Interviuri
INTERVIU C.Manolache : „Dacă am părul alb asta nu înseamnă că sunt şi pensionar”
Să faci în cîteva rînduri o prezentare a profesorului Constantin Manolache este un lucru practic imposibil. Asta numai dacă ţii cont de CV-ul său, care se întinde pe vreo patru-cinci pagini. De asta vom menţiona doar că actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean este unul dintre puţinii doctori la propriu din politica botoşăneană (doctorat în biologie), că după revoluţie a fost o bună parte de vreme inspector şcolar general sau adjunct şi vicepreşedinte la CJ, că a făcut parte din colectivul de experţi ai României în elaborarea bazei de date pentru înregistrarea rezervaţiei „Emil Racoviţă”, zonă de importanţă internaţională în protecţia biodiversităţii. În primăvara acestui an, chiar în biroul de la Consiliu, a suferit un accident vascular, care la 60 de ani i-a schimbat percepţia asupra vieţii.

„În orice clipă rişti să se producă acea falie în timp şi să te trezeşti în alte tărîmuri”

-    Spuneaţi cînd aţi revenit la serviciu că s-au închis porţile cerului pentru dvs. Cum e să fii atît de aproape de porţile cerului?
-    A fost o experienţă interesantă fiindcă totul a venit pe neaşteptate şi au fost cîteva momente în care chiar parcă la propriu am simţit că sunt aproape de cer. A fost şi n-a fost o metaforă ceea ce prezentam eu. N-aş dori nimănui să treacă prin ceea ce a trecut eu, am noroc că accidentul vascular a fost numai pe partea senzitivă şi nu şi pe cea motorie pentru că, dacă era pe ce motorie aş fi făcut stop cardio respirator şi într-adevăr porţile se deschideau. În rest, ce să zic…

-    V-a schimbat, eu ştiu, percepţia asupra vieţii?…
-    Da, într-adevăr, este o psihologie…

-    V-a schimbat priorităţile?
-    Nu ştiu chiar dacă şi priorităţile pentru că foarte multe priorităţi aşa, la vîrsta mea… Deşi mai am cinci ani pînă la pensie, lumea mă percepe ca fiind în prag de pensie. Ei nu, mai am cinci ani, că dacă am părul alb asta nu înseamnă că sunt şi pensionar. Dar vreau să vă spun că, într-adevăr, s-a schimbat percepţia pentru că în orice clipă rişti să se producă acea falie în timp şi să te trezeşti în alte tărîmuri. E poate cel mai aproape de suflet acel dicton care spune carpe diem, trăieşte-ţi clipa, pentru că nu poţi să şti ce se poate întîmpla peste o oră, două, mîine sau poimîine. Deşi la Iaşi mi s-a spus că accidentul vascular a fost bine tolerat de organism şi că următorul n-o să vină chiar foarte repede. Aşa că o doză de optimism am şi cel puţin încă 20 de ani mă văd activ, dar, oricum, percepţia s-a schimbat.

„Nu voi mai continua în prima linie în activitatea politică”

-    Vă vedeţi activ unde?
-    A, păi cinci ani pînă ies la pensie şi apoi probabil că o să-mi continui activitatea. Cert este că nu cred că voi mai continua cu activitatea politică pentru că asta te supune la un efort deosebit. O să rămîn numai cu cea didactică pentru că în învăţămîntul particular pot să predau, deci nu în învăţămîntul de stat. Şi eu am nişte ore la şcoala postliceală şi acolo sunt coleg cu doctorul Naciu care are 82 de ani şi este extrem de volubil, activ.

-    Deci renunţaţi şi la învăţămîntul de stat?
-    Nu păi dacă ies la pensie, spuneam ce fac după pensie, după 65 de ani trebuie să renunţ, deşi se pare că aş mai avea dreptul doi ani pentru că am un doctorat care îmi permite să rămîn la catedră dacă sunt sănătos, dar cum o să vrea Dumnezeu.

-    Asta înseamnă că la finele acestui mandat de consilier judeţean şi vicepreşedinte se cam termină viaţa politică a profesorului Constantin Manolache?
-    S-ar putea să fie aşa. Probabil că da, e posibil poate să rămîn consilier judeţean, poate-poate, dar cu o doză destul de mică de probabilitate. Cert este că nu voi mai continua în prima linie în activitatea politică pentru că te marchează şi îţi cere un efort suplimentar.

Constantin Manolache

„Erau tot felul de patimi politice, dar nu la nivelul la care sunt astăzi”

-    Apropos de activitatea politică, dvs. aveţi ceva ani de cînd faceţi politică. Cum s-a schimbat această activitate la Botoşani, faţă de anii mai din urmă?
-    Eu am intrat în politică în 1990, cînd a fost acea efervescenţă teribilă şi ne-am trezit şi eu şi profesorul Tatarcan inspector general d-lui şi eu inspector general adjunct. Desigur că s-au schimbat. În primul rînd s-a schimbat concepţia asupra societăţii în devenire pe care o vedeam. Într-un fel o vedeam atunci, într-un vedem o vedem acum. Au venit mulţi tineri cu un suflu nou, deşi eu sufleteşte mă consider foarte tînăr, undeva pe la 40 de ani, parcă nu mă simt în nici un caz de 60 de ani.

-    Şi Iliescu cînd a împlinit 75 parcă se simţea pe la 40-45…
-    Da… cert este că Iliescu a fost un mare om politic şi că perioada după 1989 este marcată de prezenţa d-lui.

-    Am să fiu mai direct, nu este totuşi mai murdară politica faţă din urmă cu 10,15, 20 de ani?
-    Ba da şi poate faţă din urmă cu 10 ani. Eu am mai fost vicepreşedinte din 1996 pînă în 2000. Şi atunci erau tot felul de patimi politice, dar nu la nivelul la care sunt astăzi. Nu se punea problema ca acum. Parcă îţi era frică să faci ceva, să… ori acum se încalcă legea mai mult sau mai puţin pe faţă, te prosteşte în ochi, vezi cazul Roberta Anastase cu voturile. Era altfel atunci, poate eram şi noi cu ceva experienţă profesională în spate. După 1990, în primii ani, au fost promovaţi oameni care aveau mai multă experienţă, nu erau politicieni de carieră, că nici nu se putea. După aceea au venit cei tineri, o parte s-au adaptat şi merg bine, alţii însă, prin impertinenţă şi prin îndrăzneală, cred că totul li se cuvine şi lucrurile poate şi din cauza asta nu merg foarte bine. Repet, eu sunt pentru a promova tinerii, sunt tînăr în suflet, am trăit printre elevi pe care i-am iubit şi pe care îi iubesc foarte tare, dar nu se poate într-un post de conducere să pui pe cineva care singura calitate a lui este aceea de a fi tînăr. Nu, să fie şi tînăr, dar şi foarte bine pregătit în domeniul în care activează, în care îi oferi responsabilitatea. Aşa, pur şi simplu, luat de pe stradă şi pus undeva, nu…

„O serie întreagă de directori au fost schimbaţi numai pe criterii politice”

-    Sunteţi la bază profesor, aţi condus şi Inspectoratul Şcolar atîţia ani. În preajma fiecărui început de an de învăţămînt se schimbă cîte 20-30 de directori. De ce se întîmplă oare acest lucru?
-    Nu ştiu şi în vremea mea… Şi atunci cînd eram eu inspector general, vedeţi directorii sunt pe categorii. Sunt o categorie cu delegaţie, care la 31 august îşi încheie activitatea şi sunt cei prin concurs, care stau patru ani pe post. Atunci parcă era altfel dorinţa de a fi director. Din cei cu delegaţie rămîneau, vroiau să rămînă în continuare directori, acum se pare că sunt tot mai puţini dintr-aceştia şi n-aş vrea să spun că sunt schimbaţi pe criterii politice pentru că…

-    Pentru că aşa este într-o anumită măsură.
-    Într-o anumită măsură sigur că da, dacă nu eşti colorat în portocaliu nu poţi să… Şi nu pot să mă gîndesc decît la d-na Huncă sau la o serie întreagă de directori care pur şi simplu au fost schimbaţi şi numai pe criterii politice. Ei, atunci nu se întîmpla treaba asta. Cît eu am fost inspector general, iată, era şi şeful PNŢCD-ului director, era un vicepreşedinte PNL, de la PD erau foarte mulţi şi noi am mers pe principiul competenţei şi am spus, dacă este bun de ce să îl schimbi? Directoarea Negrescu, care era foarte bună directoare, era membru PNL şi n-am schimbat-o.

-    Şi nu vă pare rău acum?
-    Nu, nu.

„Dacă eşti profesor bun, elevii te ascultă şi sunt aceeaşi”

Manolache vice CJ-    Nici acum, cînd colegii dvs. de partid cam sunt daţi afară?
-    Atunci erau alte vremuri şi e greu să judeci acum prin prisma a aceea ce se petrecea atunci. Nu ştiu… pe undeva da, pe undeva nu, cert este că era parcă altă coeziune între cadrele didactice şi societatea şi între ele şi părinţi şi chiar între elevi.

-    Fiindcă am ajuns la elevi. Ei cum erau înainte de revoluţie, cum erau în primii ani de după revoluţie şi cum sunt acum? Aud cadre didactice care zic că e tot mai greu să fii profesor la Botoşani.
-     Şi da, şi nu. Dacă eşti profesor bun, elevii te ascultă şi sunt aceeaşi, o parte din ei dornici să înveţe dacă sunt atraşi de obiectul respectiv, o altă parte nu. Dar, dacă ştii să te faci plăcut şi în momentul în care ai o problemă serioasă de rezolvat «dragilor, să fim atenţi să înţelegem problema asta şi cînd e să ne distrăm, ne distrăm, ieşim în aer liber, mergem în excursie sau mai ştiu eu ce». Ori, dacă elevul te simte nepregătit, atunci speculează momentul, iau înainte profesorii şi lucrurile nu merg bine.

„20 de ani am fost profesor, 20 de ani am lucrat în administraţie şi mă gîndesc unde am fost mai bun?”

-    Aveţi cam două decenii de activitate politică şi administrativă la nivel înalt. Care sunt lucrurile sau lucrul pe care îl regretaţi după atîta timp petrecut în funcţii importante?
-    20 de ani am fost profesor, 20 de ani am lucrat în administraţie şi acum stau şi mă gîndesc unde am fost mai bun, de care parte a activităţi m-am simţit mai apropiat? Regrete… ? Sunt regrete că nu am făcut mai mult. Aşa au fost şi vremurile. De pildă, nenumărate drumuri am făcut la Bucureşti pentru o serie întreagă de investiţii care pînă la urmă nu s-au finalizat ori s-au finalizat foarte greu. Şi mă gîndesc la aducţiunea de gaz metan sau la calea ferată. Deci, gazul metan s-a rezolvat, calea ferată nu s-a mai rezolvat. Alte lucruri… am încercat introducerea uniformelor în şcoală imediat după revoluţie. Nu s-a vrut şi, interesant, elevii poate ar fi înţeles că noi vroiam o uniformă care să reprezinte un semn distinctiv pentru fiecare şcoală şi să existe o competiţie între elevi pentru că eu sunt adeptul competiţiei. Totdeauna, unde sunt doi sau trei pe un loc, va fi selectat cel mai bun. Chiar la admiterea în liceu, acolo unde era concurenţa mare, copiii erau foarte buni. Ei, am înţeles că acum sunt unităţi şcolare care au uniforme proprii. De fapt, nu erau acele uniforme clasice, ci nişte semne distinctive, prin care copiii să se poată deosebi unii de ceilalţi.

-    Poate ne spuneţi în încheiere care ar fi principala realizare dacă regretele sunt relativ puţine.
-    Realizare? Nu pot să spun eu pentru că în aceşti ani au fost multe şi chiar nu vreau să le nominalizez, îi las pe cititori să le spună.

Interviu realizat de Sergiu Bălăşcău
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am construit cât de mult am putut, am întemeiat o familie frumoasă, am sprijinit multe alte familii, am dezvoltat o localitate. Acum, după ce cred că am lăsat ceva în urma mea pe unde am trecut, consider că este momentul să î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8408 lei
USD
Dolarul SUA
4.2716 lei
CHF
Francul elveţian
4.5537 lei
GBP
Lira sterlină
5.4099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9808 lei
XAU
Gramul de aur
249.0787 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3664 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9857 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1657 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1818 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.