Aproape 100 de fabrici de bere în toată țara, niciuna la Botoșani – HARTA 

Poiana Mărului, un sat din Caraş-Severin cu mai puţin de 60 de locuitori, este astăzi pe harta producţiei naţionale datorită berii l Măneciu – Ungureni din judeţul Prahova, Jilava din Ilfov sau Ceauşu de Câmpie din Mureş fac şi ele parte din 40 de sate sau comune în care există câte o unitate de producţie a acestei băuturi.

 

De acest sector depinde şi dezvoltarea economiilor a peste 30 de oraşe din aproape toate judeţele ţării.

 

Practic, se produce bere la Bucureşti, Ploieşti,  Buzău, Braşov sau Timişoara, dar şi în localităţi mai mici. Aici, în marile oraşe, sunt fie fabrici mari, cu sute de angajaţi, sau microberării care stimulează şi ele viaţa economică a urbei şi spiritul antrepenorial. Iar sectorul devine din ce în ce mai dinamic, potrivit zf.ro

 

Perspectivele lui de creştere depind de consumatori, producători, dar şi de autorităţi şi de modul în care asigură sau nu predictibilitate pentru un sector care produce 97% din ceea ce vinde local.

 

Industria berii este fără doar şi poate sectorul care şi-a păstrat cel mai bine de-a lungul timpului caracterul local. Atât de bine încât în aproape fiecare judeţ din România întâlnim astăzi – dacă nu o fabrică de bere – cel puţin o microberărie, care nu doar că pune pe rafturi un brand, ci creează locuri de muncă, susţine comunităţi locale şi mai departe un întreg lanţ de afaceri conexe: de la producători de hamei până la restaurante şi baruri. Mai mult, berea nu pune doar sate cu câteva zeci de locuitori pe harta producţiei naţionale ci reuşeşte să ducă mai departe branduri cu o istorie de peste trei secole.

 

 

În toată ţara, sunt aproape 90 de unităţi de producţie a berii, din care 77 sunt microberarii, iar restul fabrici mari, de dimensiuni regionale, conform datelor Berarii României, „vocea“ industriei berii la nivel local. Organizaţia reuneşte atât cei mai mari producători de bere şi microberării, cât şi asociaţii de producători şi furnizori de materii prime.

 

În România sunt prezenţi atât mari jucători la nivel mondial, care pun ţara pe harta europeană a berii şi creează valoare adăugată prin producţia pe care o realizează pe plan local, cât şi antreprenori care au făcut din pasiune un mic business.

 

Click AICI pentru a afla mai mult despre Berea în România, de la tradiţie la valoare adăugată, un proiect editorial al ZF susţinut de Berarii României.

 

Abonament BT Pătrat Mov

Abonează-te, citește Botosaneanul.ro fără reclamă și comentează cât vrei

Autentificare