Interviuri
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))

O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.

Botoșăneanul și-a propus să le caute pe aceste femei care au dovedit că sunt puternice prin ceea ce au făcut de-a lungul anilor și mai ales prin ceea ce au oferit comunității pe care o reprezintă. Femei din politică, femei carieriste, femei mame din care izvorăște viața, femei care își ajută semenii necondiționat, cad, își șterg lacrimile, se ridică și merg mai departe.

 

Astăzi, Mirela Saucă!

 

Este născută la Săveni, fiică de fost primar. A avut așadar contact cu politica încă din copilărie însă nu s-a concentrat pe a face politică. A optat pentru biochimie medicală și a petrecut în laboratoare decenii întregi. Este mândra mamă a unor frumoase gemene care au moștenit-o la finețe și eleganță.

 

Istoric politic:

Partidul Național Liberal (PNL), 2015 - prezent

Președinte Organizația de Femei PNL Botoșani

Partidul Democrat Liberal (PDL) 2014 - 2015

Forța Civică (FC) 2012 - 2014

Vicepreședinte Organizația de Femei Forța Civică

 

 

Activitate profesională:

Consilier județean - Consiliul județean Botoșani 2016 - prezent

Chimist - Biochimie medicală, 1990 - prezent

Profesor - Liceul Mihai Ciucă Săveni 1989-1990

 

 

 

În opinia dv cum ar trebui să arate o femeie puternică?

 

O femeie puternică... nu cred că există tipare care țin de aspectul fizic în care se încadrează sau de abilitatea de a fi dură, rece și lipsită de emoții. Nu cred că ține nici de eticheta de firmă de pe haine, nici de caii putere ai mașinii pe care o conduce, de numărul de karate al bijuteriilor - mai ales al broșelor - pe care le poartă, nu ține nici măcar de titluri sau funcțiile de pe cartea de vizită. O femeie puternică în opinia mea este, în primul rând, independentă financiar; mă întristează când văd succesul feminin prin atârnarea la brațul și de portofelul masculin. De asemenea, la fel de importantă este încrederea în propria persoană, fiindcă dacă tu nu crezi în tine, atunci cine?  Și nu în ultimul rând, curajul... curajul de a-și asuma deciziile, de a nu tăcea atunci când are ceva de spus, curajul de a trage linia și a o lua de la capăt, dar și de a-și arăta sentimentele chiar dacă, uneori, e considerat o dovadă de slabiciune.

 

 

Vă considerați o femeie puternică?

 

 

Atunci când am necazuri, greutăți, când sunt copleșită de probleme, caut o motivație și o cale de a le depăși, nu pierd timpul cu lamentări. Și știu că indiferent de ce mi se întâmplă, am oameni dragi alături, prieteni adevărați, nu mulți, dar de foarte bună calitate pe care mă pot baza. Și la urma urmei, nu e important de câte ori cazi, ci de câte ori reușești să te ridici, nu-i așa?

Da, consider că sunt o femeie puternică.

 

 

Ați ajuns la un prag al vieții, vă considerați împlinită?

 

 

Da, așa este... mă aflu în fața unui moment de bilanț al vieții mele dar știți cum se spune: mereu este loc de mai bine. Cred că anii mei nu au fost irosiți degeaba. Mi-am ales o profesie pe care o fac cu pasiune, mă implic în politică, uneori cu prea multă patimă, așa mi s-a spus :)... și mă străduiesc să nu-i dezamăgesc pe cei care mi-au acordat încredere. Dar, cea mai mare realizare, pe care nimic nu ar putea-o egala nici dacă aș mai trăi 100 de ani, este aceea că am devenit mamă. Este gestul suprem de responsabilitate și iubire. Prin copiii mei, mă simt împlinită.

 

 

 

Care este cea mai mare mulțumire sufletească pe care o aveți?

 

 

Ca părinți, suntem responsabili și de societatea în care vor trăi copiii și nepoții noștri. Am mulțumirea că am dat societății doi oameni educați, instruiți, profesioniști.

 

 

Dar cel mai mare regret?

 

 

Regrete... da ... sunt două, de fapt și nu pot să spun care este cel mai mare. Am pierdut o parte din cele mai mari bucurii pe care ți le oferă maternitatea: când copiii mei au rostit prima dată cuvântul mama, când le-a căzut primul dințisor, când au râs prima dată în hohote sau când au făcut primul pas. Și al doilea este că nu le-am spus părinților mei cât de mult i-am iubit, chiar dacă ei știau asta.

 

Care este cel mai mare compromis făcut pentru a vă atinge un anume țel?

 

Cel mai mare compromis pe care l-am făcut, a devenit unul din cele mai mari regrete. Am sacrificat cea mai frumoasă perioadă a copilăriei fetelor mele  pentru a-mi finaliza studiile universitare.  Aș putea să-l numesc compromis pentru că ulterior am făcut tot posibilul să mă revanșez, să recuperez, fiindu-le cât mai mult alături.

 

 

 

Este greu să îmbini propria carieră cu politica?

 

Sincer, am uneori senzația că fac un fel de echilibristică. Nu e ușor și nici simplu, mai ales că o femeie  mai are și obligații casnice. Mă străduiesc să le fac cât mai bine pe toate, dar recunosc, uneori mi se întamplă să nu-mi iasă. Cred că sunt momente în care trebuie să sacrifici ceva... fie ratezi un eveniment în familie, fie nu poți participa la o întâlnire politică ori îți amintești prea târziu că frigiderul e gol. Sau reușești să le faci pe toate, dar nu atât de bine pe cât ți-ai fi dorit.    Oricum, o zi incărcată este cel mai bun somnifer. Îmi amintesc acum ce spunea o colegă cu foarte mult umor: În spatele unei femei de succes, stă un bărbat flămând :))

 

Este greu pentru o femeie să facă politică?

 

Suntem o țară în care misoginismul nu a fost eradicat, avem nevoie de un vaccin cultural. De aceea, am fost și sunt în continuare o susținătoare a echilibrului de gen în politică. Dacă am avea cote de gen, femeile din partid ar depinde de lege, nu de cheful ”cuiva” de a le pune pe o listă.

Sigur,  am rezolva problema reprezentativității dar nu și cea a meritocrației. Pe de altă parte, unii bărbați politicieni susțin că femeile trebuie ”să se bată” cu ei de la egal la egal… nici așa nu au șanse, vă spun, să zicem, din experiența personală. De aceea e greu pentru o femeie să facă politică...dar e și mai greu acum, când vedem garnitura feminină din guvernele Dăncilă. Am avut o urmă de invidie când a fost nominalizată fiindcă aș fi vrut ca partidul meu să promoveze un Prim-Ministru femeie. Dar mi-a trecut repede când am văzut calitatea, sau mai bine zis, lipsa ei.

 

Ce le reproșati politicienilor?

 

Consider că mulți nu au conștiința propriei valori. Pentru ei, satisfacerea propriului orgoliu este mai importantă decât lipsa de performanță într-o funcție și asta are un efect de bumerang. Din păcate, cei care suferă suntem noi, cetățenii, iar ca efect este deprofesionalizarea instituțiilor statului și disfunctionalități grave ale acestora. De asemenea, politicienii nu știu să asculte, merg la întâlniri cu cetățenii, țin discursuri pline de emfază, fără a avea, de fapt, un dialog real. Practic, agenda politicienilor nu coincide cu nevoile cetățenilor și de aici percepția publică conform căreia toți politicienii suntem la fel și nu e așa.

 

Aveți un anumit targhet pe care vreți să-l atingeți în următorii ani?

 

Prima lecție pe care am primit-o când m-am înscris în partid a fost că politica se face în echipă și le mulțumesc celor care mi-au predat-o. De aceea, am câteva obiective legate, în primul rând de echipă. Mă preocupă ca, împreună cu colegele mele, să facem ca Organizația Femeilor Liberale să fie cât mai performantă. Întotdeauna e nevoie de suflu proaspăt și trebuie să ne gândim că va veni o vreme când vom preda ștafeta și e important ce lăsăm în urmă. Colaborarea cu tinerii este pentru noi, o bucurie, îi văd entuziaști, implicați și dornici să schimbe lumea. Iar eu cred ca lumea se schimbă când tinerilor le pasă.

 

 

 

Care este modelul dv feminin în viață, care vă inspiră?

 

Nu am un model feminin anume, cred că de la fiecare persoană poți avea ceva de învățat, de la unele cum să fii iar de la altele cum să nu fii. Dar sunt femei care m-au inspirat și mă inspiră, femei pe care le admir pentru calitați pe care mi-aș fi dorit să le am. Cu siguranță, mama a fost primul meu etalon de eleganță și de demnitate, iar apoi, bunica maternă mi-a fost model de bunătate, înțelegere și empatie. Politic, pe Mona Muscă am admirat-o pentru curajul, profesionalismul  dar, mai ales pentru limba română nobilă și fără cusur din toate declarațiile sale. Și am întâlnit femei care au o calitate umană extraordinară, care deși au posibilități materiale limitate, găsesc resurse să ajute oameni aflați în suferintă. Ele sunt adevaratele modele care ar trebui cunoscute, fiindcă ne-ar imbogați. Despre un astfel de OM, de o rară noblețe sufletească vorbesc acum, cu gând îndurerat, la trecut. Maria Riza. Iar cei care au cunoscut-o, știu...

 

Ce mesaj le transmiteți femeilor care nu reușesc să-și depășească limitele?

 

Indiferent de eșecuri sau neâmpliniri, să nu-și piardă respectul de sine. Să fie mai încrezătoare... fericirea are atâtea culori și atâtea fețe încât uneori riscăm să nu le băgăm in seamă de grăbite ce suntem.  Și, e adevărat că lumea este condusă de barbați, dar există mereu femei care le arată calea.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Atacuri FURTUNOASE la CJ, liberalii făcuți zombie - Mergem în Maldive, ne punem pe Facebook excursiile opulente
Mirela Saucă dă din nou de pământ cu șeful CJ-ului - Nu vă interesează decât o liniștită ieșire la pensie

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
"Să ziceţi mersi că v-aţi măritat cu Flămânzilă şi nu cu Setilă.
26 septembrie 2019, 19:42
Pentru eminența cenușie ,,baba" - ratații profesional e corect. După ce termini 4 clase poți să-ți exprimi punctul de vedere.
15 august 2019, 13:32
S-au adunat o gramada de ofilite in pnl cu gândul la ciolan.
14 august 2019, 23:41
Dacă o sa votați cu ochii închiși o sa vina și Ciuma Galbena.Papusa din foto e cam obosita...
14 august 2019, 17:50
toate sansele sa iasa primar in Saveni, la anul, pentru ca Tarzioru a dat-o in bara cu infractorul Dragnea si pupila acestuia Federovici. nu a reusit in Saveni sa amenajeze macar cateva locuinte penytru medici, sa-i atraga pe acestia in orasul nostru.,
14 august 2019, 11:28
Cea mai faina poza este cea in care trei masculi stau pe scaune iar doamnele mult respectate se afla in spatele acestora in picioare. Un exemplu de respect pentru doamne din partea barbatilor la PNL.Probabil ca si-au propus ca doamnele sa stea doar in spate si in picioare .....aratandu-le astfel barbatilor calea spre succes.
14 august 2019, 11:16
stai linistit ca nici cu galbejitele voastre nu ne mindrim. politica este pentru ratatii profesionali, nu au vocatie sa-si faca meseria. se pricep sa minta fraierii care cred ca va curge lapte si miere cind vin ei la putere.
14 august 2019, 11:03
Liberalii botosaneni se respecta...intelectuali cu scoala adevarata, spre deosebire de ciuma rosie, care defileaza cu tot felul de menajere si de analfabeti, cu facultati facute la x si o..
14 august 2019, 09:25
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.