Interviuri
Familia Cenușă retrasă în cele două luni de IZOLARE pandemică! INTERVIU cu fata cu voce aur a Botoșanilor: Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte

Asemenea milioanelor de oameni care au stat izolați în propriile locuințe pentru o îndelungată perioadă și Botoșaniul a fost „paralizat” din punctul de vedere al promenadei. Fiecare familie a încercat să traverseze această perioadă cât mai lin cu putință și cu un factor de stres menținut la nivel cât mai redus.

Frumoasa familie Cenușă s-a retras în județ, la locuința părinților Iustinei unde micuța Parascheva a avut parte de ceea ce multora din copiii generației actuale le lipsește: contactul cu viața la țară, animalele de curte, grădina, aerul curat și toate aceste bucurii pe care le oferă mediul rural.

 

Din fiecare experiență avem de învățat, mai mult sau mai puțin, ne spune Iustina Irimia – Cenușă, una dintre cele mai iubite artiste de la Botoșani. În fiecare rău există și bine, iar această distanțare socială a fost un bun prilej de a fi împreună cu cei dragi.

 

Am încercat să văd partea plină a paharului

 

-           Cum v-a fost schimbată viața în ultimele două luni de zile?

 

Cum stilul meu de viață anterior pandemiei a fost unul extrem de activ, împărțit între spectacole, filmări, înregistrări, evenimente, casă și familie, aș spune că inițial m-am bucurat de această pauză, care oricum a coincis cu Începutul Postului Mare – o perioadă mai puțin aglomerată din punct de vedere artistic - și am încercat să văd partea plină a paharului, a faptului că natura ocupației mele, de artist și de referent cultural, îmi dă șansa de a fi în siguranță prin a sta și a lucra de acasă pe timpul stării de urgență. Clar, atât pentru mine, cât și pentru majoritatea românilor, a fost cea mai îndelungată perioadă de timp în care am stat acasă, comportamentele cotidiene, casnice și sociale fiind destul de mult modificate. Dintr-un „om între oameni”, am devenit un om doar al familiei, însă am ținut legătura în mediul online cu cei dragi, dar și cu cei care mă urmăresc. Două luni de zile în care am avut mai mult răgaz pentru introspecție și regăsire, pentru timp de calitate cu familia restrânsă și pentru finalizat proiecte care erau mereu în așteptare.

 

 

-           Această distanțare socială a avut și părți bune, în sensul în care a însemnat o apropiere față de persoanele dragi cu care s-a petrecut mai mult timp?

 

Cred că în fiecare rău e și un bine, iar această perioadă de distanțare socială ne-a adus, desigur, lecții, dar și binecuvântări. Binecuvântarea noastră a fost că am putut sta la părinții mei, care au casă, curte, grădină și o mică livadă în Flămânzi, astfel încât ne-am putut bucura, ca niciodată, de timpul petrecut împreună, de activitățile gospodărești și de observarea cu mai multă atenție a evoluției primăverii. De când m-am căsătorit nu am mai reușit să stau atât de mult cu părinții.

 

 

Parascheva a mâncat „teapă și toi”

 

-           Cum a decurs o zi în izolare în viața familiei Cenușă?

 

Nicio zi nu e la fel, însă, în mare, eu mi-am desfășurat activitatea profesională de acasă, din fața cărților și a laptopului, soțul a săvârșit Sfintele Slujbe conform recomandărilor și a studiat pentru o lucrare importantă, iar alternativ aveam grijă de fetița noastră, până când veneau părinții mei de la serviciu și petreceau și ei timp cu nepoțica lor. Printre altele, am gătit, am ajutat la treburile gospodărești, am încercat să-i propunem Paraschevei diverse activități, am vizionat filme, am citit, etc.

 

-           Care au fost activitățile preferate ale micuței Parascheva?

 

Parascheva a avut parte de un timp frumos și fericit – așa cum e, în general, toată copilăria - în care ne-a avut alături pe amândoi non-stop, dar și pe bunici, iar faptul că am stat „la țară” i-a oferit prilejul de a petrece mult timp afară, de a merge în grădină oricând și a putut mânca „teapă și toi” = ceapă și usturoi la discreție, de a se juca cu animalele – pisici, câine, găini, pui de găină -, astfel încât momentele ei preferate au fost legate de activitățile în aer liber. Un moment amuzant era în fiecare seară când trebuia să ducă găinile înspre coteț.  Chiar a căpătat dexteritatea și limbajul necesar…

 

Emoționant: Transformarea caselor în biserici

 

-           Din punct de vedere spiritual cum ar trebui să privim aceste vremuri pe care, din nefericire și neașteptat le traversăm?

 

 

Cu nădejde, credință și dragoste. Chiar dacă a fost o perioadă grea pentru creștinii practicanți, prin faptul că lipsa rugăciunii comune, lipsa spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii au fost puternic resimțite, totuși, prin rugăciunile preoților la altare și a prin cele personale, s-a reușit ceva mai frumos decât ne-am fi așteptat - transformarea caselor în biserici, în adevărate centre de rugăciune, iar slujbele transmise în mass-media au fost reale mângâieri. Emoționante au fost și slujbele din Săptămâna Patimilor, dar și momentele de la Înviere, când am cântat la unison, fiecare din casa, balconul sau curtea lui: Hristos a Înviat!

 

-           Cum vedeți revenirea la normalitate? Va mai exista o normalitate, așa cum o știam cu toții?

 

Mulți spun că nimic nu va mai fi ca înainte, că vom avea o altfel de normalitate. Sper să nu fi devenit atât de panicoși în aceste două luni încât să uităm să ne bucurăm unii de alții, să ne zâmbim, să ne îmbrățișăm și să ne respectăm și vreau să cred că după această experiență, vom aprecia mai mult tot ceea ce avem și trăim și îmi doresc să privim viața cu mai multă profunzime și gratitudine.

 

Să fim mai buni!

 

-           Ce anume v-a lipsit cel mai mult în această perioadă?

 

Mi-au lipsit extrem de mult oamenii dragi, familia extinsă, dar și scena și întâlnirile cu publicul. Dacă după 15 mai sper să-mi alin dorul de cei dragi, știu că cel de scenă va fi alinat mult mai târziu, atunci când se vor putea relua evenimentele și spectacolele. Până atunci, încercăm să venim cu noutăți artistice în mediul online pentru cei care ne urmăresc și ne îndrăgesc.

 

Sunt recunoscătoare că am trecut cu bine peste izolarea socială. Regret nespus pierderea celor peste 1.000 de vieți, sper ca cei care au fost afectați de aceest virus să se vindece repede, iar noi, cei care nu am fost afectați decât cu întreruperea unui ritm de viață, să fim mai buni, mai îngăduitori, mai altruiști și mai conștienți de propria viață.

 

Gânduri bune tuturor cititorilor dumneavoastră!

 

Iustina Irimia Cenușă face parte din grupul artistic „Fetele de la Botoșani” lansat în anul 2017 și care a cunoscut un succes fulminant cu piesa „Hai la Botoșani”. Ulterior artistele și-au îmbogățit repertoriul comun și au concertat în toată țara dar și în străinătate, atingând un nivel ridicat de notorietate.

loading...
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
Loading...
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
Loading...
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
Fostul jurnalist care a călătorit în Siberia și a trăit 40 de zile doar cu apă: Pentru a fi fericit nu ai nevoie de lux; ai nevoie de înțelegere cu cei dragi GALERIE FOTO
A fost 10 ani reporter la ProTV, a activat și în presa scrisă. Drumuri și cărări care îl îndepărtau tot mai mult de ceea ce căuta: Calea, Adevărul și Viața. O poveste de viață impresionantă, care trece și prin ograda bunicilor din Coțușca, județul Botoșani.
INTERVIU Valeriu Iftime: Dacă nu faci politică, nu trebuie să fii mort și să fii mut / Sunt speriat de ce se poate întâmpla în Botoșani - VIDEO
Botoșani a avut parte în această campanie electorală de un lucru fără precedent în toate alegerile locale de după revoluție. Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, cu o notorietate care a depășit de mult granițele județului, a sprijinit public câțiva candidați de la alegerile locale. Ba cu unii a participat chiar și la emisiuni televizate.
INTERVIU Magda Oleniuc, candidat USR-PLUS la Consiliul Local: Nu vreau să fac politică second-hand / Avem nevoie de un PUG vizionar
Alegerile de duminică, 27 septembrie, reprezintă primul test local și pentru Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, adică PLUS. Formațiunea condusă la nivel central de fostul prim-ministru Dacian Cioloș nu a intrat singură în bătălia electorală, ci în alianță cu USR. La Botoșani, lidera județeană a PLUS candidează la Consiliul Local, ocupând locul 3 pe lista pentru municipiu.       
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Doina Federovici, PSD: Zece măsuri clare cu programe pentru fiecare comunitate, nu himere, nu 100 de soluții / Șoptică și Orban au încercat să cumpere primariiVIDEO
După mai bine de 20 de ani de politică, în care a urcat încet dar sigur în ierarhia partidului până la funcțiile de președinte județean și vicepreședinte național, Doina Federovici se află probabil în cel mai important punct al carierei. Fost consilier județean și pentru jumătate de an chiar vicepreședinte al Consiliului Județean, senator al României timp de opt ani, candidează în 2020 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.
”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Mihaela Huncă, Pro România: Oamenii nu vor lucruri spectaculoase, nu vor să facem aeroport la Santa Mare sau să facem o stație de lansare de racheteVIDEO
Alegerile locale din acest an ar trebui să fie pentru Mihaela Huncă încununarea a doi ani de muncă la Pro România. Pe de altă parte, după un mandat de consilier local și altul de deputat, fostul inspector școlar general se află și în fața primului vot uninominal din cariera politică. După modelul implementat în mai multe filiale Pro România și la Botoșani coordonatorul organizației a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.9 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.2 o C
Darabani
13.1 o C
Saveni
14.2 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.