Interviuri
INTERVIU Constantin Iftime: Mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? - VIDEO

Sunt aproape cinci ani de când poetul, prozatorul, jurnalistul și eseistul Constantin Iftime încearcă să înființeze la Botoșani Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism. Deși pare de neînțeles într-un oraș cu atâtea relicve PCR-iste, Asociația CulturEst la care și-a unit eforturile împreună cu Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, nu reușește să găsească o hală industrială pentru amenajarea obiectivului.

Municipalitatea botoșăneană, care și în acest 2017 îi sprijină în cadrul programului de finanțarea a organizațiilor neguvernamentale, nu și-a pus încă în practică promisiunea veche de atâția ani, de cedare a unui spațiu de la fostul CET. În aceste condiții, până la mutarea într-un loc adecvat, Muzeul Comunismului a intrat la apă și se va amenaja, ca expoziție și concept, în Centrul Istoric, într-un imobil total impropriu pentru așa ceva.

 

”Comunismul românesc este ilustrat mai ales prin această industrie uriașă, falimentară, urâtă, crudă, rea”

- Cum v-a venit această idee, de amenajare a unui astfel de muzeu?
- Începusem niște emisiuni la o televiziune și am făcut 16 emisiuni pe anumite domenii: cultură, agricultură, industrie locală și voiam să fac o istorie tematică a comunismului în zona Botoșani. Chiar vorbisem atunci cu primarul care este și acum să finanțeze aceste activități, nu știam că există proiecte de cofinanțare, nu știam nimic. El mi-a promis că va finanța și chiar în ziua alegerilor din 2012 am discutat să facem o asociație, am găsit și numele asociației, dar primarul de atunci și primarul actual nu a mai câștigat și a câștigat altcineva. Din fericire, când am trimis scrisoare dlui primar, a fost un răspuns pozitiv. Acum, ideea unui muzeu al comunismului, ca denumire, nu este mare lucru, ideea este să ai o viziune când faci o asemenea instituție și atunci ideea de bază a fost să găsim o hală industrială - în concepția mea, la care ținut foarte mult, cu dinții - că, comunismul românesc este ilustrat mai ales prin această industrie uriașă, falimentară, urâtă, crudă, rea și care nu ne-a adus mare folos.

constantin iftime muzeul comunismuluiDeci, dacă ar fi să ilustrăm comunismul cumva, ca o imagine, ca o expresie arhitecturală, ar fi neapărat ca sediul acestui muzeu să fie într-o hală de genul acesta. Întâmplător, când am găsit hala CET, nu m-am gândit că ea corespunde foarte bine pentru că nu este construită chiar în anii 1970 după un model occidental - așa făceau comuniștii, preluau clădirii după modelul industrial al clădirilor occidentale - ci este chiar o construcție făcută în anii 1960, a fost centrala termică a uzinelor ”Textila”. Ea arată ca un templu straniu și este în primul rând ea un obiect muzeal al perioadei comuniste și atunci corespundea enorm de bine viziunii noastre și în momentul când Consiliul Local a aprobat să ne dea acest sediu am anunțat public. La anunțul acesta public eu am vrut să mă asociez și cu Dan Lungu (scriitor, actual senator, unul dintre cei mai traduși autori români în viață, autorul romanului ecranizat ”Sunt o babă comunistă” - n.r.), dar n-a putut funcționa această colaborare pentru că trebuia să participi cu ceva. Atunci și eu eram naiv, credeam că un proiect înseamnă că punem mână de la mână și iese. Nu iese dacă nu insiști.

 

- A venit dlui și pe la Primărie cu niște sifoane, discuri, insigne. Ce s-a întâmplat, de ce nu s-a putut deschide efectiv acest muzeu, de ce durează atât de mult?
- Aici este o altă problemă pentru că, după ce mi-a făcut o promisiune oficială, toată lume era fericită, a urmat perioada în care trebuiau să îmi pună la dispoziție sediul în mod real. După patru-cinci ani cât a durat de atunci, nici până în ziua de azi nu mi-au dat mapa cu măsurători, cu proiecte. A trebuit noi, Asociația CulturEst, să aducem un arhitect de la București și am făcut măsurătorile proprii. Nici până în momentul de față Primăria n-a rezolvat problema, practic să ne dea sediul ca noi să facem un proiect.

 

- Asta voiam să vă întreb: sediul încă nu l-ați primit, nu?
- Nu l-am primit.

 

- Și care este problema, ați întrebat la Primărie, la Consiliul Local?

- Inițial mi-au spus că este un proces de faliment acolo și nu știau încă, dacă această hală nu trebuie și ea dată. Din fericire, nu, hala a rămas a lor, dar se pare că toată lumea se teme în momentul de față - l-am văzut și pe actualul primar - nu cumva să ne dea un obiect valoros, să nu cumva să facem noi ceva acolo și mai degrabă să o lăsăm așa, moartă.  

 

”S-au consumat totuși niște eforturi, s-au consumat bani”

- Este cel puțin paradoxal ca într-un oraș cu atâtea relicve comuniste, fabrici în care nu se mai desfășoară nici o activitate, să nu vă găsiți un sediu pentru acest muzeu.
- Am mai găsit o hală de genul acesta, hala de la forjă (Forma, fosta IMAIA - n.r.), dar era indianul și ne-a cerut 120.000 de euro. Și atunci eu l-am rugat pe dl. primar: până una-alta, spuneți că se rezolvă greu, sunt niște negocieri, dați-mi un alt sediu. O să vedeți, mi-au dat o chițibișcă, are 40 de metri pătrați. Cum pot să organizez eu acolo un muzeu al comunismului? Bine, Dan Lungu venise cu ideea să facem într-un apartament.

 

- Și unde este ”chițibișca” cum îi spuneți?
-  Chițibișca asta este în Centrul Istoric, locul este foarte bun, dar este prea mic și atunci am zis așa: dl primar o să facem acolo o amenajare a unei expoziții, cum ar veni ne prezentăm proiectul nostru, ce pași am făcut noi. Și pot să vă spun ce pași am făcut noi, adică s-au consumat totuși niște eforturi, s-au consumat bani, bani proprii, efortul meu, efortul dlui Dănuț Huțu și a multor care au participat efectiv, periodic, cu insistență. Și ne-au dat acest spațiu, că avem și un proiect de finanțare câștigat la Primăria Botoșani, și sperăm să ieșim până la sfârșitul anului cu două expoziții acolo: să arătăm oamenilor proiectul nostru de Muzeu al Vieții Cotidiene în Comunism, cu obiecte, într-un mod spectaculos și o altă expoziție cu Mugur Călinescu. Deci, vom avea două expoziții.

 

- Au fost implicați inclusiv elevi în acțiuni de colectă publică, de obiecte de pe vremea regimului totalitar. Unde sunt aceste obiecte?
- Avem o magazie de obiecte. Eu am vrut să fac din colectare un fel de proiect de a introduce copiii în cunoașterea comunismului, adică prin participarea la aceste colectări publice, care să știți că s-au făcut cu bani, fie ai asociației, fie erau incluși într-un proiect de cofinanțare cu Primăria.

 

- Adică oamenii și-au vândut bunurile, sifoanele, discurile?
- Cam așa ceva. Mai mult ne-au costat campaniile de colectare decât dacă le cumpăram, dar am ținut la treaba asta, să imprimăm o chestie publică: iată, facem o colectare publică pentru un muzeu al comunismului și sunt niște obiecte care par la prima impresie că nu sunt expresive. Ele sunt expresive. Noi avem aceste obiecte și fiindcă nu avem alt sediu, tot firma Elsaco ne-a pus la dispoziție o magazie igienizată cu camere video.

 

- În Centrul Vechi va fi deci o expoziție, nu va fi efectiv un muzeu al comunismului, nu va fi muzeul pe care îl gândeați?
- Nici nu se pune problema! Pe 40 de metri pătrați să faci un muzeu!? Nici o expoziție nu poți să o faci. Deci, e o încăpere, nu pot să o explic acum, lată de 4 metri și lungă de 12 metri. Ce poți să faci acolo? Dar am luat-o în sensul de a arăta bunăvoința, de a arăta că putem face ceva pe spațiul acela vrem să facem o bijuterie, o expoziție frumoasă și să facem un fel de ofertă oamenilor: dacă vreți să veniți, să donați obiecte, să vină cât mai multe obiecte pentru muzeu în eventualitatea că vom duce până la capăt acest proiect.

 

- Când va fi gata această ”bijuterie”?
- Cred că până la sfârșitul anului, să o lansăm public la începutul anului viitor.

 

- În nenumărate rânduri ați amintit de bani, câți bani s-au cheltuit până acum?
- Noi, Asociația CulturEst, cred că am colectat - dar să știți că, în general, oamenii nu sunt atât de darnici.

 

”Muzee ale comunismului au apărut cam peste tot acum, într-un apartamentaș, într-o căsuță, dar astea nu sunt viziuni muzeale”

 

- Se despart greu și la propriu, și la figurat de comunism...
- Așa este. În general firma Elsaco, prin presiunea pe care am făcut-o eu, inițial am făcut și un împrumut de la firma Elsaco, dar n-am mai dat înapoi împrumutul. Am găsit un om din Franța, Martin, care este un fel de colaborator al firmei Elsaco și care s-a arătat interesat de treaba asta și ne-a dat câte 1.000 de euro în fiecare an. Au fost și banii mei proprii, eu vin de la București, toate lucrurile pe care le-am cumpărat au fost aproape numai cu banii mei.

 

- Și ați făcut un calcul, până la urmă la cât s-a ajuns?
- Vă pot spune public că, de exemplu, dacă Primăria nu-mi pune la dispoziție locul de acolo, o dau în judecată și cer despăgubiri, iar banii care îi voi lua din despăgubiri îi punem să facem muzeu. Deci, o să cer în jur de 30.000 de euro.

 

- Deci cam pe aici spuneți că ați cheltuit?
- Cam pe aici este suma. Asta e suma cheltuită de mine, dar sunt sume mai mari.

 

- Și n-avem muzeul!
- Și n-avem muzeul, da! Acum, proiectarea unui asemenea muzeu, așa cum îl vedem noi acolo, numai într-o asemenea formă putem să ieșim în evidență și să facem un muzeu al comunismului care să iasă din comun pentru că muzee ale comunismului au apărut cam peste tot acum, într-un apartamentaș, într-o căsuță, dar astea nu sunt viziuni muzeale.

 

”Am obținut un produs, o monografie a cazului Mugur Călinescu, un studiu istoric”

- Apropos de viziuni muzeale. Cred că avem unii dintre noi o percepție învechită asupra muzeelor. Am fost în Londra, în Munchen, în Salonic, muzeele sunt interactive, sunt imagini filmate.
- Ați văzut? În muzeul acesta, pe pătrățica asta vom avea și o anumită chestie de dialog. De exemplu, la un moment dat vom pune vizitatorul într-o asemenea situație încât, la expoziția Mugur Călinescu, să ne scrie o lozincă. Acea lozincă va rămâne pe o cameră înregistrată și vom ruga un grafolog să-i dea profilul psihologic al respectivului. Așa s-a întâmplat cu săracul Mugur Călinescu, scrisul său a fost cercetat de trei grafologi diferiți și atunci am spus «hai să facem și noi». Apoi, cu Liceul de Artă, tot în cadrul proiectului, cu bani puțini facem un film al acestei experiențe a lui Mugur Călinescu pe bandă desenată și vom avea trei filme pe care le vom da pe internet. În felul acesta vrem să îi atragem pe copii. Deci, vom avea o prezentare a cazului Mugur Călinescu pe bandă desenată. Acest caz tot a fost dezbătut și a fost folosit, dar nimeni nu a făcut o cercetare istorică a lui. Noi, Asociația CulturEst, am angajat pe banii noștri un istoric, este Dănuț Huțu care a coordonat aceste cercetări și în cele din urmă am obținut un produs, o monografie a cazului Mugur Călinescu, un studiu istoric. Avem interviuri făcute de noi, că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului n-a vrut să nea dea interviurile care le-a făcut pe banii statului acum vreo șase ani și atunci am făcut eu din nou cu tatăl lui Mugurel, cu prietenii lui, cu istorici și toate au fost strânse într-un volum care va apărea sub coordonarea dlui Dănuț, un volum de vreo 200 de pagini, cazul Mugur Călinescu cap-coadă. Și este un studiu de calitate istorică. Avem scrisori, avem fotografii. Din nefericire, familia nu ne-a pus la dispoziție, deși la un moment dat noi voiam să cumpărăm aceste obiecte. Am cerut un aparat de radio, el asculta la un moment dat ”Europa Liberă” la un aparat japonez. Apoi, am cerut niște caiete de ale lui, să vadă copiii. Apoi, am întrebat dacă au diploma de bacalaureat? Nu ne-au răspuns. Acum, poate noi nu am știut să negociem, dar a fost în schimb deschis tatăl lui.

 

- Nu v-ați gândit să abandonați proiectul acesta, fiind atât de greu de făcut?
- Nu, nu, nu. Eu de trei ani particip la niște colocvii făcute de că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și am fost invitat la întrunirile tuturor celor care inițiază asemenea instituții în România. Noi suntem cu doi pași în fața lor. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, cu bani luați de la Adenauer, o fundație foarte înstărită, deocamdată doar au stabilit numele muzeului, Muzeul Ororilor Comunismului. Atât! Dar eu am viziunea sediului, am viziunea interiorului. Cu niște bani pe care sper să îi obținem de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, vrem să facem o istorie a comunismului local pe un personaj. Personajul pornește de la 1947 - 1949 și îl aducem până în 1989. Cu bandă desenată! Va fi atractiv pentru elevi. Iată, venim cu o chestie originală. Numai chestiuni dintr-constantin iftime muzeul comunismuluiastea încercăm, numai cu astfel de lucruri poți să ieși în evidență și să creezi o noutate care este atractivă pentru că, dacă muzeul nu atrage, nu faci nimic. Noi aici asta încercăm, să facem o scenografie spectaculoasă.

L-am adus și pe profesorul Agostino Bossi care a venit aici la Botoșani, l-am rugat să facă o expoziție și a făcut o expoziție cu un singur obiect din comunism, proiect, l-a prezentat la Primărie și apoi a apărut într-o carte a Universității de Arhitectură din Napoli prezentarea acestei expoziții. Cum să mai pot da înapoi dacă există la Napoli două expoziții prezentate într-o carte, din care una este Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism și este prezentată ca o noutate? Umberto Eco spunea la un moment dat că instituția muzeului se va schimba și se va simplifica în așa fel încât un muzeu va ajunge să fie și cu un singur obiect.

Eu, până la urmă, mă gândeam, ca să micșorez cheltuielile, să fie minimalist, păstrez hala și fac o expoziție minimală, cu bani puțini, dar spectaculoasă. cu obiecte ciudate, trăsnite. Dar asta în prima fază, pentru că în faza următoare avem colective care fac pe bandă desenată istoria comunismului, fac o istorie a comunismului în imagini, fac un muzeu virtual pe internet care va fi accesibil pentru toate instituțiile de învățământ din România, unde se va preda Istoria. Și vă promit acum că, la Botoșani, când facem lansarea acestui muzeu, vom face LIVE o lecție de istorie a comunismului. Adică, în muzeu fiind, vorbesc elevilor și elevii de la colegiile Eminescu și Laurian vor vedea exponate de acolo. Și așa se va putea face o oră de Istorie în Botoșani la muzeu, peste patru-cinci ani. Și în felul acesta comunismul va fi cunoscut. Așa, să cunoști comunismul numai cu niște tratate, cu istorie clasică, n-o să le răsfoiască nimeni.  

 

loading...
Misterul morții liceanului anticomunist elucidat după 32 de ani cu ”Laserul de la Măgurele”: Este un erou
Muzeul Comunismului se face la CET susţinut de Primărie, scriitori, Flutur şi mari afacerişti

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
Vai de capul tău! Ai auzit de vorba din popor ,,baba și mitraliera?' Se potrivește. Dar chițibișca ți-ar ajunge pentru biroul de director general și secretariat?
19 august 2018, 16:33
Vorbe multe, treabă ioc. Muzeul nu se face cu o sticlă de sifon și una de ulei. A face un muzeu este treabă serioasă. Cine este cu adevărat hotărât să-l facă, începe și într-o chițibișcă, chiar sub 40m. p., demonstrează că, chițibișca este insuficientă și primește mai mult. Spațiul se dă funcție de ceea ce este de expus or dv. nu știu ce aveți de expus! Să fim serioși!
9 august 2018, 18:26
apropos, chiar pe unde mai sunt cei 2 mari strategi, popa si semeonovici, cred ca nu au cosmaruri , dar ceilalti de pe la FPS,respira usurati, ........ca mare corvoada era pentru gestionarea patrimoniului economic al judetului;dar de morti numai de bine.bre nenea din poza, fa un selfie cu puiu calinescu si horia caciulescu , daca tot amintesti de vremurile negre ale istoriei neamului.
12 ianuarie 2018, 16:39
cică a angajat un istoric. Huțu e doar un profesoras de istorie de la țară, omul ăsta habar n/are cum se face un muzeu, pentru că n-a făcut nici unul. Cât despre cercetare, să fim serioși, Huțu și cercetarea, despre ce vorbim?
27 decembrie 2017, 17:08
CE FATA DE GOGOMAN!!! ....coane in muzeul asta al tau nu incap Palatul Parlamentului si nici Canalul Dunare -Marea Neagra.....ca sa nu mai spun de Transfagarasan si multimea de hidrocentrale.....deh!!! industria si agricultura ati distrus-o....un sfert din populatie a luat calea strainatatii....asa ca ,,hai siktir,,.
19 decembrie 2017, 17:32
si ce-ai fi vrut, un oras in marime naturala? du-te in brasov, este un local unde se serveste vin cu sifon, televizorul este un sirius, una dintre banci este facura dintr-o cada de fonta, are gratii ca pe vremea lui ceausu. dar tu, in spirit profund comunist, astepti sa ti se dea. hmmm...mentalitate
19 decembrie 2017, 12:39
Mai Iftimie, urat si crud esti tu, nu fosta industrie din comunism! Toata lumea sustine astazi ca distrugerea industriei romanesti, asa cum era ea, a fost o mare gogomanie si un jaf programat de forte din exterior, ajutate de rechini mai mari sau mai mici din interior care s-au pretat la asa ceva - desigur obtinind si ei cate ceva. Lasa-te de bancuri! Tu habar nu ai cum au disparut ,,industriile" de care vorbesti! Ar trebui sa-i pui in Muzeul tau pe Popa si pe Simionovici.
19 decembrie 2017, 09:15
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„Consider că am ajuns la maturitatea politică în care să pot ajunge la CJ să fac mult mai mult pentru județ decât au făcut toți ceilalți în cei 30 de ani care au trecut de la revoluție”,Costel Șoptică, președinte ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7524 lei
USD
Dolarul SUA
4.3164 lei
CHF
Francul elveţian
4.3241 lei
GBP
Lira sterlină
5.4550 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9864 lei
XAU
Gramul de aur
207.4267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2452 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4292 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2618 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1840 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6362 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.