Breaking news
PRIMA victorie a societății civile din Botoșani: Casele Antipa sunt în pericol, intențiile noului proprietar - o amenințare serioasă

Sute de semnături, o Petiție și un Memoriu pentru stoparea unui proiect care pune în pericol patrimoniul cultural din Botoșani au primit răspunsul așteptat din partea specialiștilor de la București.

Semnalul a fost dat de Botoșăneanul.ro, care a documentat și publicat articolul În orașul geniilor, patrimoniul cultural a fost îngropat de afaceri, MESAJUL Academicianului născut la Botoșani: Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa trebuie păstrate cu religiozitate.

 

Amintim că la adresa Bulevardul Mihai Eminescu nr.36 este pe cale să se construiască nu un muzeu, ci un hotel. Cu parcare subterană și supraterană. Mai exact, iată ce prevede Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru respectiva adresă:

”Construire ansamblu de locuințe colective, spații comerciale la parter și parțial etaj 1 și corp hotel (în regim  apartament-hotel), parcare subterană și supraterană, restaurare case memoriale, respectiv integrare construcție nouă în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA; teren: b-dul M. Eminescu nr. 36”.

 

Documentația, extrem de stufoasă și riguroasă în privința datelor tehnice, urbanistice și arhitecturale, este mai mult decât sumară când face referire la patrimoniul cultural: ”Intervențiile propuse în cadrul zonei studiate nu vor prezenta riscuri pentru zonă”, ba mai mult, se va avea în vedere ”evidențierea valorilor de patrimoniu ce necesita protecție”.

 

În urma apariției articolului amintit mai sus, Asociația „Scut botoșănean”, prin președintele său, Ionuț-Bogdan Cărăușu, a înaintat către Ministerul Culturii, mai exact către Institutul Național al Patrimoniului din România, un Memoriu cu privire la situația Ansamblului istoric „Casa Antipa” din municipiul Botoșani. Memoriul a fost precedat de Petiția online Salvați „Casa Antipa” din Botoșani!, semnată de sute de cetățeni.

 

Memoriul și petiția au ajuns astfel în atenția Institutului Național al Patrimoniului, care și-a exprimat îngrijorarea față de situația Caselor Antipa de la Botoșani.

 

 

”S-a irosit o șansă unică”

 

În consecință, Institutul Național al Patrimoniului a transmis la rândul său o amplă documentație, prin care atenționează administrația locală, dar și Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Botoșani, asupra pericolului în care se află monumentele istorice. Totodată, accentuează asupra unui alt aspect: neimplicarea autorităților locale în preluarea monumentului și valorificarea culturală a acestuia. În acest fel ”s-a pierdut o șansă unică”.

 

”Pentru salvarea celor două clădiri clasate cu denumirea Casa Antipa și cultivarea memoriei fraților Grigore Antipa și Nicolae Leon, care au copilărit acolo, autoritățile și-ar fi putut exercita dreptul de preemțiune acordat prin lege pentru a achiziționa monumentul istoric. Trecerea Casei Antipa în proprietatea administrației locale reprezenta premisa ideală de a reda acest monument orașului și publicului larg, ca punct muzeal și centru cultural sau științific. S-a irosit o șansă unică, iar intențiile noului proprietar, provenind din sectorul privat, reprezintă o amenințare serioasă pentru cele două clădiri și contextul lor urban”,

dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului

 

Cu privire la noile investiții anunțare - ansamblul hotelier, reprezentantul Institutului Național al Patrimoniului atrage atenția asupra ”incompatibilității dintre soluția propusă și casele Antipa, precum și a impactului nedorit pe care l-ar avea proiectul asupra valorii culturale și arhitecturale a zonei înconjurătoare”.

 

Dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, a adresat un Memoriu instituțiilor botoșănene, de la Consiliul Județean Botoșani la Primăria Municipiului Botoșani, dar și arhitectului șef al județului Botoșani, referitor la Planul Urbanistic Zonal generat de imobilul din Bulevardul Mihai Eminescu nr.36 – Casa Antipa.

 

Întrucât PUZ-ul respectiv informează că unul dintre obiectivele demersului ar consta în restaurarea caselor memoriale și integrarea construcțiilor noi în ansamblul monumentului istoric, specialistul din cadrul Institutului Național al Patrimoniului consideră că ”soluția, chiar și în stadiul schematic actual, demonstrează că utilizarea noțiunilor de restaurare și integrare este impropri și nu corespunde propunerilor din respectivul PUZ”.

 

Mai exact, din PUZ aflăm că, prin integrarea construcțiilor noi în ansamblul istoric se înțelege că cele două obiective cu valoare culturală de pe imobil vor îngloba inserția, rezultând un tot unitar, armonios și echilibrat. În fapt, spune Dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, ”intenția anunțată de autorii documentației nu numai că nu se concretizează în varianta ilustrată de PUZ, dar se dovedește a avea efectul contrar, deoarece construcțiile monument sunt pur și si simplu strivite de volumele noi, dominante prin masă, construcție și înălțime”.

 

 

”Este un sacrificiu inutil și nejustificat”

 

Așadar, ”deși restaurarea presupune operațiuni de conservare și punere în evidență a valorilor estetice și istorice, cu respectarea măsurilor trecutului, Planul Urbanistic Zonal demonstrează o negare a acestor principii, presupunând de fapt desființarea parțială a clădirilor monument, prin demolări masive ale părților posterioare”.

 

În concluzie, ”este un sacrificiu inutil și nejustificat din perspectiva protejării patrimoniului imobil, deoarece ar conduce la dispariția a 45% din substanța istorică a clădirilor actuale, cu regim de monument istoric, dar i-ar permite investitorului obținerea unei suprafețe mai libere pentru viitoarele construcții și amplasarea acestora cât mai aproape de bulevardul Mihai Eminescu”.

 

 

”Preveniți distrugerea clădirilor monument istoric”

 

Recomandarea specialistului coincide cu doleanțele societății civile din Botoșani, care și-a exprimat de altfel punctul de vedere prin intermediul unei petiții.

 

Așadar, potrivit dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, este oportună readucerea în discuție a posibilității transformării Caselor Antipa într-un muzeu dedicat fraților Grigore Antipa și Nicolae Leon și meritelor științifice ale acestora.

 

Iar în măsură să studieze aceste posibilități de salvare a Caselor Antipa sunt autoritățile locale.

 

”Prin urmare, vă rugăm să luați în considerare consecințele negative pe care le-ar putea avea realizarea investiției prevăzute prin PUZ asupra Caselor Antipa și, la o scară largă, asupra Municipiului Botoșani, și să preveniți distrugerea clădirilor monument istoric”,

dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ALERTĂ: Cinci fete au plecat dintr-un centru de plasament și nu au mai revenit, polițiștii le caută - FOTO
Polițiștii botoșăneni caută cinci fete care au plecat dintr-un centru de plasament din județul Botoșani.  
Jandarmii au închis cu garduri Piața Revoluției, oamenii care vor să treacă sunt legitimați și controlați corporal – VIDEO & GALERIE FOTO
Amenințările pe care prefectul Dan Nechifor le-a adresat astăzi dimineață public protestatarilor nu au rămas fără ecou.
500 de oameni în piață, protestatarii și-au aruncat măștile ca să le ardă, au sărit jandarmii – VIDEO & GALERIE FOTO
După cum vă anunțam anterior, numărul participanților la protestul care are loc în Piața Revoluției după impunerea unor noi restricții de către Guvern, dar și de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, crește cu repeziciune.
Protestul cuprinde întreg orașul, sute de botoșăneni ACUM pe străzi – FOTO&VIDEO
Sute de oameni au pornit pe străzile orașului, scandând împotriva restricțiilor impuse de guvernanți.
Curg oamenii spre Piața Revoluției, răsună centrul orașului: ”Dacă vă pasă, ieșiți din casă” – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșani se aliniază protestelor începute în noaptea de duminică spre luni la nivel național. De la ora 17:00 în Piața Revoluției mulțimea a început să curgă și continuă să vină.
ACUM: 200 de botoșăneni în stradă și tot mai vin - Libertate! Jos Cîțu! Stop abuzurilor! - VIDEO & GALERIE FOTO
Protestul împotriva restricțiilor impuse de autorități i-a scos din case pe botoșăneni.
ULTIMA ORĂ - Hotărâre la Botoșani: Se închid restaurantele la interior, cinematografele, jocurile de noroc, teatrele, sălile de spectacole
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat sâmbătă două hotărâri prin care se stabilesc noi restricții în localitățile care au depășit rata de 3 la mie.
RESTRICȚII în localitățile cu o rată de peste 4 la mie: Circulația interzisă după ora 20:00 și magazinele închise la ora 18:00, în weekend
În urmă cu puțin timp s-a încheiat ședința de Guvern, iar oficialii au susținut declarații de presă.
ACUM: Accident GRAV cu persoană încarcerată, salvatorii sunt pe drum
În urmă cu scurt timp, s-a dat alarma cu privire la producerea unui grav accident rutier.
Loading...
Municipiul Botoșani din nou în SCENARIUL ROȘU după doar o zi de pauză – SITUAȚIA zilei
Rata de infectare la mia de locuitori este astăzi, pentru municipiul Botoșani calculată la 3.00.
DESCINDERI cu mascați la o spălătorie, după un scandal cu un Mercedes
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al IPJ Botoșani,  ajutați de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS), au efectuat în această dimineață două percheziții.
Inevitabilul s-a produs, municipiul Botoșani reintră în scenariul roșu
Începând de astăzi, municipiul Botoșani trece în scenariul roșu, după ce rata de infectare la mia de locuitori a trecut de 3.
ASTĂZI: Au fost numiți noii subprefecți de Botoșani – CÂND vor fi învestiți
Premierul Florin Cîțu a susținut în urmă cu puțin timp o conferință de presă prin care a anunțat că în ședința de Guvern de astăzi a fost în dezbatere un proiect de hotărâre privitor la eliberări sau numiri de prefecți și subprefecți, în județele țării.
Crește din nou rata, municipiul Botoșani face pași mari spre reînchiderea HoReCa în luna martie
Datele transmise sâmbătă de Direcția de Sănătate Publică (DSP) arată o creștere constantă a ratei în municipiul Botoșani.
Loading...
S-a stabilit al doilea subprefect de la Botoșani din partea Alianței USR-PLUS: Este o femeie antreprenor...
PLUS și-a numit miercuri un prefect și o parte dintre subprefecții care îi revin potrivit algoritmului stabilit cu USR, urmând ca pe restul să îi numească în perioada următoare, până cel târziu pe 8 martie.
TRAGEDIE: Mașină spulberată de trenul Dorohoi-Iași, doi tineri morți chiar de Ziua Îndrăgostiților – FOTO&VIDEO
Un accident feroviar grav a avut loc duminică, 14 februarie, doi tineri murind pe loc în urma impactului extrem de violent.
S-a emis și COD PORTOCALIU pentru tot județul, Inspectoratul de Urgență recomandă oamenilor să stea acasă
După ce vineri seară, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis Cod Galben pentru mai multe regiuni, sâmbătă la ora 10:00 a anunțat Cod Portocaliu pentru întreg județul Botoșani.
Surpriză de proporții la Nova Apaserv, un liberal cu state vechi a fost numit director general
Pentru următoarele patru luni de zile până la o selecție organizată pentru noul management, societatea Nova Apaserv va fi condusă de un alt director decât Albert Tănasă.
EXCLUSIV: Albert Tănasă a renunțat la funcția de director de la Nova Apaserv
Directorul general al companiei de apă a renunțat la funcție începând cu data de 10 februarie 2020.
ULTIMĂ ORĂ: Mașină cu un copil de patru ani înăuntru ajunsă în râpă la Baisa, accident cu încarcerat  - FOTO & VIDEO
Un grav accident a avut loc la Baisa, trei persoane fiind rănite.
Nu mai poți de grija ecologistile! Cj are suficiente proprietăți care necesita cheltuieli imense de întreținere. Privații sa facă borș cu ce au jefuit.
26 februarie 2021, 17:05
Consiliul județean ar trebui sa verifice ilegalitățile săvârșite la retrocedări. Sa ceara reverificarea tuturor retrocedărilor frauduloase din mandatele lui flutur și sa și vadă de treaba indiferent de rezultat fiindcă este cam târziu. Actualul proprietar trebuie obligat sa întrețină proprietatea, altfel fiind pasibil confiscarea acesteia mai ales dacă se dovedește ca au fost hibe în acest proces de improprietarire a unora.
26 februarie 2021, 17:03
Grigore Antipa, ca și savant mondial, este de departe cea mai mare personalitate a județului Botoșani. Consiliul Judetean încă poate să rezolve această problemă. Să negocieze o chirie cu proprietarul și să facă muzeul/casa memoriala Grigore Antipa. Cătă chirie platește acum lunar Tribunalul de Arbitraj și avocații care au sedii acolo, poate să plătească CJ. Iar chiria si 2-3 salarii vor fi scoase din bilete si activități colaterale ale muzeului. Și daca nu, tot ar merita. Dar și pentru ceva atat de simplu este nevoie de ceva neuroni. Și voință. Oare există și una și alta?
26 februarie 2021, 12:28
... din patul meu, zac și mă întreb, ce e mai bun , muzeul sau hotelul?Economic vorbind vînzarile și profitul la hotel nu se pot compara cu încasările și cheltuielile unui muzeu.Cultura e bună, însă trebuie mulți bani?...nu mai am ce zice
26 februarie 2021, 11:15
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
 „Am reluat o poveste mai veche, dacă nu mă înșel din 2016, la sistemul de supraveghere din municipiul Botoșani. Noi am trimis o adresă cu ajutorul colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în baza Legii 333 ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9226 lei
USD
Dolarul SUA
4.1180 lei
CHF
Francul elveţian
4.4688 lei
GBP
Lira sterlină
5.6719 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7764 lei
XAU
Gramul de aur
230.7072 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3715 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1662 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1897 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6619 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.5 o C
Dorohoi
5.4 o C
Bucecea
5.2 o C
Darabani
4.5 o C
Saveni
5.8 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.