Blog
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000

Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.

Anul 2000 la Botoșani...


Două runde de alegeri, chiar trei că atunci prezidențialele erau cuplate cu parlamentarele.


Candidatul PNL-ului la Primăria Botoșani era Gheorghe Ciubotaru.


Corneliu Popescu era pe lista aceluiași partid și viza un loc la Senat.


Cătălin Flutur era deja consilier local și director la SC Locativa SA, în palmares avea funcția de președinte al PD, devenit ulterior PDL, încorporat astăzi în PNL.


În anul de grație 2000 Doina Federovici avea deja trei ani de când era președintele Organizației de Tineret a PSD Botoșani, tot trei ani de când era vicepreședinte la seniori și alți șase ani de consilier la cabinet parlamentar.


Florin Țurcanu dobândea mandatul de viceprimar PNL al comunei Sulița.

 

Anul 2020 la Botoșani...


Gheorghe Ciubotaru este iarăși candidat la funcția de primar. A trecut între timp pe la PC, PP-DD, acum este la PMP. A fost ”Gelu Prăjitură”, ”Gelu Străjeru”, a încercat de vreo două ori să devină deputat, degeaba însă. A fost în schimb consilier județean, consilier al prefectului, vicepreședinte național la Protecția Consumatorilor. Iar un mandat de consilier local i-a fost invalidat chiar la ședința de constituire a deliberativului municipal.


Mișcarea Populară intră în competiția pentru Consiliul Județean cu Corneliu Popescu. Fost și el pe la PP-DD, s-a întors la un moment dat la PNL, după care a ajuns la PMP. În 2012 chiar a reușit să obțină un mandat de senator pe lista ”partidului d-lui Dan”. Susținut de liberali a ocupat funcția de președinte la Compania Națională de Administrare a Fondului Piscicol și mai are la activ și o perioadă de director regional la Loteria Română.


După un mandat de consilier local, altul de consilier județean și trei mandate de primar, Cătălin Flutur se pregătește pentru o nouă competiție electorală în care își dorește încă patru ani în fotoliul de edil șef.


Cu un mandat de deputat la activ și altul de aproape trei ani de președinte la CJ, Florin Țurcanu este liderul ”de facto” la ALDE.


După două mandate de senator, venite după jumătate de an în care a făcut echipă cu Florin Țurcanu ca vicepreședinte la CJ, Doina Federovici își dorește (sau i s-a spus că trebuie să își dorească, aici este o discuție mai amplă), președinte la CJ.

 

”Tinerele speranțe” au deja câte opt ani de mandat


Au trecut așadar două decenii la Botoșani pentru ca în 2020 să vină să ne ceară votul cam aceiași politicieni. Direct sau prin reprezentanți.


Care acum două decenii promiteau că fac drumul Botoșani – Târgu-Frumos și care acum – ce surpriză! – promit că modernizează același drum.


Pare de-a dreptul incredibil, dar cei mai noi candidați care intră în cursa pentru cele mai importante posturi din administrația publică locală, președinte la Consiliul Județean și primar al municipiului Botoșani, sunt Costel Șoptică și Cosmin Andrei, care ambii au deja la activ câte două mandate de parlamentar, respectiv viceprimar.

 

Un județ captiv de două decenii


Nu știu în câte județe din România se mai întâmplă așa ceva.


Mai este oare cazul să ne întrebăm:


-    De ce Botoșaniul este încremenit în sărăcie?


-    De ce pleacă zeci de mii de oameni la muncă în străinătate?


-    De ce numărul tinerilor care termină facultatea și se întorc pe plaiurile natale este tot mai redus de la un an la altul?


-    De ce nu suntem în stare să asfaltăm un drum vital pentru Botoșani?


-    De ce durează patru ani să se termine niște ANL-uri amărâte în timp ce privații au ridicat o mulțime de blocuri?


-    De ce nu suntem în stare să reabilităm un teatru nici măcar atunci când ne dă UE de două ori bani pentru treaba asta?


-    De ce nu putem cu finanțarea în conturi nici măcar să începem lucrările la drumul strategic?


Și întrebările, multe și dureroase, pot continua.

 

Și nu, nu este cazul să înjurăm doar un partid sau altul fiindcă în 20 de ani s-au perindat oameni de la toate partidele importante în posturile cheie din administrația locală.


Mai degrabă, răspunsul la toate acestea nu este însă oare că suntem captivi unui grup foarte restrâns de persoane care s-au tot învârtit între ele și care au tot schimbat partidele, dar care au rămas cam aceiași oameni de 20 de ani?

 

Noul val a murit înainte de a se naște


Uitați-vă ce s-a întâmplat chiar vara aceasta. Oameni care nu au mai făcut politică vreodată sau relativ noi în domeniul acesta și care ne-au fost prezentați inițial drept candidați, au fost măturați fără vreo jenă.

 

Și nu, în locul lor nu au venit alte ”tinere speranțe”, ci în general aceiași politicieni trecuți printr-o mulțime de alte candidaturi și posturi la stat și care – și chestia asta parcă este obligatorie – nu se află la primul partid.

 

Ce facem cu votul nostru?


Nu avem dreptul să ne plângem atât timp cât de 20 de ani, prin votul nostru, ținem la Botoșani pe funcții vitale aceiași oameni.


Noi, prin votul nostru, suntem primii răspunzători pentru ceea ce se întâmplă cu județul și orașul nostru de două decenii.


Nu putem aștepta ca Botoșani să iasă din starea actuala de încremenire, sărăcie și prostrație votând mereu aceiași oameni! Suntem practic complici la ceea ce se întâmplă.

 

 

PS:

 

Să nu uităm că, de exemplu, președintele Consiliului Județean este un domn care ocupă neîncetat funcții de primă mărime la Botoșani de exact două decenii. Doar partidul pare să îl pensioneze.

 

loading...
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
S-a tras la sorți ordinea pe buletinul de vot pentru Primărie, candidatul revenit după 20 de ani e cel mai norocos – ORDINEA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

 

download from google play download from apple store
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Loading...
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Loading...
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Botosaniul nu are vreo sansa de dezvoltare nici pe viitor, din cauza calitatii umane din acest judet, date de lipsa de educatie, saracie, ignoranta, alcoolism, prostie, etc. Pensionarii, majoritari fata de cei care muncesc, sunt tributari trecutului, neinteresandu-i progresul, viitorul, votand ca atare cu partidul care are stigmat rosu (nu conteaza in niciun caz oamenii de pe liste), tinerii sunt putini si lipsiti de interes, maturitate, neintelegand (in general, vorbind) prea multe din ceea ce se intampla in viata reala, traind in lumea lor virtuala, Si, la drept vorbind, oferta politica este si anul acesta expirata, cu mici exceptii, carora, eu personal le voi acorda credit, pentru ca nu mai vreau sa vad niciun om "vechi".
31 august 2020, 13:02
este clar ca de 30 de ani, foaarte rar a intrat pe liste sau catindat vreun om cu CV , vreunul care a facut ceva bun la viata lui, a demonstrat ca poate face ceva !, in general s-au promovat nonvalorile, acoperitii, incompetentii cu scoale la privat, in general frustratii judetului, astia ne-au condus, daca a venit vreunul sa faca treaba, sa spuna devarul, I-au facut dosar la DNA si la mititica ca incurca treburile..........asa ca BT nu are nicio sansa sa iasa din situatia de kkt, cu astfel de specimene fara carte, fara experienta, fara nimic la activ decat lehaiala asa zis politica, ca asta nu-I politica
27 august 2020, 13:43
Nea Dudule tinerii au dezamăgit iar boșorogii v-au amăgit. Tânăr pe listă a fost şi baterflaier şi ce kk mare a făcut? Exact un fâs şi jumătate!
26 august 2020, 23:43
Dar tot politicienii cu experiență politică și competențe administrative vă atrag atenția, dle Sergiu! Tot ei vă furnizează subiectele articolelor! Despre tinerele dvs. speranțe, ...nika! Nici de bine, nici de rău. De ce așa? Vă explic: lumea s-a fript cu "marile valori din rândul tinerilor" alde Victor Ponta, Bănicioiu, Victor Costache, Gabriela Firea, Ovidiu Portariuc, Mihai Țurcanu, Tudor Chiuariu și alții tot ca ei. Dle Bălășcău, îmi amintesc cum în clamați, cu patimă tinerească: "25% locuri pe liste pentru tineri, și se va schimba fața politicii, prosperitate și avânt!" Pe ce criteriu? Așa...că-s tineri (și nepricepuți...). S-au pus tineri pe liste. Rezultatul: au dezamăgit, dovedindu-se și nepregătiți și lipsiți de o elementară responsabilitate. Mulțimea își schimbă liderii doar atunci când ei sunt o piedică în calea dezvoltării mulțimii. Vi se pare că Botoșani-ul a luat așa un avânt economic și social încât și-a lăsat liderii în urmă? Mie mi se pare, pardon! că e taman cam invers...Și-atunci, de unde să vină necesitatea unei schimbări? Comentați amatoricește...
26 august 2020, 22:41
Dati-mi dreptul sa le urez respectuos tuturor celor care au mai mult de doua mandate, sa mai prinda multe, si sa iasa cu picioarele inainte din birourile lor!
26 august 2020, 22:04
Dar Flutur cand se satură? Aceleași minciuni pe postultv aservit ne fac greață. Du-te si lasa orașul daca sa se dezvolte!
26 august 2020, 21:46
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.2 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
18.9 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.