Interviuri
INTERVIU Florin Aioniţoaie : „Sunt produsul sufletului meu şi a minţii mele”
Florin Aioniţoaie este pentru următorii trei ani de zile director al Teatrului de Copii şi Tineret Vasilache. Pe 22 decembrie 2010 va fi validat prin votul consilierilor municipali pe această funcţie. Cu o activitate vastă de actor şi o prezenţă insistentă în viaţa culturală botoşăneană, el este şi iniţiatorul mai multor proiecte sociale, ajugînd inclusiv să se implice în proiectul „Bărăncuţa” privind amenajarea unei ferme de capre destinate creării unor locuri de muncă pentru romi. Pentru viitor, din scaunul de director al Teatrului Vasilache, Florin Aioniţoaie şi-a creionat o listă cu obiective, primul dintre acestea fiind înregistrarea unor poveşti audio pentru copiii botoşăneni.
- A fost greu examenul la concursul pentru funcţia de director la Teatrul Vasilache?
- A fost un concurs de proiecte obişnuit. Nu a fost nici mai greu nici mai complicat decît celelalte proiecte pe care le-am scris pînă acum şi am scris un număr de proiecte, ştiţi probabil că am scris mai multe proiecte. A fost o acţiune obişnuită în ceea ce mă priveşte.

„Este cea mai performantă instituţie de cultură din judeţ”

- Referitor la proiectele pe care spuneţi că le-aţi scris, ştiu că v-aţi dorit mult şi funcţia de director la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, cu ce vă identificaţi mai bine mult, cu Şcoala de Arte sau cu Teatrul Vasilache?
- În toate proiectele pe care le-am scris, în toate mă identific. Şi la proiectul cu biroul de consiliere pentru cetăţeni şi în proiectul pe care l-am scris şi pe care l-a preluat fără să mă întrebe Consiliul Judeţean cu centrul de informare turistică şi la Festivalul Luceafărul şi la proiectul cu caprele de la Baranca şi la Şcoala Populară de Arte, toate sunt produsul sufletului meu şi a minţii mele şi a pregătirii mele.

- Îmi puteţi spune în linii mari care au fost principalele idei din proiectul dvs. de management pentru Teatrul Vasilache?
- Analizînd situaţia de acolo pe ce ni s-a dat, propunerea de proiect de management se bazează pe următoarele considerente identificate din caietul de obiective: activitatea de acolo din ultimii trei ani, este o activitate excepţională atît la nivel financiar cît şi la nivel artistic. Datele sunt de excepţie, cred că este cea mai performantă instituţie de cultură din judeţ. Obiectivul meu în primul rînd este ca să stau la nivelul acela al performanţelor, urmînd ca după aceea, dacă resursele, mai ales resursele umane, dar şi cele financiare îmi vor permite, să depăşesc acele rezultate, mai ales rezultatele artistice. Pentru că o instituţie de cultură în afară de activitatea culturală propriu zisă pe care o propune, ea trebuie mai ales în judeţul Botoşani să fie şi un vector de promovare a judeţului. Ori pe mine asta mă interesează, să fie şi o punte de legătură între judeţul Botoşani şi alte entităţi administrative din România sau din afară.
„Actualul director şi-a dat demisia din motive personale”
- V-aţi propus o strategie pentru îmbunătăţirea activităţii? Ştiu că anul trecut, din cauza lipsei banilor, ei au ratat şi anumite turnee internaţionale. Intenţionaţi să faceţi demersuri la Primărie pentru a vă debloca o parte dintre posturi, pentru a angaja personal sau pentru a atrage mai multe fonduri?
- Situaţia personalului este critică, instituţia din punct de vedere al personalului artistic funcţionează la limita de avarie, actorii de acolo sunt extraordinar de uzaţi pentru că numărul lor este mic şi trebuie să acopere întreaga paletă şi gamă de goluri şi de necesităţi spectaculare de acolo. Actuala conducere a făcut nişte demersuri în vederea deblocării unor posturi, este concurs pe data de 22 decembrie pentru ocuparea unui post de actor. Asta probabil va îmbunătăţi activitatea artistică la nivel de consum energetic, consum fizic la nivelul actorului şi sperăm ca începînd cu anul viitor, cînd lucrurile din punct de vedere financiar, mă refer la nivel naţional, par a se îmbunătăţi, să începem să ne îndeplinim al doilea obiectiv din proiect şi din misiunea instituţiei, acela de a participa la concursuri, festivaluri, gale, prezentări sau recitaluri.
Aionitoaie
- Este suficient un singur post de actor în condiţiile în care acolo era necesar şi personal tehnic, regizor de scenă, lumini….
- Schema aprobată de Consiliul Local are 40 de persoane. Ce este în momentul de faţă acolo, sunt vreo 34, numai că legea nu mai permite, dar în situaţia în care trebuie să stabilesc ce angajez, au plecat mai mult de şapte, nu angajez un post de contabil de nu ştiu care. Nevoia principală este nevoia productivă, actorul, aşa a gîndit şi actuala conducere şi aşa gîndesc şi eu. Trebuie menţionat pe undeva că actualul director şi-a dat demisia din motive personale, el ştie şi postul a fost la concurs că el şi-a dat demisia nu că el nu ar fi făcut ceva.

„Nu voi regiza, eu nu voi dramatiza, nu voi scrie şi nu voi juca în nici un spectacol”
- Nimeni nu i-a contestat actualului director activitatea din cadrul instituţiei. Vroiam să vă întreb, apropos de actuala conducere, veţi merge cu aceeaşi echipă sau aţi dori să mai aduceţi modificări?
- Este o structură aprobată de Consiliul Local, doar Consiliul Local poate schimba această structură, nu managerul. O echipă indiferent de unde, din ce domeniu de activitate care a dat rezultate bune şi a performat, o perioadă înseamnă că nu trebuie schimbată. Dacă este vreo problemă… dar în momentul de faţă lucrurile stau foarte bine în acea instituţie. De la 1 ianuarie sper să stea mai bine, dacă voi constata că nu vor fi îndeplinite nu ştiu ce lucruri, că se vor întîmpla alte lucruri decît am scris eu în acest proiect, pentru că din momentul acela proiectul de management este conducătorul instituţiei, în momentul acela voi opera schimbări în aşa fel încît să îmi îndeplinesc obiectivele. Dar deocamdată nu e nici un fel de problemă.
- Este „grea” trecerea de la teatrul clasic, pentru adulţi, la cel de copii pentru copii şi tineret?
- Arta actorului este aceeaşi, fie că e arta actorului la Teatrul Mihai Eminescu, arta actorului la Teatrul de Copii şi Tineret, arta actorului de film, arta actorului de radio, televiziune, este aceeaşi. Mijloacele diferă. În ceea ce priveşte managementul, înseamnă cu totul altceva, înseamnă utilizarea judicioasă a resurselor umane, financiare şi logistice pentru îndeplinirea misiunii instituţiei. Aionitoaie 3Înseamnă să le pui în acord pe acestea, nu înseamnă că tu trebuie să te apuci să fii mare specialist acolo. Eu spun acum că eu nu voi regiza, eu nu voi dramatiza, nu voi scrie şi nu voi juca în nici un spectacol de la Teatrul Vasilache. Singurele lucruri pe care le voi face acolo va fi faptul că îmi voi împrumuta vocea, pentru că toată suflarea cu valenţe artistice va trebui să participe acolo mai mult sau mai puţin la spectacolele unde va fi nevoie de bandă şi unde regizorul îmi va solicita, îmi voi pune vocea pe bandă, doar atît. Dacă voi face ceva, voi face un lucru pe care eu mi l-am propus în proiectul de management să îl fac, să produc poveşti. Poveşti înregistrate pentru copii. Pentru că acolo există resursa umană, există resursa tehnică, urmează să existe resursa regizorală. Aceasta va fi preocuparea pe care mi-o voi asuma eu, în situaţia în care nu voi găsi şi pe altul să facă treaba asta. Dacă nu, eu mi-am propus trei poveşti, dacă nu va fi nici unul să facă treaba asta, mi-o voi asuma eu şi voi face eu această chestiune fără bani. Şi ca să vedeţi că nu glumesc îmi propun să fac un site, iar pe site-ul acela pe un link, iar un lucru pe care l-am propus, pe un link să pun execuţia bugetară a instituţiei, cum e ea trimestrială, lunară, semestrială, să pun execuţia bugetară unde veţi vedea cine a luat bani, cît a luat şi pentru ce a luat bani.

„Sunt foarte, foarte multe premii şi din păcate comunitatea nu le cunoaşte”

- Partea cu poveştile ar fi un debut pentru Botoşani, pentru teatrul Vasilache?
- Nu un debut pentru Teatrul Vasilache, este un debut naţional. În România nici un teatru de acest tip nu desfăşoară o astfel de activitate.

- Cînd urmează să vă instalaţi la Teatrul Vasilache?
- Conform calendarului caietului de obiective, prima zi de muncă ar trebui să fie pe 1 ianuarie.

- Aţi trecut deja pe acolo, aţi purtat discuţii cu colectivul, să îi cunoaşteţi…
- Bineînţeles că noi ne cunoaştem, dar nu mă duc acolo pînă cînd nu voi fi instalat. Mă voi duce probabil pe data de 22 decembrie după şedinţa de Consiliu Local dacă mă va valida Consiliul Local, mă voi duce.

- Pe data de 1 ianuarie cînd veţi merge acolo oficial, care va fi primul lucru pe care îl veţi face din scaunul de director?
- Primul lucru va fi o adunare cu toată instituţia, administratorul sau cel care are cheile de la instituţie va trebui să îmi arate toată instituţia de la un capăt la altul şi să îmi explice de ce şi cum şi prima decizie pe care o voi lua va fi ca fiecare spectacol care a luat un premiu de undeva să beneficieze de un ştraif pe care să scrie premiul şi locul unde a fost obţinut acel premiu. Pentru că sunt foarte, foarte multe premii şi din păcate comunitatea nu le cunoaşte. Ori eu am spus că acesta va trebui să fie unul din primele lucruri pe care va trebui să le fac acolo.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
a venit si ziua cea mare cind intradevar ai ocazia sa demonstrezi ca meriti acest post
22 decembrie 2010, 09:47
Felicitari Florine! Multa putere de munca si sanatate!
19 decembrie 2010, 08:16
Felicitari, un suflet mare nu ramane nerasplatit!
18 decembrie 2010, 08:16
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Știm cu toții, firesc, că aceste numiri pe funcții publice așa cum vin, așa și pleacă. Ce aș putea să spun? În scurta perioadă în care am avut această funcție de subprefect al județului Botoșani, perioadă așa cum a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.