Interviuri
INTERVIU D.Botezatu : „Au pătruns în sistem persoane cu o foarte slabă pregătire”
BotezatuDaniel Botezatu este inspector şcolar general adjunct din data de 1 septembrie 2010. Cu toate că iniţial a refuzat preluarea acestui post, într-un final a cedat la insistenţele inspectorului şcolar general Ada Macovei, dar şi a apropiaţilor. Susţine că îi este dor de elevi şi de catedră, dar în acelaşi timp simte o provocare şi pentru activitatea din fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
„Am acceptat mai greu propunerea de numire ca inspector şcolar general adjunct”
- Cum v-aţi acomodat în scaunul de inspector general adjunct avînd în vedere că aţi fost cam greu de convins să preluaţi această funcţie, la momentul în care aţi fost propus?
- Nu mi-a fost greu să mă acomodez, cu atât mai mult cu cât sunt inspector şcolar încă din 2002 şi această perioadă de peste opt ani mi-a dat posibilitatea de a mă familiariza cu specificul activităţii din Inspectorat, cu problemele şi provocările acestui gen de activitate. Este drept că am acceptat mai greu propunerea de numire ca inspector şcolar general adjunct, dar hotărâtoare au fost discuţiile cu d-na inspector şcolar general, cu soţia şi încurajările telefonice primite din partea unui bun prieten al meu.
- Vă este dor de elevi, de catedră? Este mare diferenţa dintre munca la Inspectorat şi cea de la catedră, printre copii?
- Îmi este dor de inocenţa, tinereţea şi sinceritatea lor, în comparaţie cu realitatea dură, de multe ori lipsită de sentiment, de care mă izbesc, de multe ori, în activitatea de zi cu zi. Îmi lipsesc dialogurile formale, non-formale şi informale cu elevii, ca să fiu mai explicit cu elevii cărora le sunt profesor, pentru că în rest discut destul de mult cu elevi din întreg judeţul. Este drept, predau şi acum la o clasă, copiii sunt în clasa a XII-a, dar faptul că am doar o oră pe săptămână cu ei şi că ne întâlnim doar în spaţiul şcolii nu îmi permite să reuşesc să mă apropii de ei la fel de mult cum o făceam cu elevii în perioada în care eram profesor la catedră, diriginte şi consilier educativ.

„Va urma, însă, o perioadă foarte grea”
- De cînd ocupaţi această funcţie aţi primit vreo sarcină mai dificilă de la inspectorul şcolar general?
- Da, coordonarea comisiei judeţene pentru trierea dosarelor cadrelor didactice care au aplicat pentru acordarea distincţiilor Gheorghe Lazăr, 1, 2 şi 3, respectiv Premiul de Excelenţă. Am reuşit, tehnic, să duc la îndeplinire activitatea dar, din păcate, lipsa fondurilor a făcut imposibilă acordarea premiilor în bani corespunzătoare acestor distincţii. Va urma, însă, o perioadă foarte grea, în care va trebui să gestionez acordarea gradaţiilor de merit, evaluarea naţională pentru elevii de clasa a VIII-a şi examenul de bacalaureat. Plus alte sarcini, care pot să apară pe parcurs.

- Cum este colaborarea cu colegii din cadrul instituţiei?
- Foarte bună, cel puţin din punctul meu de vedere. Încerc să fiu un şef de instituţie, mă rog, adjunct, apropiat de colegii din mijlocul cărora provin. Sunt conştient că excesul de autoritarism şi comportamentul paternalist nu fac decât să dăuneze climatului din organizaţia noastră. Evit folosirea poziţiilor de forţă, recurg la ele doar în situaţii extreme. Zilnic merg  prin birouri şi discut cu majoritatea colegilor, iar uşa biroului meu este întotdeauna deschisă, şi la propriu, şi la figurat. Încerc să nu-i excedez pe colegi cu şedinţele şi apelez la această formă de întâlnire de lucru doar când este vorba de chestiuni de interes general.

„Funcţia de director mi se pare mai grea decât cea de inspector”

- Din punct de vedere financiar, avînd în vedere responsabilităţile pe care le aveţi prin funcţia pe care o ocupaţi, cum vi se pare remuneraţia lunară de care beneficiaţi?
- Consider că actuala remuneraţie este una justă. Câştig mai mult, dar nu la diferenţă semnificativă, faţă de multe dintre cadrele didactice de la catedră, cu vechime şi grade similare mie, dar mai puţin decât mulţi directori din sistem aflaţi în aceleaşi condiţii precizate. Trebuie să menţionez, însă, că fiecare funcţie are nivelul său de răspundere şi dificultate, cuantificarea lor este destul de dificilă.
Botezatu 2
Învăţătorul şi profesorul sunt categoriile de cadre didactice care se apropie cel mai mult de esenţa actului de învăţământ, fără domniile lor şi fără elevi nu ar exista nici inspectori şcolari, nici directori. Directorii, la rândul lor, au o funcţie ingrată, am mai afirmat faptul că eu consider că funcţia de director mi se pare mai grea decât cea de inspector. Directorii trebuie să armonizeze poziţia IŞJ cu realităţile şcolii lor şi sunt momente în care acestea nu sunt în armonie. Ca inspector şcolar general adjunct trebuie să fiu interfaţa dintre minister, şcoli, comunitate şi părinţi, să cunosc foarte bine realităţile învăţământului botoşănean şi să acţionez în consecinţă.

- Aţi reuşit să vă îndepliniţi vreunul dintre obiectivele pe care vi le-aţi propus cînd aţi preluat această funcţie? Şi dacă da, îmi puteţi da vreun exemplu?
- Da, am reuşit chiar să realizez mai multe dintre obiectivele pe care mi le-am propus la început de mandat. Astfel, în echipele de inspecţie am cooptat absolut toţi inspectorii şcolari, conştient de faptul că realitatea din birou diferă, de cele mai multe ori, de cea din teren. Am discutat cu toţi colegii inspectori în ceea ce priveşte conduita acestora din timpul inspecţiilor şcolare şi mă bucur că până acum nu s-a înregistrat nici un exces de zel notabil. Am o relaţie principială cu toţi actorii şi beneficiarii actului de învăţământ, dar şi cu dvs., reprezentanţii mass-media. Repet, uşa biroului meu este deschisă tuturor. Chiar şi detractorilor.

„Măsurile de austeritate i-au afectat şi pe elevi, prin familiile lor”

- Vis-a-vis de noua lege a educaţiei, care a intrat în vigoare în 9 februarie, sunt prevederile acestui normativ benefice pentru sistemul educaţional?
- Încep prin a spune că prin 2008 am făcut parte din comisia naţională de educaţie care a lucrat la proiect şi chiar dacă multe dintre prevederile de atunci nu se regăsesc în forma actuală a legii, consider că aceasta este foarte necesară în actualul context din România. Pentru ca acest normativ să-şi facă efectele este nevoie, însă, de perseverenţă şi continuitate în aplicarea sa. Legea educaţiei naţionale, prin aplicarea sa, va armoniza învăţământul din România cu acela din UE, generând o resursă umană care să fie competitivă pe piaţa europeană a muncii. Pentru prima dată în România postdecembristă avem o lege a educaţiei care îşi propune explicit formarea de competenţe cu ajutorul cărora tinerii să fie ajutaţi în inserţia socială şi în dezvoltarea personală, din toate punctele de vedere: cetăţenie activă, recunoaşterea şi promovarea valorilor, interculturalitate, non-discriminare, respectul pentru celălalt. Se încurajează competitivitatea şi valoarea, prin principiul finanţării per elev, este apropiată şi implicată activ comunitatea în actele decizionale ale şcolii, se creează premisele scăderii fenomenului de absenteism şi abandon şcolar. Vor conta, foarte mult, metodologiile care vor operaţionaliza legea, metodologii la care se lucrează, în prezent, în întreaga ţară, de către echipe formate din inspectori şcolar, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

- Măsurile de austeritate care au fost operate în mai multe domenii, printre care şi cel de învăţămînt, afectează activitatea educaţională în opinia dvs.? Sunt, de exemplu, cadre didactice care nu mai lucrează cu aceeaşi determinare cînd văd fluturaşul de salariu?
- Sigur, orice măsură de austeritate afectează, fie şi indirect, în orice ţară, activitatea educaţională. Nu cred, însă, cunoscându-i pe colegii mei din sistem, că această perioadă de privaţiuni modifică semnificativ calitatea actului lor educaţional. Este vorba de responsabilitate, de profesionalism şi de solidaritate pentru că, la urma urmei, măsurile de austeritate i-au afectat şi pe elevi, prin familiile lor.

„Încă vreo 20 de ani, voi petrece în mijlocul elevilor, la catedră”
 - Aş vrea să vă mai întreb, credeţi că România mai poate produce valori prin acele facultăţi private la care are acces absolut orice persoană? Adică, am văzut cazuri în care persoane care nu ştiu de exemplu să lucreze la un PC obţin, o licenţă de studii superioare.
- Într-o bună parte a occidentului european, dar şi peste ocean, cele mai apreciate instituţii de învăţământ superior sunt cele care au finanţare privată. Botezatu 3Mai ales in SUA, acestea sunt şi cele care dau, anual, cei mai mulţi dintre laureaţii premiilor Nobel. Prin 2008, preşedintele Comisiei Europene declara, chiar, că europenii ar face mai bine să investească mai puţin în fotbaliştii pe care îi transferă şi mai mult în cercetare. Revenind la întrebarea dvs., suntem încă departe de valoarea facultăţilor particulare din alte părţi. Multe dintre ele sunt constituite pe încrengături familiale de genul tata rector, mama prodecan, fiul şef de lucrări şi nepotul student cu bursă. Nu este normal ca absolvenţi ai unor facultăţi particulare din România să fi finalizat studiile fără a-şi fi văzut la faţă măcar unul dintre profesorii titulari de curs. Este clar că în anii anteriori acreditarea instituţiilor de învăţământ universitar s-a făcut cu prea mare uşurinţă, asta şi cu o complicitate a unor deputaţi şi senatori, ei înşişi cu posturi călduţe în organigrama acestor instituţii. Examenul de titularizare este o grilă de selectare a cadrelor didactice, dar şi în aceste condiţii au pătruns în sistem persoane cu o foarte slabă pregătire. Sper că prevederile noii legi a educaţiei vor stopa afluxul în sistem al cadrelor didactice care îşi adăpostesc slaba pregătire în spatele unor diplome mult prea uşor acordate.

- Pe viitor intenţionaţi să reveniţi printre elevi sau vă tentează mai mult munca de birou la Inspectorat?
- Sunt convins că o bună perioadă de acum încolo, până la vârsta pensionării, adică încă vreo 20 de ani, voi petrece-o în mijlocul elevilor, la catedră. La urma urmei pentru asta m-am pregătit în facultate şi asta este adevărata menire a unui profesor.
Interviu realizat de Gabriela ERDIC


Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.