Blog
Oierule, jos labele de pe judeţ! Ei da, a pus şi botul…
Anul trecut, tot cam pe vremea asta, scriam un editorial intitulat „Oierule, jos labele de pe judeţ!” contrariat fiind de hotărârea vecină cu inconştienţa pe care alianţa de conjunctură PDL – PNL din Consiliul Judeţean o luase la presiunile şi în urma negocierilor purtate de, probabil, unicul crescător de oi pe care botoşănenii l-au trimis vreodată în Parlamentul României. Atunci primăriile PSD au prins doar 10% din fondurile repartizate de la bugetul de stat prin CJ, restul fiind împărţit frăţeşte de administraţiile PNL şi PDL.
După un an povestea care atunci părerea irepetabilă iată că totuşi cunoaşte un bis, însă la proporţii mult amplificate. De această dată păstorul s-a prevalat de crearea USL pentru a lăsa localităţile PDL fără fonduri. Într-o societate şi o politică normală n-ar fi trebuit să fie posibil aşa ceva pentru că, în principiu (care principii, de fapt, la ne-oamenii ăştia?...) alegem nişte oameni care să ne conducă cât mai bine, nu să se răzbune pe spatele nostru, pe suferinţa noastră. Dar, în fine, dorinţa de răzbunare financiară a fost atât de mare, iar campania electorală este atât de aproape încât PDL-iştilor li s-a plătit cu aceeaşi monedă.
Dacă acest lucru poate fi astfel explicabil, în schimb, ceea ce s-a întâmplat luni la CJ depăşeşte însă politica, depăşeşte negocierile, depăşeşte chiar şi nesimţirea şi ajunge pur şi simplu pe tărâmul inconştienţei. Cum poţi altfel categorisi o hotărâre prin care tu consilier judeţean îţi falimentezi practic Direcţia de Drumuri din subordine? Cum poţi adopta o hotărâre prin care unitatea nu mai poate, nu plomba drumurile, că astea-s visuri de acum, ci nici măcar nu are posibilitatea de a deszăpezi judeţul? Cum poţi adopta o hotărâre prin care rişti să blochezi programe europene de circa 150 de milioane de euro? Sunt licitaţii deja organizate, sunt contracte semnate, ne facem de rahatul Europei…
Cum poţi? Păi este foarte simplu. Tu un băiat simplu de la ţară (aşa cum îţi place să-ţi spui), ai ajuns la oraş, ai văzut o clădire mare pe care scrie Consiliul Judeţean şi ţi-ai pus în gând să fii tu şef acolo. Şi atunci ce faci? Păi îl laşi fără bani pe acela care încă ocupă funcţia, îl laşi fără Direcţie de Drumuri şi fără posibilitatea de a deszăpezi judeţul, îi blochezi programele cu finanţare europeană şi vii tu după aia în campanie şi îl faci incapabil, incompetent, prost manager şi alte dintr-astea şi le spui oamenilor să te voteze pe tine. Numai bine ţi-ai făcut mâna anul trecut când iar ai lăsat o sumedenie de primării fără bani pentru ca apoi să spui că vinovat este şeful CJ.
Trist este că la toată această strategie mârşavă a aderat şi senatorul Gheorghe Marcu despre care chiar refuz să cred că a dat în mintea oierului. Nu pot să cred că şi-a pierdut luciditatea într-un asemenea hal şi nu a putut avea o poziţie cât de cât echilibrată, aşa cum a dovedit în 2010 că o poate avea, când banii de la stat s-au împărţit în cote aproximativ egale. Dacă este de înţeles dorinţa de revanşă în ceea ce priveşte banii primăriilor, este inacceptabil pentru un economist membru în comisia de specialitate a Senatului să fie părtaşul falimentării conştiente a unei unităţi de stat şi a punerii în pericol a unor programe europene uriaşe.
Despre consilierii judeţeni care au votat aproape că nici nu mai are rost să vorbim. Oricum cei mai mulţi dintre ei au avut un rol decorativ, ei nu au fost decât călăii care execută sentinţa regilor care acum îşi zic co-preşedinţi. Şi când te uiţi la grupul PSD şi vezi că împreună fac 1.000 de ani este de înţeles… în loc să-şi crească nepoţii, septuagenarii vin şi cresc monştri la CJ.
PDL-iştii care se plâng acum au însă partea lor serioasă de vină. De ce? De exemplu, pentru că judeţul a primit cu vreo 30% mai puţini bani decât anul trecut. Şi ar mai fi o întrebare? Cum se face că la atâtea rectificări Botoşani figurează cu 0, iar vecinii noştri dragi care din păioşi nu ne mai scot se lăfăie în milioane. Ultima oara s-a întâmplat chiar pe la sărbători. Culmea este însă că, în acest fel unii botoşăneni suferă de două ori: o dată fiindcă Guvernul ne tot taie de la porţie, neuitând probabil care este judeţul în care Geoană a scos cele mai multe voturi la prezidenţiale şi a doua oară pentru că opoziţia pedepseşte zeci de localităţi şi zeci sau poate chiar sute de mii de oameni a căror singură vină este că au primar de la putere. Bine, când ajungem la proiecte europene şi la drumuri atunci pedepsiţi sunt chiar toţi botoşănenii, că n-am auzit pe unul care să meargă cu elicopterul la serviciu.
Multe ar fi de spus despre ce s-a întâmplat luni la CJ. Ceea ce însă nu-mi iese din cap este că municipiul Botoşani a primit 6.000 de lei pentru drumuri. Da, aţi citit bine, 60 de milioane de lei vechi, adică o leafă mai frumuşică. Nu ştiu cum s-au simţit alţi botoşăneni, dar eu unul, care m-am născut, am crescut şi trăiesc aici am simţit că un ţăran îşi cam bate joc din mine. Înainte de a-şi bate joc şi de a-i faulta pe Flutur şi pe Ţâbuleac, îşi bate însă joc de zeci de mii de botoşăneni care au tupeul de a trăi în oraşe şi comune care nu sunt conduse de primarii şefului de trib. Şef de trib care şi tura asta, ca şi cea de anul trecut, ca şi cea din urmă cu doi ani, a căzut în picioare băgând iar milioane în buzunarele armatei liberale. Până la urmă el este cel mai câştigat. Bine, asta până ce cade prima zăpadă, se blochează drumurile, ăia care ar fi trebuit să intervină n-o mai fac fiindcă ciobănaşul i-a băgat în faliment şi atunci parlamentarul cu pricina ar trebui să preia numărul de telefon a Direcţiei de Drumuri. Asta… aşa, chiar dacă n-o să-i poată deszăpezi pe botoşăneni, măcar să aibă oamenii ocazia să-i mulţumească pentru „binele” care l-a făcut judeţului şi să îi promită că n-o să uite şi-o să-i mai mulţumească o dată şi când or să meargă la urne să aleagă un preşedinte de CJ.
Sergiu BĂLĂŞCĂU


Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
It is well known that money can make people disembarrass. But how to act when one has no cash? The one way is to receive the loan or just credit loan.
30 ianuarie 2012, 04:31
Pentru Marcian.D-l Marcu nu a facut altceva decat sa elimine nedreptatea care s-a facut anul trecut cu impartirea bugetului pentru primariile care au primari PSD-isti.
11 ianuarie 2012, 07:24
pt."jos labele murdare de portocaliu"-infecta-i ma-ta,mai bine ai trece pe la scoala poate te invata "gogosica parfumata" sa scrii;scuze ca nici ea n-are habar!!!!!!!!
10 ianuarie 2012, 20:31
Mai portocalii infecti,anul trecut de ce nu ati facut galagie, infectilor aveti impresia ca tot vi se cuvine, proiectele voastre sunt selectate si ceilanti primari stau la rand,voi sunteti destepti ceilanti sunt prosti, acasa cu voi daca nu va convine , ce cautati in politica?, vilele si masinile de teren stau la portile voastre in timp ce societatea sufera.Ati reusit performanta ca oamenii sa urasca cele doua culori portocaliu si verde.
10 ianuarie 2012, 16:48
DL.MARCU,TE-AI FACUT DE RIS PRIN DECIZIA LUATA.AI DAT SI DUMNEATA IN MINTEA LUI TURCANU.E MOLOPSITOR...AI AMENINTAT CONSILIERII SA VOTEZE CUM AI VRUT.
10 ianuarie 2012, 12:01
Si cu bani cacalau la deszapezire tot cu mila Domnului circulam...zi ca nu este asa....
10 ianuarie 2012, 10:13
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.