Interviuri
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte

Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.

Frumoasa familie Cenușă s-a retras în județ, la locuința părinților Iustinei unde micuța Parascheva a avut parte de ceea ce multora din copiii generației actuale le lipsește: contactul cu viața la țară, animalele de curte, grădina, aerul curat și toate aceste bucurii pe care le oferă mediul rural.

 

Din fiecare experiență avem de învățat, mai mult sau mai puțin, ne spune Iustina Irimia – Cenușă, una dintre cele mai iubite artiste de la Botoșani. În fiecare rău există și bine, iar această distanțare socială a fost un bun prilej de a fi împreună cu cei dragi.

 

Am încercat să văd partea plină a paharului

 

-           Cum v-a fost schimbată viața în ultimele două luni de zile?

 

Cum stilul meu de viață anterior pandemiei a fost unul extrem de activ, împărțit între spectacole, filmări, înregistrări, evenimente, casă și familie, aș spune că inițial m-am bucurat de această pauză, care oricum a coincis cu Începutul Postului Mare – o perioadă mai puțin aglomerată din punct de vedere artistic - și am încercat să văd partea plină a paharului, a faptului că natura ocupației mele, de artist și de referent cultural, îmi dă șansa de a fi în siguranță prin a sta și a lucra de acasă pe timpul stării de urgență. Clar, atât pentru mine, cât și pentru majoritatea românilor, a fost cea mai îndelungată perioadă de timp în care am stat acasă, comportamentele cotidiene, casnice și sociale fiind destul de mult modificate. Dintr-un „om între oameni”, am devenit un om doar al familiei, însă am ținut legătura în mediul online cu cei dragi, dar și cu cei care mă urmăresc. Două luni de zile în care am avut mai mult răgaz pentru introspecție și regăsire, pentru timp de calitate cu familia restrânsă și pentru finalizat proiecte care erau mereu în așteptare.

 

 

-           Această distanțare socială a avut și părți bune, în sensul în care a însemnat o apropiere față de persoanele dragi cu care s-a petrecut mai mult timp?

 

Cred că în fiecare rău e și un bine, iar această perioadă de distanțare socială ne-a adus, desigur, lecții, dar și binecuvântări. Binecuvântarea noastră a fost că am putut sta la părinții mei, care au casă, curte, grădină și o mică livadă în Flămânzi, astfel încât ne-am putut bucura, ca niciodată, de timpul petrecut împreună, de activitățile gospodărești și de observarea cu mai multă atenție a evoluției primăverii. De când m-am căsătorit nu am mai reușit să stau atât de mult cu părinții.

 

 

Parascheva a mâncat „teapă și toi”

 

-           Cum a decurs o zi în izolare în viața familiei Cenușă?

 

Nicio zi nu e la fel, însă, în mare, eu mi-am desfășurat activitatea profesională de acasă, din fața cărților și a laptopului, soțul a săvârșit Sfintele Slujbe conform recomandărilor și a studiat pentru o lucrare importantă, iar alternativ aveam grijă de fetița noastră, până când veneau părinții mei de la serviciu și petreceau și ei timp cu nepoțica lor. Printre altele, am gătit, am ajutat la treburile gospodărești, am încercat să-i propunem Paraschevei diverse activități, am vizionat filme, am citit, etc.

 

-           Care au fost activitățile preferate ale micuței Parascheva?

 

Parascheva a avut parte de un timp frumos și fericit – așa cum e, în general, toată copilăria - în care ne-a avut alături pe amândoi non-stop, dar și pe bunici, iar faptul că am stat „la țară” i-a oferit prilejul de a petrece mult timp afară, de a merge în grădină oricând și a putut mânca „teapă și toi” = ceapă și usturoi la discreție, de a se juca cu animalele – pisici, câine, găini, pui de găină -, astfel încât momentele ei preferate au fost legate de activitățile în aer liber. Un moment amuzant era în fiecare seară când trebuia să ducă găinile înspre coteț.  Chiar a căpătat dexteritatea și limbajul necesar…

 

Emoționant: Transformarea caselor în biserici

 

-           Din punct de vedere spiritual cum ar trebui să privim aceste vremuri pe care, din nefericire și neașteptat le traversăm?

 

 

Cu nădejde, credință și dragoste. Chiar dacă a fost o perioadă grea pentru creștinii practicanți, prin faptul că lipsa rugăciunii comune, lipsa spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii au fost puternic resimțite, totuși, prin rugăciunile preoților la altare și a prin cele personale, s-a reușit ceva mai frumos decât ne-am fi așteptat - transformarea caselor în biserici, în adevărate centre de rugăciune, iar slujbele transmise în mass-media au fost reale mângâieri. Emoționante au fost și slujbele din Săptămâna Patimilor, dar și momentele de la Înviere, când am cântat la unison, fiecare din casa, balconul sau curtea lui: Hristos a Înviat!

 

-           Cum vedeți revenirea la normalitate? Va mai exista o normalitate, așa cum o știam cu toții?

 

Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte, că vom avea o altfel de normalitate. Sper să nu fi devenit atât de panicoși în aceste două luni încât să uităm să ne bucurăm unii de alții, să ne zâmbim, să ne îmbrățișăm și să ne respectăm și vreau să cred că după această experiență, vom aprecia mai mult tot ceea ce avem și trăim și îmi doresc să privim viața cu mai multă profunzime și gratitudine.

 

Să fim mai buni!

 

-           Ce anume v-a lipsit cel mai mult în această perioadă?

 

Mi-au lipsit extrem de mult oamenii dragi, familia extinsă, dar și scena și întâlnirile cu publicul. Dacă după 15 mai sper să-mi alin dorul de cei dragi, știu că cel de scenă va fi alinat mult mai târziu, atunci când se vor putea relua evenimentele și spectacolele. Până atunci, încercăm să venim cu noutăți artistice în mediul online pentru cei care ne urmăresc și ne îndrăgesc.

 

Sunt recunoscătoare că am trecut cu bine peste izolarea socială. Regret nespus pierderea celor peste 1.000 de vieți, sper ca cei care au fost afectați de aceest virus să se vindece repede, iar noi, cei care nu am fost afectați decât cu întreruperea unui ritm de viață, să fim mai buni, mai îngăduitori, mai altruiști și mai conștienți de propria viață.

 

Gânduri bune tuturor cititorilor dumneavoastră!

 

Iustina Irimia Cenușă face parte din grupul artistic „Fetele de la Botoșani” lansat în anul 2017 și care a cunoscut un succes fulminant cu piesa „Hai la Botoșani”. Ulterior artistele și-au îmbogățit repertoriul comun și au concertat în toată țara dar și în străinătate, atingând un nivel ridicat de notorietate.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.