Ancheta săptămânii
Vânt de țeapă uriașă: Lacul cu nuferi cumpărat de CJ de la familia șefei DSVSA ar fi de fapt la… Dumitru Zmău – GALERIE FOTO
Consiliul Judeţean Botoşani este posibil să fi plătit 200.000 de lei peun fals lac cu nuferi. Noi documente scoase la iveală de oameni decultură şi eminescologi arată că adevăratul luciu de apă ar fi cu totulaltul, iar cel achiziţionat de instituţie ar fi fost în realitateamenajat în perioada comuniştilor la solicitarea demnitarilor de la aceavreme.


"Lacul din pădurea de la Ipoteşti n-are legătură cu peregrinările lui Eminescu"

Veritabilul lac cu nuferi pare a fi potrivit unor oameni de cultură iazul de la Loeşti, aflat în stânga drumului Botoşani – Dorohoi, între Cătămărăşti şi Cucorăni.
„Lacul din pădurea de la Ipoteşti n-are legătură cu peregrinările lui Eminescu. Probabil a trecut şi pe acolo, sunt multe locuri legate de Eminescu în Botoşani. Dar, ca loc de relaxare şi inspiraţie poetică, Eminescu alegea actualul iaz Loeşti, puţin mai la vale de cel prezentat în mod tradiţional turiştilor ca fiind lacul lui Eminescu. Acest iaz este descris în mai multe mărturii ale cunoscuţilor poetului”, afirmă Gellu Dorian, iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu într-o lucrare, „Pe urmele lui Eminescu, la adevăratul lac cu nuferi”, în care se prezintă opiniile mai multor eminescologi pe tema lacului cu nuferi.
În această lucrare se aduce în centrul atenţiei un fragment dintr-o scrisoare trimisă de Matei Eminovici, fratele poetului nepereche, prietenului său Corneliu Botez, în anul 1909. În respectiva misivă se povesteşte despre o vânătoare de raţe pe iazul Loeşti.
„Când venea Mihai vara, în vacanţă de la Wienna, mergeam amândoi la vânătoare de raţe la un iaz pe moşia Cucoreni, el cu puşca pe care o luase tata la moartea lui Iuraşcu şi eu cu una mai mică, pe care o avea tata de la Balş”, menţionează Matei Eminovici în respectiva lucrare.

Adevăratul lac cu nuferi ar fi cel ajuns la fostul şef al Poliţiei Rutiere

După instaurarea comunismului în România iazul de la Loeşti, care cândva aparţinuse familiei Goilav, a ajuns la CAP, fiind folosit pentru adăpat vitele. După revoluţie a fost retrocedat moştenitorilor boierului şi cumpărat de la aceştia de dumitru zmau iazul de la loesti către Dumitru Zmău, nimeni altul decât fostul şef al Serviciului Poliţiei Rutiere. În 2007, comisarul şef, încă în activitate şi neimplicat în politică la acea dată, a cumpărat 15 hectare de teren, din care pe 12 hectare se întinde iazul propriu-zis. A investit masiv în zonă, a asfaltat un drum de la şoseaua principală şi tocmai până în apropierea lacului, a amenajat o livadă în care predomină merii şi a construit mai multe foişoare.
Interesant este că achiziţionarea lacului cu nuferi, considerat a fi eminescian de către CJ Botoşani, a avut loc în perioada în care fostul liberal era deja consilier judeţean.
„Atunci am tăcut din gură fiindcă nu ştiam, după aceea au apărut documente şi am aflat şi eu”, declară Dumitru Zmău.
Tatăl acestuia a fost pădurar şi discutând pe tema lacului cu nuferi i-ar fi confirmat ultimele informaţii.

Nuferii de la lacul din pădure au fost aduşi, de fapt, de la Vorona

De altfel, în luna septembrie a anului trecut, în cadrul acţiunii Let’s do it România de curăţenie generală, când s-a deplasat la Ipoteşti alături de o cohortă de directori, prefectul Costică Macaleţi a povestit cum a muncit la amenajarea lacului din pădure.
„Când s-a împlinit o sută de ani de la moartea poetului, regimul de pe vremea respectivă a dat dispoziţie să amenajăm Lacul Eminescu. Lucram la Oficiul de prefectul costica macaleti lacul cu nuferi Gospodărire a Apelor, cu o draglină am decolmatat tot lacul, iar insula… am făcut gard de nuiele şi în interior am pus toate excavaţiile din lac, pe insula respectivă. Iar podul, spinare de măgar, aşa se cheamă, l-am adus cu muncitorii, cu spinarea, de aici până acolo”, spunea atunci Costică Macaleţi.
Primul reprezentant al Guvernului în Botoşani a povestit la acea dată că aleile au fost amenajate de cei de la Silvic, fostul OGA fiind responsabil cu lacul, podul şi insula. Cât despre nuferi… au fost importaţi.
„Şi am adus nuferi de la Vorona – aveam regularizare la Vorona, poezia spune că nuferi galbeni îl încarcă şi am adus cu maşina nuferi şi i-am plantat aici. Nu ştiam care-i regula cu nuferii, ei se înmulţesc oricum, şi ca să stea – că a venit cineva de la Cultură, Băciucu, şi a spus n-aţi plantat bine nuferii - cu fire de nailon şi cu pripon le puneam pe fundul lacului ca să dea bine la mai marii judeţului de pe vremea respectivă”, mai afirma Costică Macaleţi.

CJ Botoşani a plătit 200.000 de lei pe lacul cu nuferi importaţi

Lacul cu nuferi… plantaţi de comunişti a intrat în posesia Consiliului Judeţean Botoşani după ani de negcoieri cu familia medicilor veterinari Dorin şi Minodora Vasiliu, care îl aveau în proprietate. În mandatul de preşedinte al lui Mihai lacul cu nuferi de la ipotesti  Ţâbuleac s-au introdus iniţial 50.000 de lei în buget pentru achiziţionarea luciului de apă, însă familia Vasiliu a declinat oferta. După preluarea mandatului, Florin Ţurcanu a reluat procedurile, declarând chiar că o păstrează pe Minodora Vasiliu director la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) tocmai pentru a putea urgenta cumpărarea lacului cu nuferi. S-au oferit 75.000 de lei, proprietarii nu au fost de acord cu suma, aşa că s-a hotărât  ca Tribunalul Botoşani să stabilească exact cuantumul, ajungându-se în final, după efectuarea unor expertize, la 200.000 de lei.
„După părerea mea s-a plătit prea mult, instanţa propune o sumă, dar nu este şi obligatoriu să fie şi plătită, este doar o propunere”, susţine consilierul judeţean Dorin Ciuştea.

După cumpărare, luciul de apă a trecut în grija Memorialului Ipoteşti

Cert este că în decembrie 2013 lacul din pădurea de la Ipoteşti a intrat în patrimoniul CJ Botoşani. De fapt, s-a achiziţionat un imobil de 26.045 metri pătraţi, din care lacul reprezintă o suprafaţă de 12.241 de metri pătraţi, 2.924 mp sunt căile de acces, iar restul de 5.930 de metri pătraţi reprezintă pădurea. În luna mai a acestui an Consiliul Judeţean Botoşani a hotărât ca tot ceea ce s-a cumpărat de la familia Vasiliu în extravilanul comunei Mihai Eminescu, să treacă din administrarea CJ Botoşani în cea a Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu.

Fiecare cu lacul lui eminescian

CJ Botoşani intenţionează să acceseze fonduri europene pentru transformarea lacului de acolo într-un principal punct turistic al judeţului, însă deocamdată este în paragină.
De cealaltă parte, Dumitru Zmău, potrivit căruia Mihai Eminescu inclusiv se scălda în iazul de la Loeşti, nu are de gând să intervină în vreun fel asupra lacului propriu-zis, fiind convins că acesta a reprezentat de fapt sursa de inspiraţie a poetului şi vrând astfel să-l păstreze cât aşa cum era pe vremuri.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 S-a hotărât! CJ cumpără lacul cu nuferi de la soţul şefei DSVSA – DOCUMENT preţul
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Şefimea judeţului la pădure, între pantofi de lac, chiloţi de damă şi buci: Aşa se cheamă. Ştiţi nu…? N-am folosit nici un cuvânt… - VIDEO & GALERIE FOTO

Urmărește-ne și pe Google News

Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
cred ca dl Zmau vrea sa vanda si nu are cumparator................si cine o sa cumpere? statul roman, aparatorul valorilor romanesti.
16 septembrie 2016, 06:35
E o mare prostie. asa se intampla daca nu citm ce s-a scris despre Eminescu. Cititi ,,Eminescu la Ipotesti' de I.D. Marin si o sa vedeti ca lacul lui Eminescu este cel din padure. Toate poeziile lui de inceput descriu locul, cu lacul din padure, cu izvorul de sub stanca stearpa, cu teiul sfant etc. -Fiind baiet paduri cutreeram/ Si ma culcam ades langa izvor...Langa aceasta balta a Loiestilor era padurea Ursachi, unde,Mihai si fratele sau Matei mergeau la vanatoare. Era padurea lor. Aici se adapau animalele. Nu mergea Eminescu acolo, ci in linistea padurii. Acesta este un iaz si nu un lac, care se alimenteaza dintr-un izvor, cum este cel din padure.D-lor ce aveti interese banesti, nu deturnati adevarul cum va convine. Cititi, studiati si apoi va pronuntati.Stiu lacul si dinainte de 1989, cand s-a amenajat pentr a se putea desfasura manifestari culturale. A fost cu nuferi intotdeauna. Puneti nuferi in iazul Loestilor sa vedeti daca nu mor. Ei nu cresc oriunde.Pacat ca Memorialul Ipotesti nu are grija de lac, sa puna un om sa aiba grija si sa-l ingrijeasca.Sa speram ca lacul va fi ingrijit cum se cuvine.S-auzim de bina,Stefan
28 octombrie 2014, 12:04
Din cate se stie,dr Vasiliu le-a spus celor de la cj ca un in padurea lui este lacul lui Eminescu,dar Turcanu s-a incapatinat sa cumpere un fals
28 octombrie 2014, 10:47
am si eu o balta,poate s-a inspirat eminescu ,cata de nemernici sunteti,iata pe ce cheltuiti banul public,si cum in bt nu exista dna,va permiteti orice!DEPINDE CE PARTID E LA PUTERE,APAR ALTI,, CERCETATORI'',ALTE DESCOPERIRI SI POPORUL PROST TACE!
28 octombrie 2014, 05:04
daca v ar auzi EMINESCU ???
27 octombrie 2014, 21:01
dar ,daca oamenii de cultura s-au ponuntat asupra faptului ca iazul de la LOESTI este lacul cu nuferi care l-a inspirat pe Eminescu,inseamna ca trebuie sa-i credem.Eu cred ca scriitorea Lucia Olaru Nenati,poetul Gelu Dorian si istoricul Gheorghe Median care au publicat acest studiu in Adevarul.ro,,sunt cei mai competeti eminescologi si trebuie sa intelegem ca,concluzia lor a venit dupa ani de cercetari
27 octombrie 2014, 20:08
Da e adevarat lacul din padure a fost amenajat la insistenta domnului Baciucu sub coordonarea OJT -ului din acea vreme ,am participat la prima vizita la lac cind sa stabilit ce era de facut pentru a pune lacul incircuitul turistic si da erau nuferi pe lac restul sint povesti si rautati.
27 octombrie 2014, 16:09
Inca o DIVERSIUNE a "eminescologilor" postdecembristi. De 25 de ani, asa se aranjeaza lucrurile in Romanica noastra. Jafuri grosolane, en gros. Din patrimoniu national si de orisiunde pica. Nu conteaza cum si de unde. Important este ca "nimeni" nu vede/ observa, lucraturile facandu-se in cardasie. Politicieni, politisti, oameni de afaceri... In Romania, cele mai profitabile afaceri sunt afacerile cu statul. Nu m-ar mira sa se descopere ca Lacul cu nuferi ar fi...pe la Viena, Berlin sau Cernauti. Tu, atentatorule la bunurile poporului roman, cum te numesti daca unul care fura o gaina sau o geaca sau un telefon mobil este numit hot? Esti un talhar si un jefuitor al patrimoniului national. Un subminator al economiei nationale, indiferent sub ce forma lucrezi. Turismul (cultural) in Botosani este sarac/fara substanta, neincluzand si Lacul cu nuferi al lui Eminescu. Insa, se pare, mafia este mai puternica decat cei putini care incearca sa apare interesul national. Ne invartim ca si cainele in jurul cozii: Ba e, ba nu e! Timpul se scurge in favoarea mafiei, nu a statului, a romanilor, a botosanenilor.
27 octombrie 2014, 14:57
Stai linistit contribuabilule,''Lacul nuferilor albastri de la LOESTI'' este in proprietate privata de 7 ani si nu o sa fie vandut niciodata.Stai relaxat.Cat despre vocabular.......asta-i educatia care o ai .Ce vina am eu ca, eminescologi au atestat acest lucru?Acest studiu a aparul in luna iunie in Adevarul .ro,iar eu l-am vazut pe fbk in luna septembrie.
27 octombrie 2014, 10:04
Mai Miluca daca vei avea o surpriza cu HSR ?
27 octombrie 2014, 09:29
Despre ce se vorbeste in scrisoarea fratelui poetului? Ca intr-o vara au mers la vinatoare de rate, nu-i asa ? Si atunci, de unde concluizia ca Mihai -cutreierind dealurile domoale ale Ipotestiului si facind popas in zona iazului Loesti - a fost inspirat in a scrie celebra poezie ? Sunt simple speculatii! Lacul cu pricina este cel de la marginea codrului - cumprat de CJ - doar ca la vremea aceea acesta era colmatat si distrus, ceea ce l-a determinat pe Baciucu sa-l readuca la designul anterior. Lsati-va de goange !
27 octombrie 2014, 09:05
Propun sa-i dam 10 miliarde lui Zmau pentru a putea retroceda Patrimoniului National "Lacul nuferilor albastri"!Asa,noi beneficiem de "cultura" si mai ales,mananca si gura lui ceva!Niste golani!
27 octombrie 2014, 08:45
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.2 o C
Bucecea
16.1 o C
Darabani
14.5 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.