Interviuri
INTERVIU Florin Țurcanu: Codul Penal este atât de ambiguu și încurcat că nu știu cum trebuie să trăiești în România / Poziția mea care era, soțul președintei de partid? - VIDEO

La câțiva ani după ce a declarat că greșeala capitală a vieții sale a fost să intre în politică, fostul președinte al PNL și al Consiliului Județean a reintrat în... politică. Ce l-a făcut să își schimbe radical planurile și ce pregătește pentru a doua jumătatea a anului din postura specială în care se regăsește, aflați într-un interviu despre politică, dar și despre frății, trădări, clasări și... condamnări.

”S-a dorit să îl scoatem pe Țurcanu din politică cu un dosar penal”

 

-    Voiam în primul rând să îmi spuneți exact funcția pe care o aveți dvs.
-    Vicepreședinte pe partea de organizare.

 

-    Și soția dvs. este președinte? Ca să știu cum mă adresez.
-    Ea este președinte.

 

-    Și câți vicepreședinți sunt la filiala ALDE Botoșani?
-    Nouă.

 

-    Și dvs. sunteți unul dintre cei nouă vicepreședinți. Deci nu sunteți prim-vicepreședinte.
-    Nu există la noi. Este președintele și atât. Și nouă vicepreședinți.

 

-    Oricum, păreți mai vicepreședinte decât ceilalți vicepreședinți.
-    Este experiența pe partea asta politică, nu e vorba de...

 

-    Îmi amintesc, d-le vicepreședinte, că acum vreo cinci ani ați spus că cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o în viață este că ați intrat în politică. V-ați schimbat opinia în timp.
-    Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urmărit și am spus așa: s-a dorit să îl scoatem pe Țurcanu din politică cu un dosar penal. OK, l-am scos. Mă gândeam că de a doua zi lucrurile vor fi mult mai corecte în ce privește omul simplu. Adică, concursurile vor fi luate pe bune, nu vor mai fi cu dedicații pentru membrul de partid X, Y sau Z, că licitațiile în România și Botoșani vor fi făcute pe bune, că politicienii care fură vor fi arestați toți și vor rămâne doar cei care sunt cinstiți, că primarii care s-au îmbogățit din bani publici vor fi chemați și trași la răspundere. Am urmărit, am așteptat. Nimic! Nimic, nimic! Patru ani de zile, adică ceva se întâmplă. Ori a fost cu dedicație pentru persoana X sau Y.

 

”Atunci s-a creat o confuzie că sunt trădător și atunci s-a început tăvălugul peste mine”

 

-    Au fost atunci cred că jumătate dintre președinții de Consilii Județene.
-    41 din 47! Perioada 2012. Și atunci am spus: fratele meu, ca să te lupți și să faci ceva și pentru omul simplu este să joci în teren. Și am decis să revin. Mai mult de atât, cred că 11 clasări pe care le-am primit m-au făcut să-mi dau seama că am fost un om foarte vânat, dorit să fiu băgat pe viață la necaz și atunci am spus că nu se poate, trebuie să ies în teren și să fac maximum până la ultima speranță pentru a încerca să fiu de folos comunității.

 

-    Dar cine să își dorească lucrul acesta, să vă scoată din politică, cine s-a bucurat așa tare?
-    Bănuiesc că de la București a coborât. Asta este o părere a mea personală.

 

-    De la București de unde? De la PNL, de la PSD, din Justiție?
-    Eu pentru mine știu, dar n-aș vrea să fac niște afirmații, dar ca să vă dau un răspuns concret: s-a creat o confuzie că aș fi trădat într-un scrutin, nu am făcut maximum pentru a câștiga Dreapta și atunci s-a creat o confuzie că sunt trădător și atunci s-a început tăvălugul peste mine ca să se demonstreze într-adevăr unde e puterea. De acolo am simțit. Mi s-a și transmis, nu pot să vă spun de către cine, că va urma o perioadă foarte dificilă pentru mine, să îmi pregătesc familia pentru că sunt trădător. Asta-i viața... Trădător nu sunt, dar să știți că botoșănenii de felul lor au votat mereu cu Stânga și nu cu Dreapta atunci când este exprimat un vot pur politic.

 

”Nu pozez într-un om care nu a avut probleme în Justiție, pentru că se văd”

 

-    Apropos de asta, că ați spus că aveți 11 clasări. Aveți și o condamnare în prima instanță.
-    Da.

 

-    Cât de mult vă afectează în plan familial și politic problema asta din Justiție?
-    În politică nu pot să cântăresc eu cât afectează, pentru că nu exercit eu votul. Cetățenii vor merge la vot și vor vota. În primul rând, eu niciodată nu mi-am ascuns adevărata mea față. Ce am avut, am spus lucrurilor pe nume și ăsta sunt, niciodată nu pozez într-un om care nu a avut probleme în Justiție, pentru că se văd, m-am luptat și mă lupt în continuare pentru a-mi demonstra nevinovăția. Deocamdată nu am o hotărâre definitivă și irevocabilă, așteptăm această hotărâre și v-am spus și repet: mă voi supune rigorilor legii, așa cum vor fi ele stabilite. Dar vă dați seama că, având șase copii, familie, afaceri, nu-i ușor, dar o luăm și, pe altă parte, alții sunt loviți de alte necazuri în accidente de mașină, alții sunt loviți de anumite boli, alții au probleme penale. Să știți că, dacă citiți Codul Penal, o să realizați că majoritatea ar trebui să se aresteze singuri. Codul Penal este făcut atât de ambiguu și încurcat că nu știu cam cum trebuie să trăiești în România ca să nu treci o dată pe lângă el. Vă spun sincer! Vă recomand să-l citiți să vedeți ce încurcat și amestecat este, numai dacă nu vrea cineva nu te arde.

 

-    Ioan Becali spunea la un moment dat: pușcăria este făcută pentru oameni, nu pentru animale.
-    Este o afirmație curajoasă. Am trecut pe acolo și, dacă ești om educat, dacă ai niște principii și știi să respecți niște regulamente, nu e un pericol atât de grav dacă ajungi pe acolo. Sincer, pentru mine este un model în Botoșani familia Conțac, care la fel, au trecut, au venit, sunt oameni puternici în societate, echilibrați. Asta e viața până la urmă, dar mai așteptăm. Avem încă un proces în apel și să dea Dumnezeu să îl finalizeze în favoarea adevărului și atunci vom vedea. Deocamdată mai este de parcurs o etapă.

 

”Am avut anumite discuții, tatonări cu PNL-ul pentru reintrarea Roxanei în PNL”

 

-    De ce ALDE și nu alt partid? De ce nu PNL din nou?
-    Eu nu am nimic de ascuns, am spus și repet: după ce am urmărit eșichierul politic, nu eu, pentru soția mea am spus că ar fi păcat să sufere și ea din cauza mea. Că nu eram hotărât să intru eu personal în politică, eu am vrut să o susțin pe soție. Și am avut anumite discuții, tatonări cu PNL-ul pentru reintrarea Roxanei în PNL, inclusiv la București am vorbit cu președintele partidului. «Da, da, da, nu se pune problema, da, da, da, nu se pune problema». A durat un an de zile.

 

-    Președintele partidului, Ludovic Orban adică?
-    Da! «Da, da, da, nu se pune problema». A durat un an de zile. În același timp am avut tatonări și din partea ALDE, de la București. Am amânat că m-am gândit că o să finalizez aici. Nu i-am cerut mare minune. Să intre măcar un vicepreședinte sau secretarul coordonator al filialei. Aste le-am cerut, recunosc.

 

”Am cerut să schimbe prim-vicepreședinții și să-i aducă pe Cătălin Flutur și Cristian Achiței”

 

-    Celor de la PNL?
-    Da. Și am cerut să facă niște modificări, să schimbe prim-vicepreședinții și să-i aducă pe Cătălin Flutur și Cristian Achiței. Nu că am eu ceva personal cu ei, dar am considerat că unificarea Dreptei trebuie făcută, că nu există, mă refer PNL – PDL. Și ca să unifici trebuie să împarți: președinția la PNL, doi prim-vicepreședinți la fostul PDL.

 

-    Referitor la persoanele pe care le-ați nominalizat, circulă mai mult sau mai puțin oficial varianta că venirea dvs. la ALDE face parte dintr-un plan mai larg pe care l-ați conceput împreună cu primarul Cătălin Flutur de răsturnare a conducerii actuale a PNL.
-    Nu, nu, nu, înainte de a veni la ALDE am vrut să facem lucrul acesta, dar care nu era de răsturnare, a înțeles greșit Șoptică, dacă a înțeles treaba asta. I-am spus foarte deschis să nu o ia ca o bătălie directă cu el, dar pentru unificarea tuturor primarilor ar fi mai bine chestiunea asta (președinția la PNL, doi prim-vicepreședinți la fostul PDL – n.r.) pentru că, vrem sau nu să recunoaștem, Florin Țurcanu a avut și are un cuvânt de spus în zona rurală la nivelul județului Botoșani. Și atunci aduceam un plus prin Roxana, că eu nu voiam să mă bag deloc, și cred că acești doi oameni (Cătălin Flutur și Cristian Achiței – n.r.), dacă veneau alături de el era mult mai bine. Nu s-a dorit și atunci am luat decizia să intru în politică. Prima oară am spus că nu intru deloc, nici vicepreședinte, dar am zis că voi fi foarte ridicol să merg în județ, să vorbesc cu oamenii și poziția mea care era, soțul președintei de partid? Adică am stat mult și m-am gândit, n-am vrut să intru, dar în discuții și cu colegii de la Botoșani, și de la București, mi-au spus: «cum te știm noi om direct, ar fi bine să îți asumi pe față, n-are rost să pozezi într-un om care nu faci politică și în final tu faci politică». Mi-am asumat acest lucru.

 

”Este un om pregătit Costel Șoptică, nu poți să îi faci obiecțiuni pe zona asta”

 

-    Apropos de Costel Șoptică. Este până la urmă creația dvs. politică, țin minte și acum conferința de presă în care l-ați prezentat prin 2010.
-    2011 parcă, pe acolo. Am venit cu el la partid la recomandarea lui Liviu Alexa și Doru Alupoaie, m-am întâlnit cu domnia sa la ”Premier”, unde avea un restaurant. Mi s-a părut un om pregătit. Este un om pregătit Costel Șoptică, nu poți să îi faci obiecțiuni pe zona asta și am zis că, atât timp cât eram criticat în Biroul PNL-ului că nu promovez elita și promovez doar oamenii din zona rurală, atunci i-am adus pe Iliuță, pe Șoptică, elita. Așa se dorea și n-am nici o problemă în sensul acesta, îi doresc putere, succes. Suntem în competiție politică și în ziua votului vom vedea cât a pierdut sau nu prin reintrarea mea în politică.

 

-    Care este lucrul pe care îl regretați cel mai tare din mandatul de președinte la PNL? Adică, dacă ar fi să vă întoarceți în timp, ce n-ați mai face la fel?
-    Dacă m-aș întoarce în timp... Regret foarte mult că am acceptat și am crezut în prieteni virtuali. În politică, pericolul care îl paște pe un om care are o funcție, este că el consideră că are prieteni. Nu există prieteni! Există interes. Eu am crezut foarte mult în prietenia asta virtuală, nu cea adevărată și m-am înconjurat foarte des cu foarte mulți, care ei în loc să gândească pozitiv în ceea ce privește persoana mea și administrarea pe care trebuia să o realizăm cu maximă responsabilitate, ei mereu se gândeau cum cad eu, cum mă arestează ăștia pe mine ca să vină ei în locul meu. Auzeam și în momentele acelea, dar de multe ori le-am ignorat, dar după ce am trecut pasul de a fi suspendat din funcție în 2015, luna februarie, am început să aud mai multe și să realizez. Și e o greșeală, în politică nu trebuie să îți face prieteni, trebuie să respecți cu maximă responsabilitate regulamentul sau statutul partidului, prietenii trebuie să îi ai din tinerețe sau să îi găsești, dar greu.

 

”Am făcut și multe erori”

 

-    Să fie din afara politicii...
-    Asta a fost una dintre greșelile mele: am crezut și am ajutat oamenii fără... Dacă aveai carnet de partid erai deja omul susținut de mine și am greșit pentru că am făcut și multe erori, chiar dacă am avut și mulți oameni pregătiți, dar am avut și oameni care nu erau pregătiți pentru anumite poziții, însă eu fiind un taliban și un luptător pentru echipă, am făcut maximum ca să susțin oamenii care făceau parte din echipa partidului.

 

-    Apropos de promovarea oamenilor pe funcții, acum câteva zile a trimis ALDE Botoșani un comunicat prin care solicita ca în funcțiile de conducere la instituțiile publice să fie promovați oameni prin concursuri reale, adevărate. Și în mandatul dvs. au fost promovate niște persoane, în urma unor concursuri, ce-i drept, dar de obicei era un candidat și un câștigător care era și membru PNL.
-    Da, dar dacă o să urmăriți, majoritatea au și rămas, puțini au fost schimbați. Dacă ne uităm un pic la Consiliul Județean: de la Creație a ajuns la Muzeu, la Rapsozi a rămas, Clim din director a rămas inginer-șef, Cârlan din director a rămas inginer-șef, la Ipotești s-a schimbat fiindcă s-a pensionat managerul. Am luat niște decizii curajoase, fiindcă nimeni nu avea curajul să schimbe la Rapsozii Botoșanilor, la Muzeu, care pe mine m-au costat pentru că am intrat într-un mușuroi cu furnici, unde am deranjat o zonă sensibilă. Chiar dacă aveai carnet de partid, doar dacă te chema Gireadă să vii să bați cu pumnul în masă să fii susținut oricum, restul nu prea aveau șansă. Singurul care a avut un atu în fața mea a fost Gireadă, indiferent ce problemuță era, el trebuia să fie primul.

 

-    De ce?
-    Așa am avut eu cred că o scăpare. Am avut o afecțiune mai aparte față de el, am mers foarte mult cu el când avea necazurile alea penale, a fost un om pe care îl înțelegeam că are o perioadă foarte grea. Și el era un om foarte hăituit, cu multe plângeri.

 

-    Și el a mers cu dvs. când ați avut probleme penale?
-    Exclus! În ziua în care aștepta ultima condamnare eram cu el în Primărie, cu nevastă-mea, cu nevastă-sa și cu el, patru oameni eram. Și i-am zis: «Dacă, ferească Dumnezeu de ceva, merg eu cu tine, te duc, asta este, fii puternic, nu știu ce, nu știu cum», adică am stat cu el până seara la 7 când au dat decizia la Târgu-Mureș sau Cluj. Am crezut că este un om simplu, care a făcut și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune, dar a făcut și lucruri bune în comuna pe care a condus-o.

 

-    Nu este ciudat să fiți lider la ALDE, iar fratele dvs. în continuare la PNL?
-    Atât timp cât tatăl meu a fost în viață am avut o obligație în plus, îmi spunea mereu: nu uita că și familia trebuie ajutată și susținută. Atât timp cât, Dumnezeu să-l ierte, tatăl meu nu mai este printre noi, am stabilit niște reguli cu fratele meu: nu facem afaceri împreună și în politică nu mai suntem în același partid. Sunt două lucruri pe care le-am stabilit ca să nu ajungem cum au pățit frații Dolănescu, să se judece, să se certe. Rămânem frați, ne respectăm, vorbim, dar sunt două chestiuni pe care le-am stabilit frățește: nu facem afaceri împreună și nu facem politică în același partid ca să eliminăm orice discuție.

 

”La PSD obiectul Cătălin Flutur este pierdut, vă spun eu că este o bară: candidat, șanse zero”

 


-    Cei de la PSD au primit de la centru ca temă de discuție acum vreo lună, o posibilă alianță, chiar și alegerile locale, cu Pro România și ALDE. Ce părere aveți, este fezabilă o asemenea variantă?
-    Când m-am întors în politică am făcut și declarații publice că doream să susțin reîntoarcerea Dreptei la Consiliul Județean. Vrem să recunoaștem sau nu, totuși, opt ani, cât Dreapta a condus județul, lucrurile s-au mișcat un pic. Și mă refer la mandatul lui Țâbuleac și la mandatul pe care l-am avut eu trei ani și un an Sorescu, un an și ceva. Și am mișcat un pic lucrurile. Ei, dacă ne uităm pe ultimul mandat, care este al social-democraților, lucrurile sunt aproape spre zero. Aici ori partidul nu a ajutat echipa, ori echipa nu a înțeles ce are de făcut și atunci este o chestiune dificilă. Știu că la București se discută o alianță pentru toamnă, la parlamentare. În același timp, am fost deschis la orice discuții pentru a ajuta la câștigarea președintelui Consiliului Județean, dar la momentul acesta, după cum văd că abordează lucrurile, Pro România este clar că merge separat și cum văd că se poziționează PSD-ul, cred că ne îndreptăm spre o candidatură separată a tuturor partidelor pentru că, văd eu, că PSD-iștii nu sunt dispuși să cedeze nimic. Și ALDE, dacă nu primește o candidatură susținută și de PSD la Primăria Municipiului Botoșani, exclude pentru că nu are ce să negocieze. Nu pot să dau PSD-ului și președinția CJ și Primăria municipiului Botoșani.

 

-    Deci asta este condiția dvs. ca să defilați împreună cu Doina Federovici și Lucian Trufin în campanie.
-    Asta am informat și Bucureștiul, vă spun în premieră treaba asta. Nu este o condiție, nu cred că o putem lua ca pe o condiție, este o obligație. Ca să faci o alianță trebuie să primește ceva în alianță. Acel «ceva» trebuie să fie un obiectiv greu, că la PSD obiectul Cătălin Flutur este pierdut, vă spun eu că este o bară: candidat, șanse zero.

 

-    Și cu Lucian Borfotină ar sta altfel lucrurile?
-    Cred că ar fi o bătălie echilibrată cu o firmă foarte puternică de consultanță în spatele lui adusă din București, cu care eu sunt deja la nivel de discuții să o aduc la Botoșani.

 


-    În spatele candidatului?
-    Al partidului și al candidatului, că aici mă interesează, în zona rurală știu eu.

 

”15.000 de voturi trântește un președinte, în loc să fie câștigător, înseamnă perdant”


-    Că ați adus aminte de alegeri, realist vorbind, câștigă ALDE vreo Primărie anul acesta la alegerile locale?
-    Sigur câștigă pentru că noi avem cinci primari în funcție și avem oameni cu șanse, adică realist ne putem învârti în jur de 10 primării pe care le putem câștiga și un rezultat din două cifre. Eu când am revenit în politică mi-am propus și asumat un rezultat din două cifre, asta înseamnă minim 10% la nivel de județ. Acest rezultat mi-l asum și sunt realist că îl putem onora liniștit. De aici în sus, dacă cetățenii vor căpăta mai multă încredere în noi, dacă lucrurile vor evolua așa cum consider eu că trebuie să evolueze, putem urca. Dar un minim 10%, cu sprijinul cetățenilor, vom obține liniștit. 10% înseamnă 15.000 de voturi. 15.000 de voturi trântește un președinte, în loc să fie câștigător, înseamnă perdant. S-ar putea să se joace, din calculul meu, între PNL și PSD, se joacă la maximum 3.000 de voturi.

 

-    Cam așa a fost și diferența la prezidențiale.
-    Eu o am făcută pe calculator și v-o dau înainte de alegeri să o păstrați ca să vedeți dacă mai am un pic de miros politic. Pe comune o am făcută, cum simt că vor fi rezultatele.

 

”L-am rugat să mă informeze în timp util ca să vorbesc cu dl. Colbu, să își înainteze demisia”

 

-    Referitor la mirosul politic, când ați aflat că va fi demis Alexandru Colbu din funcția de prefect?
-    Și aici m-au deranjat foștii mei colegi, pentru că l-am rugat personal pe secretarul de stat, dl. Sorescu, să mă informeze în timp util ca să vorbesc cu dl. Colbu, să își înainteze demisia de onoare, ca așa cred eu că e mai corect. Aceeași discuție am avut-o și cu Șoptică, cu o săptămână înainte, și mi-a spus că nu se pune problema să fie schimbat pentru că el nu dorește lucrul acesta. Era tare mulțumit că soția mea cu prefectul au organizat, pe banii lor, nu pe banii Prefecturii, o întâlnire foarte frumoasă cu toți veniți prin Botoșani, pe aici. Mulțumiri, pupături, la o săptămână buffff, la 1 noaptea. Și le-am spus: «nu puteți să dați un semn, omul acela nu are nici o vină, e un om care în viața lui a încercat să fie integru și corect». Simplu, trimitea demisia și nu erau căutate tot felul de motive, că n-a gestionat bine.

 

-    Motivul real al schimbării care a fost până la urmă? Doar faptul că dorea PNL-ul să își pună omul lui?
-    Obligatoriu. Și venirea d-lui director de cancelarie în cadrul Prefecturii. Au fost două.

 

-    Dl. Cristian Roman?
-    Nu vreau să pronunț numele pentru că l-am pronunțat la început și deocamdată, personal, nu am simțit din partea lui nici un abuz în ceea ce privește descentralizatele în raport cu vreun membru ALDE. Și atunci, atât timp cât nu am simțit și nu am fost informat că s-a întâmplat acest lucru, nu are rost să mai critic. La început am tras un semnal de alarmă, l-am rugat pe prefect, dar în această perioadă nu mi s-a transmis din partea vreunui membru ALDE că a fost supus unor presiuni sau unor șantaje.

 

-    Ei, au cam trecut vremurile alea.
-    Nu au trecut, nu au trecut, nu au trecut... E greu să treacă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU Florin Ţurcanu : Am făcut poate greşeala vieţii mele / Femeile sunt orgolioase
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
a fost cel mai pornit impotriva partidelor de stinga ( PSD,...) si acum este pupinguristul pesedeului RUSINICA,!
13 iulie 2020, 07:56
Jeg de om. Nu are nici o limita. Ar spune orice doar sa iasa el bine.
12 iulie 2020, 16:43
Liderul ALDE Teleorman, Sami Calotă, audiat la DNA / Considerat unul dintre apropiații lui Dragnea, a vândut măști FFP2 cu 60 de lei Ambulanței Teleorman
12 iulie 2020, 02:30
Auzi, Fluorine, codul penal este foarte clar, dar pentru cei cu carte și aplecare spre studiu, nu pentru cei cu dorință de promovare a cultului propriei personulitati și cu nevoie cronică de slugi multe și supuse.Altminteri, în curând îți vom ura "armată ușoară" pentru că vine executarea hotărârilor judecătorești. Alea penale.Ai să ai timp să studiezi pe îndelete codurile. Și pe cel penal, și pe cel de procedură penală.
9 iulie 2020, 16:16
Ăsta e politicianul românesc cu pedigree nici usturoi nu a mâncat, nici gurița nu-i miroase. Ăsta-i telectual adevărat, dacă poate să mai facă un pic de valuri îi dă înainte cu tupeu iar dacă va trebui să între un pic la mititica se va da rănit și o să încerce să facă și pușcăria la fără frecvență (ca liceul, ca facultatea) și să facă rost și de certificat de absolvire cu coroniță .
9 iulie 2020, 16:14
Este de apreciat. Un om puternic. Să vedem ce vor mai spune lătrătorii când va fi achitat și nu va mai fi penal.
9 iulie 2020, 15:30
cand spui ca te aliezi cu PSD-ciuma rosie, adio voturi de la tineri.....
9 iulie 2020, 13:16
Nu v-ar fi rușine cu lepra asta furăcioasă si bolnava!
9 iulie 2020, 13:16
Bobita din Las Fierbinti !
9 iulie 2020, 12:29
de unde are scursura asta atatia bani incat se scrie despre el infinit mai mult decat despre oamenii cu adevarat onorabili? Un infractor dovedit, o epava morala vrea votul cetatenilor pe care i-a jefuit. Ne meritam saracia si deznadejdea daca asemenea personaje ocupa locuri in ierarhia politica a unui judet.
9 iulie 2020, 10:59
Acest om nu poate fara functie, e bolnav sa ajunga sef, IMPARATUL JUDETULUI.
9 iulie 2020, 09:21
Vrei unificarea dreptei si in acelasi timp alianta cu ciuma rosie pentru primar?Asta e culmea politicii mioritice.
9 iulie 2020, 08:57
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.