Blog
Cum am devenit un analfabet
Botosaneanul siglaSâmbătă dimineaţă mă sună Valeriu Iftime. E plin de nervi… Combină bugetul FC-ului cu caracterizări precum „prost” şi „nebun”… Aminteşte ceva şi de un organ sexual. Se oferă să-mi dea şi un consultant economic fiindcă nu mă duce capul. Aşa crede el…
Răbufnirea pleacă de la o analiză efectuată de Botoşăneanul privind veniturile clubului de fotbal pe care îl conduce, din care reiese că spectatorii au cam devenit principalul sponsor. Culmea este că nu contestă cifrele. Adică spectatorii, numai din bilete şi abonamente, chiar ajung să dea vreo 20 de miliarde de lei vechi pe an la FC Botoşani. Doar că el sau, mă rog, grupul de firme pe care-l controlează, ar avea mai mult de pus fiindcă bugetul se face pe an calendaristic şi nu competiţional. Aşa spune el. Aaa, şi mai e şi TVA-ul, deşi mintea asta a mea de „prost” şi „nebun” îmi spune că, atunci când îţi construieşti şi faci public un buget, iei în calcul şi datoriile la bugetul de stat.
În urmă cu vreo trei săptămâni, când încă nu scrisesem de cifrele din buget, ci doar de cele sportive, de la cornere şi până la golaveraj, mă întâlnisem cu Valeriu Iftime în Piaţa Revoluţiei. Ieşise de la un om politic tare important şi primul lucru pe care mi-l spusese când mă văzuse care credeţi că a fost? „Doar ziarul acesta îl citesc. Sunteţi singurul ziar din Botoşani pe care mă uit dimineaţa”. Ani de zile la rând îmi spusese de o mulţime de ori cam acelaşi lucru: incisiv, colţos, daţi de pământ cu ăştia… Nu eram nici „nebun”, nici „prost” şi, culmea, chiar nu aveam nevoie de un consultant financiar când analizam cum ne cheltuiesc aleşii banii. Atunci făceam bine calculele… Toate aprecierile au pierit însă când m-am apucat să calculez şi banii de la clubul pe care îl conduce.
De ce vă povestesc toate astea?
Pentru că este un exemplu elocvent despre modul în care sunt trataţi jurnaliştii care merg dincolo de gardul vopsit şi caută leopardul. Sunt buni (nu nebuni), incisivi, curajoşi, exact atât timp cât scriu de alţii. Când scriu despre adversari, că-s din politică, din administraţie, din afaceri, din sport, sunt chiar nişte ziarişti senzaţionali. Când însă îşi îndreaptă atenţia chiar asupra afacerilor lor, brusc din buni devin nebuni. Chiar şi proşti. Ba chiar au nevoie şi de un economist în spate fiindcă nu-i duce mintea.
În urmă cu vreo doi ani, când Botoşăneanul  scria de afacerile PDL-iştilor, de la alea cu câinii vagabonzi şi până la cele care duceau până la „prima d-nă” a târgului, ziarul acesta era „Antena 3 de Botoşani”, „un ziar PSD-ist”, jurnaliştii care-l scriau erau nişte analfabeţi şi altele asemenea. Social-democraţii însă ne apreciau şi Gheorghe Marcu, de faţă cu alţi lideri de atunci ai PSD Botoşani, aprecia public scriitura de la ziarul acesta.
În 2013, când PSD şi PDL au inversat rolurile, iar social-democraţii fac tocmai lucrurile pe care le criticau la democrat-liberali, am devenit „B1 de la Botoşani”, „un ziar PDL-ist”, chiar analfabeţi, iar cei care atunci ne apreciau acum ne înjură. Interesant însă, cei care ne înjurau au ajuns să ne aprecieze.
Apropos de Iftime, este acelaşi lucru care li se întâmplă jurnaliştilor sportivi. Dacă scriu despre dinamovişti că sunt nişte crăcănaţi care nu joacă nimic, suporterii Stelei îi văd cei mai buni ziarişti, iar cei ai „câinilor” nişte oameni lipsiţi de profesionalism. Când îi fac crăcănaţi pe ăia de la Steaua, brusc suporterii de la Dinamo îşi schimbă părerea despre ei, aceiaşi ziarişti se transformă peste noapte în competenţi, iar cei de la Steaua văd în respectivii jurnalişti nişte analfabeţi, proşti, nebuni, fani ai lui Dinamo.
Se ajunge astfel la stadiul în care nu mai contează dacă îţi susţii scrierile cu documente, cu acte, cu poze, cu video… este ca o imensă arenă în care, „dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră” şi ca atare eşti un „prost”, un „nebun”, un incapabil, un aservit. Sigur, cei care te fac astfel sunt direct loviţi, direct interesaţi, le tremură cracii că, dacă le pică omul de sus, totul se duce precum un castel de nisip, se duc locurile de muncă unde se taie frunze la câini pe bani frumoşi, se duc contractele, se duc fotoliile, se duc comisioanele, se duce totul.
Din fericire, în tribunele de la Botoşăneanul  astfel de oameni sunt în minoritate. Sunt peste 5.000 de spectatori care ne vizitează zilnic arena. Am crescut împreună de la câteva sute în primele zile şi am ajuns uneori şi la peste 8.000, atâţia câţi, apropos d-le Iftime, despre care eu încă mai cred că sunteţi „nebun”, dar după fotbal şi nu după bani, FC-ul n-a reuşit încă să aducă la un meci pe propriul teren. Bine, asta probabil şi fiindcă noi nu avem "bilet". Dar dacă am avea, cu siguranţă nu ar costa mai mult decât unul pe Arena Naţională, în Ghencea, în Gruia sau în Giuleşti.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
„Afacerea spectatorul” – cine e de fapt sponsorul care bagă 20 de miliarde în FC Botoşani
CITEŞTE ŞI:
FOTOREPORTAJ Botoşani e viaţa mea – Asalt fără precedent pe Municipal, de la oameni pe blocuri, la sexy suportere; presa naţională şi oficialii CFR Cluj impresionaţi de atmosferă

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Intr-o tara care ar trebui sa fie normala,asa se face presa.Iar intr-un judet cu echipa de prima liga,totul ce tine de organizare financiara,trebuie sa fie la scena deschisa E o conditie a performantei!
28 septembrie 2013, 13:21
Intr-o tara care ar trebui sa fie normala,asa se face presa.Iar intr-un judet cu echipa de prima liga,totul ce tine de organizare financiara,trebuie sa fie la scena deschisa E o conditie a performantei!
28 septembrie 2013, 13:21
bravo sergiu..ai pus punctul pe i..ti ai facut meseria.
26 august 2013, 20:39
pentru Alex : Sergiu Balascau este un tip destept , asta nu neaga nimeni . Dar , din pacate , nu pot afirma acelasi lucru despre tine , daca il crezi echidistant
25 august 2013, 15:03
IP-urile nu sant relevante oricine se poate conecta la o retea wirelless de la hotel ,motel, la cumatru,frate cu adrese diferite deci IP diferit dar in spate este aceeasi persoana
25 august 2013, 14:47
Bai,Sonny,Balascau cum ii spui tu, este un jurnalist echidistant.A lovit in toti cei care au calcat in strachini.Sarcina voastra este sa mancati rahat .Asa cum Balascau nu va fi jurnalist niciodata,nici tu ,bou remunerat,nu vei fi un comentator credibil.Never!Mars la casierie sa-ti ridici onorariul .Bine ar fi sa se publice IP-urile la fiecare comment.Sugerez redactiei sa faca acest lucru.Voi stiti,vrem sa stim si noi de unde pornesc osanalele marca antena 3.televiziunea imbecililor si a alienatilor mintal.
25 august 2013, 10:35
Mai scump ar trebui sa fie . Sa vina la meci doar suporterii .
25 august 2013, 09:54
Atitudine incalificabila a lui Iftimie,se vede treaba ca oricum din sferele lui inalte nu prea are treaba cu realitatea,cam cat de aerian poti sa fii,sa pui 400 mii pret la un bilet cu vasluiul?baaaai nea valerica botseniul e una dintre cele mai napastuite capitale de judet nene!
25 august 2013, 07:57
Balascau , tu nu esti si nu o sa fii jurnalist niciodata ! Crezi ca , daca ar ramane doar "principalul investitor" , cum ii spui tu , adica spectatorii , fara Iftime sau Sfaiter , echipa ar rezista in prima liga ?????
25 august 2013, 07:56
ceea ce a scris aici este valabil ”doar” pentru botosaneanul.ro ... celelalte entitati media din Botoșani au fost si sunt pro Flutur ... nu cred că și pro PDL. Pur și simplu sunt pro Flutur, fără a realiza totusi că lumea nu cred că vrea din nou tripleta Flutur - Ghiorghiță - Alexa la primărie. În ambele mandate ale fostului primar nu au făcut altceva decât să ridice osanale locatarului de la primărie.
24 august 2013, 21:58
Bravo Sergiu!
24 august 2013, 21:04
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.