Interviuri
INTERVIU Alina Voinea-Axinte : „Suntem efectiv sclavi pe plantaţie”
Alina Voinea-Axinte a fost una dintre persoanele care s-au evidenţiat în cadrul celor cinci zile de protest a cadrelor didactice botoşănene, care au mărşăluit neobosite în această săptămână în Piaţa Revoluţiei. Este liderul SIP FEN al Sindicatului din cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" şi este persoana pe care tot mai mulţi dascăli o indică ca fiind cea care îi va lua locul Mariei Ţiprigan la şefia filialei judeţene a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Prestaţia ei în săptămâna protestelor din faţa Prefecturii şi Primăriei a culminat vineri cu solicitarea demisiei inspectorului şcolar general Ada Macovei. Tăioasă în cadrul manifestărilor, susţine, zâmbind amar că, deja un vecin, mai în glumă mai în serios, ar fi întrebat-o dacă nu ar fi cazul să îşi ia un bodyguard.


„Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală”


-    Cum comentaţi actuala situaţie din sistemul de învăţământ botoşănean?
-    Guvernul României şi conducătorii ministerelor au reuşit să bulverseze întregul sistem de învăţământ prin neacordarea drepturilor salariale cadrelor didactice din învăţământul botoşănean.
-    Această situaţie este deocamdată înregistrată la Botoşani şi Suceava, credeţi că se va generaliza la nivelul întregii ţări?

-    Cu siguranţă toată ţara are câştigate drepturile salariale din legea 221. Ce nu s-a obţinut în toată ţara încă, deşi sunt pe rolul instanţelor de judecată, este acea încadrare a personalului didactic şi didactic auxiliar, cu legea 221. Deci este vorba doar de puţin timp, relativ scurt, o lună, maxim două şi toată ţara va fi ca noi.

-    Referitor la acel protocol parafat de autorităţile locale în urma celor două zile de negocieri, sunteţi de părere că s-ar fi putut mai mult din partea celor care au putere de decizie pe plan local.
-    Cu siguranţă, părerea unanimă este că, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba..

-    Şi aici că referiţi la cine?
-    În opinia mea cred că Primăria, în speţă dl. Sănduc, cred că nu a făcut raportarea reală, deşi fiecare şcoală a dat necesarul plăţilor pentru plata salariilor.

„D-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor”
-    Ar putea fi cadre didactice care ar accepta varianta propusă de autorităţile locale şi anume să primească o parte din salariul de februarie şi diferenţa în aprilie?
-    Nu, nici un cadru didactic nu acceptă un asemenea protocol.

-    Aţi crezut în şansele de izbândă a inspectorului şcolar general care s-a deplasat la Bucureşti pentru a dezamorsa situaţia din educaţia locală?
-    Nu, părerea mea personală este că nu, dacă se dorea într-adevăr se rezolva până acum, d-na inspector general avea şi dumneaei situaţia cu necesarul sumelor pentru salarii încă din luna mai a anului trecut. Fiecare director de şcoală şi-a făcut datoria şi a dat mai departe organelor de drept sumele necesare de bani. Colegii mi-au spus că sunt hotărâri definitive şi irevocabile din luna iulie. Nu se poate spune că au apărut peste noapte, în ianuarie, în februarie, hotărâri judecătoreşti de care nu se ştia. Poate că sunt asemenea şcoli, dar atunci ca trebuia ca acele şcoli să aibă mai puţini bani până la rectificarea bugetară. Dar în nici un caz şcoli cum e Colegiul Naţional Mihai Eminescu, sau Laurianul care aveau hotărâri de anul trecut.

„Ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă”

-    Din câte ştiţi sau aţi auzit de la colegi, au fost făcute presiuni asupra cadrelor didactice pentru a reveni la ore?
-    Da, ameninţări sau mai mult sugerări a faptului că ni se vor desface contractele de muncă.

-    Din partea directorilor de şcoli?
-    Nu, aici d-na directoare ne-a respectat dreptul la protest, la urma urmei este şi dumneaei cadru didactic şi nici ea nu îşi ia salariul.

„Ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic”
-    Ce părere aveţi de liderii judeţeni de sindicat, au avut ei o implicare suficientă în detensionarea acestei situaţii?
-    Cred că au fost surprinşi şi ei de viciul legislativ şi nimeni nu şi-a pus problema că o instituţie bugetară nu poate să aibă fonduri de salarii pentru angajaţi. Şi atunci în legea sindicatelor, în legea conflictului de muncă există aceste scăpări.
-    Cum se face că liderii judeţeni ai sindicatelor au fost prinşi în acest viciu legislativ în timp ce la Suceava, ei s-au organizat, peste 50 de şcoli au intrat în grevă generală.
-    Nu ştiu, nu aş putea spune, părerile sunt împărţite, am cerut sprijin…

-    Se mai poate vorbi la Botoşani despre intrarea în legalitate a protestelor actuale, adică să se organizeze liderii, să se strângă semnăturile aferente pentru ca şi la Botoşani să fie o grevă generală autorizată?
Alina Voinea Axinte-    La Botoşani nu este vorba de grevă pentru că nu avem cum din punct de vedere legal. Dar este o formă de protest atâta timp cât angajatorul nu şi-a respectat contractul cu fiecare salariat în ideea de a acorda drepturile salariale, deci ilegalitatea nu a pornit de la cadrul didactic. Pentru că, cadrul didactic nu lipseşte de la şcoală, de la muncă, ci doar nu îşi efectuează partea de serviciu legată de predare. În rest activităţile din sarcinile serviciului ni le facem.

„Nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură”

-    Veţi continua protestele?
-    Da, vom decide mai departe, ne-am mai informat şi la jurişti. Ideea este că noi nu vom accepta acea variantă propusă, acea firimitură. Deci, cineva de pe plan local nu şi-a făcut treaba, atât timp cât Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei nu au dat nici un răspuns, nu putem înţelege nimic altceva decât că greşeala este la nivel local şi cei de sus îi lasă să rezolve problema.

-    Dacă autorităţile locale v-ar fi tratat altfel, aţi fi purtat un dialog, ar fi fost mai uşor de dus această povară?
-    Probabil că da. Cu excepţia d-lui prefect căruia îi mulţumim, toţi ceilalţi ne-au tratat aşa ca pe nişte… „ce vrei?!” Deci suntem efectiv sclavi pe plantaţie.
-    Cum comentaţi acea declaraţie a d-lui primar prin care afirma că ar avea o listă cu circa 160 de persoane din sistem care ar avea salarii mai mari decât d-lui?
-    Nu ştiu, în opinia mea cred că este o afirmaţie gratuită. Chiar dacă ar exista câteva cadre didactice, sunt în prag de pensie, cu gradaţie de merit, cu vechime, cu spor de conducere şi oricum chiar dacă ar fi, acele sume sunt brute, deci asta este o dezinformare. O sumă brută nu înseamnă ce iau în mână, din suma brută, statul îi mai ia aproximativ 30%, deci la noi la şcoală nu există persoană nici cu brut de 5.000 cum spunea dl. primar.

-    Spunea d-lui de un secretar de şcoală cu studii medii care ar avea un asemenea salariu…
-    Nu ştiu eu aşa ceva, poate a fost încadrat eronat, trebuie de văzut punctual, dar pe legislaţia actuală nu cred că poate să existe un asemenea salariu legal, nu ştiu poate este o eroare.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC
Directorul de la Casa de Pensii, MĂRTURII din iadul COVID: În prima fază simptomele au fost cumva neclare…
Unul dintre botoșănenii care au contactat temutul virus care i-a ținut în case pe oameni două luni de zile, este Ioan Buzilă, unul dintre cei mai experimentați directori de instituție publică de la Botoșani.
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte
Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.
INTERVIU Monica Adăscăliței, noul director al DSP Botoșani: Sper că putem face ceva să salvăm Spitalul Județean
La câteva ore de la primirea ordinului de ministru în care a fost numită director executiv cu caracter temporarar în fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP), ziua Monicăi Adăscăliței s-a transformat într-un maraton profesional.
INTERVIU Academician Leon Dănăilă: ”Am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria”
Cunoscut ca Doctorul fără de arginți al zilelor noastre, despre medicul Leon Dănăilă, născut la Darabani, se spune că a efectuat în întreaga viață peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe dintre ele de o complexitate uriașă. 
INTERVIU Amitabh Vardhan, CEO Cine Grande: Iubesc orașul acesta; La Botoșani este cinematograful vieții mele, al carierei mele
Spre sfârșitul anului trecut Cine Globe a lansat cardul de fidelitate prin care o parte a cheltuielilor făcute de botoșăneni la cinema li se înapoiază. A făcut-o în prezența directorului general mondial ”Cine Grand”, Amitabh Vardhan, artizanul construcției multiplexului de la Uvertura Mall, care tocmai a fost inclus în Top 10 CEO de către Industry ERA Magazine. Despre amintitul card, despre investiția de la Botoșani și despre altele citiți în interviul de mai jos.
Povestea fetei care a vrut să zboare cu aripile altcuiva: Alegerea mea este să rămân sinceră și liberă, asta mă scoate din mulțime, din tiparGALERIE FOTO & VIDEO
A fost mereu copilul teribil al folkului românesc. Impresionantă, surprinzătoare, imprevizibilă. Cu o voce matură, purtătoare de tulburătoare mesaje, a călătorit cu chitara în spate, adunând trofee, prieteni, întâmplări.
Legenda Văduvei Negre și romanul incitant al unei botoșănence: Mi-am imaginat cum trebuie să fi fost viața celei după care niciun bărbat nu a mai putut iubi
Între poezie și proză, coboară din când în când în suburbiile sufletului. Cercetează durerea aproapelui, studiază comportamentul deviant al femeii, dar nu o face doar din cărți, ci stând uneori pe marginea prăpastiei. Acolo unde prea puțini îndrăznesc... 
INTERVIU - Olimpica de la Seminar campioană la tir sportiv: Fiecare foc e diferit și se simte altfel
Cum se naște o campioană? Câtă muncă și, mai ales, câtă determinare se află în spatele unui succes? Într-un timp în care tinerii sunt priviți cu neîncredere, descoperim la ei adevărate lecții de viață. Despre ce înseamnă să urmezi visul fără să aștepți ca altcineva să ți-l construiască.
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.
inpuff.ro
Loading...
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
Probabil că talentul de a ieși în evidență și tăria de caracter a unor persoane nu țin cont de vârstă. Sunt calități native. La doar 21 de ani, o polițistă din Botoșani este singura din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE
”E o rușine pentru mine să spun că sunt din Portugalia. Sunt din Botoșani dragii mei. Bine v-am găsit, este o plăcere, este un moment emoționant. Am început după revoluție cu mici companii, testând, încercând și luptând bineînțeles. Am ieșit din zona de confort. Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj, cu mai multă flexibilitate”. Au fost cuvinte spuse cu lacrimi în ochi de Cornelia Bordianu, o femeie de afaceri plecată în 1997 din Botoșani și revenită în oraș cu ocazia lansării filialei județene a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani: Daniela Șfaițer, doamna etalon a Botoșaniului: Dacă nu ai suflet, nu faci nimic GALERIE FOTO
Din seria femeilor puternice de la Botoșani, astăzi este despre Daniela Șfaițer. O doamnă care probabil nu are nevoie de foarte multe cuvinte de prezentare. Este recunoscută dacă apare în public și asociată cu imaginea soțului. Cei care au cunoscut-o personal cunosc sentimentul pe care-l oferă Daniela Șfaițer, femeia care te hipnotizează prin felul ei de a fi.
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
Loading...
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Domna profesoara, am terminat acum cativa ani CNME si am avut "onoarea" sa fiti profesoara mea de informatica. Sunt total de acord ca ceea ce se intampla cu sistemul de invatamant din Romania este o mare rusine si nivelul de invatamant scade de la an la an. La CNME sunt foarte multi profesori pregatiti, care stiu sa-si tina orele si atrag respectul elevilor. Din pacate dvs nu sunteti unul din ei. In momentul de fata, desi lucrez ca programator si nu datorita dvs. Felul in care tineati orele mi se parea o gluma iar o parte din expresiile folosite erau la nivel de mahala si nicicum de institutie de invatamant. Parerea mea este ca profesorii ar trebui recompensati in functie de performante, elevi la olimipiade, concursuri, etc. Sa merite cu adevarat un salariu nu sa fie bagati toti in aceeasi oala cu trecerei de la un grad la altul din intertie.
30 noiembrie 2011, 11:30
Daca esti cadru didactic sa stii ca mi-a placut cuvatul SICTIR.
21 martie 2011, 15:41
chiar astia care ii tot spurca pe profesori sunt cel putin cretini, sa le dea Domnul sa traiasca ei din cersit si-apoi sa mai manance, sau sa munceasca fara plata! Sictir!!
21 martie 2011, 10:53
Stiti ce e cel mai dureros " stimabililor" profesori?... Este ca al meu copil si elev al vostru mi-a spus zilele trecute ( citez):- Cred ca eu am chef mai mult de facut ore decat profesorii!!!!!!!!! E cel putin JENANT!
20 martie 2011, 18:24
Diferenta e de la "olimpici"
20 martie 2011, 13:24
Dumneata chiar iei 3150 lei bani in mana, luna de luna??? Pai noi, profesori in scolile botosanene, cu 1200 lei ce sa mai vorbim?? De unde diferentele astea enorme???
20 martie 2011, 07:33
DRAGI PROFESORI, ALUNGATI ATUNCI ARENDASUL PLANTATIEI, PE DOAMNA "DOCTOR" ALEXANDRINA ADA MACOVEI, SAU FITI TOATA VIATA NISTE SCLAVI!
19 martie 2011, 20:53
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.