Interviuri
INTERVIU Cătălin Alexa : „Eu nu mă descurc cu ce iau acum”

În vremuri de criză, după patru ani de la începerea lucrărilor, Primăria revine în noul sediu, dotat, printre altele cu candelabre de sute de milioane şi mobilier din lemn masiv. Pe de altă parte, lucrări precum pavelarea trotuarului de pe Marchian au început în primăvară şi nu sînt gata nici acum, cînd toamna bate la uşă. Toate acestea în timp ce mai bine de o treime dintre angajaţi primesc sub salariul minim pe economie. Aceasta după reducerile care au fost operate lefurilor şi care îl afectează inclusiv pe viceprimarul Cătălin Alexa.

- De ce credeţi că investiţiile la Botoşani durează atît de mult? De exemplu, sediul vechi al Primăriei care a durat 3-4 ani de zile, sau reabilitarea trotuarului străzii Marchian unde lucrările au început prin martie şi încă nu au fost finalizate…
- La fiecare există cîte o explicaţie. Trotuarul de pe Marchian nu a suferit numai lucrările de reabilitare a trotuarului propriu zis, ci s-au înlocuit şi nişte conducte acolo, şi după ce au demarat lucrările au venit de la E.ON Gaz, au avut bani de investiţii şi a trebuit să îi aşteptăm pe ei, ca să putem să finalizăm lucrările acolo. La Primărie finanţarea a fost dublă, a fost finanţare din buget local şi finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. Noi am început lucrarea din buget local, finanţarea de la CNI a venit mai tîrziu, asta este explicaţia. Faptul că nu ne-am mutat de mult, deşi era gata, a fost din cauză că nu au fost prinse în proiect lucrările pentru curenţi slabi, telefonie, internet şi au fost tratate separat, într-o lucrare separată, care a fost făcută în primăvara anului acesta.

„Toată ţara este în criză”

- Cît de mult credeţi că influenţează criza investiţiile care se fac în municipiu, pornind de la încasările la bugetul local care au scăzut şi pînă la anularea unor programe de finanţare, cum ar fi bazinul de înot sau reabilitarea termică a blocurilor?
- Bun, pentru anveloparea termică s-a dat ceva în schimb, s-a dat posibilitatea de a accesa credite chiar pentru locuinţe unifamiliale, deci la case, credite garantate de stat, astfel încît să poţi să îţi faci termosistemul, dar mai avantajos, dobîndă subvenţionată, deci există această posibilitate de a înlocui acel program care, ce este drept se finanţa mai mult, dar şi lucrările erau de un grad mai mare de complexitate, deci erau inclusiv tîmplăria care se înlocuia, terase şi subsoluri, lucrări de mai mare anvergură, acum se ia doar termosistemul. Credit cu dobîndă subvenţionată, deci tot există un ajutor. Da, este păcat că nu au apucat să înceapă lucrările la bazinul de înot, ar fi fost util bazinul de înot didactic, acum să vedem, poate la anul o să încapă şi bazinul nostru.

- Dar avem garanţii că la anul se va putea finanţa?
- Nu există nici o garanţie, depinde foarte mult şi de evoluţia întregii societăţi, nu numai de ce se întîmplă la Botoşani. Toată ţara este în criză.

- Dar la programul de anvelopare termică aţi primit deja solicitări?
- Încă nu au venit normele de aplicare acolo, deci nu ştim exact prin cine şi cum se vor derula programele astea. Aşteptăm să vedem, nu ştim în ce măsură va fi implicată Primăria, s-ar putea să fie vorba numai de eliberarea autorizaţiei de construire atîta tot.

„Este vorba pînă la urmă şi de onoare profesională”

- Odată cu concretizarea prin lege a măsurii de diminuare a salariilor bugetarilor cu 25% în cadrul Primăriei, aproximativ 30% dintre angajaţi beneficiază de venituri mai mici chiar şi decît valoarea unui salariu minim pe economie, cei mai mulţi dintre aceştia care sunt afectaţi sunt jurişti. Vor mai putea aceşti angajaţi să muncească la potenţial maxim cînd îşi văd leafa astfel diminuată?
- Acum, în principiu, indiferent de salariul pe care îl iei, munca pe care o prestezi, trebuie să fie în principiu aceeaşi, să nu afecteze calitatea muncii pe care o faci. Este vorba pînă la urmă şi de onoare profesională, acum depinde fiecare cum ştie să îşi respecte onoarea profesională. Eu, cel puţin dacă aş fi jurist, nu m-ar încurca chestiunea asta să îmi fac treaba cu aceeaşi seriozitate, pentru că îmi fac un nume aşa. Cel puţin în breasla asta şi care ştiu la un moment dat poate să îmi dea posibilitatea să intru, eu ştiu, în barou, în avocatură sau chiar mai sus, dar asta ţine numai de seriozitatea fiecăruia. În principiu, fiecare trebuie să îşi facă la locul lui treaba aşa cum scrie la carte. Dacă toată lumea ar respecta treaba asta, nu am mai vedea nici atîtea accidente sau alte minunăţii ce se întîmplă în ţara noastră şi tot felul de greşeli care trebuie reparate de instanţe. Numai de aici pleacă totul, seriozitatea fiecăruia cu care îşi face treaba pe care trebuie să şi-o facă, nu trebuie să facă alta în plus.

- Dvs. v-aţi putea descurca cu un salariu de 400, 500 de lei pe lună?
- Nu, eu nu mă descurc cu ce iau acum. Deci… în condiţiile în care s-a diminuat, înainte mă descurcam.

„Problema nu este de acum, este de acum 20 de ani”

- După diminuarea salariilor au fost înregistrate demisii în rîndul angajaţilor?
- Nu, deocamdată nu am înregistrat demisii. Ştiu, este o perioadă grea, o perioadă dificilă pentru toată lumea nu numai pentru bugetari şi cei din sistemul privat resimt şocul crizei economice. Pînă la urmă asta este, personal cred că este o greşeală cum s-a dezvoltat toată societatea românească după 1989, adică lucrurile au fost lăsate liber de către, să spunem de către stat, poate trebuia dirijat cumva domeniul, mai multă activitate în domeniul producţiei, în fine. Problema nu este de acum, este de acum 20 de ani.

- Avînd în vedere că se confruntă cu deficit de personal, municipalitatea şi-a arătat disponibilitatea de a prelua angajaţi din alte instituţii unde se operează concedieri. Sunt deja persoane care vin prin transfer la Primărie?
- Există o posibilitate, acum nu aş putea să spun cu mare precizie, dar ar trebui să se potrivească şi pe postul pe care vin. Ori din ceea ce avem noi nevoie sunt posturi cu caracter tehnic sau economic, sunt în cadrul serviciului de urbanism sau de investiţii unde nu poate să vină decît cineva care se pricepe la treaba asta, deci are studii tehnice, ştie cu ce se mănîncă urbanismul. Sau cum se dirigintează nişte lucrări de şantier. Ori dacă, în fine, marea majoritate din cîte am înţeles din cei disponibilizaţi au facultăţi de genul administraţie publică. Or fi buni, dar în altă parte, nu aici. Deci în măsura în care se vor găsi chiar echivalenţi, atîta tot.

Catalin Alexa viceprimar

„Fără credit nu ne-am putea descurca să derulăm programe europene”

- Din cîte am înţeles Primăria ar avea probleme cu  creditul de la Intesa…
- Nu sunt probleme, de la comisie ni s-a spus să facem separat cererile pentru proiectele finanţate pe fonduri europene şi proiectele finanţate de la buget local, să facem separat chestiunile astea, deci nu, urmează să se aprobe, deci nu este nici o problemă. Atît doar că văd că durează prea mult.

- Dar nu are Primăria prea multe credite?
- Nu, noi suntem sub gradul maxim de îndatorare care este prevăzut de lege, chiar nu avem nici o problemă. Dar fără credit nu ne-am putea descurca să derulăm programe europene. Ştiţi prea bine, chiar ieri s-a semnat proiectul de finanţare pe Axa 1, în toate cazurile de finanţări pe bani europeni, trebuie să achiţi tu mai întîi situaţiile de lucrări şi apoi ţi se returnează cota de finanţare de la UE. Deci este vorba de o sumă destul de mare pe care o achiţi întîi şi după aia aştepţi pînă se verifică toată cererea de plată şi abia după aia ţi se returnează banii. Deci trebuie o sumă mare tampon pe care să o foloseşti, plăteşti, primeşti înapoi, iar plăteşti, iar primeşti înapoi.

„V-ar place să vă mutaţi în casă nouă şi să puneţi o dulie cu un bec în loc de lustră?”

- Dar la ora actuală, aveţi idee cu aproximaţie la cît se ridică suma pe care lunar Primăria trebuie să o dirijeze către bănci, în urma creditelor făcute?
- Deci noi am avut un credit de 250 de miliarde, încă unul de 200 şi cu acesta de 300 de miliarde, deci astea sunt creditele făcute, 850 de miliarde, cred că pe acolo suntem.

- Şi efortul lunar al Primăriei ştiţi cam cît e?
- Nu ştiu suma exactă, dar oricum o parte din creditele astea au fost deja rambursate. Deci asta era suma, dacă e să adunăm toate creditele făcute, dar ele sunt achitate o parte din ele. Deci nu mai ajungem la suma asta mare, dar nu aş putea spune cu precizie.

- Sediul Primăriei a fost finalizat, aţi început mutarea. Per ansamblu văd multe îmbunătăţiri zic eu, costisitoare, lemn masiv, candelabre, mobilier nou… nu este astfel sfidată criza?
Alexa, viceprimar- Deci dacă dvs. v-ar place să vă mutaţi în casă nouă şi să staţi pe jos şi să puneţi o dulie cu un bec în loc de lustră? Atunci cred că am înţelege... Nu are nici o legătură criza cu mutarea într-un sediu nou. Un sediu de Primărie, trebuie să arate ca un sediu de Primărie mai ales într-o clădire de la 1800, este o clădire patrimoniu şi trebuie să fie reprezentativă pentru municipiul Botoşani. Şi cine vine aici, afară de faptul că rămîne impresionat de oraş că arată bine, bine că acum e puţin mai spart, dar lucrările se vor termina, trebuie să fie impresionat şi de sediul Primăriei.

„Parchează şi tu alături că nu o să moară nimeni”

- Mai spuneaţi dvs. că veţi depune în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local unele amendamente privind activitatea firmei de ridicat maşini.
- De fapt nu privind firma de ridicat maşini. Aici lucrurile se împletesc, nu ştiu de ce, lumea face o confuzie. Noi practic avem un regulament care trebuie respectat. Ce este drept, acel regulament este foarte strict şi ei nu fac altceva decît să respecte regulamentul, care le dă posibilitatea. Cred că ar trebui să fie mai permisiv regulamentul, de exemplu dacă am două locuri pentru persoane cu handicap şi în fine a fost ocupat unul, dacă nu vine cineva, chiar o persoană care să aibă nevoie de locul respectiv, nu cred că, chiar se impune imediat să se ridice maşina. Dau un exemplu. Sau într-o parcare în care am locuri libere şi a venit unul şi a ocupat un loc care este rezervat unui magazin sau unui cetăţean, restul parcării e liber… parchează şi tu alături că nu o să moară nimeni. Nu a venit să lase maşina acolo pe vecie.

- Să înţeleg că veţi depune an amendament la HCL pentru ca acel regulament să fie puţin mai flexibil.
- Da, să fie puţin mai flexibil, asta este intenţia mea.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC


Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Sunt curios, de ce avem nevoie de doi viceprimari si mai ales de doi primari? Unul e primar in romaneste, altul e "city manager".De ce totusi doi viceprimari? Botosaniul nu e asa de mare...Cine ma poate lamuri?
21 august 2010, 18:27
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.