Ancheta săptămânii
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”

În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.

Filme în loc de drumuri 

 

Iar un ultim exemplu elocvent, după multe altele care au tot fost enumerate, este programul Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI) care finanțează reabilitarea a 38 de săli de cinema.

 

Nimic rău în asta, ați putea spune.

 

Numai că aceste alocări financiare au fost făcute din pix, dintr-un birou. La Botoșani spre exemplu se vor reabilita cinematografele din comuna Trușești, unde nu există drum sătesc sau comunal cu asfalt iar oamenii trăiesc la limita de subzistență, și în orașul Ștefănești, unde realitatea se apropie cu mult de cea pe care o trăiesc oamenii de la sate.

 

Unirea nu există la București

 

Nu și în municipiul reședință, capitala județului, unde există Cinemascop Unirea, o clădire în zona zero a orașului care se pretează pentru înființarea unui centru cultural multifuncțional în care să ruleze și filme de calitate, pentru o anumită nișă de cinefili, dar și concerte ale Filarmonicii spre exemplu, sau prestații artistice ale actorilor de la Teatrul Mihai Eminescu.

 

O bijuterie culturală dacă tot Botoșanii sunt percepuți drept un pol al culturii românești.

 

Nu. Nu s-a dorit asta, s-a preferat în schimb ca finanțările să meargă în localități rurale unde oamenii au alte nevoi.

 

 

„38 de săli de #cinema vor fi reabilitate, modernizate sau construite în 19 județe din țară Prin ordin de ministru, pe lista-sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul Subprogramului „Săli de cinema”, derulat de Compania Națională de Investiții, au fost adăugate alte 2 investiții pentru renovarea și extinderea sălilor de cinema de la Beiuș (Bihor) și municipiul Iași. Astfel, numărul #UAT-urilor ce vor primi finanțare pentru săli de cinema a ajuns la 38”,

este anunțul pompos al celor de la Ministerul Dezvoltării

 

Există și județe precum Hunedoara, unde CNI finanțează nu mai mult de cinci cinematografe în localități precum Brad, Lupeni, Petrila, Petroșani și Hațeg.

Un județ care la ultimul recensământ număra 396.000 de locuitori.

Mai puțini decât în județul Botoșani.

 

Vecinii au șase cinematografe pe lista de finanțare

 

Alte șase săli de cinema vor fi reabilitate și modernizate în județul vecin, respectiv la Balș, Ciohorani, Hârlău, Valea Lupului, Voinești și municipiul reședință Iași.

 

La Botoșani în orașul Ștefănești – Cinematograf Prutul (extindere, consolidare, reabilitare, modernizare și dotare și la Trușești – Cinematograf Victoria (extindere, reabilitare și modernizare). Primarul Grișa Ailenei declara pentru o televiziune națională că a depus proiecte pentru utilități și infrastructură.

 

A primit pentru cinematograf…

 

Primar PNL în fostă guvernare PSD

 

În acest timp, municipiul reședință de județ a fost trecut într-o zonă gri. Primarul Cătălin Flutur, încă de la începutul mandatului, a venit cu această idee care se dorea a fi adusă la concret: acel centru multifuncțional, realizabil dacă rotițele administrative s-ar roti corect de la centru spre teritoriu.

 

Au fost transmise numeroase adrese către Ministerul Culturii Naționale și Regia Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Româniafilm (RADEF) pentru ca Primăria să preia Cinemascop Unirea.

Primarul își amintește că în urmă cu vreo 3 ani de zile s-ar fi dat un act normativ pentru această cedare de patrimoniu către Primărie.

 

„Este o Hotărâre de Guvern prin care ni s-a dat cinematograful la un moment dat, numai că nu ni s-a mai predat. Și tot am făcut demersuri și am întrebat: ni-l dați sau nu ni-l dați? Cinematograful este într-o nebuloasă totală la Botoșani, eu și acum am aceeași intenție, au fost și fonduri și probabil că vor mai fi, să-l modernizăm și să-l mărim și să-l transformăm într-un centru cultural. Dar, până nu avem actul de predare – primire nu putem face nimic”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

 

Neoficial s-ar vehicula ideea că RADEF ar fi accesat un credit, iar cinematograful nostru ar fi fost girat. Și astfel, predarea – primirea nu ar fi posibilă atât timp cât poate fi preluat de o instituție bancară în caz de neonorare a împrumutului.

 

Directorul cinematografului Viorel Hrițcu are inima în două.

 

Are 35 de ani petrecuți zi de zi între zidurile clădirii care stă la poala Pietonalului Unirii. Și iubește mult filmele de festivaluri, care se adresează unui public mai restrâns. Și care nu se ridică la nivelul comercial al filmelor americane, mai căutate și preferate de multiplexurile din mall-uri.

 

Se teme că odată predat cinematograful și de la Botoșani și din județele rămase (7 la număr în total) Româniafilm moare. Și odată cu RADEF și filmele noastre românești. Așa cum s-a întâmplat deja la Săveni unde fostul cinema a fost transformat în sală de spectacole.

 

Însă pe de altă parte ar vrea să vadă clădirea modernizată și poate dotată cu instalație de ultimă generație pentru că astfel este sigur că numărul iubitorilor de film s-ar dubla sau chiar tripla.

 

 

„La momentul acesta, având în vedere că nu s-a investit de foarte mult timp în cinematograf, e posibil să fie un beneficiu pentru că Primăria poate să acceseze niște fonduri, să reabiliteze clădirea, poate să facă un centru cultural. În cinematograf să ruleze filme, iar alte instituții să-și desfășoare și ele activitatea. Cum este la Suceava”,

Viorel Hrițcu, director Cinemascop Unirea

 

La Botoșani nu prea au existat probleme.

 

Sunt patru salariați la cinemascop. Sunt obișnuiți să facă de toate pentru a aduce cât mai multe evenimente aici. Vând bilete, cară aparatură, distribuie afișe, pregătesc sala, adună oameni. Beau și un șpriț cu artiștii care vin, dacă e nevoie.

Orice numai să țină pe linia de plutire cinematograful care aducea atâta fericire în vremea regretatului și care acum stă abandonat în centrul urbei și așteaptă să-i vină rândul pe vreo listă de finanțare.

 

Promovează cât pot evenimente pentru că unul reușit spre exemplu, le poate asigura salariile și partea de funcționare pe câteva luni de zile.

 

 

„La un moment dat cei de la România Film nu au vrut să ne dea pentru că nu suntem un balast pentru ei. Suntem serioși și ne facem treaba. Drept dovadă, sunt doar 7 în țară și unul este la Botoșani. Asta spune ceva despre noi, cei care lucrăm aici. Dacă eram un balast în sensul în care am fi cerut tot timpul bani de salarii… Așa tot timpul noi ne zbatem să facem, să aducem festivaluri, să aducem concerte. Și atunci ei văd cum suntem. Pentru că la un moment dat dacă o să fie toate predate, dispare România Film. E și bine și rău”,

Viorel Hrițcu, director Cinemascop Unirea

 

Deocamdată pentru Botoșani e rău.

 

Cu un centru de municipiu reședință în care stau gârbovite clădirile trase din comunism. Cu excepția sediului Primăriei care a simțit ce înseamnă reabilitare, Teatrul Mihai Eminescu, Palatul Administrativ, Cinemascoop Unirea au rămas ancorate în era ceaușistă.

 

loading...
Film cu actor botoșănean la Cinema Unirea - FOTO & VIDEO
Lecția de istorie de la Cinema Unirea și uimirea unui mare actor: Statistic vorbind, e absolut nefiresc ca atâtea genii să se nască în același loc - GALERIE FOTO & VIDEO
Filme premiate la Cannes 2019, prezentate la Cinema Unirea Botoșani - GALERIE FOTO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
Loading...
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Loading...
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Ce ne trebuie noua WC in casa, canalizare sau gaze? Noi vrem cinema 3D!
5 februarie 2020, 11:21
voi sigur nu sunteti condusi de ciobanoiul puscarias de la alde??????.......ce mai vreti cand puscariasii ,numesc prefect in judetul lui Iorga si Eminescu??????....TREZITIVA ODATA!
3 februarie 2020, 14:16
Teatrul Eminescu a fost construit din cheta publica in a doua decada a secolului trecut. Acum este o ruină. Casa Tuneretului a fost construită la inceputul anilor 70. Acum arată jalnic, acolo nefacandu-se nici o investitie majora in ultimii 40 de ani. Cinemascop Unirea a fost inaugurat in 1974 si de atunci si pana acum nu au fost alocati nici un fel de sume nici macar pentru reparații uzuale. Casa de cultura a sindicatelor a fost inaugurata in 1986, si aici de asemena timp de 30 de ani nu ah fist facute reparatii importante sau modernizari, putandu-se vedea cu ochiul liber starea deplorabila a ckadirii si a esplanadei. Mai e ceva de comentat?
3 februarie 2020, 11:50
Sa facă,,onorabilul" primar teatrul intai. Ca e campionat de sifonat bani publici acolo si teatrul tot ruina e. Asta ar lipsi acum. Sa ,,reabiliteze " și cinematograful dupa modelul teatrului.
3 februarie 2020, 09:40
Unii cunoscatori din a noastra urbe spun altceva: ca edilul este chiar foarte interesat de preluarea cinematografului dar nu pentru urbe ci pentru sotia sa care ar dori sa il transforme in sala de nunți. Sigur, astea sunt doar scorneli ale adversarilor politici, noi stim bine ca pe domnia sa nu il intereseaza decat binele si propasirea spirituala a concetatenilor.
3 februarie 2020, 09:15
constatam cu stupoare ca in ultimii ani toate s-au prabusit in jurul nostru...doar averea primarului a crescut ca Fat Frumos din poveste...
3 februarie 2020, 08:58
da, de 5 ani se tot plange primarul, se plange mereu........un primar adevarat face nu plange mereu ca ce grea mostenire are de dus........cum iti justifici dom primar activitatea?, esti ales sa gasesti solute nu sa te tot plangi!, mergi la Bucuresti ca acu ai guvernare de partea dumitale si arata realitatea, nu te tot plange in presa , catre cetatenii din Botosani.......noi nu avem cum sa te ajutam decat o data la 4 ani.......
3 februarie 2020, 08:20
Eu personal sunt satul de explicatiile jenante in ceea ce priveste neputința reabilitarii teatrului, acum ni se servesc alte penibilitati referitoare la cinematograf, ma intreb cum oare au putut reusi cei de la Dorohoi, Saveni etc...
3 februarie 2020, 08:08
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
15 ianuarie 2021
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-8.3 o C
Dorohoi
-8.2 o C
Bucecea
-8.4 o C
Darabani
-7.2 o C
Saveni
-8.3 o C
Ştefăneşti
-8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.