Ancheta săptămânii
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE

Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.

Ioan Mihăilă este un botoșănean stabilit în Statele Unite ale Americii din 1982 și venit acasă cu fetița de 14 ani care s-a născut acolo, în San Francisco și este astfel cetățean american.

 

Ioan Mihăilă și cu fetița pe nume Ioana au venit la Botoșani, în vizită la bunica maternă. Când au ajuns au găsit-o pe femeia în etate într-o stare precară de sănătate.


 

Medical, lucrurile au decurs bine

 

Tatăl, Ioan Mihăilă, a vrut ca fiica sa să fie parte activă în tot ceea ce întreprinde acasă, inclusiv transportul la spital al bunicii.

 

„Ea e născută în America, dar am venit să petreacă ceva timp România, cu bunica maternă. Și, din nefericire, am găsit-o într-o stare avansată de boală, pe bunică. Și am venit la spital. Probabil că a fost greșeala mea în original, dar am vrut ca Ioana să vină și să experimenteze puțin din cultura și din viața în România. Și de aia am cerut să vină și ea cu mine, la spital, să vadă și să cunoască cât mai multe, să vadă toate aspectele”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Au ajuns așadar undeva pe la 8:30 la Unitatea de Primiri Urgențe, bunica a fost luată și dusă la investigații. Din punct de vedere medical, lucrurile au decurs firesc, familiei i s-au explicat procedurile. Au așteptat inițial într-o sală din apropiere de cabinetul de consultații din UPU de unde li s-ar fi cerut să iasă.

 

Bărbatul spune că au făcut acest lucru, fără să comenteze în vreun fel și au ajuns pe două scaune, la intrare, în sala destinată aparținătorilor.

 

Problemele au venit cu... tehnologia

 

Botoșăneanul a mai spus că fetița vorbește foarte puțin limba română și înțelege ce i se spune în proporție de 70%.

 

 

„Când începi să vorbești repede cu ea, se pierde pentru că nu știe, nu e limba ei. Am ieșit afară cu fetița și am așteptat pe două scaune. După trei minute mama ei, soția mea, a sunat pe FaceTime și a întrebat unde e bunica? Fetița a încercat să-i explice, vorbea cu ea, ținea telefonul și spunea că, uite, bunica au luat-o și au băgat-o acolo. Acel paznic a văzut lucrul acesta și a strigat: nu este voie să se filmeze. La care și eu și fetița am răspuns în același timp: nu filmăm, vorbim. N-a înțeles lucrul acesta și-a părăsit postul și a venit spre noi. Fetița s-a speriat și s-a ridicat în picioare. El a venit, a apucat-o de spate și a împins-o, afară”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Fetița a fost luată din UPU de o prietenă de familie și dusă acasă pentru a se liniști și pentru a se opri din plâns.

 

Bărbatul spune că acesta este cel mai serios șoc din viața ei și că probabil că, dacă nu i s-ar fi întâmplat ei, care este un copil, ar fi trecut incidentul cu vederea.

 

 

 

Vrea să sesizeze Ambasada SUA

 

Însă fiind vorba de fiica sa, este decis ca vinovatul să suporte consecințele.

 

„Eu în California lucrez pentru District Attorney, Procuratura. Și din punctul meu de vedere aceasta este o agresiune, o agresiune fizică. Nu știu dacă e verbală, că nu a zis mai nimic, dar fizică a fost. În momentul acela am intervenit, dar fetița a fost șocată, ea este acum acasă, a plâns, ei nu i s-a mai întâmplat un incident de o asemenea natură și seriozitate și a fost foarte șocată. O prietenă de-a noastră a venit, ne-a informat, eu nu știu legile din România, le știu pe cele din America. Dar acesta este spațiu public și dacă ar fi filmat, e voie să filmeze. Bineînțeles, ironia este că nici nu a filmat, stătea de vorbă la telefon cu mama ei când a fost agresată. Dar chiar dacă ar fi filmat ar fi avut voie pentru că acesta este considerat spațiu public”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Bărbatul a mai arătat că se va adresa inclusiv Ambasadei SUA în cazul în care va fi nemulțumit de răspunsurile pe care le va primi de la conducerea spitalului.

 

Șefa de la Urgențe a auzit două variante

 

Medicul șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU), Ramona Guraliuc, se afla în dimineața zilei de sâmbătă la un seminar medical la Cluj.

 

A aflat prin telefon ceea ce s-a întâmplat și a fost de acord că se află în fața a două variante ale poveștii, diferită una de cealaltă.

 

„Am înțeles că nici nu s-a pus problema de a brusca, cumva a fost așa puțin dirijată din spate la modul că i s-a explicat că nu poate să filmeze nefiind un spațiu public în interior. Ea am înțeles că a vrut să dea imagini pe Skype sau ceva de genul acesta restului familiei care se află în America. Dar nu e OK să facem lucrurile acestea”,

Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani.


 

Cum obiectivul are supraveghere video, conducerea unității va viziona imaginile surprinse sâmbătă dimineață în holul UPU pentru a se constata dacă într-adevăr paznicul a agresat fetița. Sau doar a atins-o pe spate, cum pretinde.

 

„O să dăm notă explicativă dacă o să ni se ceară. O să merg luni la d-na manager să vedem imaginile pe care eu nu pot să le accesez, dar d-na manager poate să facă lucrul acesta. O să mă uit pe imagini, nici mie nu îmi convine o situație de acest gen. Și eu la rândul meu sunt părinte și nu îmi convine, clar sunt împotriva gesturilor de acest fel, de violență, dar vreau să văd imaginile, să văd ce s-a întâmplat”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani

 

Ce spun avocații, în lumea digitală?

 

Se poate filma în spațiul public și în ce condiții?

 

Articolele  IV-V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului

 

arată că

 

Articolul IV

„Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”

 

Articolul V

„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”

 

Ceea ce înseamnă că: „De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Asadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACA aceasta activitate nu deranjeaza activitatea din institutia respectiva. Prin "activitate" trebuie inteles numai ceea ce in mod legal ar trebui sa se intample acolo. Astfel, daca se filmeaza murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activitatii”.

 

Ori în cazul de față fetița ar fi vorbit cu mama sa la telefon și îi arăta locul unde a fost internată bunica, fără a avea acces în saloane pentru a perturba activitatea medicală. Mai mult, nu exista un singur anunț sau afiș prin care să se spună că filmatul este interzis în holul UPU.

 

Și mai mult decât atât, există numeroase imagini în publicațiile locale surprinse inclusiv din interiorul UPU, unde filmatul sau fotografiatul ar fi interzis.

 

loading...
S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea ambulatoriului de la Maternitatea Botoșani - FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
Toti cretinii angajati pe banii mei in institutiile statului, asta e adevarul.
10 iulie 2019, 13:46
Ce face prostia din gogu!! În America poliția culcă copii pe jos, le pune pistolul la tâmplă și poc! Gogule! Îs pline partidele, parlamentul și ministerele de alde ca tine, "americanul" s-a scăpat puțin pe el, tu ai făcut ditamai balta. Cu ceva ani în urmă am intrat în parcare și am făcut câteva fotografii la clădirea spitalului, imediat a apărut unul din paznici, a început să urle că nu am voie să fotografiez, l-am întrebat de ce că doar e instituție publică și nu văd nici un semn cu fotografiatul interzis, nici n-am terminat bine și au mai apărut 4 gealați gata de cafteală, pentru o clipă am crezut că mă aflu în filmul planeta maimuțelor, cel de trei serii, am ieșit și mi-am văzut de drum, cu prostul nu te pui că el așa a fost educat de maimuța șefă.
8 iulie 2019, 13:01
Realitatea este ca la UPU trebuie nominalizat un șef cu mâna de fier. Nu trebuie făcute experimente cu copii tineri, chiar dacă sunt sprijiniți politic, nu este suficient.
8 iulie 2019, 10:19
Mie îmi face impresia că botoșăneanul a vrut să facă pe el puțin, pentru a ne arătă ce american este el.Și chiar dacă acel paznic a condus fata de umeri afară, ce mare nenorocire a fost?In America te culcă poliția jos, îți pune pistolul la tâmplă sau chiar îți găurește scăfârlia, atunci când nu execuți ce ți se cere.Așa că SUPĂRATUL americano-român și bogat, poate să facă un mic efort financiar și să-și ducă mama neglijată până acum, la un spital privat.Succes!!
8 iulie 2019, 09:48
Baa, ce vrei sa inteleaga unul cu 8 clase sau poate mai putin, cei care pazesc acolo, bineinteles... Este spatiu public la urgenta si se poate filma. Idiotul de gardian nu a inteles nimic din convorbirea in engleza dintre fata si mama din USA si a crezut ca au venit teroristii in spital! Rusine managerilor, directorilor si tuturor parvenitilor de acolo!
8 iulie 2019, 08:54
Problema este ca vor sa schimbe managerul spitalului, deputatii Lupascu si Rotaru au firme de dezinfectie si deratizare si au tot interesul in spitalele judetului. Cine nu este cu noi il demitem!
8 iulie 2019, 08:41
Guraliuc Ramona nu prea este OK sa nu stii ce se intampla in Urgente. Si chiar daca ai sti , oricum se pare ca nu prea te asculta colegii/colegele.
8 iulie 2019, 08:23
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.