un poligon. La Solca, în judeţul Suceava. A tras și cu pușca, dar și cu pistolul. Senzaţia a fost una pe care şi-a dorit să o repete cât mai repede. S-a mai întors de câteva ori în poligon. Şi, deloc întâmplător, cineva i-a observat abilităţile. Tot acolo a auzit pentru prima dată de tir sportiv.

 

”Nu aveam nici o idee că există un astfel de sport. Proprietarul poligonului mi-a explicat în detaliu tot ce ținea de sport și m-a întrebat dacă nu aș vrea să încerc acest sport”, povesteşte Justina.

 

Tirul sportiv este cu pușcă de aer comprimat 10 metri sau glonț 50 metri și pistol aer comprimat 10 metri, pistol 25 metri sau pistol viteză. Asta avea să afle mai târziu, când a ajuns acasă şi a căutat pe internet informații.

 

”Nu erau multe informații despre acest sport la noi în ţară, ci mai mult în străinătate. Știu că am văzut că era un sportiv pe nume Alin Moldoveanu care a fost olimpic de două ori la acest sport și eram uimită fiindcă nu văzusem nicăieri aceste informații. Am început să mă uit la finale și să văd cum se desfășoară, încercam să înțeleg acest sport. Pot spune că m-am îndrăgostit imediat de acest sport și mi-au plăcut puștile foarte mult”, îşi aminteşte amuzată Justina.

 

A fost atrasă şi de costumația specială, un underwear (bluză și pantaloni din bumbac care sunt strâmte pe corp),iar deasupra un costum foarte dur și rigid (e din piele, piele întoarsă și un material foarte dur).

 

”Acest costum ne menține în poziție și ne ajută să reducem din vibrațiile corpului pentru a putea trage cât mai bine. Avem și niște ghete înalte, dure care nu ne lasă glezna să se miște prea mult, mănuși (una simplă pentru mână dreaptă care stă pe trăgaci și una dintr-un material mai dur, mai groasă și cu un cauciuc pe mana stânga pentru a nu aluneca când ținem pușca). Toată această costumație m-a atras și consideram că acest sport e unul elegant chiar din felul acelei costumații și a puștilor care nu arată ca orice pușcă, ci sunt mult mai ”frumoase” din punctul meu de vedere”, explică sportiva.

 

Următoarea dată a mers foarte hotărâtă la poligonul din Solca am spus că vrea să încerce tirul sportiv.

 

 

Și a început frumoasa poveste a campioanei...

 

-Justina Anastasia Dumbravă, campioană la tir sportiv. După un timp atât de scurt, totuşi! Cum a fost începutul, atunci când aţi decis să faceţi din asta mai mult decât o pasiune?

 

-De când am ajuns în poligonul de la Solca. Din acel moment m-am apucat serios de antrenamente, fiind frig m-am mutat la poligonul de aer comprimat de la Rădăuți. Mergeam în fiecare weekend acolo, stăteam cam 3 ore timp în care învățam încetul cu încetul detaliile importante ale acestui sport. Am primit costum și pușcă de la clubul în care eram legitimată (CS Comando Solca).

 

Știu că am participat la primul meu concurs la București după numai 8 antrenamente, iar rezultatul final a fost unul bun pentru o perioadă atât de scurtă de pregătire.  Atunci nu am stat la premiere, am plecat acasă, iar ulterior antrenorul meu mi-a dat prima mea medalie pe care trebuia să o iau atunci, era o medalie de argint. Pe spatele medaliei era scris de fapt Etapa de Aer Comprimat de la Iași, nu de la București. Iar atunci m-am interesat și am văzut că este tir sportiv și la Iași.

 

-Visul venea în întâmpinare, cum se spune... Alegerea oraşului universitar a avut legătură cu tirul?

 

-La următoarele concursuri la care am fost la București am vorbit cu antrenorul de la CS Politehnica Iași. Urma să termin liceul și voiam să merg la facultate, dar nu știam exact unde să merg și mă interesam unde erau cluburi de tir sportiv, fiindcă îmi doream să continui antrenamentele.  Ulterior am început să merg la Iași la antrenamente, am văzut că e un alt mediu acolo; așa că am decis să merg la Iași la facultate și să mă transfer la clubul de la Iași.

 

Până să termin liceul mergeam de căteva ori pe lună la Iași pentru antrenament. Era destul de dificil, mă trezeam la 6 dimineața ca la 8 să fiu la Iași. După ce m-am mutat în Iași, antrenamentele au devenit foarte serioase și munceam câte 4 ore la poligon fiindcă voiam să recuperez tot ce am pierdut.

 

-Familia cum a primit vestea că, iată, fiica lor este deodată atât de preocupată de un sport mai puţin obişnuit pentru fete? De la pictat icoane la tras cu puşca este, totuşi, o trecere foarte mare.

 

-Mi-am dat seama că eu sunt făcută pentru acest sport și în mine a început să crească dorința de a deveni tot mai bună și să ajung la olimpiadă. E un drum lung până acolo, dar cu fiecare concurs pe care îl câștigam simțeam că sunt tot mai aproape de visul meu. Poate la început nimeni nu mă credea în stare, fiindcă m-am apucat târziu, dar totuși aveam progrese rapide.

 

 

Familia mea a făcut tot posibilul, am mai căutat sponsori, iar cu banii pe care i-am strâns mi-am luat propriul echipament făcut la comandă cu numele meu pe el, arma mea și multe alte accesorii necesare.

 

-A contat atât de mult echipamentul?

 

-În urma acestor achiziții, am participat în urmă cu doi ani la concursul organizat la Iași unde am intrat într-o finală pentru prima oară și am câștigat locul II la categoria Junioare 1. A fost cea mai mare realizare a mea, am rămas surprinsă fiindcă am fost capabilă să realizez acest lucru după numai un an de antrenament. Din acel moment am participat din ce în ce mai mult la concursuri, am fost la București, Arad, Oradea.

 

Următoarea mea realizare a fost în 2018, atunci când am fost campioană la categoria de Junioare 1, iar la finală am fost pe locul 2.

 

-Şi a venit, după cum ştim, cel mai frumos moment, cel de la Campionatului Internațional al României...

 

-În acest moment consider că cea mai mare realizare a mea a fost în acest an. Am câștigat locul 1 în cadrul finalei open de fete al Campionatului Internațional al României. Povestea din spatele acestui concurs e că eu nu am mai făcut antrenamente din vară deoarece poligonul de aer se află în lucru și în acest moment pentru modernizare. Timp de 6 luni eu nu am mai pus mâna pe armă deloc până acum în noiembrie, când i-am spus antrenorului că, dacă concursul se ține la noi, eu vreau să particip, eventual să fac un scurt antrenament fiindcă simțeam dorul de a trage și de a mă antrena. În aceeași perioada eu eram și răcită destul de urât, nu mă simțeam atât de bine, dar în ciuda acestor lucruri eu tot am vrut să particip. Am avut o dorință arzătoare de a câștiga finala fiindcă îmi doream de mult acest lucru și se pare că până la urma toate lucrurile au fost în favoarea mea.

 

 

-Care este următorul obiectiv. Sau, ca să rămânem în temă, care este următoarea ţintă?

 

-În continuare mă simt încrezătoare în forțele mele și în dorința pe care o am de a ajunge la Olimpiada din 2024. Următorul pas pentru mine este să particip la competiții și în afara României.

 

 

”Mintea ne poate juca feste și de multe ori se întâmplă că ne autosabotăm”

 

-Ce presupune acest sport, pe înţelesul celor care nu au avut niciodată de a face cu o puşcă sau un pistol?

 

-Tirul sportiv nu e un sport unde doar tragi cu pușca sau cu pistolul. Tirul sportiv presupune mult mai mult, deși e un sport static, unde nu e nevoie de multă mișcare, partea psihică e cea mai importantă.

 

Pentru a sta câte două ore nemișcat în acea poziție și pentru a o menține în acel fel este nevoie de o pregătire fizică foarte bună, fiindcă ne bazăm foarte mult pe mușchi. În acest sport chiar și cea mai mică mișcare ne poate schimba punctajul foarte mult și așa poți pierde un loc important. E dificil să poți să tragi bine dacă nu ai rezistența necesară, de aceea este de dorit să nu ieșim de poziție cât tragem și apoi să revenim, fiindcă trebuie respectate anumite cote care dacă se schimbă milimetric pot afecta toată poziția.

 

 

-Cum te educă practicarea unui sport care, la prima vedere, pare mai mult o acţiune fizică şi mai puţin una de strategie a minţii? Care este relaţia dintre trup şi minte?

 

-Mintea, partea psihică, este un alt factor foarte important pe care eu îl pun pe primul loc. În acest sport trebuie să știi să fii atent la tine, la cum te simți, la ce transmite corpul, la tensiunile care există.

 

Trebuie să fim atenți în interior, dar și la exterior. Gândurile pe care le avem în momentul în care ne aflăm la antrenament sau la concurs ne pot distrage atenția de la ce avem de făcut. Trebuie să am mintea foarte limpede și să mă axez pe ce am eu de făcut pentru fiecare foc pe care îl trag. Mintea ne poate juca feste și de multe ori se întâmplă că ne autosabotăm. La început aveam foarte mari emoții fiindcă îmi doream să am un rezultat cât mai bun, îmi era greu să mă controlez și să îmi păstrez calmul și atenția necesară. Din acest motiv aveam focuri care nu erau foarte bune, iar de acolo mintea mea îmi spunea că nu o să mai reușesc, că o să pierd din cauza acelui foc; de aici pornea o serie întreagă de gânduri care îmi veneau și emoții care mă încurcau.

 

-Există perfecţiune, în afară de ţinta cu punctaj maxim?

 

-În acest sport trebuie să simți, să îți dai seama că în momentul în care ești la antrenament sau la concurs ești doar tu cu pușca ta. Din acel moment deveniți unul și același. Eu consider pușca precum o prelungire a mea, a mâinilor mele. De fiecare dată când declanșez încerc să simt cum pleacă alica din pușcă și ajunge în țintă în punctajul maxim de 10,9. Pentru a ajunge aici e nevoie de multă muncă și multe ore petrecute în poligon și mii de alice trase. Fiecare foc e diferit și se simte altfel, de aceea trebuie să memorăm momentul în care totul merge perfect fiindcă atunci înseamnă că acel foc a fost executat corect.

 

 

Între succes și sacrificiu

 

-Cum se împacă, astăzi, sportul cu facultatea?

 

-Momentul în care m-am apucat serios de acest sport am realizat că nu am timp de pierdut fiindcă trebuia să merg la facultate și la antrenamente. Trebuia să știu să mă organizez, fiindcă nici facultatea nu e una ușoară, fiindcă presupune foarte multă lectură și trebuie să rezerv timp și pentru asta.

 

Colegilor mei poate li se părea ușor ce făceam eu, dar nu știu câte lucruri am sacrificat. Nu puteam merge atât de des acasă, fiindcă profitam de weekend pentru a merge la antrenamente și pentur a-mi face temele și lucrările pentru facultate. Nu am putut să merg în multe vacanțe sau ieșiri cu prietenii fiindcă totul depindea de cum făceam antrenamentele și când aveam concursuri. Nu îmi permit să pierd nici un antrenament sau concurs fiindcă din fiecare am câte ceva de învățat și pot fi din ce în ce mai aproape de performanță, de succes. Acest sport te învață să fii foarte organizat și atent la detalii. Am știut să îmbin școala, sportul, dar și viața personală.

 

-Au existat renunţări?

 

-Nu pot spune că am renunțat la multe lucruri. Fiecare reușită a mea echilibrează faptul că poate nu am ieșit undeva sau poate că am pierdut ceva interesant. Pentru mine școala este importantă, dar acest sport are un loc aparte pentru mine, nu e doar un sport și atât, e plăcerea mea și modul meu de a mă relaxa, acest sport face parte din mine.

 

-De ce ar practica cineva tirul sportiv?

 

-Cu toții știm că în mod normal băieții sunt cei atrași de arme, nu fetele. Eu una nu m-am încadrat în tiparul unei fete cuminți, care se joacă cu păpuși. Am fost învățată de mică să știu de toate, să pot face de toate, de aici și dorința de a încerca cât mai multe lucruri.

 

Înțeleg faptul că mulți părinți consideră trasul cu arma ceva violent, fiindcă așa se prezintă în filme sau în jocurile video, dar nu e vorba doar despre asta. A traga cu arma, dar ca sport, e diferit de simplul tras.

 

După cum am mai spus, tirul sportiv este un sport elegant unde ai de învățat multe lucruri pe care le poți folosi și zi de zi. Sportul te transformă ca persoană în primul rând fiindcă faci parte dintr-o comunitate restrânsă, unde sunt persoane care se ocupă doar cu asta. De exemplu, în cadrul clubului de la Iași eu sunt singura fată care practică acest sport, restul sunt doar băieți. Mi-aș dori să fie și fete.

 

 

”Tirul sportiv te educă și devii un alt fel de om, unul mai organizat și atent la detalii”

 

-Există, este adevărat, prejudecăţi de tot soiul. Şi totuşi, dacă ar fi să pledaţi în faţa unor tineri pentru practicarea tirului sportiv, care ar fi termenii în care aţi face pledoaria?

 

-Dacă ai o armă în mână nu însemnă că ești o persoană violentă sau că devii „băiețoasă”. Ca fată poți fi foarte elegantă zi de zi, dar să nu te poată opri nimic să practici un astfel de sport. Acest sport se adresează tuturor copiilor, tinerilor și chiar adulților. Ți se oferă o șansă de a uita de toate problemele pe care le ai, te relaxează tocmai fiindcă trebuie să te concentrezi la ce faci acolo nu să fii cu mintea în altă parte.

 

Promovez acest sport fiindcă nu este atât de cunoscut. De multe ori când spuneam că practic tir sportiv, respectivele persoane credeau că trag cu arcul. Trebuia să le explic că nu e doar tir sportiv cu arcul, ci și cu armă. Pentru experiența fiecărui om e bine să încerce cât mai multe lucruri în viață, iar trasul cu arma eu consider că ar fi ceva ce nu mulți ar realiza. După ce tragi cu arma rămâi șocat că ai făcut așa ceva și rămâi cu o senzație de satisfacție. Este greu de explicat senzația aceasta fiindcă fiecare persoană percepe și simte diferit.

 

 

Acest sport m-a adus într-o lume a sportivilor, unde toți înțeleg ce presupune să fii un sportiv. Ceilalți te înțeleg diferit față de cei care nu au practicat un sport. Am întâlnit de-a lungul acestor ani diferența aceasta. Erau oameni care mă întrebau de ce fac acest sport, că este ciudat și nu înțeleg. Nimeni nu înțelege până nu încearcă și vede că nu e atât de simplu.

 

-Concret: Cine era Justina înainte de tirul sportiv şi cine este ea astăzi?

 

-Fiecare sport are fanii săi și persoanele pe care le atrage. Tirul sportiv te educă și devii un alt fel de om, unul mai organizat și atent la detalii. Te ajută să fii mai concentrat pe fiecare lucru pe care îl faci, realizezi astfel că poți deține controlul asupra gândurilor pe care le ai și a emoțiilor.

 

Eram un copil foarte emotiv înainte, dar de când practic acest sport mă pot controla și pot fi stăpână pe mine în orice moment care se ivește. Astfel că încurajez ca toți copiii, tinerii, adulții să încerce să tragă cu o armă măcar o dată în viață, fiindcă oferă o perspectivă interesantă, iar felul în care fiecare persoană trăiește momentul dezvăluie lucruri care poate nu erau cunoscute până atunci. 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
INTERVIU Valeriu Iftime: Dacă nu faci politică, nu trebuie să fii mort și să fii mut / Sunt speriat de ce se poate întâmpla în Botoșani - VIDEO
Botoșani a avut parte în această campanie electorală de un lucru fără precedent în toate alegerile locale de după revoluție. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu o notorietate care a depășit de mult granițele județului, a sprijinit public câțiva candidați de la alegerile locale. Ba cu unii a participat chiar și la emisiuni televizate.
INTERVIU Magda Oleniuc, candidat USR-PLUS la Consiliul Local: Nu vreau să fac politică second-hand / Avem nevoie de un PUG vizionar
Alegerile de duminică, 27 septembrie, reprezintă primul test local și pentru Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS. Formațiunea condusă la nivel central de fostul prim-ministru Dacian Cioloș nu a intrat singură în bătălia electorală, ci în alianță cu USR. La Botoșani, lidera județeană a PLUS candidează la Consiliul Local, ocupând locul 3 pe lista pentru municipiu.       
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Doina Federovici, PSD: Zece măsuri clare cu programe pentru fiecare comunitate, nu himere, nu 100 de soluții / Șoptică și Orban au încercat să cumpere primariiVIDEO
După mai bine de 20 de ani de politică, în care a urcat încet dar sigur în ierarhia partidului până la funcțiile de președinte județean și vicepreședinte național, Doina Federovici se află probabil în cel mai important punct al carierei. Fost consilier județean și pentru jumătate de an chiar vicepreședinte al Consiliului Județean, senator al României timp de opt ani, candidează în 2020 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Mihaela Huncă, Pro România: Oamenii nu vor lucruri spectaculoase, nu vor să facem aeroport la Santa Mare sau să facem o stație de lansare de racheteVIDEO
Alegerile locale din acest an ar trebui să fie pentru Mihaela Huncă încununarea a doi ani de muncă la Pro România. Pe de altă parte, după un mandat de consilier local și altul de deputat, fostul inspector școlar general se află și în fața primului vot uninominal din cariera politică. După modelul implementat în mai multe filiale Pro România și la Botoșani coordonatorul organizației a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean.
Loading...
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Costel Șoptică, candidat PNL: Nu gândim minuscul, conceptul este unul pentru toți cetățenii județului / Nu vorbim despre d-na Federovici cum ar fi vreo fecioară - VIDEO
Cursa pentru președinția Consiliului Județean este deja una a... președinților. A celor de partid, mai exact, fiindcă principalele forțe politice din Botoșani au intrat în bătălia alegerilor locale cu liderii organizațiilor județene. După un mandat de deputat și altul de senator, Costel Șoptică se află poate în fața celei mai mari provocări a carierei sale politice: președinția CJ.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Silegeanu, independent: Teama mea este că o să ajungem să avem același primar, aceleași partide în CL și iar o să se certe pentru lucruri minore VIDEO
O candidatură ieșită din tipare, ca mesaj, limbaj și atacuri extrem de dure la adresa principalilor competitori, probabil că nu putea veni decât din partea unui botoșănean care nu este angajat al statului și care nici nu face afaceri cu statul. Astăzi, protagonistul seriei de interviuri ”Vreau primar” este Cătălin Silegeanu, care a fost exclus din PSD înainte probabil de a se obișnui cu această calitate. Candidează ca independent atât la Primăria Botoșani, cât și la Consiliul Local.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Constantin Rotaru, PPU-sl: Oamenii nu vor să li se promită că li se dă, vor să nu li se ia nici măcar ce au - VIDEO
Una dintre figurile absolut noi aduse la rampă de anul electoral 2020 este dată de Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl). Constantin Rotaru se află la prima experiență politică și a intrat direct în cea mai dificilă bătălie, cea pentru președinția Consiliului Județean. Ce l-a determinat să se implice într-un domeniu în care până de curând a fost doar spectator, aflați din interviul de astăzi.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Andrei Drancă, USR-PLUS: În mandatul acesta trecut de acum nu au făcut absolut nimic. Niciun proiect la CJ, doar ședințeVIDEO
Uniunea Salvați România se află în Botoșani la prima bătălie electorală pentru alegerile locale. Și a aruncat în luptă ce are mai bun: președintele organizației județene candidează la Consiliul Județean, iar liderul de la municipiu a intrat în cursa pentru Primăria Botoșani. Și nu o fac singuri, ci în alianță cu Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS, formațiunea condusă la nivel central de Dacian Cioloș, fost prim-ministru al guvernului tehnocrat.
INTERVIU Cezar Vizitiu, candidat PMP la Consiliul Local Botoșani: Eu am decis să propun colegilor candidatura dlui Ciubotaru pentru funcția de primar
În rândul partidelor parlamentare, anul electoral 2020 a adus foarte puține figuri noi. Una dintre acestea o întâlnim la Partidul Mișcarea Populară, în persoana lui Cezar Vizitiu. Antreprenorul de 35 de ani a fost multă vreme vehiculat chiar de către liderul județean al PMP drept candidat la Primăria Botoșani. Până la urmă însă, Cezar Vizitiu, președintele organizației municipale PMP Botoșani, candidează pentru un mandat de consilier local, secondându-l pe Gheorghe Ciubotaru.
Loading...
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Corneliu Popescu, PMP: Vom avea cel puțin un viceprimar și un vicepreședinte la CJ - VIDEO
Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la președinția Consiliului Județean cu aspirantul Partidului Mișcarea Populară la importanta funcție din administrația publică locală. După mandate de senator și chiar de consilier județean, Corneliu Popescu a intrat în cursa pentru șefia CJ și o face pentru prima dată din partea unei formațiuni politice, Partidul Mișcarea Populară.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Bogdan Dăscălescu, ALDE: Nu sunt politician de profesie și nu trăiesc din politică - VIDEO
Ziarul Botoșăneanul deschide astăzi seria interviurilor cu pretendenții la funcția de președinte al Consiliului Județean. Dorința noastră a fost să publicăm discuțiile cu aspiranții la acest post în ordinea rezultată după tragerea la sorți efectuată de Biroul Electoral Județean pentru înscrierea candidaților pe buletinele de vot, numai că programul acestora, cu foarte multe deplasări în teritoriu, ne-a determinat să realizăm interviurile în ordinea disponibilității liderilor politici intrați în cursă pentru șefia CJ.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Marcel Gheorghiță USR–PLUS: Ni se dau bani aproape degeaba. Noi nu vrem să-i luăm - VIDEO
Candidatul Alianței USR – PLUS la funcția de primar al municipiului Botoșani face parte din categoria pretendenților surpriză. Și aceasta nu neapărat prin prisma postului deținut în conducerea Uniunii Salvați România, care îl îndreptățea la o asemenea candidatură, ci a faptului că inițial un alt membru de partid fusese nominalizat să intre în cursă. Cum a ajuns până la urmă Marcel Gheorghiță aspirant oficial USR – PLUS la Primărie și planurile sale pentru Botoșani, le puteți afla din acest interviu.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Corina Dănuță – PPU-sl: Trăim în secolul 21, dar încă vorbim și promitem canalizări și drumuri asfaltate, toalete în școlile din mediul rural
Una dintre surprizele competiției electorale din acest an o reprezintă intrarea în cursa pentru funcția de primar a Corinei Dănuță, om de afaceri care timp de trei decenii trecute de la revoluție a stat departe de politică. Iar surpriza este una dublată de faptul că pasul spre această lume l-a făcut într-o formațiune nouă, Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl), care practic nu a existat la Botoșani până în 2020.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Cătălin Flutur: Nu am am început niciodată un proiect și să nu-l duc la capăt / 2012 – 2016 a fost o perioadă de noaptea minții la Primăria Botoșani - VIDEO
Din 30 de ani trecuți de la revoluție, municipiul Botoșani a fost condus 12 ani de același om. Alți patru ani a fost consilier local și încă patru consilier județean. Ținând cont că în 1996 a dobândit deja primul mandat de ales local, putem spune că este cel mai longeviv om politic la nivel înalt din Botoșani. Dacă își va prelungi longevitatea politică rămâne de văzut pe 27 septembrie. Așadar, seria interviurilor realizate de Botoșăneanul cu pretendenții la funcția de primar continuă astăzi chiar cu ocupantul postului, Cătălin Flutur.
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Roxana Țurcanu, ALDE: Nu pot să mă bat cu pumnul în piept că eu sunt cea mai bună pentru că nu sunt - VIDEO
Botoșaniul are 13 candidații la funcția de primar, dintre care numai doi sunt femei. Iar pretendenta ALDE la postul de edil-șef a intrat în cursă după retragerea persoanei nominalizate inițial de partid. Astfel, după un mandat de deputat și după câteva scurte perioade în care a fost consilier județean și directorul cancelariei prefectului, Roxana Țurcanu se află în față celei mai mari provocări din cariera sa politică.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
15 ianuarie 2021
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-8.3 o C
Dorohoi
-8.2 o C
Bucecea
-8.4 o C
Darabani
-7.2 o C
Saveni
-8.3 o C
Ştefăneşti
-8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.