Interviuri
INTERVIU Nicolae Rebenciuc : „Pînă acum nu mi-a ieşit nimic”
Nicolae Rebenciuc a constituit surpriza alegerilor parlamentare din 2008. A ieşit pe locul 3 în Colegiul Flămînzi, însă în urma redistribuirilor a intrat în Parlament în detrimentului social-democratului de atunci Mircea Dănuţă, care cîştigase colegiul. Ca o mulţime de alţi membri importanţi ai PNL şi deputatul a intrat în conflict cu noul lider judeţean al liberalilor şi la mai puţin de un an de la dobîndirea mandatului a părăsit partidul. Iniţial a aderat la grupul independenţilor, însă cînd s-au demarat procedurile pentru înfiinţarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României a refuzat să adere la noua formaţiune şi a preferat să intre în PDL, unde a fost dsemnat şef al Colegiului Flămînzi.

„Chiar mi-aş permite să mă laud un pic”

-    Ce mai faceţi, că vă vede lumea destul de rar pe la Botoşani?
-    Da, este adevărat, vin mai rar pe la Botoşani pentru că am mult de muncă în colegiu, mai ales acum m-am axat pe preluarea problemelor din colegiu.

-    Şi care ar fi principalele probleme pe care le-aţi rezolvat deja în colegiu sau care sunt pe cale de rezolvare?
-    Deci chiar mi-aş permite să mă laud un pic.

-    Păi dacă v-am întrebat eu…
-    De exemplu, am reuşit să atrag nişte fonduri pentru Colegiul Flămînzi, care a primit la rectificarea bugetară de la începutul lunii decembrie 50.000 la Călăraşi, 50.000 la Coşula, 100.000 la Flămînzi. La ordonanţa 7, în toamnă, a primit cei mai mulţi bani Colegiul Flămînzi. Spun acest lucru datorită faptului că s-au primit bani la Albeşti, de exemplu, 700.000 de lei, s-au primit la Călăraşi 100.000 de lei, la Flămânzi 240.000 de lei, la Cristeşti 250.000 de lei.

„Sunt convins că n-o să-mi iasă”

-    Şi care a fost rolul dvs.? Noi ştim că parlamentarii fac legi în primul rînd, nu au bugete la dispoziţie, nu sunt ordonatori de credite.
-    Aveţi perfectă dreptate, după cum se observă şi din activitatea mea parlamentară, nu mai sunt iniţiatorul a aşa de multe legi ca şi pînă acum, dar în schimb am reuşit să mă ocup de latura cealaltă de atragere a unor fonduri pentru localităţi, de a face lobby, de a insista pentru a fi prioritare localităţile din Colegiul Flămînzi.

-    Lumea ştiţi cum spune, „nu-ţi dă nimeni un leu dacă nu-i iese şi lui măcar 50 de bani din leul ăla”. Dvs. vă iese ceva?
-    Sunt convins că n-o să-mi iasă, pînă acum nu mi-a ieşit nimic.

-    Dar nu-i timpul pierdut…
-    Nu, nu se pune problema aşa. Este suficient să rezolv problemele din colegiu, şcoli, poduri şi pietruirea de drumuri.

„Nu mai rîvnesc la altă funcţie”

-    Sunt acum în plină desfăşurare alegerile interne din PDL. Vă băgaţi la vreo funcţie de conducere?
-    Nu, deci eu am o funcţie deja oferită prin statut, de şef de colegiu şi nu mai rîvnesc la altă funcţie. Este suficient, de-aş putea face faţă cu brio la cea pe care o am.

-    Vicepreşedinte, secretar, ceva…
-    Nu, nu, nu, nu, nu. O să insist pentru dl. Ciobanu care este colegul meu (Ioan Ciobanu, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii – n.r.). Am de muncă în cadrul Colegiului Flămînzi.

-    Asta ar înseamna că aveţi deja un atu în desemnarea candidatului la parlamentare pe respectivul colegiu peste doi ani, fiind deja şef de colegiu?
-    Da, da, da, am asigurată candidatura.

„Referitor la alegerea mea ca deputat, teoretic trebuia să ies”

-    Multă lume spunea că aţi avut ghinion cînd aţi pierdut alegerile la Primăria Flămînzi la cîteva zeci de voturi, alţii spun că aţi avut noroc pentru că ulterior aţi ajuns parlamentar. Dvs. cum consideraţi?
-    Consider aşa, ca atare, şi un ghinion, şi un noroc, asta e… Probabil că, la Primărie, dacă eram puţin mai perseverent, fiindcă în primul tur am cîştigat la peste 100 de voturi, în al doilea am pierdut la 70 de voturi... Dar, oricum, imediat după alegeri am mers la Prefectură şi ştiam lucrul acesta că trebuia să candidez acolo. Iar referitor la alegerea mea ca deputat, teoretic trebuia să ies, era condiţia de bază să cîştige Strugaru la Darabani şi eu să iau peste 3.000 de voturi, ceea ce s-a întîmplat.
Rebe
-    Dar v-aţi gîndit vreodată la posibilitatea de a ieşi parlamentar de pe locul 3 pe respectivul colegiu sau a fost o surpriză totală?
-    Da, posibilitatea era, fiind alegeri uninominale, dar la care contau şi rezultatul partidului. Deci ţinînd cont de scorul partidului, care la precedentele alegeri locale fusese de peste 30%, automat, normal, trebuia să îi revină doi parlamentari şi se ştia deja în proporţie de 80% fiecare partid cam pe ce colegiu cîştigă şi aveam şanse, dar la a ieşi din a doua şansă era totuşi o diferenţă.

Ţurcanu? „N-am putut să-mi dau seama cît este de slab”

-    Aţi fost membru PNL pînă acum aproximativ un an de zile, ce s-a întîmplat în partid după instalarea noului preşedinte, apropos şi de dl.Ciobanu pe care l-aţi amintit?
-    De fapt, disputele în interiorul partidului, atît la nivel judeţean cît şi naţional, au pornit cînd s-au făcut alegerile la nivel naţional. O mare parte dintre candidaţi îl susţineau pe Tăriceanu şi mai puţini pe Crin Antonescu. Întîmplîndu-se că a ieşit Crin Antonescu a dus la iscarea unor dispute la toate organizaţiile judeţene şi asta a fost. A fost însă vorba şi de disputele care au fost la noi la nivel judeţean între dl.senator Câmpanu şi dl.deputat Ţurcanu. Atunci fiecare dintre noi a avut de ales, şi-a exprimat opţiunea.

-    Este un lucru chiar atît de groaznic să-l ai şef la partid pe Florin Ţurcanu?
-    Nu ştiu, eu n-aş putea exact să vă spun dacă este groaznic sau nu fiindcă în calitatea sa de şef eu am fost foarte puţin timp membru PNL, n-am putut să-mi dau seama cît este de slab.

-    Sau cît de bun…
-    Fie şi aşa spus dacă vreţi dvs.

„Am văzut că suntem presaţi de a forma un nou partid”

-    Aţi mers într-o primă fază alături de independenţi, dar la un moment dat, mai ales în perioada cînd s-a creat UNPR, aţi abandonat acest proiect politic şi aţi intrat în PDL. De ce nu aţi continuat cu partidul care s-a creat pe osatura grupului independenţilor din Parlament?
Rebenciuc 2-    În momentul cînd m-am despărţit de PNL nu am făcut-o pentru nici un partid sau cu gîndul la înfiinţarea altui partid, deci varianta a fost de a fi independent, fără formaţiune politică. Am stat la independenţi împreună cu ceilalţi colegi, am fost în prima fază şapte şi cînd am văzut că suntem presaţi de a forma un nou partid, atunci a trebuit să iau o decizie şi zic eu că am luat decizia cea mai potrivită… pentru Colegiul Flămînzi.

-    Chiar şi acum credeţi că aţi luat decizia cea mai potrivită, la cît de înjuraţi sunt PDL-ul şi Guvernul la ora actuală din cauza măsurilor nepopulare?
-    Acuma, trecînd un an de zile de cînd am luat decizia, chiar sunt convins că am luat decizia cea mai bună.

„Intenţionez să mai candidez pentru încă un mandat de parlamentar”

-    În 2012 unde candidaţi, la Primărie, la Parlament?
-    În 2012 intenţionez să mai candidez pentru încă un mandat de parlamentar ţinînd cont că am un colegiu destul de bun. Teoretic este bun, aproximativ peste 50% aş spune acum că este cel mai bun colegiu de deputaţi din judeţul Botoşani şi, mai ales că este şi Flămînziul, unde sigur se obţin voturi destul de multe şi dacă ia Flămînziul, indiferent de candidatul de colegiu, dacă va lua Flămînziul înseamnă că va lua 3.000 de voturi, înseamnă peste 30%, ceea ce este o rampă de lansare.

-    Pe asta vă bazaţi cînd spuneţi că este Colegiul Flămînzi unul foarte bun?
-    Nu, nu, nu, mă refer atît la actualii primari PDL, cît şi la localităţile unde am cîştigat eu înainte şi care nu erau PNL-iste.

-    Bine, primarii se mai pot schimba înainte de alegerile parlamentare.
-    Da, am luat măsuri de prevedere, acum avem alegeri interne, avem propuneri de primari, sunt convins că acest Colegiu Flămînzi va avea cel puţin 60% primari PDL.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Felicitari dl. deputat Rebenciuc, implicarea dumneavoastra in atragerea fondurilor in special ptr. Flamanzi este cum se spune in Romaneste " JOS PALARIA"Sper sa continuati sa va faceti datoria la fel de bine si in urmatorii 2 ani fata de cei care v-au ales deputat.Cu tot respectul un Flamanzean din diaspora
15 ianuarie 2011, 13:07
Bai Ioane tare prost mai esti, de ce nu rogi pe cineva sa-i faca si lui nevastata un copil pentru a te lauda si pe tine cineva.
9 ianuarie 2011, 16:59
Inafara de fiul sau, singurul ramas in tara dintre copii cine il mai lauda pe acest linge blide care a plecat pentru bani la portocalii. Un om de nimic care in Flaminzi nu iese decat noaptea sau la intruniririle PDL, deoarece arunca lumea cu pietre dupa el.
9 ianuarie 2011, 10:49
D-le Rebenciuc,aduceti la cunostinta botosanenilor ca ati demarat la Corni si POMANA ELECTORALA,in vederea sustinerii candidatului PDL,Dorel Dorneanu,ca ati oferit pachete alegatorilor ca MITA ELECTORALA,pachete insotite de cartea D-stra de vizita.Eu as ruga organele competente sa cerceteze si sa aplice legile in vigoare.Restul e vrajeala.
9 ianuarie 2011, 07:36
va multumim domnule deputat, intradevar implicarea dumneavoastra in localitatile din colegiul Flamanzi este totala.
8 ianuarie 2011, 19:07
Felicitari pentru munca depusa in acest colegiu!
8 ianuarie 2011, 11:34
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Știm cu toții, firesc, că aceste numiri pe funcții publice așa cum vin, așa și pleacă. Ce aș putea să spun? În scurta perioadă în care am avut această funcție de subprefect al județului Botoșani, perioadă așa cum a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.