Interviuri
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  

Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  

A părăsit România pentru 5 ani și a muncit în Anglia, însă dorul de casă i-a mai atenuat din dezamăgirea care l-a fugărit la mii de kilometri și a revenit acasă decis să-și facă un viitor în țara lui. Și, s-a întors mai ales cu gândul să schimbe ceva în țara lui, mobilizând tineri și adulți să pună umărul, alături de el, pentru o Românie mai bună.

 

De ce ai plecat din România?

 

 • Am plecat din cauza faptului că sistemul și acești conducători ai țării nu și-au făcut datoria cum ar fi trebuit și neavând un viitor și neavând posibilitatea să am un serviciu din care să-mi întrețin și familia, a trebuit să iau calea străinătății. Am stat plecat cinci ani, din păcate am reușit să vin de maximum cinci – șase ori acasă pentru că în străinătate este greu să prinzi un serviciu bun și este greu să-l păstrezi. Punctualitatea și seriozitatea lor sunt la un standard pe care noi poate o să-l avem peste 50 de ani.

 

 

Nu te-ai integrat acolo?

 

 • Nu neapărat, m-am integrat foarte bine, pot să zic că am avut un serviciu foarte bun și foarte bine plătit, dar dorul de casă, de familie, dorul de locurile natale și de prieteni m-au făcut să vin acasă. Și speranța că stând acolo și făcând experiență, strângând niște bani, am sperat că o să vin acasă, să-mi fac un viitor aici, o familie. Nu printre străini. Și ca mama mea la bătrânețe să se bucure de nepoți.

 

Ai revenit după 5 ani de zile, acum cu ce te ocupi?

 

 • Momentan cu nimic, doar studiez, vreau să fac școala de șoferi profesioniști, am reușit să iau și penultimul examen. Este un job destul de bine plătit și la noi în România.

 

Te-am văzut foarte pătimaș mai ales în acțiunile astea și electorale și civice. Ce anume te împinge să fii o voce, ce vrei tu să transmiți?

 

 • Eu vreau să încerc să scot din capul multor oameni că noi nu putem face nimic. Că noi suntem prea mici. Mulți oameni nu înțeleg că, de fapt, puterea absolută în România, în general în lume, suntem noi, oamenii. Oameni simpli, pentru că prin votul nostru decidem viitorul nostru, al țării.

 

Dar ce anume se greșește acum în România?

 

 • Prin faptul că noi lăsăm pe alții să decidă în locul nostru, pentru că noi ne pierdem speranța văzând că mai-marii conducători ai țării își umplu conturile, încep să cumpere oamenii, dar ei nu înțeleg un lucru foarte important, că mulți dintre noi nu suntem de vânzare, cu bani nu cumpărăm orice.

 

 

Dacă ai avea putere de decizie, ce ai schimba în România, la sistemul actual?

 

 • În primul rând aș vrea să pun o lege în care să scot imunitatea parlamentarilor, să nu poată să se atingă de legile justiției. Nu i-aș mai lăsa să-și facă pensii speciale, în primul rând. Să vă spun punctul meu de vedere. Eu cred că cei care au fost atunci la Iași și s-au pus împotriva mea și mulți alții dintre bătrânii noștri pentru care s-au mărit pensiile, le spun așa: oameni buni, eu cred că voi meritați de zece ori mai mult. Voi ați muncit prin colective, voi ați muncit foarte greu și meritați să aveți o pensie poate de două, trei ori mai mare, să puteți să stați la bătrânețe liniștiți. Că numai voi știți cum ați muncit pe timpul comuniștilor. Nu cei din Parlament, cei care-și fac legi speciale în favoarea lor, ca să nu ajungă după gratii. Dar mai devreme sau mai târziu, toți vom plăti în fața lui Dumnezeu și toți cei care au greșit în fața legii vor ajunge la închisoare.

 

De ce crezi că generația tânără este atât de indiferentă la ceea ce se întâmplă în România?

 

 • Majoritatea tinerilor susțin că România nu o să-i poată ajuta niciodată, cei care ne conduc nu o să ne ajute cu nimic. Îndată ce ei termină facultățile, școlile și ar vrea să aibă un loc de muncă se lovesc de acea barieră, prin care li se cere experiență, nu sunt încurajați. Dar văzându-mă la Iași pe mine, mulți dintre ei mi-au trimis mesaje, mulți dintre ei au spus că vor ieși la vot. Pentru prima dată după mulți ani tineretul va ieși la vot și prin alegerile acestea care vor fi în 26 mai vom demonstra că Moldova nu va mai fi roșie și vom demonstra că într-adevăr vrem o schimbare pentru că așa rău nu am mai trăit niciodată. A fost rău în România de 30 de ani, dar în halul acesta nu s-a ajuns niciodată. Și nu putem fi de partea unui om care are două dosare penale și o condamnare definitivă.

 

Crezi că 26 mai va fi pentru România un moment de răscruce?

 

 • Eu cred că 26 mai va fi una din zilele în care românii se vor trezi și vor vedea că mai este o fărâmă de speranță și eu tind să cred că lumea nu va mai accepta mârșăviile acestor oameni corupți, acestor infractori.

 

Înțeleg că nu ești de acord cu oamenii care guvernează în momentul acesta, dar pe de altă parte vezi o alternativă?

 

 • Eu tind să cred că în România avem și oameni capabili, avem și tineri școliți, avem și oameni care nu sunt corupți, care pot să ne conducă. Sunt puțini din păcate, dar tind să cred că noi putem să aducem la cârma țării niște oameni capabili care vor într-adevăr să facă ceva pentru noi, oamenii de rând.

 

 

Povestește-mi puțin despre „Diaspora Unită Ajută România”. Cum v-ați găsit, cine face parte, care este mesajul pe care îl transmiteți?

 

 • Această organizație a fost înființată în urmă cu ceva timp de o doamnă stabilită de mai mulți ani în Germania. A înființat acest grup civic care se ocupă în primul rând cu informarea cetățenilor despre alegerile care urmează. Noi le spunem cetățenilor ce candidați are România la ora actuală…

 

Toți?

 

 • În afară de „ciuma roșie”. Noi avem voie să facem o singură discriminare, îi discriminăm pe ei… Prezentăm candidații, nu spunem la oameni ce să voteze, doar îi informăm, ce pot vota ei.

 

 

O clipă. Acest partid fără Liviu Dragnea ar fi o opțiune pe care să o prezentați?

 

 • Din păcate „ciuma roșie” nu stă doar în Liviu Dragnea. „Ciuma roșie” este Liviu Dragnea și mulți alții pe lângă el care au dosare penale și care sunt corupți. Și trebuie îndepărtată corupția. Noi nu avem ceva anume cu acest partid, noi avem ceva cu acei oameni corupți care sunt acolo, care-și schimbă legile și care au ajuns la o nesimțire trecută peste orice limită.

 

 

Faci parte din vreun partid?

 

 

 • Nu fac parte și nici nu voi face parte. Pentru că eu sunt apolitic și cu toate că după acel început al meu de a ieși în față, de a deschide ochii la oameni, din fața Consiliului Județean, m-au abordat unele partide politice, mi-au zis că dacă aș vrea într-adevăr să fac ceva mi-ar trebui sprijinul unui partid politic în spate, dar eu le-am spus: din păcate, nu. Pentru că eu nu sunt de vânzare, indiferent că poate situația mea financiară este precară și mi-ar fi de folos, zic că nu. Nu sunt de vânzare. M-am săturat să văd pe alții că se vând pentru nimic. Oamenii trebuie să înțeleagă că dacă eu am ieșit în fața lor și am avut curajul să le spun ceva, le-am spus pentru că așa am simțit. M-am dus acolo pentru că așa am simțit. Eu nu sunt plătit de nimeni, Dumnezeu îmi este martor, așa să mă ajute pe mine și pe familia mea cum mi-a dat mie 50 de bani cineva să ies în față. Mulți au spus că m-a trimis USR, că m-a trimis PNL. Nu m-a trimis nimeni! Eu o să ies întotdeauna în față să spun adevărul, o să am curajul, eu de ei nu mă tem, eu nu am afaceri, nu am nimic de pierdut, sunt un simplu copil de la țară care a avut curajul să iasă în față și a prins la foarte multă lume. Mulți mi-au spus: Daniel, vom ieși la vot, vom vota pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
MESAJUL unui băiat din Botoșani prezent la Iași, văzut de peste 1 milion de români – VIDEO
FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Vino de muncește în țară ,apoi să ,,mănânci la ciuperci' despre una ori despre alta...! ,,Papagali' de genul tău, sunt în toate crâșmele din Botoșani.
17 mai 2019, 20:16
Vad ca la comentat ne pricepem toti, dar sa faceti ceva real pentru tara asta cam putini...Revolutiile si rascoalele, razboaiele nu s.au dus de oameni cu facultati, cum vad ca abereazaunii pe aici...omul a muncit cinstit si si.a castigat existenta cum a crezut de cuviinta.Daca sunteti mai buni iesi voi in strada, sau daca stiti ca puteti face mai mult ca sa scapamde ciuma rosie faceti dragilor mai mult, nu atacati fara rusine o persoana care nu vrea decatsa intram in normalitate si la noi in Romania...ce sunteti asa grei de cap fratilor? sau poate suntetirau intentionati...de asta ne merge asa bine, ca toti stim doar sa dam in altii si sa nu facem nimicconcret...
16 mai 2019, 21:14
Individul s-a supărat pe tara si a plecat pentru ca nu i-a dat statul serviciu. Păi ia publica-ti cv-ul sa-ti găsim serviciu, dar dupa studiile pe care le ai. Ai fi si tu om de știință și statul te neglijează. Pe vremuri ăștia ca tine făceau o scoala profesională și trăgeau la sauna, nu umblau prin europa dupa escrocherii si încercau să fie vedete. Doamna erdic poate scrieti articole mai interesante despre oameni cu scoala, nu despre analfabeti.
16 mai 2019, 18:38
incerc sa inteleg care e nemultumirea ta legata de penali dar sincer nu vad nici o logica in afirmatiile tale. Acum ca vrei sa ne convingi ca esti apolitic si mai ales nemanipulat politic cred si asta. Dar totusi , organizatia din care matale militezi cu seriozitate in acel grup civic de unde oare se finanteaza?. Vrei nu vrei o directie o ai trasata din start pe care sa circuli tinere . Succes in continuare, Vrei sa pari naiv si idealist dar sunt sigur ca nu e asa nici pe departe.Bafta.
16 mai 2019, 13:43
Si totusi aceasta persoana se contrazice singura si se ocupa cu nimic. Incurajator, distins, minunat. In concluzie ciuma este rosie, nu este galbena, portocalie sau alba. Oamenii tre sa voteze cum spune tanarul fara ocupatie si nu cum doreac si cum simt. Can-can bre...
16 mai 2019, 12:28
VISE !!!
16 mai 2019, 09:20
Respectele mele omule ...toata stima!
16 mai 2019, 08:28
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.