Ancheta săptămânii
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație

Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.

În unele cazuri intenția de trimitere acasă a unor pensionari – salariați este îndreptățită. În altele însă, realitatea indică situații dramatice în care unități importante de servicii publice pot intra în blocaje.

 

Istoric legal în România recentă

 

În 2009 era în vigoare Legea 329/2009 care permitea cumulul pensiei cu salariul, dacă pensia netă era mai mică decât câștigul mediul salarial brut.

 

Câștigul mediul salarial brut este de 5.163 de lei la momentul actual. Și, potrivit datelor oficiale probabil că la Botoșani sunt înregistrate maximum 10 persoane care să beneficieze de pensii mai mari de 5.163 de lei.

 

Și nu ne referim la pensiile de servicii, denumite generic pensii speciale.

 

În 2014, în plină campanie electorală, în guvernarea Victor Ponta, Legea 329/2009 este abrogată prin Legea 134 care lasă la liber cumulul pensiei cu salariul, indiferent de cuantumul pensiei. Este clar că această larghețe îi vizează în special pe „pensionarii de lux” care depășeau câștigul mediul brut pe țară și care astfel puteau să se bucure și de pensie și de un salariu frumușel.

 

Situația la momentul prezent

 

Guvernul Ludovic Orban revine asupra pensionarilor cu salarii.

 

Cumulul pensiei cu salariul în instituţii publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice, va fi interzis, începând cu anul 2020.

 

Iar Ministerul Muncii ar fi pregătit deja un proiect de lege care va fi aplicat la bugetul de stat de anul viitor.

 

La nivelul județului Botoșani vor fi afectate 573 de persoane care vor trebui să opteze pentru pensie sau salariu.

 

„În momentul de față nu există nicio prevedere legală care să interzică cumulul pensiei cu salariul. Nu există absolut nimic legal. În momentul de față avem fosta lege 329, avem 134 și niște decizii care, spun eu că sunt abuzive ale unor conduceri de instituții, unde spune că se aprobă prelungirea raportului de serviciu cu 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu condiția unei cereri cu 60 de zile înainte și aprobarea anuală”,

Narcis Drețcanu, director adjunct CJP

 

 

Concret, aprobarea anuală înseamnă că persoana în cauză trebuie să aibă acordul directorului în fiecare dintre cei 3 ani pentru a rămâne în activitate. Deși legea îi permite să mai lucreze încă 3 ani de zile, în oricare dintre aceștia, coordonatorul instituției poate respinge cererea de continuare a raportului de serviciu.

Domeniile unde sunt pensionari care încă lucrează sunt sănătate, educație, administrație sau servicii publice.

 

O situație aparte este înregistrată la Spitalul Județean de Urgență unde se regăsesc în această situație 69 de angajați.

 

Mare parte dintre ei s-au pensionat în grupe de muncă, mai devreme așadar, după ce au lucrat în medii toxice.

 

„În majoritatea cazurilor, toți cei care s-au pensionat au avut grupe de muncă, radiologia sau alte secții. Așa s-au putut pensiona mai devreme. Și sunt situații dramatice prin care nu au cu cine să înlocuiască persoanele aflate în activitate, în cazul pensionării”,

Narcis Drețcanu, director adjunct CJP

 

Pe grupele de muncă, A, B sau C, se face un calcul al anilor lucrați, fiind redusă vârsta standard de pensionare. Ca un exemplu, pentru grupa A la un 2 ani de activitate se scade unul din vârsta de pensionare

 

Așa se face că angajați ai spitalelor au ieșit la pensie de drept, însă continuă să lucreze. Iar marea „tragedie” este că odată ieșiți din câmpul muncii, nu au înlocuitori, fiind un fapt cunoscut deficitul de personal din toate domeniile de activitate.

 

Defalcat, aceasta este situația cu numărul de angajați care cumulează pensia cu salariul:

 

Nume instituție

Număr angajați – pensionari

Spitalul Județean

69

Spitalul de Pneumoftiziologie

3

Spitalul Municipal Dorohoi

7

Teatrul Mihai Eminescu

6

Spitalul Sfântul Gheorghe

2

Sanatoriul Podriga

2

Consiliul Județean

11

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

4

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului

10

Direcția de Sănătate Publică

7

Direcția Județeană de Drumuri și Poduri

3

Învățământ

160

Consilii locale

265

Alții

25

*consilierii locali ar putea să nu fie vizați de cumulul pensiilor cu salariile, deoarece indemnizațiile nu sunt acordate în baza unui contract de muncă

 

loading...

 

Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Loading...
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Loading...
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Daca un om iese la pensie ca este f obosit si nu mai poate munci , cum imediat dupa pensionare se angajeaza fiindca el mai poate munci? inseamna ca ei sunt pensionati prea de tineri .In constitutia Romaniei se spune f clar ca nu ai voie sa faci discriminare .Daca un bugetar se pensioneaza la 55 de ani cel care munceste pe santier din greu de ce se pensoneaza tocmai la 65 de ani ? asta nu se cheama dicriminare ?
16 decembrie 2019, 16:08
Nu am văzut nici o persoana, care a tinut picamărul 10 ore pe zi ori care a bătut la târnăcop,ori la baros,să vrea să mai rămână în câmpul muncii,după ce a ieșit la pensie...de ce oare?...
16 decembrie 2019, 15:08
daca cel iesit la pensie la 65 de ani poate sa mai lucreze ca pensionar in sistemul public, atunci avand in vedere ca dpdv al medicinei muncii este apt de munca intre 65-70 de ani, se poate creste varsta de pensionare si se termina cu acest cumul, vedem noi atunci. Sa vina tinerii sa li se ofere sansa de a se forma si munci in domeniul public, restul aia care au cumul pensie-salar trebuie sa mearga si sa se bucure ca Domnul, le da sansa sa plimbe nepotii prin parc, in pace si liniste, mai ales acum ca avem si Cornisa.
16 decembrie 2019, 13:43
Și uite așa am recunoscut că sunt un idiot. Frustrat și mândru că leul se prăbușește în raport cu euro.Trăiască cuplul politic Iohannis - Turcan, secondat în plan local de împăratul Țurcanu.
16 decembrie 2019, 11:18
Este foarte corect. Un pensionar la 60 -65 de ani ce cacat sa mai faca. Vorbim despre functionarii publici. Ăștia au stat pe posturi călduțe tot spunând de vre-o 5 ani inainte de pensie ca ei mai au un pic până la pensie ca sa nu prea faca nimic ca oricum multi din ei sunt depășiți și habar nu au sa puna o lege cu care lucrează în aplicare. Se și dau mari profesioniști dar invechiti. Când de fapt avem o generație tânără cu minți sclipitoare și cu noutățile vremii de azi care nu au loc de bosorogi. Si ghiciti iau salarii între 40000 -5000 lei si pensia de 2500 -3000 lei trai neneaca. AFARA. Gata duceti-va și lăsați loc la tineri. Ca asta este normalitate. Si inca ceva.. este foarte greu să mai lucrezi cu ei. Se stiu cum sunt bătrânii... ca și copii chiar dacă carcasa de bugetar nemuncit și îngrijit nu arata. La minte ....vai de noi... cei care lucram cu ei.
16 decembrie 2019, 10:35
Numele imi este patat de un politruc platit sa faca politica ..nu sunt comentariile mele cele politice dar ma bucur ca macar l am inspirat pe idi otul care imi foloseste numele sa isi aleaga si el un nume cu care sa faca bani ..
16 decembrie 2019, 10:21
Uraaa, uraaaaa, trăiască înțelepciunea pe tocuri a vicepremierei de BotoșaniSibiu. Programul Băsescu-Boc se aplică în regimul Iohannis - Turcan. Ce bine este că nu suntem un județ care votează cu pesedeul!
16 decembrie 2019, 09:14
E o măsură justă. Cei mai mulți dintre cei care cumulează pensia cu leafa de la buget provin din armată,poliție și alte cele. Dacă tot își doresc să fie pensionari la 45,50 de ani să și găsească joburi la privat. Pentru medici ar trebui gândit alt sistem de pensionare.Părerea mea.
16 decembrie 2019, 08:41
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Candidează la Primăria Botoșani (n.r Roxana Țurcanu) pentru că așa am apreciat într-un termen foarte scurt că este persoana potrivită, fiind și președintele partidului. Are experiența necesară să ducă o campanie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8341 lei
USD
Dolarul SUA
4.0976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4795 lei
GBP
Lira sterlină
5.3537 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8671 lei
XAU
Gramul de aur
260.3097 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4026 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9278 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0629 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.