Blog
Ameninţări împărăteşti
Botosaneanul sigla vertical„Ai grijă că e prieten cu Aioanei de la Poliţia Economică”, „vezi că e rudă cu Radu Ţurcanu de la Fisc”, „băi, îl are avocat pe Popovici, ăla are relaţii multe în Justiţie”, „opreşte-te odată că strângi prea tare şurubul”, „nu te mai băga cu capul înainte”... Aş putea continua timp de o oră să scriu ce mi se transmite de câteva zile de apropiaţi ai primului şef de la Botoşani. Ameninţările curg de ani buni, de când tot scriem, dincolo de imaginea de om de la ţară simplu şi cinstit, cine este de fapt personajul şi cu ce se ocupă, dar s-au înteţit considerabil... Mai nou, în scenă a intrat însuşi Împăratul care mai în glumă, mai în serios, a anunţat că-mi pune un detectiv pe urme.Peste toate, la mai bine de trei ani şi jumătate de la lansarea acestui ziar încă nu poate conştientiza că aparţine chiar unui jurnalist şi s-a ajuns cu ameninţările şi la un om de afaceri suspectat că ar deţine publicaţia asta. Disperarea a ajuns până la adresări de genul "nu te mai prind prin Consiliu dacă mai scrie ăla".
Cu aproape zece ani în urmă preşedinte la Consiliul Judeţean era Constantin Conţac. Ani de zile am scris despre traseul banilor de la drumuri: CJ, preşedinte Constantin Conţac – DJDP, director Liviu Conţac – Transporturi Auto, acţionar principal Constantin Conţac. Ca şi acum ameninţările curgeau vârtos, celebră rămânând expresia „te calc cu Jâpul” (omul îşi luase Jeep). La fel ca acum, nici un om dintre cei care ar fi putut lua atitudine nu a făcut-o. Brusc, după ce PSD a trecut în Opoziţie, o grămadă de oameni a descoperit afacerile de care scrisesem zeci, poate chiar sute de articole, şi s-au sesizat. Finalul îl ştiţi cu toţii...
Ce legătură are una cu cealaltă? Are... Sunt chiar asemănări teribile. Şi atunci, ca şi acum, unii se cred nemuritori pe funcţie. Şi atunci, ca şi acum, funcţiile publice şi afacerile se împart în familie. Şi atunci ca şi acum personajul principal este şeful partidului aflat la putere şi nici o autoritate nu are tupeul să se sesizeze. Şi atunci ca şi acum jurnaliştii care scot la iveală matrapazlâcurile sunt puşi la pământ în organele de presă care fac sluj la curtea Împăratului. Şi atunci, ca şi cum, sunt o mulţime de oameni pe care Împăratul şi-i crede supuşi, dar care-i divulgă orice mişcare la „duşmanul” său din presă fiindcă ei nu au curajul să-i sară la gât. Şi atunci ca şi cum omul vizat inventează tot felul de pretexte pentru ceea ce se scrie, "uitând" esenţialul: se scrie în baza unor acte.
Ce poţi să transmiţi unui asemenea om, unor asemenea oameni? Că aici nu se fac ştiri în genunchi? Că avem în spate peste 5.000 de oameni care ne citesc zilnic şi pe care îi respectăm şi nu ne permitem să scoatem după două ore ştirile care nu dau bine la Împărăţie? Că în atâţia ani de presă am cunoscut deja trei preşedinţi de CJ şi tot atâţia primari de municipiu reşedinţă, care rând pe rând s-au crezut nemuritori pe funcţii? Aş răspunde până la urmă cu un mesaj pe care tocmai Crin Antonescu l-a dat în timpul guvernării PDL, când a transmis celor înjuraţi şi ameninţaţi de portocalii: „nu vă pierdeţi speranţa. Există viaţă şi după PDL!”
Da, cred că, aşa cum a existat viaţă după stalinism, după comunism, după PDL-ism, va exista viaţă şi după USL, şi după PNL, şi după PSD, şi după împăraţi, tot aşa cum a existat şi după regi. Iar unii dintre ei mai au deja, în cel mai fericit caz, doar vreo trei ani şi vreo două-trei luni de condus regatul. Iar drumul de la prinţ la cerşetor este atât de scurt... Nu degeaba spunea cineva că, „la urcare trebuie să ai grijă pe ce oameni calci, fiindcă atunci când coborî s-ar putea să îi întâlneşti din nou”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Debut cu ameninţări

Urmărește-ne și pe Google News

Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?
Ce este mai onorabil?
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Sergiu, noi doi nu prea comunicam, din diverse motive, banale. Dar te inteleg perfect. Te felicit si iti doresc mult succes in continuare. Ceea ce faceti voi, la Botosaneanul este... asa cum trebuie sa fie
3 aprilie 2013, 22:28
Mai sergiule cred ca tu singur te feliciti pe siteul asta.
21 martie 2013, 07:46
nu esti nr. 1 in presa botosaneana, nu intotdeauna scrii bine, dar ai coloana vertebrala...si ai mai mult de 5000 de vizitatori zilnic pe site...keep walking
20 martie 2013, 23:38
Felicitari Sergiu nu te lasa intimidat
20 martie 2013, 18:41
Vom aprecia, ca cititor mereu munca jurnalistilor. Insa dumneata domnule, prea te legi de Turcanu..eu asta observ..si mai sunt multi oameni in Judetul Botosani, oameni mari. Eu asta stau si ma intreb...de ce nu ne zici ceva despre ei???Si nu viata personala..CANCAN-uri din astea...lucruri care tin de viata profesionala..samd....
20 martie 2013, 18:39
Cred ca 99.9% din presa locala este aservita politic mai mult sau mai putin pentru ca trebuie sa manance. Sper ca tu esti celalalt 0,1 % !!!!
20 martie 2013, 18:30
zvetlan si igor ,inca nu au reusit sa indrepte coarnele berbecului.insistati baeti
20 martie 2013, 18:03
FELICITARI SERGIU BALASCAU!Numarul 1 in presa botosaneana.
20 martie 2013, 15:39
Mai Sergiule, tu chiar transformi discutiile cu prietenii tai la bericica in amenintari?
20 martie 2013, 15:24
Sunt pupincuristul de serviciu.
20 martie 2013, 15:23
CRED CA TURCANU E UN DOMN DE NU ADUCE REPLICI ACESTOR GAINARII. CU SIGURANTA ARTICOLELE SCRISE AICI SUNT TICLUITE PENTRU A ADUCE UN PREJUDICIU IMAGINII, ONOAREI SI REPUTATIEI LUI. UNII POLITICIENI AU CERUT DAUNE PENTRU ACESTE ABUZURI ALE GAZETARILOR. CHIAR AU AVUT CASTIG DE CAUZA.
20 martie 2013, 15:21
FELICITARI DOMNULE SERGIU BALASCAU !!! SPER SI CRED CA INSTITUTIILE STATULUI SUNT PENTRU CA LEGILE ACESTEI TARI SA FIE RESPECTATE SI NU CA SEFII ACESTOR INSTITUTII SA LE FOLOSEASCA IN INTERESUL PROPRIU !!!
20 martie 2013, 15:13
Bre, omule, la matale pe la gazetă toate articolele duc spre Turcanu. Te cocoţi şi tu pe umărul unui uriaş ca să te distingi prin mulţime cu ceva şi să te vadă lumea. Păcat că nu ai o conduită onorabilă şi să te opreşti acolo unde începe viaţa personală a unui om. Când întreci limita asta, tot ce scrii devin GĂINĂRII.
20 martie 2013, 15:01
dar nu cu aceeasi ardoare, devotament, hotarare si determinare, ai scris dle Sergiu despre portocaliii care au fost in functii 8 ani! recunoaste! ca pe unii i-ai mangaiat cu flori, le-ai cantat in struna, dovada ca si acum sunt niste zei pt dumneata! ai atacat continuu NUMAI ANUMITE PERSOANE! ANUMITE! Nu manipula caci esti ca toti ceilalti, dl tURCANU O FI AVAND PACATELE LUI, DAR S-AR PUTEA IN CEEA CE-L PRIVESTE , SA AI CEVA PERSONAL CU EL? Poate ne inselam, dar nu prea exista obiectivitate la ziarul dumitale, pur si simplu nu exista! la fel, putem spune de dl alex a.
20 martie 2013, 11:44
NORMAL LA COMENTARII TREBUIA SA CITESC OPINIILE ZIARISTILOR DE LA MONITORUL,EV.BOTOSANI,BANUL BOTOSANEAN,BOTOSANI NEWS,JURNALUL DE BOTOSANI,TL-M,ETC.,???????SA INTELEG CA STAPANI LOR FAC FRONT COMUN CU ASPECTELE NEGATIVE A CETATEANULUI TURCANU CARE UMBLA CU AMENITARI? NU-I BINE PENTRU ZIARELE LOCALE,CA NOI CETATENI VA ADUCEM VENITURI CUMPARANDU-VA SI VREM DATE REALE CAT MAI MULTE DESPRE POLITICIENI NOSTRUI,CA DOAR NOI AM VOTAT SI AU SALARII MARI?MARI ? PE SEAMA NOASTRA A PROSTIMI,CARE N-AM PACALIT.
20 martie 2013, 11:12
Cred ca ati ramas singurul jurnalist care spune lucrurilor pe nume si care nu se teme de amenintarile acestor scarbe care acum ne conduc.Va citesc ziarul cu interes si cu speranta ca si ceilalti cititori vor vedea adevarata fata a USL-ului. Felicitari!
20 martie 2013, 11:09
Cred ca ati ramas singurul jurnalist care spune lucrurilor pe nume si care nu se teme de amenintarile acestor scarbe care acum ne conduc.Va citesc ziarul cu interes si cu speranta ca si ceilalti cititori vor vedea adevarata fata a USL-ului. Felicitari!
20 martie 2013, 11:08
Esti singurul care ai avut si ai curajul sa scrii despre toate mizeriile facute de catre mai marii dregatori ai urbei..de aceea citesc articolele tale cu drag.Sa nu te lasi intimidat.Fa ceea ce faci,ca faci bine.Succes!
20 martie 2013, 10:24
asta cu ,,aree multe relatii in Justitie '' e foarte adevarata ,uite cate procese reuseste sa le amane si tergiverseze cum vrea el i-ti dai seama ce e in tara asta? care clocaie de coruptie si de crima organizata cum spunea ministru britanic cum sa intram in Europa cu asemenea grupari ,astea sunt interlope,cu asemenea oameni manjiti de faradelegi
20 martie 2013, 09:54
SUNTEM CU TINE SERGIU . FORTA SI CURAJUL SA FIE DE PARTEA TA .CU STIMA CRISTIAN
20 martie 2013, 09:34
trebuie sa recunosc ca suntem cunoscuti sa zicem amici pentru ca prieten e lucru mare,dar trebuie sa spun lumi un mare adevar: ai un caracter cum rar mai gasesti acum la oameni,esti cinstit,nu iei spaga ,pentru ca stiu ca multi te-au momit,ma bucur ca te-am cunoscut,pentru mine e un castig: cinste tie!
20 martie 2013, 09:26
Va stimez si va apreciez munca de jurnalist. Personal cred ca sunteti unul dintre putinii jurnalisti din Botosani care isi fac meseria cu placere si pricepere. Mult succes in continuare!
20 martie 2013, 09:17
DOMNUL TURCANU NU TREBUIE SA AIBA OPINIE NEGATIVA FATA DE CE SCRIU ZIARISTI. EI O FAC IN BAZA UNOR REALITATI,CE IL SUPARA PE PRESEDINTELE TURCANU?? ACEST CETATEAN NU TREBUIE SA UITE CA A FOST VOTAT DE BOTOSANENI SI TOT EI TREBUIE SA AFLE CE FACE,CA DATA VIITOARE SA NU MAI ALEAGA UN ASEMENEA OM?? DAR CE FACE TATA ,CU PRESA STRAINA,FACE SI EL???ASCHIA NU SARE DEPARTE DE TRUNCHI????????DOMNUL TURCANU SA NU UITE CA TURCESCU DE LA B-1 LA TERMINAT?????????DACA ADUCE ASEMENEA AMENITARI FARA NICI O RETINERE??DA DE GANDIT CA DUPA 4 ANI SA NU MAI AVEM ASEMENEA OM LA C.J. BOTOSANI.
20 martie 2013, 08:45
Nu va lasati intimidat de cioban...Aioanei de la economic un plutonier facut ofiter la apelul bocancilor,Turcanu de la fisc sluga umila a oricui e la putere,Popovici roade si el un os...Cine se aseamana cu ciobanul,se aduna...
20 martie 2013, 08:24
As fi tare curios cati locuitoti ai acestui "inca" judet gandesc la fel?
20 martie 2013, 08:07
Atat de adevarat ! Oricum faceti-va treaba in continuare , domnule Sergiu. Dusmani si prieteni o sa aveti tot timpul intr-o proportie mai mult sau mai putin avantajoasa dvs., asta-i viata . Va doresc succes in continuare ,ca de ajutat nu prea am cu ce .
20 martie 2013, 08:07
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.