Interviuri
INTERVIU Gabriel Alecsandru : „În general, seniorii nu ne dictează ce să facem”
De exact o săptămînă organizaţia judeţeană de tineret a PDL are şef cu acte în regulă. Unic candidat, Gabriel Alecsandru şi-a validat prin alegeri funcţia pe care o ocupa deja cu titlu de interimar. A intrat în fostul PD în 2001 şi a devenit cu adevărat activ în 2005, odată cu absolvirea Facultăţii de Construcţii Maşini. Cu timpul şi-a îmbogăţit CV-ul cu funcţii politice, dar şi cu studii postuniversitare, ajungînd, după unele demisii, consilier judeţean, pentru ca intrarea la guvernare a PDL să îi aducă şi postul de şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală. Să fii lider al tinerilor din PDL nu e tocmai un lucru facil, mai ales în condiţiile în care numai în ultimul an au fost demişi atît preşedintele de la judeţ, cît şi cel al filialei municipiului Botoşani.

„Marian Verenciuc ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba”

-    Aţi preluat conducerea organizaţiei de tineret cu acte în regulă într-un moment mai dificil, dat fiind recentul scandal din organizaţie. Cît de mult a afectat imaginea OT-PDL ceea ce s-a întîmplat acum vreo cîteva săptămîni?
-    Într-adevăr, am preluat într-un moment puţin mai delicat, oricum eram preşedinte interimar al organizaţiei de tineret de acum un an. Acum, într-adevăr am fost mandatat de tinerii din tot judeţul pentru un mandat de patru ani ales. Nu ne-a afectat prea mult chestia cu tînărul de la municipiu pentru că, am mai spus-o şi o repet, acel tînăr era preşedinte interimar la organizaţia municipală, nicidecum, cum a titrat şi presa centrală, „preşedintele tineretului democrat-liberal din Botoşani”. Deci nu ne-a afectat prea mult, e un caz care acum a fost trimis în judecată, am înţeles că a fost în cercetare de către procurori în ultimii ani, urmează Justiţia să îşi spună cuvîntul.

-    Dar pînă să se facă publice problemele astea ale lui Marian Verenciuc nu aţi ştiut?
-    Ca preşedinte interimar al filialei municipale şi-a făcut foarte bine treaba organizatorică, în ceea ce priveşte organizarea tinerilor, n-am avut nici măcar un moment de îndoială vreodată că ar fi implicat în cine ştie ce…

-    Deci a fost o surpriză?
-    Absolut… ca şi colegi, ca şi organizare la tineret şi-a făcut foarte bine treaba, chiar ne-am înţeles foarte bine.

„Am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid”

-    Într-un interval de un an de zile este al doilea preşedinte care este demis de la tineretul PDL. Este atît de greu să ocupi o funcţie de genul acesta, e atît de dificil?
-    Nu ştiu, eu tot timpul am fost de părere că, pentru a ajunge un politician de succes, trebuie să urmezi nişte paşi. Spre exemplu, eu am început în 2005 cu funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei de tineret judeţean, am continuat apoi cu preşedinte executiv PD – am avut alegerile în 2007, chiar de 1 aprilie, ţin minte că au titrat şi cei din presă „alegeri la tineret de 1 aprilie – apoi am fost prim-vicepreşedinte odată cu fuziunea între cele două partide, PDL şi PLD, şi apoi am fost preşedinte interimar şi acum preşedinte ales. Deci am urmat nişte paşi, nu am ajuns din prima cineva în partid sau dintr-o dată să mă trezesc preşedinte, pentru că, dacă observaţi, cei care au venit din prima pe un post sus, fără să urmeze nişte paşi, nu au rezistat prea mult.

-    Ce trebuie să facă un tînăr ca să ajungă la 29 de ani consilier judeţean, director…?
-    Şef serviciu!

-    Şef serviciu, în fine, serviciu dintr-ăsta deconcentrat cum îi zice, şef la organizaţia de tineret? Să lipească multe afişe, ce trebuie să facă?
-    Pentru consilier judeţean şi preşedinte al organizaţiei de tineret trebuie să fie interesat în primul rînd şi să se implice total. Spun total, adică, dacă vii la partid şi doreşti să te implici în activitatea tineretului dintr-un anumit interes meschin n-o să ajungi niciodată nicăieri. Eu am venit din plăcere, am terminat facultatea în 2005. Din 2001 sunt membru, dar din 2005 activ. Am terminat facultatea, am venit, m-am implicat, mi-a plăcut foarte mult.
„Nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o”

-    Şi de ce PDL şi nu PSD, PNL, alt partid?
-    Mă atrage mult mai mult şi mi se pare mult mai viabilă doctrina de dreapta decît cea de stînga. Deci politicile de dreapta, inclusiv acum, într-o perioadă de criză, sunt mult mai bine venite şi mult mai bine primite decît cele de stînga.

-    Nu aveţi dificultăţi acum cu măsurile astea mai dure din punct de vedere economic, nu vă reproşează lumea pe stradă, prieteni, colegi că tăiaţi pensiile şi salariile la oameni?
-    În general, cu cine discut, oamenii chiar înţeleg. De exemplu, acum două săptămîni am vorbit cu o d-nă profesoară ieşită la pensie de vreo cinci ani, din Ripiceni şi mi-a spus în felul următor: „d-le, nici eu nu am înţeles cînd mi-a mărit pensia PNL-ul în 2008, aproape mi-a triplat-o şi am întrebat atunci pe ce bază? Pe ce bază mi-a triplat pensia cînd eu am cotizat atît şi atît trebuia să iau? Mi-au calculat pensia şi trebuia să iau atît şi dintr-o dată, într-un an… aproape triplu”.
Alecsandru
-    Bănuiesc totuşi că nu era supărată că i-au triplat pensia.
-    Nu era supărată, era fericită probabil, dar nu înţelegea cum să îi tripleze şi pe ce bază. De unde bani să tripleze la toată lumea? Femeia na, bucuroasă, a luat banii, na, ca orice om, e uşor să îi obişnuieşti cu ceva bun, e mai greu să îi dezveţi sau să îl obişnuieşti cu ceva mai puţin bun.
„Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă”
-    Ce fac tinerii în partid în mod obişnuit, că percepţia oamenilor e de lipitori de afişe şi rupători de afişe?
-    Tinerii fac în general acţiuni de imagine pentru că politica, la orice partid, se lasă mai mult seniorilor. Deci rolul tinerilor în politică… într-adevăr organizaţia de tineret a unui partid e pepiniera fiecărui partid, fiecare partid acolo îşi creşte tinerii, îi învaţă să fie politicieni şi dacă ajung la o maturitate politică şi gîndesc cît se poate de logic şi de matur, atunci ai şi de unde alege. Dacă ai tineri de calitate, dacă nu e puţin mai dificil. Uitaţi-vă la alte partide care n-au pe cine scoate în faţă, n-au decît lideri cu un trecut discutabil.

-    Şi conflictul acesta între generaţii nu se manifestă şi în interiorul partidelor? Nu veniţi cîteodată cu idei prea futuriste faţă de realităţile socio-economice?
-    La noi în partid, în general, seniorii nu ne dictează ce să facem. Noi tot timpul am gîndit acţiunile noastre de imagine împreună cu biroul permament judeţean al organizaţiei de tineret şi deciziile pe care le-am luat seniorii ni le-au respectat totdeauna şi ne-au sprijinit cu ce au putut cînd am avut nevoie, logistic şi chiar financiar. Nu putem face decît acţiuni cu tineri, pentru tineri, de a atrage tinerii. Chiar pregătim acum pentru primăvară o şcoală politică, lucru care nu prea s-a întîmplat la nici un partid, în ultimii ani, în Botoşani. O să încercăm să le explicăm tinerilor din judeţ interesaţi de politică ce înseamnă politica, cu ce se mănîncă şi ce beneficii au dacă se implică în politică.

„Fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine”
Alecsandru 2-    Aţi adus aminte de sprijinul financiar care este necesar în desfăşurarea unor activităţi politice. De unde bani pentru acţiunile dvs.?
-    Acţiunile de imagine nu costă prea mulţi bani… cum am făcut şi acţiunea cu antidrogul, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret, cu Centrul de Prevenire şi Combatere, nu a costat prea mult, am adunat tinerii, au venit cei de la Antidrog şi le-au explicat de ce e rău să consume droguri, atîta tot, deci n-a costat absolut nimic. Dar, în general, pentru acţiunile care necesită suport financiar, membrii organizaţiei, membrii biroului, strîng mînă de la mînă şi ne descurcăm.
-    Care e diferenţa între a fi lider de organizaţie a unui partid aflat la putere şi a fi la unul din opoziţie?
-    Într-adevăr, fiind la putere, toate reflectoarele sunt pe tine, fiind în opoziţie cei de acolo încearcă să zică mult mai multe, dar, din ce am observat, din ce spun liderii partidelor din opoziţie, nu prea vin cu contraargumente. Ei spun „e rău”, dar trebuie să spună „uita aşa e bun”, că într-adevăr, fiecare Guvern, poate avea plusurile şi minusurile lui, mai mult sau mai puţin, dar cum văd eu ideea de opoziţie? Partidul care e la putere greşeşte. Eu fiind dintr-un partid din opoziţie şi spunînd că ceva e rău, vin şi cu alternativa, „aici s-a greşit, aşa ar fi corect”, dar ei vin doar şi spun „aşa e rău, ăla e rău” şi atît. Şi atunci care e alternativa? Cred că, dacă ar veni ei, ar face mult mai rău decît facem noi.

„Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut”

-    Ştiu că în alte formaţiuni tinerii negociază cu seniorii pentru a avea o anumită reprezentare pe liste, eu ştiu, 30%, 15% dintre cei de pe locurile eligibile să fie membrii organizaţiei de tineret. Aici negociaţi, aveţi discuţii de genul ăsta?
-    Prin doctrina şi statutul PDL, 30% din toate locurile eligibile trebuie să fie tineri pînă în 35 de ani şi 30% femei, deci la noi este prevăzut în statut şi regulament, este trasat foarte bine.

-    Şi aveţi 30%...? Nu cred că aveţi 30% la nivel de Botoşani…
-    Nu avem 30%, dar în general s-a încercat să se păstreze ceea ce se spune în statut şi regulament.

-    Înseamnă că s-a încălcat.
-    Nu s-a încălcat.

-    Sau nu s-a respectat.
-    Sunt tineri… păi a fost Mihai Vieriu consilier municipal, eu consilier judeţean, Vasile Andrieş consilier judeţean, directori tineri sunt şi Sorin Şologon, este şi la Casa de Pensii adjunctul, la DGASPC este Liviu Rădăşanu care e de o vîrstă cu mine, deci sunt tineri care au fost promovaţi.

„PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare”

-    O să urmeze peste vreun an de zile o nouă campanie electorală, care vine după una foarte dură de la prezidenţiale, cu bătăi, maşini sparte, ameninţări cu cuţitul, ş.a.m.d. Aţi avut cazuri care să ajungă pînă la cercetări la Poliţie?
-    A fost doar un caz la prezidenţiale în care s-a spart sediul partidului, s-au furat nişte laptop-uri şi nişte calculatoare… din ce ştiu eu că a fost implicată Poliţia şi au fost făcute cercetări. În rest, eu cu echipa de birou permanent judeţean ne-am axat pe campanie în judeţ unde nu am avut probleme de genul acesta, cu maşini sparte, cuţite…

-    Daţi un motiv unui tînăr de 22, 25 de ani să intre PDL şi nu în PNL, sau PSD, sau PC sau PRM, sau ce mai este în România.
-    Cel mai bun motiv este cel pe care vi l-am spus mai devreme: garantat noi avem prin statut şi regulament 30% din locuri garantate pe locuri eligibile, adică un tînăr care vrea să facă administraţie, să facă politică şi vrea să ajungă la un moment dat într-un post în care părerea lui să conteze sau şcoala pe care a făcut-o să conteze, PDL dă o şansă tinerilor care sunt dornici de afirmare să spună ce au de spus.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU


FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
Loading...
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
Loading...
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.