Ancheta săptămânii
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni

Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.

Povestea

 

Bărbatul bănuit de tâlhărie are 28 de ani și locuiește în municipiu. A fost acuzat că pe 11 mai 2018 ar fi smuls lanțul de aur de la gâtul unei femei de 62 de ani.

 

Atacul a avut loc în cartierul Grivița, fiind doi martori care au văzut cum s-a derulat. Aceștia au reținut puține dintre semnalmentele agresorului care era de statură medie și avea un tatuaj pe unul dintre brațe.

 

Tânărul T.A. a devenit principalul suspect, iar la scurt timp Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază.

 

A stat în arest preventiv în perioada 22 mai – 27 august 2018.

 

La finele lunii august, Tribunalul Botoșani – Secția Penală a dispus revocarea măsurii arestului preventiv și punerea sa în libertate.

 

„La momentul când s-a dispus revocarea măsurii arestului preventiv, el era judecat în dosarul de fond, dosarul era în faza de judecată. Subliniez faptul că în faza de judecată s-a folosit de dreptul de dreptul la tăcere, adică de dreptul de a nu da niciun fel de declarație, solicitând audierea martorilor din lucrări”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Doi martori au văzut totul. Sau nu chiar totul

 

Martorii din dosar au fost audiați de mai multe ori, la Judecătorie dar și la Curtea de Apel Suceava.

 

Nu au putut declara cu certitudine că bărbatul judecat este același cu agresorul din cartierul Grivița.

 

„Au spus faptul că a fost la momentul respectiv, 11 mai 2018, când a fost comisă fapta, o persoană de sex masculin, de vârstă tânără, a sustras un lanț prin folosirea violenței, însă nu a reținut niciunul dintre martori fizionomia celui în cauză. Nici persoana vătămată nu a putut preciza dacă cel în cauză este făptuitorul pentru că niciun moment nu i-a reținut fizionomia și nici alte semnalmente”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Bărbatul de 28 de ani a devenit suspectul principal poate și pentru că avea și alte antecedente penale. Și din cauza tatuajului pe care-l avea pe una dintre mâini. El a negat că a fost cel care a tâlhărit femeia și i-a furat lanțul de aur de la gât.

 

La proces însă, s-a constatat faptul că...

 

„Tatuajul celui trimis în judecată era pe altă mână decât cel al persoanei care a fost văzută la momentul producerii faptei. Singurele probe pe care ei s-au bazat, deși erau total lipsite de concludență, erau declarațiile celor doi martori”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Achitare în dosar

 

Nu au existat nici probe că ar fi amanetat lanțul, el personal sau prin interpuși. Ca atare, pe data de 20 noiembrie 2020, Curtea de Apel Suceava a menținut decizia de achitare pronunțată pe 3 mai 2019 de Judecătoria Botoșani întrucât „nu există probe din care să rezulte infracțiunea”.

 

 

Tânărul a fost achitat și declarat nevinovat, dar a stat închis timp de trei luni. Ca atare, anul acesta a dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, pentru repararea unei pagube generată de privarea sa nelegală de libertate.

 

10.000 de lei luna de pușcărie 

 

Cere o sumă de 30.000 de lei cu titlu de daune morale, ca formă de reparare a acestei pagube.

 

Acțiunea a fost înregistrată la data de 22 martie 2021.

 

Avocatul său a solicitat unității penitenciare componența camerelor de detenție, pentru a chema în instanță foști colegi de celulă, în postura de martori.

 

„A executat măsura arestului preventiv în condiții necorespunzătoare, aspect care va fi în confirmat de către martorii pe care-i vom propune în fața instanței, foștii colegi de celulă, pentru a ne confirma care a fost urmarea produsă la nivel psihic, moral, de încarcerarea aceasta nelegală”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Va prezenta inclusiv probe despre condițiile din detenție, respectiv: „supraaglomerarea camerelor de detenție, la ploșnițe în așternut, la camere mizerabile, neîngrijite, la lispa unor mijloace de ventilație corespunzătoare care să asigure un aer împrospătat fiecărei camere de detenție”.

 

În același timp, după aproximativ trei ani, avocatul susține că adevăratul autor al tâlhăriei a rămas nepedepsit pentru că nu a fost niciodată depistat.

 

loading...
România, reclamată la CEDO de un fost deținut în Penitenciarul Botoșani: A cerut daune morale de 500.000 de euro
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Loading...
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
Loading...
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Luca Eduard își face și el reclamă că-i avocat. Grea și veața de avocat. În rest, omul din poveste o să piardă ca TOȚI ceilalți care au pățit la fel. Judecătorii nu răspund în țara asta. Și când se dorește răspunderea acestora, reziștii spălați la creier sar ca arși. Ministerul Fibanțelor nici după condamnări la CEDO nu se îndreaptă împotriva judecătorilor. Țara cătușelor, lumea este lămurită.
12 aprilie 2021, 12:07
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.6 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.5 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.