Blog
Oierule, jos labele de pe judeţ! Ei da, a pus şi botul…
Anul trecut, tot cam pe vremea asta, scriam un editorial intitulat „Oierule, jos labele de pe judeţ!” contrariat fiind de hotărârea vecină cu inconştienţa pe care alianţa de conjunctură PDL – PNL din Consiliul Judeţean o luase la presiunile şi în urma negocierilor purtate de, probabil, unicul crescător de oi pe care botoşănenii l-au trimis vreodată în Parlamentul României. Atunci primăriile PSD au prins doar 10% din fondurile repartizate de la bugetul de stat prin CJ, restul fiind împărţit frăţeşte de administraţiile PNL şi PDL.
După un an povestea care atunci părerea irepetabilă iată că totuşi cunoaşte un bis, însă la proporţii mult amplificate. De această dată păstorul s-a prevalat de crearea USL pentru a lăsa localităţile PDL fără fonduri. Într-o societate şi o politică normală n-ar fi trebuit să fie posibil aşa ceva pentru că, în principiu (care principii, de fapt, la ne-oamenii ăştia?...) alegem nişte oameni care să ne conducă cât mai bine, nu să se răzbune pe spatele nostru, pe suferinţa noastră. Dar, în fine, dorinţa de răzbunare financiară a fost atât de mare, iar campania electorală este atât de aproape încât PDL-iştilor li s-a plătit cu aceeaşi monedă.
Dacă acest lucru poate fi astfel explicabil, în schimb, ceea ce s-a întâmplat luni la CJ depăşeşte însă politica, depăşeşte negocierile, depăşeşte chiar şi nesimţirea şi ajunge pur şi simplu pe tărâmul inconştienţei. Cum poţi altfel categorisi o hotărâre prin care tu consilier judeţean îţi falimentezi practic Direcţia de Drumuri din subordine? Cum poţi adopta o hotărâre prin care unitatea nu mai poate, nu plomba drumurile, că astea-s visuri de acum, ci nici măcar nu are posibilitatea de a deszăpezi judeţul? Cum poţi adopta o hotărâre prin care rişti să blochezi programe europene de circa 150 de milioane de euro? Sunt licitaţii deja organizate, sunt contracte semnate, ne facem de rahatul Europei…
Cum poţi? Păi este foarte simplu. Tu un băiat simplu de la ţară (aşa cum îţi place să-ţi spui), ai ajuns la oraş, ai văzut o clădire mare pe care scrie Consiliul Judeţean şi ţi-ai pus în gând să fii tu şef acolo. Şi atunci ce faci? Păi îl laşi fără bani pe acela care încă ocupă funcţia, îl laşi fără Direcţie de Drumuri şi fără posibilitatea de a deszăpezi judeţul, îi blochezi programele cu finanţare europeană şi vii tu după aia în campanie şi îl faci incapabil, incompetent, prost manager şi alte dintr-astea şi le spui oamenilor să te voteze pe tine. Numai bine ţi-ai făcut mâna anul trecut când iar ai lăsat o sumedenie de primării fără bani pentru ca apoi să spui că vinovat este şeful CJ.
Trist este că la toată această strategie mârşavă a aderat şi senatorul Gheorghe Marcu despre care chiar refuz să cred că a dat în mintea oierului. Nu pot să cred că şi-a pierdut luciditatea într-un asemenea hal şi nu a putut avea o poziţie cât de cât echilibrată, aşa cum a dovedit în 2010 că o poate avea, când banii de la stat s-au împărţit în cote aproximativ egale. Dacă este de înţeles dorinţa de revanşă în ceea ce priveşte banii primăriilor, este inacceptabil pentru un economist membru în comisia de specialitate a Senatului să fie părtaşul falimentării conştiente a unei unităţi de stat şi a punerii în pericol a unor programe europene uriaşe.
Despre consilierii judeţeni care au votat aproape că nici nu mai are rost să vorbim. Oricum cei mai mulţi dintre ei au avut un rol decorativ, ei nu au fost decât călăii care execută sentinţa regilor care acum îşi zic co-preşedinţi. Şi când te uiţi la grupul PSD şi vezi că împreună fac 1.000 de ani este de înţeles… în loc să-şi crească nepoţii, septuagenarii vin şi cresc monştri la CJ.
PDL-iştii care se plâng acum au însă partea lor serioasă de vină. De ce? De exemplu, pentru că judeţul a primit cu vreo 30% mai puţini bani decât anul trecut. Şi ar mai fi o întrebare? Cum se face că la atâtea rectificări Botoşani figurează cu 0, iar vecinii noştri dragi care din păioşi nu ne mai scot se lăfăie în milioane. Ultima oara s-a întâmplat chiar pe la sărbători. Culmea este însă că, în acest fel unii botoşăneni suferă de două ori: o dată fiindcă Guvernul ne tot taie de la porţie, neuitând probabil care este judeţul în care Geoană a scos cele mai multe voturi la prezidenţiale şi a doua oară pentru că opoziţia pedepseşte zeci de localităţi şi zeci sau poate chiar sute de mii de oameni a căror singură vină este că au primar de la putere. Bine, când ajungem la proiecte europene şi la drumuri atunci pedepsiţi sunt chiar toţi botoşănenii, că n-am auzit pe unul care să meargă cu elicopterul la serviciu.
Multe ar fi de spus despre ce s-a întâmplat luni la CJ. Ceea ce însă nu-mi iese din cap este că municipiul Botoşani a primit 6.000 de lei pentru drumuri. Da, aţi citit bine, 60 de milioane de lei vechi, adică o leafă mai frumuşică. Nu ştiu cum s-au simţit alţi botoşăneni, dar eu unul, care m-am născut, am crescut şi trăiesc aici am simţit că un ţăran îşi cam bate joc din mine. Înainte de a-şi bate joc şi de a-i faulta pe Flutur şi pe Ţâbuleac, îşi bate însă joc de zeci de mii de botoşăneni care au tupeul de a trăi în oraşe şi comune care nu sunt conduse de primarii şefului de trib. Şef de trib care şi tura asta, ca şi cea de anul trecut, ca şi cea din urmă cu doi ani, a căzut în picioare băgând iar milioane în buzunarele armatei liberale. Până la urmă el este cel mai câştigat. Bine, asta până ce cade prima zăpadă, se blochează drumurile, ăia care ar fi trebuit să intervină n-o mai fac fiindcă ciobănaşul i-a băgat în faliment şi atunci parlamentarul cu pricina ar trebui să preia numărul de telefon a Direcţiei de Drumuri. Asta… aşa, chiar dacă n-o să-i poată deszăpezi pe botoşăneni, măcar să aibă oamenii ocazia să-i mulţumească pentru „binele” care l-a făcut judeţului şi să îi promită că n-o să uite şi-o să-i mai mulţumească o dată şi când or să meargă la urne să aleagă un preşedinte de CJ.
Sergiu BĂLĂŞCĂU


O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Loading...
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
Loading...
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
It is well known that money can make people disembarrass. But how to act when one has no cash? The one way is to receive the loan or just credit loan.
30 ianuarie 2012, 04:31
Pentru Marcian.D-l Marcu nu a facut altceva decat sa elimine nedreptatea care s-a facut anul trecut cu impartirea bugetului pentru primariile care au primari PSD-isti.
11 ianuarie 2012, 07:24
pt."jos labele murdare de portocaliu"-infecta-i ma-ta,mai bine ai trece pe la scoala poate te invata "gogosica parfumata" sa scrii;scuze ca nici ea n-are habar!!!!!!!!
10 ianuarie 2012, 20:31
Mai portocalii infecti,anul trecut de ce nu ati facut galagie, infectilor aveti impresia ca tot vi se cuvine, proiectele voastre sunt selectate si ceilanti primari stau la rand,voi sunteti destepti ceilanti sunt prosti, acasa cu voi daca nu va convine , ce cautati in politica?, vilele si masinile de teren stau la portile voastre in timp ce societatea sufera.Ati reusit performanta ca oamenii sa urasca cele doua culori portocaliu si verde.
10 ianuarie 2012, 16:48
DL.MARCU,TE-AI FACUT DE RIS PRIN DECIZIA LUATA.AI DAT SI DUMNEATA IN MINTEA LUI TURCANU.E MOLOPSITOR...AI AMENINTAT CONSILIERII SA VOTEZE CUM AI VRUT.
10 ianuarie 2012, 12:01
Si cu bani cacalau la deszapezire tot cu mila Domnului circulam...zi ca nu este asa....
10 ianuarie 2012, 10:13
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.