Interviuri
INTERVIU Alina Voinea-Axinte : „Suntem efectiv sclavi pe plantaţie”
Alina Voinea-Axinte a fost una dintre persoanele care s-au evidenţiat în cadrul celor cinci zile de protest a cadrelor didactice botoşănene, care au mărşăluit neobosite în această săptămână în Piaţa Revoluţiei. Este liderul SIP FEN al Sindicatului din cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" şi este persoana pe care tot mai mulţi dascăli o indică ca fiind cea care îi va lua locul Mariei Ţiprigan la şefia filialei judeţene a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Prestaţia ei în săptămâna protestelor din faţa Prefecturii şi Primăriei a culminat vineri cu solicitarea demisiei inspectorului şcolar general Ada Macovei. Tăioasă în cadrul manifestărilor, susţine, zâmbind amar că, deja un vecin, mai în glumă mai în serios, ar fi întrebat-o dacă nu ar fi cazul să îşi ia un bodyguard.


„Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală”


-    Cum comentaţi actuala situaţie din sistemul de învăţământ botoşănean?
-    Guvernul României şi conducătorii ministerelor au reuşit să bulverseze întregul sistem de învăţământ prin neacordarea drepturilor salariale cadrelor didactice din învăţământul botoşănean.
-    Această situaţie este deocamdată înregistrată la Botoşani şi Suceava, credeţi că se va generaliza la nivelul întregii ţări?

-    Cu siguranţă toată ţara are câştigate drepturile salariale din legea 221. Ce nu s-a obţinut în toată ţara încă, deşi sunt pe rolul instanţelor de judecată, este acea încadrare a personalului didactic şi didactic auxiliar, cu legea 221. Deci este vorba doar de puţin timp, relativ scurt, o lună, maxim două şi toată ţara va fi ca noi.

-    Referitor la acel protocol parafat de autorităţile locale în urma celor două zile de negocieri, sunteţi de părere că s-ar fi putut mai mult din partea celor care au putere de decizie pe plan local.
-    Cu siguranţă, părerea unanimă este că, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba..

-    Şi aici că referiţi la cine?
-    În opinia mea cred că Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală, deşi fiecare şcoală a dat necesarul plăţilor pentru plata salariilor.

„D-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor”
-    Ar putea fi cadre didactice care ar accepta varianta propusă de autorităţile locale şi anume să primească o parte din salariul de februarie şi diferenţa în aprilie?
-    Nu, nici un cadru didactic nu acceptă un asemenea protocol.

-    Aţi crezut în şansele de izbândă a inspectorului şcolar general care s-a deplasat la Bucureşti pentru a dezamorsa situaţia din educaţia locală?
-    Nu, părerea mea personală este că nu, dacă se dorea într-adevăr se rezolva până acum, d-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor pentru salarii încă din luna mai a anului trecut. Fiecare director de şcoală şi-a făcut datoria şi a dat mai departe organelor de drept sumele necesare de bani. Colegii mi-au spus că sunt hotărâri definitive şi irevocabile din luna iulie. Nu se poate spune că au apărut peste noapte, în ianuarie, în februarie, hotărâri judecătoreşti de care nu se ştia. Poate că sunt asemenea şcoli, dar atunci ca trebuia ca acele şcoli să aibă mai puţini bani până la rectificarea bugetară. Dar în nici un caz şcoli cum e Colegiul Naţional Mihai Eminescu, sau Laurianul care aveau hotărâri de anul trecut.

„Ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă”

-    Din câte ştiţi sau aţi auzit de la colegi, au fost făcute presiuni asupra cadrelor didactice pentru a reveni la ore?
-    Da, ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă.

-    Din partea directorilor de şcoli?
-    Nu, aici d-na directoare ne-a respectat dreptul la protest, la urma urmei este şi dumneaei cadru didactic şi nici ea nu îşi ia salariul.

„Ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic”
-    Ce părere aveţi de liderii judeţeni de sindicat, au avut ei o implicare suficientă în detensionarea acestei situaţii?
-    Cred că au fost surprinşi şi ei de viciul legislativ şi nimeni nu şi-a pus problema că o instituţie bugetară nu poate să aibă fonduri de salarii pentru angajaţi. Şi atunci în legea sindicatelor, în legea conflictului de muncă există aceste scăpări.
-    Cum se face că liderii judeţeni ai sindicatelor au fost prinşi în acest viciu legislativ în timp ce la Suceava, ei s-au organizat, peste 50 de şcoli au intrat în grevă generală.
-    Nu ştiu, nu aş putea spune, părerile sunt împărţite, am cerut sprijin…

-    Se mai poate vorbi la Botoşani despre intrarea în legalitate a protestelor actuale, adică să se organizeze liderii, să se strângă semnăturile aferente pentru ca şi la Botoşani să fie o grevă generală autorizată?
Alina Voinea Axinte-    La Botoşani nu este vorba de grevă pentru că nu avem cum din punct de vedere legal. Dar este o formă de protest atâta timp cât angajatorul nu şi-a respectat contractul cu fiecare salariat în ideea de a acorda drepturile salariale, deci ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic. Pentru că, cadrul didactic nu lipseşte de la şcoală, de la muncă, ci doar nu îşi efectuează partea de serviciu legată de predare. În rest activităţile din sarcinile serviciului ni le facem.

„Nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură”

-    Veţi continua protestele?
-    Da, vom decide mai departe, ne-am mai informat şi la jurişti. Ideea este că noi nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură. Deci, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba, atât timp cât Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei nu au dat nici un răspuns, nu putem înţelege nimic altceva decât că greşeala este la nivel local şi cei de sus îi lasă să rezolve problema.

-    Dacă autorităţile locale v-ar fi tratat altfel, aţi fi purtat un dialog, ar fi fost mai uşor de dus această povară?
-    Probabil că da. Cu excepţia d-lui prefect căruia îi mulţumim, toţi ceilalţi ne-au tratat aşa ca pe nişte… „ce vrei?!” Deci suntem efectiv sclavi pe plantaţie.
-    Cum comentaţi acea declaraţie a d-lui primar prin care afirma că ar avea o listă cu circa 160 de persoane din sistem care ar avea salarii mai mari decât d-lui?
-    Nu ştiu, în opinia mea cred că este o afirmaţie gratuită. Chiar dacă ar exista câteva cadre didactice, sunt în prag de pensie, cu gradaţie de merit, cu vechime, cu spor de conducere şi oricum chiar dacă ar fi, acele sume sunt brute, deci asta este o dezinformare. O sumă brută nu înseamnă ce iau în mână, din suma brută, statul îi mai ia aproximativ 30%, deci la noi la şcoală nu există persoană nici cu brut de 5.000 cum spunea dl. primar.

-    Spunea d-lui de un secretar de şcoală cu studii medii care ar avea un asemenea salariu…
-    Nu ştiu eu aşa ceva, poate a fost încadrat eronat, trebuie de văzut punctual, dar pe legislaţia actuală nu cred că poate să existe un asemenea salariu legal, nu ştiu poate este o eroare.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Domna profesoara, am terminat acum cativa ani CNME si am avut "onoarea" sa fiti profesoara mea de informatica. Sunt total de acord ca ceea ce se intampla cu sistemul de invatamant din Romania este o mare rusine si nivelul de invatamant scade de la an la an. La CNME sunt foarte multi profesori pregatiti, care stiu sa-si tina orele si atrag respectul elevilor. Din pacate dvs nu sunteti unul din ei. In momentul de fata, desi lucrez ca programator si nu datorita dvs. Felul in care tineati orele mi se parea o gluma iar o parte din expresiile folosite erau la nivel de mahala si nicicum de institutie de invatamant. Parerea mea este ca profesorii ar trebui recompensati in functie de performante, elevi la olimipiade, concursuri, etc. Sa merite cu adevarat un salariu nu sa fie bagati toti in aceeasi oala cu trecerei de la un grad la altul din intertie.
30 noiembrie 2011, 11:30
Daca esti cadru didactic sa stii ca mi-a placut cuvatul SICTIR.
21 martie 2011, 15:41
chiar astia care ii tot spurca pe profesori sunt cel putin cretini, sa le dea Domnul sa traiasca ei din cersit si-apoi sa mai manance, sau sa munceasca fara plata! Sictir!!
21 martie 2011, 10:53
Stiti ce e cel mai dureros " stimabililor" profesori?... Este ca al meu copil si elev al vostru mi-a spus zilele trecute ( citez):- Cred ca eu am chef mai mult de facut ore decat profesorii!!!!!!!!! E cel putin JENANT!
20 martie 2011, 18:24
Diferenta e de la "olimpici"
20 martie 2011, 13:24
Dumneata chiar iei 3150 lei bani in mana, luna de luna??? Pai noi, profesori in scolile botosanene, cu 1200 lei ce sa mai vorbim?? De unde diferentele astea enorme???
20 martie 2011, 07:33
DRAGI PROFESORI, ALUNGATI ATUNCI ARENDASUL PLANTATIEI, PE DOAMNA "DOCTOR" ALEXANDRINA ADA MACOVEI, SAU FITI TOATA VIATA NISTE SCLAVI!
19 martie 2011, 20:53
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9452 lei
USD
Dolarul SUA
4.3585 lei
CHF
Francul elveţian
4.7614 lei
GBP
Lira sterlină
5.9366 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8144 lei
XAU
Gramul de aur
257.4507 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3859 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1542 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4893 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2039 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6645 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.