Ancheta săptămânii
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor

În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.

Se pregăteşte împărţirea a 2,5 milioane de lei


2.506.636


de lei, adică peste 25 de miliarde de lei vechi este profitul net aferent anului 2017 ce trebuie repartizat.


Din această sumă, conducerea executivă a societăţii de termoficare a municipalităţii recomanda ca 1,1 milioane lei să fie folosite ca dividende pentru Consiliul Local Botoşani, unicul acţionar al companiei şi tot 1,1 milioane să fie utilizate pentru constituirea de „alte rezerve”. La acest din urmă capitol, se venea cu ideea ca 170.000 de lei să fie distribuiţi pentru participarea la profit a angajaţilor, unii dintre ei tot felul de trepăduşi politici de pe la PSD şi PNL. Se invoca Ordonanța de Guvern nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care permite ca profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit să fie repartizat „până la 10% pentru participarea salariaților la profit”.

 

Directorii propun să se împartă şi lor o parte din profit


Mai departe, în adresa semnată de directorul general Florin Sandu şi directorul economic Denisia Agapie, se propunea ca 130.000 de lei să fie direcţionaţi spre salariaţii societăţii, 2.200 de lei către membrii CA, iar 37.800 de lei către directori. Aceasta înseamnă că ambii şefi menţionaţi de la SC Modern Calor SA ar deveni beneficiari direcţi ai unei hotărâri a AGA adoptată în forma pe care tocmai ei au propus-o. Cu alte cuvinte, Florin Sandu şi Denisia Agapie au recomandat acţionarilor să le dea şi lor nişte bani din profitul societăţii.

 

modern calor adresa profit

 

Reprezentanţii Consiliului Local în AGA au refuzat să voteze


Pe 23 mai, Laurenţiu Maftei şi Gabriel Tănasă, reprezentanţii Consiliului Local Botoşani în AGA de la SC Modern Calor SA, au participat la o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor în care s-au supus dezbaterii zece proiecte de hotărâre, inclusiv cel intitulat „Propuneri de repartizare a profitului net realizat în anul 2017”. Acesta viza, printre altele, şi acordarea a 37.800 de lei directorilor societăţii. Cei doi aleşi de la municipiu au refuzat însă să voteze respectul proiect. A doua zi după şedinţă au informat în scris CL despre cele întâmplate, solicitând un mandat special de la plenul deliberativului municipal în care să se specifice foarte clar „cum trebuie exprimat votul nostru în şedinţa AGA a SC Modern Calor SA” cu privire la propunerea de repartizare a profitului, dar şi la alte două proiecte de hotărâri AGA care priveau tot acordarea unor drepturi băneşti, de această dată însă exclusiv membrilor CA.

 

reprezentanti AGA Modern Calor

 

„Nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit”


Unul dintre cei doi reprezentanţi ai CL în AGA de la SC Modern Calor SA a recunoscut că subiectul redirecţionării profitului către conducătorii unităţii de termoficare este unul sensibil şi tocmai pentru a evita un scandal a refuzat să voteze proiectul.


„La momentul respectiv a fost doar o înştiinţare din partea noastră: am participat la şedinţa AGA, care avea pe ordinea de zi punctele astea. Din toate, cele trei care au legătură cu profitul şi cu cota variabilă, dorim mandat special din partea Consiliului Local. Doar pentru cele trei puncte, ca să nu votăm noi”,


Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.


Informarea a ajuns la CL încă la şedinţa ordinară din luna mai, însă nici atunci şi nici la cea din iunie, proiectul de hotărâre prin care cei doi reprezentanţi ai municipalităţii în AGA solicitau un mandat pentru a vota modul de repartizare a profitului nu a ajuns pe ordinea de zi.


A apărut în schimb pe ordinea de zi a şedinţei CL ce va avea loc pe 26 iulie un astfel de proiect de hotărâre, dar al cărui conţinut însă nu a fost făcut public până luni la ora 8:00.


cosmin andrei viceprimar botosaniUnul dintre capii PSD-ului, partid care deţine majoritatea în CL, susţine însă că formaţiunea din care face parte nu împărtăşeşte propunerea ca o parte a profitului societăţii de termoficare să fie împărţit directorilor. Şi nu doar lor!


„Avem o linie pe care am mai anunţat-o. Şi în şedinţele anterioare am transmis că la unităţile Consiliului Local nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit pentru că sunt integral societăţi ale Consiliului Local, iar unele funcţionează şi pe subvenţie”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

„Acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă”


Ei bine, tocmai această subvenţie pe care societatea o primeşte anual de la Consiliul Local, din banii plătiţi de botoşăneni pe taxe şi impozite, reprezintă elementul pentru care, lucru care nu se întâlneşte tocmai în fiecare gabriel tanasa consilier localzi, liberalii sunt pe aceeași lungime de undă cu social-democrații. Mai exact, nici PNL-iştii din CL nu sprijină ideea ca profitul înregistrat de SC Modern Calor SA să ajungă într-o cotă parte în buzunarele directorilor.


„Exact de asta n-am vrut noi să votăm. În CL e liber la deliberări, fiecare coleg poate să îşi exprime părerea, cum o să hotărască majoritatea, aşa o să se şi întâmple. Adică eu chiar nu vreau ca două persoane să hotărască acolo ce să se întâmple cu profitul”,


Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.


„În primul rând nu-i moral, pe lege probabil că este corect, dar moral nu este corect. Aşa am putea să dăm şi la Eltrans: acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă, nu este conform regulilor de funcţionare a economiei de piaţă. Luăm banii de la bugetul local şi îi mutăm la bugetul de stat. Aici este imoralitatea: primeşte subvenţia de 10 milioane de lei şi aceasta practic le aduce profit la sfârşitul anului”,


Maricel Maxim, consilier local.

 

Primăria dă o subvenţie uriaşă la Modern Calor, societatea iese în câştig şi plăteşte impozit pe profit la bugetul de stat


Acesta crede că subvenţia pe care CL Botoşani o acordă companiei de termoficare trebuie redimensionată în funcţie de datele financiare ale societăţii pentru că s-a ajuns în situaţia anormală ca banii de la bugetul local să fie trimişi prin SC Modern Calor SA la bugetul de stat. Aceasta deoarece societatea termină anul cu profit, profit pe care nu l-ar fi realizat fără subvenţie, şi plăteşte impozit pe profit.


591.725


de lei este impozitul pe profit plătit datorat de SC Modern Calor SA pentru anul 2017.


De exemplu, în 2016 Primăria Botoşani a plătit societăţii de termoficare 10 milioane de lei, iar în 2017 Modern Calor a facturat municipalității 10,4 milioane de lei. Cifrele nete de afaceri s-au ridicat în cei doi ani la 36,04 maricel maxim consilier localmilioane lei, respectiv 40,4 milioane lei. Fără subvenţia de la Consiliul Local, Modern Calor nu ar fi terminat niciodată pe profit. Aşa însă, după ce a primit sume consistente de bani de la municipalitate, a terminat pe profit, a plătit impozitul la bugetul de stat, iar o parte din profit a ajuns anul trecut la directori, lucru care se doreşte a se înfăptui şi anul acesta.


„Moral nu este corect pentru că societatea are profit prin faptul că primeşte şi subvenţie. Dacă nu ar primi subvenţia de la Consiliul Local, societatea nu ar avea profit. În mod normal, după mine, aş calcula fără partea de subvenţie şi dacă atunci avem profit să dăm dividende, dacă nu, să nu dăm. Acesta este punctul meu de vedere şi probabil că voi face o analiză după raportul pe care îl vor prezenta reprezentanţii în AGA şi aşa voi calcula: dacă partea de venituri fără subvenţie scoate profit, doar de acolo să dăm dividende”,


Maricel Maxim, consilier local.

 

Cum să faci profit luând bani de la oameni cărora nu le prestezi vreun serviciu


Pe lângă problema subvenţiei, prin care SC Modern Calor SA primeşte practic bani de la o mulţime de botoşăneni cărora nu le prestează vreun serviciu, trebuie menţionat şi că societatea de termoficare continuă să încaseze bani de la locatari care nu au semnat vreun contract cu societatea şi care au centrală proprie, pe considerentul că le trec conductele termoficării centralizate prin apartamente, deşi poate că tocmai societatea ar trebui să plătească chirie pentru asta fiindcă oamenii nu au cerut să le fie traversate locuinţele de ţevile Calorului.


Reprezentanţii SC Modern Calor SA au motivat mereu că sunt obligaţi să factureze gigacaloria la un preţ sub cel de producţie astfel încât este firesc ca municipalitatea să acopere diferenţa de preţ dintre tariful real şi cel de vânzare. Întrebarea este însă: dacă Modern Calor ar vinde gigacaloria la preţul real, aşa cum ar fi normal şi firesc într-o economie capitalistă, cu câţi clienţi ar mai rămâne?

 

La Modern Calor totul este legal, firesc și corect


Reprezentanții SC Modern Calor SA susțin că procedează perfect legal și că, potrivit OG 64/2001, se plătesc dividende acționarului, se constituie rezerve legale și alte rezerve și se calculează banii ce revin ca participare la profit pentru salariații și conducătorii unității, indiferent dacă aceștia sunt directori sau administratori. De asemenea, arată că profitul este realizat în mare parte din vânzarea de electricitate și nu de energie termică și că prețul gigacaloriei de la Botoșani este unul dintre cele mai reduse din România.

 

loading...
Şefii Modern Calor omeniţi cu câte un sfert de miliard de lei vechi din profitul unităţii într-o manevră care a amuţit conducătorii
Să fie lungă şi cu lapte! Căldură şi… cafele la Modern Calor – 14.000 de lei pentru apă, sucuri, ceaiuri şi altele asemenea

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Cum poate fi numit profit niște sume primite cadou de la primărie și niște bani furați de la cetățenii cu centrale proprii? În romanica se poate orice, fac hoții legea, în instanţă mint că au contracte semnate cu proprietarii cu CT, le demonstrezi contrariul, nu sunt capabili să facă dovada că dețin aceste contracte, dar te somează cu niște ţâpişti în care scriu negru pe alb că le ești dator în baza contractului semnat cu MC. Procuratură, poliție, DNA nici măcar nu au auzit de o asemenea tâlhărie, ei vânează moșnegi de 90 de ani care vând trei pachete de țigări să aibă de o pâine. În românica e infracțiune și mâncatul începând de la o anumită vârstă. Tâlhăritul cetățenilor de către mafioții MC este legal, dovadă și sentințele date în favoarea lor.
23 iulie 2018, 13:06
Sondaj
Vă place Parcul Cornișa?
Da
Nu
Încă nu am fost acolo
Declaraţia zilei
”Vom primi o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală. Noi am făcut o listă foarte mare la începutul anului și nu ne-am așteptat să primim așa de mult. Cu aparatura asta ...
astratex.ro
Curs valutar
24 mai 2019
EUR
Euro
4.7612 lei
USD
Dolarul SUA
4.2560 lei
CHF
Francul elveţian
4.2429 lei
GBP
Lira sterlină
5.3976 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8834 lei
XAU
Gramul de aur
175.4191 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2371 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4596 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9369 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.