Ancheta săptămânii
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE

Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.

Ioan Mihăilă este un botoșănean stabilit în Statele Unite ale Americii din 1982 și venit acasă cu fetița de 14 ani care s-a născut acolo, în San Francisco și este astfel cetățean american.

 

Ioan Mihăilă și cu fetița pe nume Ioana au venit la Botoșani, în vizită la bunica maternă. Când au ajuns au găsit-o pe femeia în etate într-o stare precară de sănătate.


 

Medical, lucrurile au decurs bine

 

Tatăl, Ioan Mihăilă, a vrut ca fiica sa să fie parte activă în tot ceea ce întreprinde acasă, inclusiv transportul la spital al bunicii.

 

„Ea e născută în America, dar am venit să petreacă ceva timp România, cu bunica maternă. Și, din nefericire, am găsit-o într-o stare avansată de boală, pe bunică. Și am venit la spital. Probabil că a fost greșeala mea în original, dar am vrut ca Ioana să vină și să experimenteze puțin din cultura și din viața în România. Și de aia am cerut să vină și ea cu mine, la spital, să vadă și să cunoască cât mai multe, să vadă toate aspectele”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Au ajuns așadar undeva pe la 8:30 la Unitatea de Primiri Urgențe, bunica a fost luată și dusă la investigații. Din punct de vedere medical, lucrurile au decurs firesc, familiei i s-au explicat procedurile. Au așteptat inițial într-o sală din apropiere de cabinetul de consultații din UPU de unde li s-ar fi cerut să iasă.

 

Bărbatul spune că au făcut acest lucru, fără să comenteze în vreun fel și au ajuns pe două scaune, la intrare, în sala destinată aparținătorilor.

 

Problemele au venit cu... tehnologia

 

Botoșăneanul a mai spus că fetița vorbește foarte puțin limba română și înțelege ce i se spune în proporție de 70%.

 

 

„Când începi să vorbești repede cu ea, se pierde pentru că nu știe, nu e limba ei. Am ieșit afară cu fetița și am așteptat pe două scaune. După trei minute mama ei, soția mea, a sunat pe FaceTime și a întrebat unde e bunica? Fetița a încercat să-i explice, vorbea cu ea, ținea telefonul și spunea că, uite, bunica au luat-o și au băgat-o acolo. Acel paznic a văzut lucrul acesta și a strigat: nu este voie să se filmeze. La care și eu și fetița am răspuns în același timp: nu filmăm, vorbim. N-a înțeles lucrul acesta și-a părăsit postul și a venit spre noi. Fetița s-a speriat și s-a ridicat în picioare. El a venit, a apucat-o de spate și a împins-o, afară”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Fetița a fost luată din UPU de o prietenă de familie și dusă acasă pentru a se liniști și pentru a se opri din plâns.

 

Bărbatul spune că acesta este cel mai serios șoc din viața ei și că probabil că, dacă nu i s-ar fi întâmplat ei, care este un copil, ar fi trecut incidentul cu vederea.

 

 

 

Vrea să sesizeze Ambasada SUA

 

Însă fiind vorba de fiica sa, este decis ca vinovatul să suporte consecințele.

 

„Eu în California lucrez pentru District Attorney, Procuratura. Și din punctul meu de vedere aceasta este o agresiune, o agresiune fizică. Nu știu dacă e verbală, că nu a zis mai nimic, dar fizică a fost. În momentul acela am intervenit, dar fetița a fost șocată, ea este acum acasă, a plâns, ei nu i s-a mai întâmplat un incident de o asemenea natură și seriozitate și a fost foarte șocată. O prietenă de-a noastră a venit, ne-a informat, eu nu știu legile din România, le știu pe cele din America. Dar acesta este spațiu public și dacă ar fi filmat, e voie să filmeze. Bineînțeles, ironia este că nici nu a filmat, stătea de vorbă la telefon cu mama ei când a fost agresată. Dar chiar dacă ar fi filmat ar fi avut voie pentru că acesta este considerat spațiu public”,

Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.

 

Bărbatul a mai arătat că se va adresa inclusiv Ambasadei SUA în cazul în care va fi nemulțumit de răspunsurile pe care le va primi de la conducerea spitalului.

 

Șefa de la Urgențe a auzit două variante

 

Medicul șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU), Ramona Guraliuc, se afla în dimineața zilei de sâmbătă la un seminar medical la Cluj.

 

A aflat prin telefon ceea ce s-a întâmplat și a fost de acord că se află în fața a două variante ale poveștii, diferită una de cealaltă.

 

„Am înțeles că nici nu s-a pus problema de a brusca, cumva a fost așa puțin dirijată din spate la modul că i s-a explicat că nu poate să filmeze nefiind un spațiu public în interior. Ea am înțeles că a vrut să dea imagini pe Skype sau ceva de genul acesta restului familiei care se află în America. Dar nu e OK să facem lucrurile acestea”,

Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani.


 

Cum obiectivul are supraveghere video, conducerea unității va viziona imaginile surprinse sâmbătă dimineață în holul UPU pentru a se constata dacă într-adevăr paznicul a agresat fetița. Sau doar a atins-o pe spate, cum pretinde.

 

„O să dăm notă explicativă dacă o să ni se ceară. O să merg luni la d-na manager să vedem imaginile pe care eu nu pot să le accesez, dar d-na manager poate să facă lucrul acesta. O să mă uit pe imagini, nici mie nu îmi convine o situație de acest gen. Și eu la rândul meu sunt părinte și nu îmi convine, clar sunt împotriva gesturilor de acest fel, de violență, dar vreau să văd imaginile, să văd ce s-a întâmplat”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani

 

Ce spun avocații, în lumea digitală?

 

Se poate filma în spațiul public și în ce condiții?

 

Articolele  IV-V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului

 

arată că

 

Articolul IV

„Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”

 

Articolul V

„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”

 

Ceea ce înseamnă că: „De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Asadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACA aceasta activitate nu deranjeaza activitatea din institutia respectiva. Prin "activitate" trebuie inteles numai ceea ce in mod legal ar trebui sa se intample acolo. Astfel, daca se filmeaza murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activitatii”.

 

Ori în cazul de față fetița ar fi vorbit cu mama sa la telefon și îi arăta locul unde a fost internată bunica, fără a avea acces în saloane pentru a perturba activitatea medicală. Mai mult, nu exista un singur anunț sau afiș prin care să se spună că filmatul este interzis în holul UPU.

 

Și mai mult decât atât, există numeroase imagini în publicațiile locale surprinse inclusiv din interiorul UPU, unde filmatul sau fotografiatul ar fi interzis.

 

loading...
S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea ambulatoriului de la Maternitatea Botoșani - FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Dacă paznicul a atins (atât, atins!) copilul minor, tatăl poate depune plângere pentru purtare abuzivă (art 296 cp). Mai mult, dacă la UPU nu sunt semne care să indice interdicția de a fotografia sau filma, paznicul a comis și abuz în serviciu. Nu-i poți cere omului să nu facă ceea ce nu l-ai informat că nu are voie să facă.Dictatura paznicilor din spitale, Mall-uri, hipermarketuri etc trebuie să înceteze. Prea se cred zmei!
16 decembrie 2019, 19:38
Toti cretinii angajati pe banii mei in institutiile statului, asta e adevarul.
10 iulie 2019, 13:46
Ce face prostia din gogu!! În America poliția culcă copii pe jos, le pune pistolul la tâmplă și poc! Gogule! Îs pline partidele, parlamentul și ministerele de alde ca tine, "americanul" s-a scăpat puțin pe el, tu ai făcut ditamai balta. Cu ceva ani în urmă am intrat în parcare și am făcut câteva fotografii la clădirea spitalului, imediat a apărut unul din paznici, a început să urle că nu am voie să fotografiez, l-am întrebat de ce că doar e instituție publică și nu văd nici un semn cu fotografiatul interzis, nici n-am terminat bine și au mai apărut 4 gealați gata de cafteală, pentru o clipă am crezut că mă aflu în filmul planeta maimuțelor, cel de trei serii, am ieșit și mi-am văzut de drum, cu prostul nu te pui că el așa a fost educat de maimuța șefă.
8 iulie 2019, 13:01
Realitatea este ca la UPU trebuie nominalizat un șef cu mâna de fier. Nu trebuie făcute experimente cu copii tineri, chiar dacă sunt sprijiniți politic, nu este suficient.
8 iulie 2019, 10:19
Mie îmi face impresia că botoșăneanul a vrut să facă pe el puțin, pentru a ne arătă ce american este el.Și chiar dacă acel paznic a condus fata de umeri afară, ce mare nenorocire a fost?In America te culcă poliția jos, îți pune pistolul la tâmplă sau chiar îți găurește scăfârlia, atunci când nu execuți ce ți se cere.Așa că SUPĂRATUL americano-român și bogat, poate să facă un mic efort financiar și să-și ducă mama neglijată până acum, la un spital privat.Succes!!
8 iulie 2019, 09:48
Baa, ce vrei sa inteleaga unul cu 8 clase sau poate mai putin, cei care pazesc acolo, bineinteles... Este spatiu public la urgenta si se poate filma. Idiotul de gardian nu a inteles nimic din convorbirea in engleza dintre fata si mama din USA si a crezut ca au venit teroristii in spital! Rusine managerilor, directorilor si tuturor parvenitilor de acolo!
8 iulie 2019, 08:54
Problema este ca vor sa schimbe managerul spitalului, deputatii Lupascu si Rotaru au firme de dezinfectie si deratizare si au tot interesul in spitalele judetului. Cine nu este cu noi il demitem!
8 iulie 2019, 08:41
Guraliuc Ramona nu prea este OK sa nu stii ce se intampla in Urgente. Si chiar daca ai sti , oricum se pare ca nu prea te asculta colegii/colegele.
8 iulie 2019, 08:23
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.