Blog
Omul cu pantalonii udaţi pe dânsul
Botosaneanul sigla 2 „Rusu Maria şi sora sa Rusu Sabina, arestate pe 7 aprilie anul curent au fost bătute până când lui Rusu Maria i-a plesnit timpanul urechii stângi, din care îi curge puroi şi a avut o hemoragie timp de două luni. Sora Sa, Sabina, arestată pentru simplul motiv că s-a aflat în casă cu Maria, fiind gravidă, a avortat. Şi azi este bolnavă în pat, la Penitenciar şi de atunci hemoragia nu mai încetează”.
Citatul face parte dintr-un raport al Securităţii Suceava încheiat înainte de 22 decembrie1989 şi publicat de istoricul Marius Oprea în volumul „Banalitatea răului”. Raportul respectiv descria rece, tocmai ca pe o banalitate, starea a două femei ajunse în puşcăriile comuniste şi supuse unor chinuri groaznice. Ajunseseră acolo probabil ca urmare a unor „turnători”...
Am redat acest citat, elocvent pentru tratamentul la care sute de mii de români au fost supuşi în beciurile Securităţii, ca o încercare de aducere aminte a unor vremuri pe care unii dintre noi chiar le-au trăit, iar alţii, tot mai mulţi, le ştiu din cărţi, reviste, emisiuni, din poveştile părinţilor şi bunicilor.
Şi asta pentru că, a nu ştia câta oară în cei peste 14 ani de presă, am dat peste nişte oameni care încearcă din răsputeri să minimalizeze rolul unui turnător. Am scris despre zeci de astfel de oameni, de la primari şi lideri sindicali, până la parlamentari şi şefi de instituţii, care puşi în faţa evidenţei, a actelor, nu şi-au mai putut nega apartenenţa la fostul organ de respresiune comunist, dar care, fără nici o excepţie, au negat că ar fi făcut vreodată rău cuiva. Mereu, mereu, aceeaşi placă... ofiţerii Securităţii au apărat ţara (de cine...?), informatorii, turnătorii, colaboratorii au ajuns artificial în scriptele Securităţii, ba fiindcă aveau o rudă în străinătate, ba că aveau arabi în căminul de la facultate, ba că ei n-au dat nici o notă informativă, au scris securiştii în locul lor şi le-au trecut numele.
Nu am întâlnit un om într-atâtea zeci, repet, un singur om, care să fi spus: da’ d-le mi-am pârât vecinul, colegul, ruda. Din cauza unor turnători ca ei zeci, sute de mii de români, au fost bătuţi, siluiţi, schingiuţi, chiar omorâţi în beciurile Securităţii, în lagărele de muncă, în puşcăriile comuniste. Sau, dacă ne luăm după poziţiile securiştilor şi turnătorilor, s-o fi schingiuit oamenii singuri, de plictiseală. 
Să vii şi să întrebi, la 23 de ani de la revoluţie sau ce-o fi fost atunci, „ce-i puteţi reproşa profesional?” unui turnător este ca şi cum pe un manager de fabrică de confecţii care dă de două decenii numai salarii minime pe economie, iar el are o avere cât n-adună toţi muncitorii lui în vreo 20 de vieţi, l-ai întreba... acelaşi lucru. Poţi să îi reproşezi ceva profesional? Cum rămâne însă cu moralitatea?
Marea dramă a României post revoluţionare o reprezintă neadoparea unei legi a lustraţiei care să fi îndepărtat din faşă orice picior de nomenclaturist, turnător şi securist din posturile cheie. Însă legea ar fi trebuit aprobată tocmai de cei care apucaseră deja să se prindă zdravăn de fotoliile Puterii.
Astfel au ajuns să capete un tupeu şi o nesimţire fără margini. În acest fel este posibil ca la 23 de ani de la revoluţie să se susţină cu atâta obrăznicie un turnător pentru un post cheie în administraţia locală.
Au curs ieri telefoanele cu oameni care ne-au transmis „i-aţi tras-o, nu-l mai pune director”.
Nu este izbânda noastră, este izbânda unora ca Maria şi Sabina Rusu, care de acolo de unde sunt, mai taie un turnător de pe listă.
Asta chiar dacă omul care a declanşat tot scandalul „făcea pe el în pantaloni pe vremea comuniştilor”, după cum îi reproşa cel mai mare manager din confecţii care a existat, există şi va exista vreodată pe aceste meleaguri, după un principiu potrivit căruia, dacă nu ai trăit măcar vreo 30 de ani în comunism, atât cât să îţi baţi joc apoi încă 20 de ani în democraţie de sute şi sute de oameni, nu ai voie să ai vreo părere despre acele timpuri.
Gândindu-ne că nici el n-a trăit Al Doilea Război Mondial şi totuşi vorbeşte despre Hitler şi Antonescu şi că nici „băieţelul” lui drag şi blond, ieşean când e vorba de familie, botoşănean dacă-i de-o candidatură, n-a trăit decenii de regim totalitar, gândindu-ne că nici românii care l-au votat pe Ştefan cel Mare şi Sfânt drept cel mai mare român, n-au mers vreodată la oaste cu el, ne-am permis şi noi să scriem despre încă un turnător...
Noi ăştia, care aşa cum ne spuneţi voi criptocomuniştilor, făceam în pantaloni pe vremea PCR-ului, mai lăsaţi-ne... Să faci în pantaloni când eşti copil e o banalitate (şi nu a răului), dar să-i ai uzi toată viaţa de teamă că o să-ţi iasă odată şi odată dosarul la suprafaţă... cum e oare?
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Dincolo de toate astea, stăteam şi mă gândeam, dacă atunci când este filmat omul are un asemenea limbaj, dacă în timpul unei şedinţe de Consiliu Local spunea iar ceva de genul „crezi că fac pe mine?” (poate chiar are nişte probleme de genul acesta…), vă imaginaţi cum le vorbeşte angajaţilor…? Că de plătit cam ştim cum îi plăteşte. Şi când te gândeşti că un asemenea om e „tatăl politic” al primarului, sfătuitorul lui number one…
CITEŞTE ŞI:
REMEMBER : Botoşani – 20 de ani sub papucul securiştilor şi turnătorilor
 Comuniştii de ieri, parlamentarii, consilierii, directorii democraţiei de astăzi – cum ridicau osanele lui Ceauşescu liderii politici de după revoluţie

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Opaaaaa Deci numai italienii pot sa faca afaceri in Romania . La romani nu da voie SRI !!! Acum stim .....
12 iulie 2013, 10:32
Mai comunistilor - de cand oamenii de afaceri trebuie sa va dea voua socoteala ? Fiecare se descurca cum poate . Asta este capitalismul ! Traiasca America ! Cui nu-i convine sa plece !
12 iulie 2013, 10:03
conform legii din romania un intreprinzator care incalca normele privitoare la conditiile decente de munca ale unui angajat este infractor,unul care tine sute,repet SUTE de confectioneri la 50 de grade vara fara aidoma unor negri de pe plantatiile sudiste din America secolului nouasprezece este om de afaceri...
12 iulie 2013, 09:05
Mai imbecilule care esti crima nu e sa faci profit,crima este sa te lafai ca un nabab iar cei care te slujesc in conditii inumane sa intinda de la o luna la alta 150 de euro dobitocule,suntem unde suntem datorita unor capitalisti ca tine...
12 iulie 2013, 08:28
Felicitari pentru consecventa, dom Sergiu! Spre finalul epocii in care se suferea de foame, si priveam la TV doar doua ore pe zi, transmitandu-se numai imnuri despre Ceausescu, tractoare in brazda si lupta pentru pacea lumii (?) (pentru ca doar in orele acelea romanii aveau curent la prize), atmosfera morala devenise irespirabila. Romania devenise un imens ospiciu, in care oameni ca Egner ne tratau cu "o epoca de aur". A fost cumplit, inuman. Primarul Portariuc greseste ca ofera functii publice unor astfel de oameni. Nici macar la ANRSC n-ar trebui sa lucreze astfel de specimene. Ca si-acolo, saracu' Egner, turnator dovedit, e tinut tot pe bani publici. Iar asta dupa ce i s-a dat Bomatexul de pomana (tot confectii, tot confectii, da-da) iar el, marele manager pe banii altora, managerul caruia nu i se poate reprosa nimic profesional, l-a falimentat rapid. De fapt, gafa este a lui Tincu, care demonstreaza inca o data ca, desi este un manager bun in confectii, in politica mai trebuie sa-nvete. De fapt, gafele: intai numirea lui Egner, apoi sustinerea publica.
12 iulie 2013, 00:19
80% au votat schimbarea pana la capat. De asta au parte acum, cu varf si indesat. Daca e pana la capat, atunci pana la capat sa fie. Alta data sa votati cu capul.
11 iulie 2013, 18:57
Adica in Romania n-am dreptul la profit ? Ridicam in slavi clasa muncitoare ? Balau esti un ipocrit si jumatate ! Te iei de informatori dar nu vb nimic despre sistem si Securitate, pe de alta parte e ceva bun sa lucrezi cu SRI - Lucian Alecsa ..... Avem nevoie de nvestitori dar nu avem nevoie de oameni de afaceri :))) Esti simpatic puisor .Cat costa dedicatia ?
11 iulie 2013, 16:19
Tatal politic al Primarului este TINCU
11 iulie 2013, 10:02
Felicitari pentru articol! Scris intr-adevar cu har.
11 iulie 2013, 09:41
despre cine-i vorba,numele mic,ca vreu sa-i platesc slujbe sa-i lege Dumnezeu limba spurcata ?
11 iulie 2013, 09:28
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-3.2 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.