Anul acesta a fost recoltată o cantitate totală de 21,1 tone de leurdă verde.
Leurda (Allium ursinum), cunoscută și ca „usturoiul sălbatic”, este o plantă de primăvară foarte apreciată atât în bucătărie, cât și în fitoterapie.
Această plantă a fost recoltată de Direcția Silvică Botoșani în vederea comercializării.
Detoxifiere – ajută ficatul și rinichii să elimine toxinele.
Antimicrobian natural – are efect similar usturoiului, combate bacterii, virusuri și paraziți intestinali.
Protecție cardiovasculară – reduce tensiunea arterială, scade colesterolul și fluidizează sângele.
Întărește imunitatea – datorită conținutului de vitamina C și compuși sulfurici.
Susține digestia – stimulează secrețiile gastrice, reduce balonarea și indigestia.
Efect antioxidant – luptă împotriva radicalilor liberi, având rol în prevenirea îmbătrânirii celulare.
Se consumă crudă, în salate (ca spanacul sau ceapa verde).
Se folosește la supe, omlete, paste, pesto.
Poate fi pusă la murături sau folosită la tincturi și uleiuri aromatizate.
E bine să fie consumată moderat de persoanele care iau tratament anticoagulant sau au probleme digestive.
Trebuie deosebită de lăcrămioară care este toxică – frunzele seamănă, dar leurda miroase puternic a usturoi, lăcrămioara nu.