Blog
Dama de consumaţie iubită de 5.000 de oameni, dar tăvălită rău numai de vreo câţiva

Dragii noștri aleși de la municipiu, care se strâng ei acolo să voteze o dată, de două ori pe lună niște chestii care ar trebui să dezvolte Botoșanii, au mai trecut miercuri, 3 iunie, o limită a penibilului. Au dovedit din nou, dacă mai era nevoie, câtă dreptate avea Einstein când spunea că pe el îl fascinează prostia și nu inteligența, fiindcă inteligența are totuși limitele ei, pe când prostia este infinită.

În principiu, consilierii locali s-au întrunit în ședință ca să repare aberația de săptămâna trecută, când au adoptat o hotărâre prin care FC Botoșani ar trebui să plătească vreun sfert de miliard de lei vechi pentru fiecare meci disputat pe Stadionul Municipal. Ei bine, ce credeți că au făcut astăzi la ședință? Păi au dat vina unii pe alții, că proiectul a fost șmecheresc, că nu li s-a explicat despre ce-i vorba și, oricum, presa este vinovată fiindcă a denaturat adevărul. Așa că, în final, după ce s-au certat iar, cum o fac de vreo trei ani de zile, au sărit peste proiectul cu pricina. Fără amendamente, fără să mai supună ceva la vot, că așa a dat semnalul Eugen, președintele de ședință, și au lăsat-o moartă.


Adică, în clipa asta FC Botoșani trebuie să achite vreo 100.000 de euro pe sezon numai pentru meciuri, iar dacă se mai adună și antrenamentele suma pe puțin se dublează. Oricum, ajunge pe la vreo 200.000 de euro, cam cât dă Primăria Botoșani clubului, ca ONG, pe finanțări nerambursabile. Și atunci nu suntem ca într-un film cu proști? La ce mai dai 200.000 euro dacă îi iei înapoi?


Din capul locului trebuie spus că, atât timp cât vinde bilete, FC Botoșani trebuie să plătească, poate măcar utilităţile, tot aşa cum nu este normal să primească bani de la CJ şi CL şi să pună bilete de un milion de lei vechi. Dar de aici și până la a crește tariful de închiriere a bazei sportive de la 178 de lei la 6.645 de lei este cam distanţa dintre fotbal şi... karate. Înseamnă o majorare de 37 de ori a tarifului. Ce s-a mai scumpit în România de 37 de ori? Și gândiți-vă că România este o țară care numai de lipsa scumpirilor nu se poate plânge.


Dincolo de asta, problema e că, dacă vrei tu ca un ONG oarecare să organizezi o competiție pe Municipal trebuie să dai la vreo 130 de milioane de lei vechi, fiindcă este greu de crezut că într-o oră te poți desfășura. Și atunci intervine fireasca întrebare: cum sprijinim noi sportul cu o asemenea aberație de chirie? Ne plângem că elevii stau toată ziua la computer, că nu mai fac sport, că nu mai ies afară şi de cealaltă parte îi „încurajăm” cu o asemenea chirie.


În calculul chiriei, de care Eugen Ţurcanu susţinea că a tras cât a putut şi a ieşit ceva „decent”, s-a ţinut cont de toate investiţiile şi minunile făcute pe Municipal, de la nocturnă la nu ştiu ce tractoraşe pentru gazon. Pe banii cui au fost făcute toate chestiile astea? Pe banii botoşănenilor. Drept mulţumire, acum le băgăm o asemenea chirie. Şi cine le votează chiria asta? Păi nişte oameni care îşi afişează burţile la tribuna VIP la meciurile FC Botoşani şi care NU plătesc bilet.


Ceea ce se întâmplă cu chiria pentru Stadionul Municipal dovedeşte încă o dată că nu există nici o exagerere atunci când scriem că, deseori, oamenii ăştia ridică mâna fără să citească proiectele, fără să ştie ce scrie acolo. Unii aleşi de la municipiu au aflat cu stupefacţie din Botoşăneanul, a doua zi după şedinţă, ce votaseră cu o zi înainte. Şi a început un concurs ridicol de explicaţii, motivaţii, pretexte. Vicele Buliga, iniţiatorul proiectului, a descoperit (numai după ce am scris noi de chiria astronomică, bineînţeles) că, de fapt, FC Botoşani ar avea gratuitate în baza unei legi vechi de un deceniu, numai că, până acum FC Botoşani a dat bani pentru stadion. Deci Primăria a perceput ilegal bani de la club?

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42086:FC Botoșani pusă să plătească 100.000 de euro pentru închirierea stadionului la meciuri, bani inclusiv pentru ”tractorașe” și ”semințe” ]]


Sigur, un loc aparte îl are consilierul Eugen Cristian, care în calitate de director la DSPSA a fundamentat tariful pe care l-a catalogat drept „decent”. Oare la fel i s-ar fi părut dacă ar fi trebuit să dea karatişti lui banii ăştia? Tot „tarif decent” erau vreo 130 de milioane de lei vechi pentru două ore? Oricum, sportivul-consilier-director a mai scris o pagină de istorie în administraţia locală. De mai bine de un deceniu şi jumătate, de când scriu despre şedinţele de Consiliu Local, nu am mai întâlnit un ales care să fundamenteze un proiect de hotărâre şi care, atunci când este supus dezbaterii, să nu-l voteze.
Nu putem încheia fără a scrie că întreg circul a fost completat de primarul Ovidiu Portariuc, care s-a apucat iar să-l ia la mişto pe Eugen Ţurcanu pentru că din cauza lui s-a ajuns la o chirie aberantă. Numai că, să vezi surpriză, consilierii PSD au votat exact proiectul iniţiat pe baza notei fundamentate de Eugen. Dar, mă rog, la ei nu se pune, penibili au voie să fie doar liberalii.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42153:Edilii s-au scremut câteva săptămâni și-au descoperit că stadionul ar fi gratuit de vreo 12 ani. Nu-i așa... ]]


Fain este însă că miercuri, 3 iunie, nişte oameni de la FC Botoşani au fost făcuţi cetăţeni de onoare. Când este vorba de acordat titluri onorifice, care nu costă nimic, dar care aduc un plus de imagine celor ce ridică mâinile, se votează la greu. Când trebuie să se facă la propriu ceva pentru club este mai dificil. FC Botoşani, ale cărei merite în promovarea oraşului nu vor putea fi vreodată cuantificate, a ajuns un fel de damă de consumaţie pentru aleşii noştri. O folosesc să intre moca la meci, să mai câştige puţin capital electoral, după care o storc de bani. Ce mai contează că vreo 5.000 de oameni chiar o iubesc şi stau alături de ea prin frig, ploaie, ninsoare, arşiţă săptămână de săptămână? Pentru aleşi este un soi de prostituată şi atât.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42322:FC Botoșani ridicată-n slăvi de primar și consilieri: IATĂ noii cetățeni de onoare  ]]

 

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Chiria mi se pare mica ...vor tolomacii sa vaza fotbal sa plateasca ...de ce sa platesc eu sa se duca bulumacii needucati sa injure si sa sparga seminte acolo ...sa plateasca ...de ce nu dam banii sa facem baze sportive pentru copiii nostri nu pentru fotbalisti de kkao care mai baga si cate un blat din cand in cand
4 iunie 2015, 08:58
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.4 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.1 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.