Ancheta săptămânii
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”

În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.

Filme în loc de drumuri 

 

Iar un ultim exemplu elocvent, după multe altele care au tot fost enumerate, este programul Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI) care finanțează reabilitarea a 38 de săli de cinema.

 

Nimic rău în asta, ați putea spune.

 

Numai că aceste alocări financiare au fost făcute din pix, dintr-un birou. La Botoșani spre exemplu se vor reabilita cinematografele din comuna Trușești, unde nu există drum sătesc sau comunal cu asfalt iar oamenii trăiesc la limita de subzistență, și în orașul Ștefănești, unde realitatea se apropie cu mult de cea pe care o trăiesc oamenii de la sate.

 

Unirea nu există la București

 

Nu și în municipiul reședință, capitala județului, unde există Cinemascop Unirea, o clădire în zona zero a orașului care se pretează pentru înființarea unui centru cultural multifuncțional în care să ruleze și filme de calitate, pentru o anumită nișă de cinefili, dar și concerte ale Filarmonicii spre exemplu, sau prestații artistice ale actorilor de la Teatrul Mihai Eminescu.

 

O bijuterie culturală dacă tot Botoșanii sunt percepuți drept un pol al culturii românești.

 

Nu. Nu s-a dorit asta, s-a preferat în schimb ca finanțările să meargă în localități rurale unde oamenii au alte nevoi.

 

 

„38 de săli de #cinema vor fi reabilitate, modernizate sau construite în 19 județe din țară Prin ordin de ministru, pe lista-sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul Subprogramului „Săli de cinema”, derulat de Compania Națională de Investiții, au fost adăugate alte 2 investiții pentru renovarea și extinderea sălilor de cinema de la Beiuș (Bihor) și municipiul Iași. Astfel, numărul #UAT-urilor ce vor primi finanțare pentru săli de cinema a ajuns la 38”,

este anunțul pompos al celor de la Ministerul Dezvoltării

 

Există și județe precum Hunedoara, unde CNI finanțează nu mai mult de cinci cinematografe în localități precum Brad, Lupeni, Petrila, Petroșani și Hațeg.

Un județ care la ultimul recensământ număra 396.000 de locuitori.

Mai puțini decât în județul Botoșani.

 

Vecinii au șase cinematografe pe lista de finanțare

 

Alte șase săli de cinema vor fi reabilitate și modernizate în județul vecin, respectiv la Balș, Ciohorani, Hârlău, Valea Lupului, Voinești și municipiul reședință Iași.

 

La Botoșani în orașul Ștefănești – Cinematograf Prutul (extindere, consolidare, reabilitare, modernizare și dotare și la Trușești – Cinematograf Victoria (extindere, reabilitare și modernizare). Primarul Grișa Ailenei declara pentru o televiziune națională că a depus proiecte pentru utilități și infrastructură.

 

A primit pentru cinematograf…

 

Primar PNL în fostă guvernare PSD

 

În acest timp, municipiul reședință de județ a fost trecut într-o zonă gri. Primarul Cătălin Flutur, încă de la începutul mandatului, a venit cu această idee care se dorea a fi adusă la concret: acel centru multifuncțional, realizabil dacă rotițele administrative s-ar roti corect de la centru spre teritoriu.

 

Au fost transmise numeroase adrese către Ministerul Culturii Naționale și Regia Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Româniafilm (RADEF) pentru ca Primăria să preia Cinemascop Unirea.

Primarul își amintește că în urmă cu vreo 3 ani de zile s-ar fi dat un act normativ pentru această cedare de patrimoniu către Primărie.

 

„Este o Hotărâre de Guvern prin care ni s-a dat cinematograful la un moment dat, numai că nu ni s-a mai predat. Și tot am făcut demersuri și am întrebat: ni-l dați sau nu ni-l dați? Cinematograful este într-o nebuloasă totală la Botoșani, eu și acum am aceeași intenție, au fost și fonduri și probabil că vor mai fi, să-l modernizăm și să-l mărim și să-l transformăm într-un centru cultural. Dar, până nu avem actul de predare – primire nu putem face nimic”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

 

Neoficial s-ar vehicula ideea că RADEF ar fi accesat un credit, iar cinematograful nostru ar fi fost girat. Și astfel, predarea – primirea nu ar fi posibilă atât timp cât poate fi preluat de o instituție bancară în caz de neonorare a împrumutului.

 

Directorul cinematografului Viorel Hrițcu are inima în două.

 

Are 35 de ani petrecuți zi de zi între zidurile clădirii care stă la poala Pietonalului Unirii. Și iubește mult filmele de festivaluri, care se adresează unui public mai restrâns. Și care nu se ridică la nivelul comercial al filmelor americane, mai căutate și preferate de multiplexurile din mall-uri.

 

Se teme că odată predat cinematograful și de la Botoșani și din județele rămase (7 la număr în total) Româniafilm moare. Și odată cu RADEF și filmele noastre românești. Așa cum s-a întâmplat deja la Săveni unde fostul cinema a fost transformat în sală de spectacole.

 

Însă pe de altă parte ar vrea să vadă clădirea modernizată și poate dotată cu instalație de ultimă generație pentru că astfel este sigur că numărul iubitorilor de film s-ar dubla sau chiar tripla.

 

 

„La momentul acesta, având în vedere că nu s-a investit de foarte mult timp în cinematograf, e posibil să fie un beneficiu pentru că Primăria poate să acceseze niște fonduri, să reabiliteze clădirea, poate să facă un centru cultural. În cinematograf să ruleze filme, iar alte instituții să-și desfășoare și ele activitatea. Cum este la Suceava”,

Viorel Hrițcu, director Cinemascop Unirea

 

La Botoșani nu prea au existat probleme.

 

Sunt patru salariați la cinemascop. Sunt obișnuiți să facă de toate pentru a aduce cât mai multe evenimente aici. Vând bilete, cară aparatură, distribuie afișe, pregătesc sala, adună oameni. Beau și un șpriț cu artiștii care vin, dacă e nevoie.

Orice numai să țină pe linia de plutire cinematograful care aducea atâta fericire în vremea regretatului și care acum stă abandonat în centrul urbei și așteaptă să-i vină rândul pe vreo listă de finanțare.

 

Promovează cât pot evenimente pentru că unul reușit spre exemplu, le poate asigura salariile și partea de funcționare pe câteva luni de zile.

 

 

„La un moment dat cei de la România Film nu au vrut să ne dea pentru că nu suntem un balast pentru ei. Suntem serioși și ne facem treaba. Drept dovadă, sunt doar 7 în țară și unul este la Botoșani. Asta spune ceva despre noi, cei care lucrăm aici. Dacă eram un balast în sensul în care am fi cerut tot timpul bani de salarii… Așa tot timpul noi ne zbatem să facem, să aducem festivaluri, să aducem concerte. Și atunci ei văd cum suntem. Pentru că la un moment dat dacă o să fie toate predate, dispare România Film. E și bine și rău”,

Viorel Hrițcu, director Cinemascop Unirea

 

Deocamdată pentru Botoșani e rău.

 

Cu un centru de municipiu reședință în care stau gârbovite clădirile trase din comunism. Cu excepția sediului Primăriei care a simțit ce înseamnă reabilitare, Teatrul Mihai Eminescu, Palatul Administrativ, Cinemascoop Unirea au rămas ancorate în era ceaușistă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Film cu actor botoșănean la Cinema Unirea - FOTO & VIDEO
Lecția de istorie de la Cinema Unirea și uimirea unui mare actor: Statistic vorbind, e absolut nefiresc ca atâtea genii să se nască în același loc - GALERIE FOTO & VIDEO
Filme premiate la Cannes 2019, prezentate la Cinema Unirea Botoșani - GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Ce ne trebuie noua WC in casa, canalizare sau gaze? Noi vrem cinema 3D!
5 februarie 2020, 11:21
voi sigur nu sunteti condusi de ciobanoiul puscarias de la alde??????.......ce mai vreti cand puscariasii ,numesc prefect in judetul lui Iorga si Eminescu??????....TREZITIVA ODATA!
3 februarie 2020, 14:16
Teatrul Eminescu a fost construit din cheta publica in a doua decada a secolului trecut. Acum este o ruină. Casa Tuneretului a fost construită la inceputul anilor 70. Acum arată jalnic, acolo nefacandu-se nici o investitie majora in ultimii 40 de ani. Cinemascop Unirea a fost inaugurat in 1974 si de atunci si pana acum nu au fost alocati nici un fel de sume nici macar pentru reparații uzuale. Casa de cultura a sindicatelor a fost inaugurata in 1986, si aici de asemena timp de 30 de ani nu ah fist facute reparatii importante sau modernizari, putandu-se vedea cu ochiul liber starea deplorabila a ckadirii si a esplanadei. Mai e ceva de comentat?
3 februarie 2020, 11:50
Sa facă,,onorabilul" primar teatrul intai. Ca e campionat de sifonat bani publici acolo si teatrul tot ruina e. Asta ar lipsi acum. Sa ,,reabiliteze " și cinematograful dupa modelul teatrului.
3 februarie 2020, 09:40
Unii cunoscatori din a noastra urbe spun altceva: ca edilul este chiar foarte interesat de preluarea cinematografului dar nu pentru urbe ci pentru sotia sa care ar dori sa il transforme in sala de nunți. Sigur, astea sunt doar scorneli ale adversarilor politici, noi stim bine ca pe domnia sa nu il intereseaza decat binele si propasirea spirituala a concetatenilor.
3 februarie 2020, 09:15
constatam cu stupoare ca in ultimii ani toate s-au prabusit in jurul nostru...doar averea primarului a crescut ca Fat Frumos din poveste...
3 februarie 2020, 08:58
da, de 5 ani se tot plange primarul, se plange mereu........un primar adevarat face nu plange mereu ca ce grea mostenire are de dus........cum iti justifici dom primar activitatea?, esti ales sa gasesti solute nu sa te tot plangi!, mergi la Bucuresti ca acu ai guvernare de partea dumitale si arata realitatea, nu te tot plange in presa , catre cetatenii din Botosani.......noi nu avem cum sa te ajutam decat o data la 4 ani.......
3 februarie 2020, 08:20
Eu personal sunt satul de explicatiile jenante in ceea ce priveste neputința reabilitarii teatrului, acum ni se servesc alte penibilitati referitoare la cinematograf, ma intreb cum oare au putut reusi cei de la Dorohoi, Saveni etc...
3 februarie 2020, 08:08
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.