Interviuri
INTERVIU Gabriel Alecsandru : „În general, seniorii nu ne dictează ce să facem”
De exact o săptămînă organizaţia judeţeană de tineret a PDL are şef cu acte în regulă. Unic candidat, Gabriel Alecsandru şi-a validat prin alegeri funcţia pe care o ocupa deja cu titlu de interimar. A intrat în fostul PD în 2001 şi a devenit cu adevărat activ în 2005, odată cu absolvirea Facultăţii de Construcţii Maşini. Cu timpul şi-a îmbogăţit CV-ul cu funcţii politice, dar şi cu studii postuniversitare, ajungînd, după unele demisii, consilier judeţean, pentru ca intrarea la guvernare a PDL să îi aducă şi postul de şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală. Să fii lider al tinerilor din PDL nu e tocmai un lucru facil, mai ales în condiţiile în care numai în ultimul an au fost demişi atît preşedintele de la judeţ, cît şi cel al filialei municipiului Botoşani.

„Marian Verenciuc ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba”

-    Aţi preluat conducerea organizaţiei de tineret cu acte în regulă într-un moment mai dificil, dat fiind recentul scandal din organizaţie. Cît de mult a afectat imaginea OT-PDL ceea ce s-a întîmplat acum vreo cîteva săptămîni?
-    Într-adevăr, am preluat într-un moment puţin mai delicat, oricum eram preşedinte interimar al organizaţiei de tineret de acum un an. Acum, într-adevăr am fost mandatat de tinerii din tot judeţul pentru un mandat de patru ani ales. Nu ne-a afectat prea mult chestia cu tînărul de la municipiu pentru că, am mai spus-o şi o repet, acel tînăr era preşedinte interimar la organizaţia municipală, nicidecum, cum a titrat şi presa centrală, „preşedintele tineretului democrat-liberal din Botoşani”. Deci nu ne-a afectat prea mult, e un caz care acum a fost trimis în judecată, am înţeles că a fost în cercetare de către procurori în ultimii ani, urmează Justiţia să îşi spună cuvîntul.

-    Dar pînă să se facă publice problemele astea ale lui Marian Verenciuc nu aţi ştiut?
-    Ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba organizatorică, în ceea ce priveşte organizarea tinerilor, n-am avut nici măcar un moment de îndoială vreodată că ar fi implicat în cine ştie ce…

-    Deci a fost o surpriză?
-    Absolut… ca şi colegi, ca şi organizare la tineret şi-a făcut foarte bine treaba, chiar ne-am înţeles foarte bine.

„Am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid”

-    Într-un interval de un an de zile este al doilea preşedinte care este demis de la tineretul PDL. Este atît de greu să ocupi o funcţie de genul acesta, e atît de dificil?
-    Nu ştiu, eu tot timpul am fost de părere că, pentru a ajunge un politician de succes, trebuie să urmezi nişte paşi. Spre exemplu, eu am început în 2005 cu funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei de tineret judeţean, am continuat apoi cu preşedinte executiv PD – am avut alegerile în 2007, chiar de 1 aprilie, ţin minte că au titrat şi cei din presă „alegeri la tineret de 1 aprilie – apoi am fost prim-vicepreşedinte odată cu fuziunea între cele două partide, PDL şi PLD, şi apoi am fost preşedinte interimar şi acum preşedinte ales. Deci am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid sau dintr-o dată să mă trezesc preşedinte, pentru că, dacă observaţi, cei care au venit din prima pe un post sus, fără să urmeze nişte paşi, nu au rezistat prea mult.

-    Ce trebuie să facă un tînăr ca să ajungă la 29 de ani consilier judeţean, director…?
-    Şef serviciu!

-    Şef serviciu, în fine, serviciu dintr-ăsta deconcentrat cum îi zice, şef la organizaţia de tineret? Să lipească multe afişe, ce trebuie să facă?
-    Pentru consilier judeţean şi preşedinte al organizaţiei de tineret trebuie să fie interesat în primul rînd şi să se implice total. Spun total, adică, dacă vii la partid şi doreşti să te implici în activitatea tineretului dintr-un anumit interes meschin n-o să ajungi niciodată nicăieri. Eu am venit din plăcere, am terminat facultatea în 2005. Din 2001 sunt membru, dar din 2005 activ. Am terminat facultatea, am venit, m-am implicat, mi-a plăcut foarte mult.
„Nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o”

-    Şi de ce PDL şi nu PSD, PNL, alt partid?
-    Mă atrage mult mai mult şi mi se pare mult mai viabilă doctrina de dreapta decît cea de stînga. Deci politicile de dreapta, inclusiv acum, într-o perioadă de criză, sunt mult mai bine venite şi mult mai bine primite decît cele de stînga.

-    Nu aveţi dificultăţi acum cu măsurile astea mai dure din punct de vedere economic, nu vă reproşează lumea pe stradă, prieteni, colegi că tăiaţi pensiile şi salariile la oameni?
-    În general, cu cine discut, oamenii chiar înţeleg. De exemplu, acum două săptămîni am vorbit cu o d-nă profesoară ieşită la pensie de vreo cinci ani, din Ripiceni şi mi-a spus în felul următor: „d-le, nici eu nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o şi am întrebat atunci pe ce bază? Pe ce bază mi-a triplat pensia cînd eu am cotizat atît şi atît trebuia să iau? Mi-au calculat pensia şi trebuia să iau atît şi dintr-o dată, într-un an… aproape triplu”.
Alecsandru
-    Bănuiesc totuşi că nu era supărată că i-au triplat pensia.
-    Nu era supărată, era fericită probabil, dar nu înţelegea cum să îi tripleze şi pe ce bază. De unde bani să tripleze la toată lumea? Femeia na, bucuroasă, a luat banii, na, ca orice om, e uşor să îi obişnuieşti cu ceva bun, e mai greu să îi dezveţi sau să îl obişnuieşti cu ceva mai puţin bun.
„Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă”
-    Ce fac tinerii în partid în mod obişnuit, că percepţia oamenilor e de lipitori de afişe şi rupători de afişe?
-    Tinerii fac în general acţiuni de imagine pentru că politica, la orice partid, se lasă mai mult seniorilor. Deci rolul tinerilor în politică… într-adevăr organizaţia de tineret a unui partid e pepiniera fiecărui partid, fiecare partid acolo îşi creşte tinerii, îi învaţă să fie politicieni şi dacă ajung la o maturitate politică şi gîndesc cît se poate de logic şi de matur, atunci ai şi de unde alege. Dacă ai tineri de calitate, dacă nu e puţin mai dificil. Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă, n-au decît lideri cu un trecut discutabil.

-    Şi conflictul acesta între generaţii nu se manifestă şi în interiorul partidelor? Nu veniţi cîteodată cu idei prea futuriste faţă de realităţile socio-economice?
-    La noi în partid, în general, seniorii nu ne dictează ce să facem. Noi tot timpul am gîndit acţiunile noastre de imagine împreună cu biroul permament judeţean al organizaţiei de tineret şi deciziile pe care le-am luat seniorii ni le-au respectat totdeauna şi ne-au sprijinit cu ce au putut cînd am avut nevoie, logistic şi chiar financiar. Nu putem face decît acţiuni cu tineri, pentru tineri, de a atrage tinerii. Chiar pregătim acum pentru primăvară o şcoală politică, lucru care nu prea s-a întîmplat la nici un partid, în ultimii ani, în Botoşani. O să încercăm să le explicăm tinerilor din judeţ interesaţi de politică ce înseamnă politica, cu ce se mănîncă şi ce beneficii au dacă se implică în politică.

„Fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine”
Alecsandru 2-    Aţi adus aminte de sprijinul financiar care este necesar în desfăşurarea unor activităţi politice. De unde bani pentru acţiunile dvs.?
-    Acţiunile de imagine nu costă prea mulţi bani… cum am făcut şi acţiunea cu antidrogul, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret, cu Centrul de Prevenire şi Combatere, nu a costat prea mult, am adunat tinerii, au venit cei de la Antidrog şi le-au explicat de ce e rău să consume droguri, atîta tot, deci n-a costat absolut nimic. Dar, în general, pentru acţiunile care necesită suport financiar, membrii organizaţiei, membrii biroului, strîng mînă de la mînă şi ne descurcăm.
-    Care e diferenţa între a fi lider de organizaţie a unui partid aflat la putere şi a fi la unul din opoziţie?
-    Într-adevăr, fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine, fiind în opoziţie cei de acolo încearcă să zică mult mai multe, dar, din ce am observat, din ce spun liderii partidelor din opoziţie, nu prea vin cu contraargumente. Ei spun „e rău”, dar trebuie să spună „uita aşa e bun”, că într-adevăr, fiecare Guvern, poate avea plusurile şi minusurile lui, mai mult sau mai puţin, dar cum văd eu ideea de opoziţie? Partidul care e la putere greşeşte. Eu fiind dintr-un partid din opoziţie şi spunînd că ceva e rău, vin şi cu alternativa, „aici s-a greşit, aşa ar fi corect”, dar ei vin doar şi spun „aşa e rău, ăla e rău” şi atît. Şi atunci care e alternativa? Cred că, dacă ar veni ei, ar face mult mai rău decît facem noi.

„Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut”

-    Ştiu că în alte formaţiuni tinerii negociază cu seniorii pentru a avea o anumită reprezentare pe liste, eu ştiu, 30%, 15% dintre cei de pe locurile eligibile să fie membrii organizaţiei de tineret. Aici negociaţi, aveţi discuţii de genul ăsta?
-    Prin doctrina şi statutul PDL, 30% din toate locurile eligibile trebuie să fie tineri pînă în 35 de ani şi 30% femei, deci la noi este prevăzut în statut şi regulament, este trasat foarte bine.

-    Şi aveţi 30%...? Nu cred că aveţi 30% la nivel de Botoşani…
-    Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut şi regulament.

-    Înseamnă că s-a încălcat.
-    Nu s-a încălcat.

-    Sau nu s-a respectat.
-    Sunt tineri… păi a fost Mihai Vieriu consilier municipal, eu consilier judeţean, Vasile Andrieş consilier judeţean, directori tineri sunt şi Sorin Şologon, este şi la Casa de Pensii adjunctul, la DGASPC este Liviu Rădăşanu care e de o vîrstă cu mine, deci sunt tineri care au fost promovaţi.

„PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare”

-    O să urmeze peste vreun an de zile o nouă campanie electorală, care vine după una foarte dură de la prezidenţiale, cu bătăi, maşini sparte, ameninţări cu cuţitul, ş.a.m.d. Aţi avut cazuri care să ajungă pînă la cercetări la Poliţie?
-    A fost doar un caz la prezidenţiale în care s-a spart sediul partidului, s-au furat nişte laptop-uri şi nişte calculatoare… din ce ştiu eu că a fost implicată Poliţia şi au fost făcute cercetări. În rest, eu cu echipa de birou permanent judeţean ne-am axat pe campanie în judeţ unde nu am avut probleme de genul acesta, cu maşini sparte, cuţite…

-    Daţi un motiv unui tînăr de 22, 25 de ani să intre PDL şi nu în PNL, sau PSD, sau PC sau PRM, sau ce mai este în România.
-    Cel mai bun motiv este cel pe care vi l-am spus mai devreme: garantat noi avem prin statut şi regulament 30% din locuri garantate pe locuri eligibile, adică un tînăr care vrea să facă administraţie, să facă politică şi vrea să ajungă la un moment dat într-un post în care părerea lui să conteze sau şcoala pe care a făcut-o să conteze, PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare să spună ce au de spus.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9447 lei
USD
Dolarul SUA
4.3575 lei
CHF
Francul elveţian
4.7586 lei
GBP
Lira sterlină
5.9367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8052 lei
XAU
Gramul de aur
254.8024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1424 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4926 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.9 o C
Dorohoi
3.3 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
1.4 o C
Saveni
3.2 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.