Un român din Neamț bate italienii la propria lor artă culinară: Sergiu Teacu, proprietarul „Taste of Italy” din Anglia, câștigă pentru a treia oară premiul pentru cea mai bună pizzerie independentă din Marea Britanie.
De trei ori laureat al prestigioaselor Papa Industry Awards, Sergiu Teacu, un român originar din Roznov, județul Neamț, a reușit ceea ce puțini ar fi crezut posibil: să devină cel mai bun în lume într-un domeniu dominat de italieni — pizza autentică napoletană.
Printre angajații care sunt aproape toți români se regăsește și Cosmin Gabriel Stoian din Botoșani.

Povestea sa începe în 2012, când Sergiu, pe atunci un tânăr de doar 19 ani plecat din România, ajunge în Italia și își găsește primul loc de muncă într-un restaurant italian, ca spălător de vase. De acolo, prin muncă, perseverență și pasiune, a învățat pas cu pas arta bucătăriei italiene: de la frământarea aluatului perfect pentru pizza napoletană, la cultura vinurilor, cafelei și rafinamentul servirii.
„În Italia am învățat tot ce înseamnă respectul pentru mâncare, pentru ingrediente și pentru client. Horeca italiană e o școală de elită – și dacă vrei să reușești acolo, trebuie să fii disciplinat și dedicat sută la sută”, povestește Sergiu.
În 2016 s-a mutat în Anglia, iar după o perioadă în care a lucrat pe șantiere – dezamăgit de ritmul epuizant din bucătării – a decis că nu poate sta departe de pasiunea sa. Cu economii strânse leu cu leu și câteva împrumuturi bancare, în plină pandemie, pe 25 septembrie 2020, deschide la Chelmsford, Essex primul său restaurant: Taste of Italy.
Partenera sa, Lucia Pronesti, este italiancă, iar împreună au pus bazele unui local 100% autentic, fidel tradiției culinare italiene.
„Totul e făcut corect și autentic. Aluat dospit 48 de ore, ingrediente importate exclusiv din Italia – de la făină, brânzeturi și mezeluri, până la uleiuri, vinuri și chiar sucuri. Nu folosim piept de pui, nu punem ananas pe pizza, nu servim ketchup sau maioneză. Așa cum un român nu ar pune ketchup pe sarmale, nici italienii nu ar face așa ceva cu mâncarea lor tradițională. Sunt lucruri care pur și simplu nu se fac”, explică proprietarul.
Pentru a descuraja cererile excentrice ale unor clienți englezi, în meniu există o „Pizza cu ananas” la prețul simbolic (și ironic) de 189,99 lire sterline – o glumă devenită virală printre cei care îi trec pragul.
Restaurantul lui Sergiu este acum o referință în Essex și în toată Marea Britanie. Într-o țară unde peste 90% dintre restaurantele premiate la Papa Awards sunt italiene, Taste of Italy a câștigat de trei ori trofeul la categoria „Best Independent Pizza Restaurant in the UK” – în 2022, 2023 și 2025.
„E o competiție serioasă, fără voturi online sau recenzii aranjate. Se fac 16 vizite anonime pe an, și evaluează tot – de la curățenie și servire, până la autenticitatea mâncării. Nu știi niciodată cine vine, când vine sau ce comandă. Așa află cum e experiența reală a oricărui client”, explică Sergiu.
Ironia este că, deși peste 90% dintre participanți sunt italieni, un român și o echipă formată exclusiv din români au reușit să le dea lecții chiar la ei acasă – în bucătăria italiană.
„În bucătărie avem doar români – niciun italian. Și totuși, câștigăm competiții unde sunt evaluați cei mai buni din lume. Asta spune totul despre seriozitatea și respectul nostru față de meserie”, spune Sergiu cu mândrie.
Pe TripAdvisor și Google Maps, „Taste of Italy” are o notă de 4.9 din 5 chiar și după cinci ani de activitate – un scor aproape imposibil de menținut în domeniul HoReCa. Iar dacă scrii pe Google „best pizza in Essex”, restaurantul său apare constant pe locul 1.
„Nu e vorba doar de mâncare. Contează și cum servești, cât de repede, cum vorbești cu oamenii. La noi, în 10 minute de când te așezi la masă, trebuie să ai băuturile servite. Totul e calculat, precis, ca un ceas elvețian. Asta face diferența între un loc bun și unul excepțional.”
Performanța lui Sergiu Teacu și a echipei sale demonstrează că românii pot excela în orice domeniu atunci când respectă valorile fundamentale ale muncii, pasiunii și calității.
„Nu contează de unde ești, contează cum faci lucrurile. Italienii au fost puțin deranjați că un român a reușit să-i bată la propriul lor joc, dar până la urmă, mâncarea bună nu are naționalitate – are doar pasiune și respect”, încheie Sergiu.
Bucătărie
Florin Rotaru - Piatra Neamț
Petrica Nechita - Piatra Neamț
Cosmin Gabriel Stoian - Botoșani
Robert Glejdan - Constanța
Marian Daniel Voica - Filiași, Craiova
Un baby chef care e englez Harrison Ford Townly
Pe Servire si management:
Victoria Elena Manescu - Vâlcea
Marius Ioan Dorabant - Sibiu
Un barman englez - Peter Smith
Pe livrări la domiciliu doi șoferi
Butica Dragos - Constanța
Alexandru Bircu - Craiova