Supa de pui, ceaiul cald cu ghimbir, usturoiul și fructele bogate în vitamina C pot accelera vindecarea răcelii sau gripei, în timp ce alcoolul și cofeina în exces pot deshidrata organismul și prelungi simptomele.
Nasul înfundat, durerile în gât și starea generală de oboseală fac ca apetitul să dispară aproape complet în timpul răcelii sau gripei. Totuși, anumite alimente oferă energie și ajută organismul să lupte mai eficient împotriva virusurilor, grăbind recuperarea. Iată mai jos lista completă.
Studiile au demonstrat că supa de pui curăță căile nazale și decongestionează mai bine decât alte lichide fierbinți. În plus, are efect antiinflamator și poate ameliora simptomele răcelii.
Această supă tradițională aduce o combinație de vitamine, minerale, calorii și proteine, exact nutrienții de care corpul are nevoie în cantități mai mari pe perioada bolii. Conține lichide și electroliți, prevenind deshidratarea, mai ales în caz de febră, transpirații abundente sau diaree.
Carnea de pui conține cisteină, un aminoacid care în forma sa N-acetil-cisteină descompune mucusul și prezintă efecte antivirale, antiinflamatorii și antioxidante.
Portocalele, lămâile și lime-ul sunt surse excelente de vitamina C. Deși acest nutrient nu previne neapărat răceala la majoritatea oamenilor, excepție fac cei expuși frecvent la virusuri, cum ar fi persoanele care lucrează în creșe sau grădinițe, poate reduce durata și severitatea simptomelor dacă se consumă în cantități mari chiar înainte de debutul bolii. Potrivit cercetărilor, vitamina C ajută sistemul imunitar să funcționeze optim, fiind un antioxidant important în lupta împotriva infecțiilor.
Căpșunile, afinele, merele și alte fructe conțin antioxidanți numiți antocianine cu efecte puternice antiinflamatorii, antivirale și de stimulare a imunității.
Fructele aduc în organism vitamine, minerale, antioxidanți și fibre care susțin sănătatea generală și funcția imună. Multe dintre ele conțin cantități mari de vitamina C, necesară pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar.
Bananele sunt ușor de mâncat când apetitul este scăzut, moi, fără gust puternic, dar bogate în nutrienți și carbohidrați cu acțiune rapidă. Potasiul din banane ajută la refacerea rezervelor de electroliți, fiind unul dintre mineralele importante de care organismul are nevoie în perioadele de boală.
Fibrele solubile pe care le conțin devin gel în prezența lichidelor și pot combate diareea prin reducerea cantității de apă liberă din tractul digestiv, ajutând la normalizarea tranzitului intestinal.
O cană cu ceai cald de ghimbir ajută la decongestionarea căilor respiratorii și calmează gâtul iritat. S-a demonstrat că această rădăcină picantă poate preveni răceala prin blocarea virusului. Când apar greața sau vărsăturile, ghimbirul se numără printre cele mai eficiente remedii naturale.
Ceaiul verde sau negru conține polifenoli, substanțe naturale din plante care pot avea multiple beneficii pentru sănătate, incluzând efecte antioxidante, antiinflamatorii și chiar anticancerigene. Exact ca supa de pui, ceaiul cald acționează ca un decongestant natural. Temperatura trebuie să fie suficient de ridicată pentru a ameliora congestia, dar nu atât de fierbinte încât să irite și mai tare gâtul.
Usturoiul are numeroase beneficii pentru sănătate și a fost folosit în medicina naturistă de secole. Studiile pe animale și în laborator au scos la iveală că usturoiul are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Cercetătorii au identificat în usturoi compuși care pot lupta împotriva răcelii.
Conform unei analize din 2021, suplimentele cu extract de usturoi pot stimula funcția imună și pot reduce severitatea răcelilor și gripei. Există de asemenea dovezi că usturoiul poate preveni răcelile, deși mai sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestor efecte.
Mierea are proprietăți antibacteriene dovedite științific și este folosită frecvent ca pansament antiseptic pentru răni, tăieturi sau arsuri. Aplicarea ei topică ajută la prevenirea infecțiilor și accelerează vindecarea țesuturilor.
Conform cercetărilor, poate ajuta la suprimarea tusei la copii, fiind un remediu natural și plăcut la gust pentru acest simptom deranjant. Efectul calmant asupra gâtului iritat, combinat cu proprietățile antimicrobiene, transformă mierea într-un remediu natural eficient pentru răceli și gripe.
Mierea poate fi consumată direct, adăugată în ceai sau în apă caldă cu lămâie. Important este să nu se administreze copiilor sub un an, din cauza riscului de botulism infantil.
Sursa https://www.hotnews.ro