Ancheta săptămânii
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni

Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.

Povestea

 

Bărbatul bănuit de tâlhărie are 28 de ani și locuiește în municipiu. A fost acuzat că pe 11 mai 2018 ar fi smuls lanțul de aur de la gâtul unei femei de 62 de ani.

 

Atacul a avut loc în cartierul Grivița, fiind doi martori care au văzut cum s-a derulat. Aceștia au reținut puține dintre semnalmentele agresorului care era de statură medie și avea un tatuaj pe unul dintre brațe.

 

Tânărul T.A. a devenit principalul suspect, iar la scurt timp Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază.

 

A stat în arest preventiv în perioada 22 mai – 27 august 2018.

 

La finele lunii august, Tribunalul Botoșani – Secția Penală a dispus revocarea măsurii arestului preventiv și punerea sa în libertate.

 

„La momentul când s-a dispus revocarea măsurii arestului preventiv, el era judecat în dosarul de fond, dosarul era în faza de judecată. Subliniez faptul că în faza de judecată s-a folosit de dreptul de dreptul la tăcere, adică de dreptul de a nu da niciun fel de declarație, solicitând audierea martorilor din lucrări”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Doi martori au văzut totul. Sau nu chiar totul

 

Martorii din dosar au fost audiați de mai multe ori, la Judecătorie dar și la Curtea de Apel Suceava.

 

Nu au putut declara cu certitudine că bărbatul judecat este același cu agresorul din cartierul Grivița.

 

„Au spus faptul că a fost la momentul respectiv, 11 mai 2018, când a fost comisă fapta, o persoană de sex masculin, de vârstă tânără, a sustras un lanț prin folosirea violenței, însă nu a reținut niciunul dintre martori fizionomia celui în cauză. Nici persoana vătămată nu a putut preciza dacă cel în cauză este făptuitorul pentru că niciun moment nu i-a reținut fizionomia și nici alte semnalmente”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Bărbatul de 28 de ani a devenit suspectul principal poate și pentru că avea și alte antecedente penale. Și din cauza tatuajului pe care-l avea pe una dintre mâini. El a negat că a fost cel care a tâlhărit femeia și i-a furat lanțul de aur de la gât.

 

La proces însă, s-a constatat faptul că...

 

„Tatuajul celui trimis în judecată era pe altă mână decât cel al persoanei care a fost văzută la momentul producerii faptei. Singurele probe pe care ei s-au bazat, deși erau total lipsite de concludență, erau declarațiile celor doi martori”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Achitare în dosar

 

Nu au existat nici probe că ar fi amanetat lanțul, el personal sau prin interpuși. Ca atare, pe data de 20 noiembrie 2020, Curtea de Apel Suceava a menținut decizia de achitare pronunțată pe 3 mai 2019 de Judecătoria Botoșani întrucât „nu există probe din care să rezulte infracțiunea”.

 

 

Tânărul a fost achitat și declarat nevinovat, dar a stat închis timp de trei luni. Ca atare, anul acesta a dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, pentru repararea unei pagube generată de privarea sa nelegală de libertate.

 

10.000 de lei luna de pușcărie 

 

Cere o sumă de 30.000 de lei cu titlu de daune morale, ca formă de reparare a acestei pagube.

 

Acțiunea a fost înregistrată la data de 22 martie 2021.

 

Avocatul său a solicitat unității penitenciare componența camerelor de detenție, pentru a chema în instanță foști colegi de celulă, în postura de martori.

 

„A executat măsura arestului preventiv în condiții necorespunzătoare, aspect care va fi în confirmat de către martorii pe care-i vom propune în fața instanței, foștii colegi de celulă, pentru a ne confirma care a fost urmarea produsă la nivel psihic, moral, de încarcerarea aceasta nelegală”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Va prezenta inclusiv probe despre condițiile din detenție, respectiv: „supraaglomerarea camerelor de detenție, la ploșnițe în așternut, la camere mizerabile, neîngrijite, la lispa unor mijloace de ventilație corespunzătoare care să asigure un aer împrospătat fiecărei camere de detenție”.

 

În același timp, după aproximativ trei ani, avocatul susține că adevăratul autor al tâlhăriei a rămas nepedepsit pentru că nu a fost niciodată depistat.

 

loading...
România, reclamată la CEDO de un fost deținut în Penitenciarul Botoșani: A cerut daune morale de 500.000 de euro
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Loading...
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Loading...
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Luca Eduard își face și el reclamă că-i avocat. Grea și veața de avocat. În rest, omul din poveste o să piardă ca TOȚI ceilalți care au pățit la fel. Judecătorii nu răspund în țara asta. Și când se dorește răspunderea acestora, reziștii spălați la creier sar ca arși. Ministerul Fibanțelor nici după condamnări la CEDO nu se îndreaptă împotriva judecătorilor. Țara cătușelor, lumea este lămurită.
12 aprilie 2021, 12:07
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.7 o C
Dorohoi
10.8 o C
Bucecea
11.1 o C
Darabani
9.3 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.