Interviuri
INTERVIU Ioan Huncă : Un copil ni l-a luat la Academia Hagi cu japca
Liceul cu Program Sportiv din Botoşani s-a înfiinţat în 1990. Are 850 de elevi şi secţii de atletism, fotbal, handbal, lupte şi rugby. Bazele unităţii de învăţământ au fost puse de Ioan Huncă, profesorul care s-a ocupat de la achiziţionarea terenului pentru ridicarea şcolii şi până la construcţia unei modern săli de sport. Conduce LPS de două decenii şi mai are uneori “meciuri” cu părinţii, dar şi cu unii profesori care neglijează educaţia fizică.
- Sportivii de aici sunt la vârsta şcolii şi mulţi părinţi şi profesori spun că elevii ar trebui să înveţe în primul rând. Dvs. ce credeţi că ar trebui să facă?
- Eu sunt de acord că orice copil trebuie să urmeze un proces de educaţie, de instruire, dar niciodată nu trebuie neglijată partea de practicare a exerciţiului fizic, ceea ce duce la copiii cu aptitudini spre practicarea sportului de performanţă. Nicăieri în lumea nu cred că se face această distincţie: ori înveţi, ori faci sport. Ele trebuie îmbinate deoarece dictonul „Minte sănătoasă în corp sănătos” este valabil din antichitate până în ziua de astăzi. Noi avem sportivi extraordinari, medaliaţi, care acum sunt doctori, avem ingineri mulţi, profesori, ofiţeri care au terminat academia de poliţie sau de armată. Au făcut sport de performanţă, unii au continuat şi ca studenţi, alţii după ce au reuşit la facultate nu au mai practicat decât pentru ei sportul, dar vreau să spun că au îmbinat cartea şi sportul şi au ajuns oameni de valoare în societate. Deci problema este falsă şi este regretabil că o pun părinţii aşa, că mai bine învaţă carte decât să facă sport. Ne uităm la starea naţiunii, a sănătăţii.
„Dacă ei l-au adus pe Valeriu Bordeanu de la Dinamo, ei spun că este produsul lui Dinamo”
- Aţi făcut un calcul, cât investeşte LPS-ul într-un elev timp de patru ani de zile?
- Nu-i o regulă, nu pot să spun exact pentru că nu toţi fac performanţă la nivel înalt, dar sunt cheltuieli. Norocul nostru este că am avut sprijinul ministerului, al Consiliului Local şi al părinţilor.
- Am vorbit de mai multe ori cu antrenori, cu finanţatori de la FC Botoşani şi se plângeau că LPS nu a produs nici un jucător demn de liga a II – a.
- Vreo şase-şapte jucători care sunt la FC sunt de la LPS. Ei nu ştiu. Pe Sandu l-au luat de la CFR Paşcani, dar el din clasa a V – a până în a XII – a a fost la LPS. Vali Bordeanu a fost din clasa a V – a până în a XII – a la LPS, Colban, care e antrenor şi a jucat în divizia B a terminat la LPS 12 clase, Bejan, care e şi antrenor a terminat la LPS, Alin Bordeanu, portarul, a terminat 12 clase la LPS, Şuleap care joacă prin străinătate şi în divizia A, a terminat la LPS. Deci sunt, că nu îi cunosc ei...  Dacă ei l-au adus pe Valeriu Bordeanu de la Dinamo, ei spun că este produsul lui Dinamo. El este produsul LPS. Opt ani de zile aici înveţi ABC-ul fotbalului.


„Întotdeauna, între 15 şi 20 de copii noi i-am dat la loturile naţionale”
- Nu este asta o problemă, că nu reuşim să ne ţinem sportivii aici în judeţ?
- Ba da!
- Şi cum vedeţi rezolvarea, să rămână şi să facă performanţă la Botoşani?
- Păi cum? În primul rând, orice sportiv când a terminat junioratul se gândeşte să întemeieze o familie şi atunci îi trebuie un salariu. Un club de seniori obligatoriu trebuie să îl angajeze pe sportivul respectiv pentru că el trebuie să îşi susţină familia. Ei, la noi la Botoşani mai greu s-au găsit.
- Câţi sportivi aveţi la loturile naţionale?
- Păi anul trecut am avut opt-nouă la atletism, vreo nouă la lupte, la handbal am avut doi băieţi, acum deja doi sunt convocaţi la rugby. Întotdeauna, între 15 şi 20 de copii noi i-am dat la loturile naţionale.
- Cereri de transfer nu aţi avut?
- Sunt, de exemplu, un copil ni l-a luat la Academia Hagi, foarte bun, care a fost campion naţional şi ni l-a luat cu japca. Am făcut memorii, degaba... Problema este că orice elev are dreptul să se transfere la ce şcoală vrea părintele. Dacă părintele spune „eu vreau copilul meu să înveţe la Arad”, îl duci la Arad. Permite legislaţia, nu poţi să îngrădeşti libertatea copilului şi dreptul părintelui de a-l duce să înveţe unde vrea el.
A consemnat Sergiu BĂLĂŞCĂU


INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Florin Axinte face parte din fostii juniori de la lps(Prof. Tibi Honciuc ce au castigat Trofeul Luceafarulul, editia 1 si seria la juniori2. Porfireanu este absolvent al lps.
12 septembrie 2011, 15:25
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.