Interviuri
INTERVIU Liviu Rădăşanu : «Nu pot spune dacă vor exista disponibilizaţi»

Liviu Radasanu (1)Din data de 1 iulie 2009, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost preluată de tînărul Liviu Rădăşanu, fost consilier în cadrul cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac. Încă de la începutul mandatului a mizat pe o politică de transparenţă în cadrul instituţiei, lucru posibil după un număr semnificativ de ani de-a lungul cărora aceste uşi au fost închise atît pentru jurnalişti cît şi pentru alte categorii de persoane. Noul director executiv al DGASPC este nimeni altul decît cel care a scos la iveală faptul că unele tinere instituţionalizate au practicat prostituţia, sau a depistat prejudicii importante aduse unităţii de către unii şefi de centre.Acelaşi Liviu Rădăşanu a fost la conducerea instituţiei şi în toamna anului precedent, cînd botoşănenii au văzut pe străzile municipiului una dintre cele mai mari acţiuni de protest din ultimii doi ani, la care au participat sute de angajaţi din sistem. Toate acestea se pare că l-au motivat, după cum susţine chiar el, în a lupta mai departe pentru o eficientizare a sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului.

« Ştiam că nu sunt bani de salarii »

- De ce Direcţia Copilului, de ce aţi acceptat să preluaţi tocmai această instituţie, care presupune o foarte mare responsabilitate şi care a avut o serie de probleme anul trecut mai mult sau mai puţin delicate?

- După cum ştiţi foarte bine, la momentul la care am participat la acest concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, lucram ca şi consilier în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, dl. Mihai Ţâbuleac. Ştiam cît de cît fenomenul de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ştiam în mare cu care greutăţi se confruntă, că nu sunt bani de salarii suficiente şi mari parte din probleme şi chiar a fost o manifestare de curaj a mea şi chiar mi-am asumat participarea la un asemenea concurs fiind convins la acesl moment că lucrurile pot fi schimbate în bine. Cînd îţi doreşti întotdeauna ceva găseşti împreună cu colectivul cu care lucrezi cele mai bune soluţii pentru a face ceva care nu merge suficient de bine, să meargă perfect.

- Să înţeleg că tocmai responsabilităţile mari care le presupune preluarea acestei instituţii şi problemele cu care v-aţi confruntat de cînd aţi venit în fruntea Direcţiei v-au motivat cel mai mult?

- Da, fiecare greutate întîmpinată, fiecare problemă întîmpinată şi mai ales şi rezolvată, a avut un rol determinat în continuarea cu mai mult devotement, sau din ce în ce mai multă chiar şi pricepere în rezolvarea problemelor.

« Sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire »

- Sunt aproape 6 luni de cînd aţi preluat instituţia. V-aţi propus să faceţi ceva şi nu aţi reuşit încă?

- Da, sunt şi realizări destul de mari şi frumoase, sunt şi lucruri pe care nu am reuşit să le ducem la îndeplinire dar….

- Punctual îmi puteţi spune un singur lucru?

- În primul rînd mi-am dorit să schimb împreună cu colectivul de conducere, cei trei directori adjuncţi, mentalitatea în primul rind a beneficiarilor, copiilor, respectiv a adulţilor cu grad de handicap şi în acelaşi timp în paralel şi mentalitatea angajajaţilor şi eu zic că în mare parte am reuşit, dar nu integral.

- În momentul în care aţi venit la conducere îmi amintesc că mereu spuneaţi că mizaţi pe transparenţă în cadrul instituţiei, iar uşa biroului dv. dar şi a unităţilor subordonate va fi mereu deschisă pentru oricine. Credeţi că aţi reuşit să puneţi în practică aceste lucruri?

- Din punctul acesta de vedere chiar am avut uşile deschise, oricine a venit, fie din beneficiari, fie din angajaţi, pe cît posibil am rezolvat toate problemele şi chiar o există o schimbare de mentalitate din acest punct de vedere, al abordării şi a deschiderii totale, atît faţă de angajaţi, cît şi faţă de beneficiari şi bănuiesc şi dumneavoastră şi faţă de presă, o deschidere totală. Pur şi simplu sunt un om care nu are nimic de ascuns şi asta mă şi face să fiu deschis.

miting DGASPC

« Nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate »

- În ciuda acestui lucru, aţi fost acuzat de lipsă de transparenţă de către un consilier judeţean (n.r. Dumitru Codreanu) pe motiv că nu ar fi fost făcut public acel raport întocmit de către o comisie de la nivelul instituţiei, constituită la finele anului trecut, prin care se dorea eficientizarea activităţii şi prin care ar fi fost urmărită disponibilizarea unui număr de angajaţi.

- Nu am spus niciodată că vor fi disponibilizări. Că am putea renunţa da, pentru că, vedeţi şi la nivel naţional se vorbeşte de disponibilizarea a 3.000 de persoane din sistemul asistenţei sociale.

- Totuşi, comisia şi-a făcut treaba, există un raport, care însă nu a fost făcut public niciodată. Din ce cauză?

- Raportul a fost o bază de pornire în gîndirea noii organigrame, a unui stat de funcţii, a spune la acel moment, sau a spune inclusiv astăzi, concluziile să le fac publice, ar însemna practic ca oamenii care sunt deja pe acele posturi posibil mizate de o restructurare, de o reorientare sau de o schimbare de comun acord a locului muncii, a condiţiilor de muncă, ar însemna să stea într-un stres şi pur şi simplu nu e cazul pentru că acel raport reprezintă doar o bază de la care se pleacă, împreună cu ideile pornite din fiecare centru, prin management participativ. Asta mi-am dorit şi sunt convins că vom reuşi în eficientizarea acestei unităţi la maximum.

- Concret, se vor face disponibilizări sau vor fi doar transferuri de posturi de la un centru la altul, care e deficitar la capitolul personal?

- La momentul actual au apărut şi acele standarde de cost de personal, lucrăm deja la normarea pe centre şi nu pot spune dacă vor exista sau nu persoane disponibilizate pentru că la o primă vedere s-ar apărea că, împreună, aceste standarde de cost plus standardele de personal, plus efectul aplicării legii unitare a salarizării, ar duce la o eficientizare de drept a activităţii noastre, posibil chiar şi fără disponibilizări.

« Nu ştiu concret dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou »

- Deşi doar la stadiul de discuţii, aţi afirmat în urmă cu ceva timp că, salariile angajaţilor ar putea fi diminuate cu circa 30 de procente, tocmai prin aplicarea acestei legi. De cealaltă parte, fostul lider sindical Marius Oroşanu susţine că micşorarea salariilor ar fi o încălcare a drepturilor angajaţilor, întrucît nivelul de salarizare pleacă de la cel înregistrat în luna decembrie 2009 şi nu poate fi mai mic decît salariul de bază de atunci.

- La nivel naţional a intervenit un ordin al Ministerului de Finanţe dacă nu mă înşel, unde clar ca urmare a acestor discuţii, nu de la Botoşani, ci din toată ţara dintre patronate şi sindicate cu privire la această lege de salarizare, agenţiile judeţene de prestaţii sociale împreună cu direcţiile judeţene ale finanţelor publice din fiecare judeţ, vor instrui ordonatorii de credite cu privire la modalitatea de aplicare a legii salarizării. Practic, aceste comisii mixte, inter-ministeriale, inter-instituţionale, ne vor arăta calea corectă de calculare a noilor salarii în baza noii legi. Va deveni un mod unitar de aplicare al prevederilor legislative, moment în care vom vedea care sunt soluţiile, iar termenul final este 3 februarie pentru a se stabili pentru fiecare ordonator de credite, modalitatea de aplicare a noului act normativ. Şi nu este vorba doar despre instituţia noastră, ci de toţi ordonatorii de credite de la nivel local.

Liviu Radasanu- Prin bugetul din anul 2010 am văzut că direcţiilor copilului din toată ţara le vor fi alocate fonduri mai mici faţă de cele din 2009. În aceste condiţii cum vă veţi descurca, vom vedea din nou oameni în stradă?

- Sincer vă spun că anul acesta mi-aş dori să fie un an liniştit, chiar să existe şi dialog social şi înţelegere şi sursa de finanţare. Depinde foarte, foarte mult de modul de aplicare al acestei legi unice, pentru că dacă interpretarea finală va fi cea pe care o credem noi, cum înteţegem noi angajatorii în general, pentru că am mai purtat discuţii şi la nivelul altor angajatori din Botoşani, se pare că, cumva, se va rezolva din probleme, în sensul că ne va ajunge bugetul pe tot anul. Dacă nu, nu ştiu concret la momentul actual care sunt paşii următori şi dacă există riscul să iasă oamenii în stradă din nou.

“Parlamentarii de Botoşani au acţionat cum au crezut de cuviinţă”

- Chiar preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat parlamentarilor de Botoşani să depună amendamente pentru alocarea de sume suplimentare în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, lucru refuzat de cei PD-L, care au depus doar pe investiţii. De ce credeţi că au refuzat colegii dv. de partid acest lucru, indirect nu şi-ar fi ajutat la rîndul lor un alt coleg?

- Deci nu este vorba de sprijin al unui coleg de partid, este vorba despre o modalitate de abordare. Parlamentarii de Botoşani au primit o propunere de amendament pentru că d-lor sunt cei care pot depune astfel de propuneri legislative şi probabil că au acţionat cum au crezut d-lor de cuviinţă.

- Aş vrea să vă întreb despre noul lider sindical. Sunteţi de părere că, dat fiind faptul că este nou venit în conducere, acţiunile sindicale vor fi mai puţine, pînă cînd se va familiariza complet cu activitatea sindicală şi pînă cînd va ajunge la experienţa d-lui Oroşanu, care era şi jurist de meserie?

- Nu pot eu să apreciez aşa ceva. Pur şi simplu sindicatele au rolul lor în societatea românească, patronatele la fel, nici nu mi-aş închipui un stat de drept cu democraţie fără sindicate, pentru că, pînă la urmă, trebuie să existe un echilibru pe care îl dau partenerii noştri sociali şi din acest punct de vedere indiferent cine ar fi la conducerea sindicatului, normal este să îşi exercite drepturile prin buna credinţă în limitele legale şi atunci cred că nu ar trebui să fie probleme.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC


INTERVIU Costel Șoptică: Nu îmi este rușine și merg mai departe cu acești oameni / Câțu mi-a trimis un mesaj: ”sper să nu mă mai bați la cap”
Sunt șapte luni de când liberalii au preluat guvernarea în România după destituirea prin moțiune de cenzură a Cabinetului Dăncilă. Comunicatele despre tot felul de realizări curg din partea PNL Botoșani, însă și mai multe sunt cele în care PSD contestă aproape orice măsură de impact anunțată de partidul de guvernământ.
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
Loading...
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Viața mi-a demonstrat că noi, oamenii, ne putem adapta în orice situație și cu orice caracter, atât timp cât suntem disponibili să înțelegem “de ce-ul”. Îmi place foarte mult să tratez orice experiență care mi se dă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.