Se zice că Bucureștiul e „orașul care nu tace niciodată” (și nu-i neapărat un lucru bun), dar weekendul acesta pare să fie despre ascultare. Nu doar cea de tipul „dă mai încet volumul”, ci și ca act cultural, ca o formă de atenție. Așadar, avem un nou weekend în București care-ți oferă evenimente de ascultare și dans, lectură sau concert, liniște și zgomot cu sens.
În acest weekend cât se poate de clasic de toamnă, înnorat, răcoros, ploios, cafeaua o poți bea la Petite Bouffe (Louis Pasteur 38) în Cotroceni. Despre aceasta, Oana Titică scrie pe b365.ro următoarele: „Îmbină trei destinații într-una singură: cafenea, librărie și brutărie-patiserie, e un ascunziș perfect pentru evadat din rutina de zi cu zi. Aici te întâmpină un loc intim, ticsit de rafturi de cărți, cu mese și canapele care te fac să te simți nu atât la o cafenea din Cotroceni, cât mai degrabă în vizită la mătușa mereu cochetă, pasionată de cafele și lectură, de la care întotdeaua plecai ghiftuit de fursecuri, cu o carte pe care insista să ți-o recomande”. După ce bei cafeaua aici și poate-ți cumperi și o carte, merge de minune o plimbare prin frumosul Cotroceni.
Pe partea de food, Dragoș Mihăilă a descoperit chinezescul de la Timpuri Noi, Golden Woks (Ion Minulescu 3-5). „Golden Woks este un restaurant frumos, chiar atipic pentru unul chinezesc. Totuși, senzația pe care mi-o dă e una de jumi-juma: jumătate restaurant, jumătate fast-food.
Wokuri, plante, mobilier plăcut la atingere și o bucătărie transparentă, ca să vezi toată magia. Un loc încăpător, cât de cât elegant, dar cam friguț la interior (s-a rezolvat rapid cu o lampă de căldură). Ospătarii sunt chinezi, niște fete extrem de drăguțe și atente la fiecare pas. Meniul, pe de altă parte, este luuuuuung de te plictisești răsfoind la el și pe mine asta mă enervează cumplit. Asta și pentru că îți poți personaliza preparatul de la cap la coadă, cu ce vrei tu, cum vrei tu”, scrie Dragoș Mihăilă în recenzia de pe b365.ro.
Brutăria artizanală Miez, una dintre primele care au pus pe hartă pâinea cu maia din România, s-a redeschis în Piața Amzei, acolo unde a început povestea ei, pe D. I. Mendeleev 43. Noul spațiu păstrează mirosul inconfundabil de pâine coaptă lent și adaugă o noutate binevenită: cafea de specialitate, servită într-un colț luminos, potrivit pentru o pauză între drumuri.
Miez continuă să coacă exclusiv pâine cu maia fermentată natural, folosind făinuri de calitate, unele măcinate chiar în brutărie, la moara proprie. Pe lângă sortimentele consacrate – pâinea țărănească, cea cu semințe sau cea de secară – brutăria își extinde meniul cu produse integrale, patiserie cu mai puțin zahăr și deserturi de sezon. Reîntoarcerea în Amzei marchează și o nouă etapă pentru Miez: o atenție crescută la sustenabilitate, de la ambalaje compostabile până la utilizarea energiei verzi. Așadar, avem un nou loc în oraș unde putem merge să bem o cafea de specialitate și pleca cu o pâine artizanală excelentă.
La Teatrul Național, cei de la The Attic îți propun „The Sonic Turn”, o conferință internațională din domeniul studiilor sonore care transformă Sala Mică într-un laborator al sunetului. Sâmbătă, cercetători, artiști și teoreticieni vin să vorbească despre cum se leagă politica de poezie, puterea de identitate și urechea de conștiință. Programul îl găsești aici.
De la „Thick Listening” al lui Holger Schulze până la „Sonic Eschatologies” al lui Ștefan Fraunberger, programul e dens și deloc superficial. Sunt prezentări, performance-uri, discuții și o întrebare care răsună printre toate: „Cine ascultă pe cine și pentru ce scop?”. Biletele sunt disponibile pe Eventbook, iar studenții pot intra gratuit pe bază de înregistrare.
Dacă ai chef de alt tip de rezonanță, Ateneul Român găzduiește două lumi diferite, despărțite doar de câteva ore și un public. Dimineața de sâmbătă, de la 11:00, începe cu „Clasic e Fantastic. Cum să înțelegem muzica. Ce este o Uvertură?”, un concert educativ pentru cei mici (și pentru cei mari cu răbdare). Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”, sub bagheta lui Andrei Ștefan Racu, va trece prin Bizet, Gluck, Mozart, Weber și Wagner, explicând pe înțelesul tuturor de ce uvertura e mai mult decât o introducere. Biletele pornesc de la 30 de lei.
Seara, scena e preluată de Orchestra da Camera di Mantova, într-un concert de o eleganță care nu se strigă, ci se înțelege. Dirijorul Carlo Fabiano aduce la București patru partituri clasice – Vivaldi, Rossini, Mozart și Ceaikovski – într-un echilibru perfect între tradiție și rafinament. Violoncelistul Stefano Guarino e invitatul special, iar biletele încep de la 150 de lei.
În același timp, sâmbătă de la 20:00, în alt București, cel cu bere și podea de lemn pe jos, Trei Bețivi Bar îl primește pe Silviu Sanda, vocea trupei Stema, într-un concert-jurnal fără pretenții. Cântece despre viață, prieteni, glume și dor, într-o formulă restrânsă, cu publicul aproape și fără bilete. E genul de seară în care povestea se scrie direct pe scenă, între un vers și o replică spontană.
La Quantic, Toulouse Lautrec se întoarce cu același amestec de ironie, eleganță și chitară zgomotoasă. „Aristocrații post indie-rockului” își recită propriul mit urban sâmbătă, 15 noiembrie, de la 19:00. Prețurile sunt între 70 și 100 de lei, în funcție de momentul cumpărării.
Sursa https://www.hotnews.ro