Interviuri
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO

Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.

Botoșăneni cu care ne mândrim!

 

Ciprian Ioan Gălușcă este un tânăr în vârstă de 23 de ani care se trage din nordul județului, din Darabani. Anul acesta a absolvit Academia Forțelor Navale, fiind șeful promoției 2017 – 2021 cu o medie totală de 9,25. Este licențiat cu media 9,85 în specializarea electromecanică navală.

 

Tânărul botoșănean este unul dintre cei mai tineri ofițeri în Marina Militară din cadrul Forțelor Navale, și este abia la început de carieră. Visurile sale încă de copil erau îndreptate către viața militară și mare. Și continuă cu țeluri înalte, pentru că, în final, Ciprian vrea să ajungă cel mai bun ofițer din Forțele Navale Române și să lucreze pe Fregata ”Regele Ferdinand”, cea mai performantă navă din România.

 

A învățat singur două limbi străine

 

Este ambițios și mereu într-o continuă luptă pentru a se autodepăși. Este autodidact și stăpânește excelent limba engleză, la testul STANAG fiind notat cu punctaj maxim.

*STANAG este un standard european NATO, pentru aptitudini în limba engleză, dedicat militarilor, în eventualitatea participării la misiuni internaționale

 

În prezent învață singur limba rusă, știe deja să scrie și să citească.

 

Începutul...

 

Botoșaniul nu are o tradiție maritimă, ne situăm în partea nordică, litoralul este în sud. Cum ai ajuns să te formezi în Academia Forțelor Navale?

 

  • A fost un vis de mic, a fost o conjunctură că, începând din clasa a II-a până la finalul clasei a VII-a, am învățat în Constanța. Iar coroborând dorința mea de când eram mic de a deveni ofițer în Armata Română, m-am dus pe această armă.

 

Și liceul?

 

  • Am dat la Liceul Militar din Câmpulung, însă am avut un impas și am fost al treilea sub medie. Și am urmat Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Darabani, însă visul a rămas tot ca, la final, să urmez o carieră miliară.

 

Acolo, la Darabani, ai avut pe cineva care să-ți susțină acest vis de a deveni militar?

 

 

  • Visul a rămas închis acolo, a ars mocnit în sufletul meu. Însă am primit o gură proaspătă de oxigen când au venit cei de la Centrul de Informare – Recrutare din Botoșani. Și ne-au prezentat oferta educațională a MApN-ului pentru instituțiile postliceale sau universitare.

 

„Iubesc marea, iubesc uniforma de marinar”

 

Și de ce a fost Academia Forțelor Navale și nu, de exemplu, o carieră în ISU sau în Poliție sau în Jandarmerie?

 

  • În cazul în care nu aș fi intrat la Academia Forțelor Navale sau oricare altă academie, aș fi urmat cursurile ISU, pentru că chiar îmi doresc să ajut oamenii în diverse forme. După ce am terminat Academia Forțelor Navale m-am înscris ca voluntar la SMURD, acum voi aștepta un răspuns. Dar, ca să răspund la întrebare, iubesc marea, iubesc uniforma de marinar și tradiția. Academia Forțelor Navale este una dintre instituțiile cu cea mai veche tradiție în studiul marinăresc. Este o școală foarte veche, are 185 de ani.

 

Dar cum sunt acești patru ani în care te-ai format în Academie, ce ai învățat acolo și, în plus, e foarte grea școlarizarea acolo, adică pentru niște părinți din Botoșani este greu să-și susțină copilul plecat la Academie în sud-estul țării?

 

  • La fel ca la liceele militare, la Academie avem toate facilitățile oferite de către instituție: cazare, mâncare, echipament, inclusiv o soldă minimă pe lună. După, urmează și partea de armată efectiv, deoarece este o academie militară. La început sunt două săptămâni de pregătire militară intensă în care deșteptarea este la 5:30, stingerea este undeva pe la 23:00 și de dimineață până seara, programul este absolut încărcat cu instrucție, pregătire militară, regulamente militare, iar această perioadă de două săptămâni ne pregătește pentru depunerea jurământului militar. Instrucție cu armamentul, instrucție de front, avem și trageri cu armamentul.

 

Dar un inginer trebuie să cunoască toate lucrurile astea?

 

 

  • În primul rând suntem militari, apoi suntem ingineri. Dar, da, suntem ofițeri.

 

Revenind la partea financiară, există taxe de școlarizare?

 

  • Doar pentru secția civilă a Academiei Forțelor Navale ”Mircea cel Bătrân”, secția militară este subvenționată de Ministerul Apărării Naționale.

 

Ce face un aspirant inginer?

 

 

  • Un aspirant inginer depinde pe ce specializare este. Eu am terminat șef de promoție pe specializarea electromecanică navală, iar cealaltă specializare este navigație și echipamente navale. Iar de curând s-a introdus la Galați – proiectanți navali și în același timp, vor fi și ingineri pe partea de electricitate. Dar numărul este mai mic. Un ofițer la bordul navei, sunt cei care conduc și coordonează maiștrii militari, echivalentul subofițerilor care la rândul lor comandă soldații gradați profesioniști. Deci, noi suntem cei responsabili cu organizarea și conducerea navei.

 

Își amintește cu drag un moment din cei patru ani petrecuți în academie: „Am avut norocul să particip la Marșul Istoric de 80 de ani cu Bricul Mircea, 80 de ani de când a intrat nava-școală în Forțele Navale Române. Și am executat marșul pe care l-a făcut Bricul Mircea din Hambourg până în țară. Am vizitat foarte multe porturi internaționale, orașe și a fost o experiență de neuitat pentru că ne-a format ca viitori ofițeri și viitori marinari”

 

Mai are România infrastructură navală?

Ce planuri de viitor are tânărul botoșănean și ce legătură au cu Fregata ”Regele Ferdinand”?

Care este cea mai frumoasă amintire de pe mare?

Pe partea financiară, profesia aleasă este una bine remunerată?

 

Ce a răspuns tânărul ofițer în interviul realizat de Botoșăneanul puteți vedea în materialul video de mai jos:

loading...
loading...
Pentru prima dată în istorie: Tânără din Botoșani, șefă de promoție la Școala Forțelor Navale - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.2 o C
Dorohoi
24.1 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
27.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.