Ancheta săptămânii
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație

Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.

În unele cazuri intenția de trimitere acasă a unor pensionari – salariați este îndreptățită. În altele însă, realitatea indică situații dramatice în care unități importante de servicii publice pot intra în blocaje.

 

Istoric legal în România recentă

 

În 2009 era în vigoare Legea 329/2009 care permitea cumulul pensiei cu salariul, dacă pensia netă era mai mică decât câștigul mediul salarial brut.

 

Câștigul mediul salarial brut este de 5.163 de lei la momentul actual. Și, potrivit datelor oficiale probabil că la Botoșani sunt înregistrate maximum 10 persoane care să beneficieze de pensii mai mari de 5.163 de lei.

 

Și nu ne referim la pensiile de servicii, denumite generic pensii speciale.

 

În 2014, în plină campanie electorală, în guvernarea Victor Ponta, Legea 329/2009 este abrogată prin Legea 134 care lasă la liber cumulul pensiei cu salariul, indiferent de cuantumul pensiei. Este clar că această larghețe îi vizează în special pe „pensionarii de lux” care depășeau câștigul mediul brut pe țară și care astfel puteau să se bucure și de pensie și de un salariu frumușel.

 

Situația la momentul prezent

 

Guvernul Ludovic Orban revine asupra pensionarilor cu salarii.

 

Cumulul pensiei cu salariul în instituţii publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice, va fi interzis, începând cu anul 2020.

 

Iar Ministerul Muncii ar fi pregătit deja un proiect de lege care va fi aplicat la bugetul de stat de anul viitor.

 

La nivelul județului Botoșani vor fi afectate 573 de persoane care vor trebui să opteze pentru pensie sau salariu.

 

„În momentul de față nu există nicio prevedere legală care să interzică cumulul pensiei cu salariul. Nu există absolut nimic legal. În momentul de față avem fosta lege 329, avem 134 și niște decizii care, spun eu că sunt abuzive ale unor conduceri de instituții, unde spune că se aprobă prelungirea raportului de serviciu cu 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu condiția unei cereri cu 60 de zile înainte și aprobarea anuală”,

Narcis Drețcanu, director adjunct CJP

 

 

Concret, aprobarea anuală înseamnă că persoana în cauză trebuie să aibă acordul directorului în fiecare dintre cei 3 ani pentru a rămâne în activitate. Deși legea îi permite să mai lucreze încă 3 ani de zile, în oricare dintre aceștia, coordonatorul instituției poate respinge cererea de continuare a raportului de serviciu.

Domeniile unde sunt pensionari care încă lucrează sunt sănătate, educație, administrație sau servicii publice.

 

O situație aparte este înregistrată la Spitalul Județean de Urgență unde se regăsesc în această situație 69 de angajați.

 

Mare parte dintre ei s-au pensionat în grupe de muncă, mai devreme așadar, după ce au lucrat în medii toxice.

 

„În majoritatea cazurilor, toți cei care s-au pensionat au avut grupe de muncă, radiologia sau alte secții. Așa s-au putut pensiona mai devreme. Și sunt situații dramatice prin care nu au cu cine să înlocuiască persoanele aflate în activitate, în cazul pensionării”,

Narcis Drețcanu, director adjunct CJP

 

Pe grupele de muncă, A, B sau C, se face un calcul al anilor lucrați, fiind redusă vârsta standard de pensionare. Ca un exemplu, pentru grupa A la un 2 ani de activitate se scade unul din vârsta de pensionare

 

Așa se face că angajați ai spitalelor au ieșit la pensie de drept, însă continuă să lucreze. Iar marea „tragedie” este că odată ieșiți din câmpul muncii, nu au înlocuitori, fiind un fapt cunoscut deficitul de personal din toate domeniile de activitate.

 

Defalcat, aceasta este situația cu numărul de angajați care cumulează pensia cu salariul:

 

Nume instituție

Număr angajați – pensionari

Spitalul Județean

69

Spitalul de Pneumoftiziologie

3

Spitalul Municipal Dorohoi

7

Teatrul Mihai Eminescu

6

Spitalul Sfântul Gheorghe

2

Sanatoriul Podriga

2

Consiliul Județean

11

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

4

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului

10

Direcția de Sănătate Publică

7

Direcția Județeană de Drumuri și Poduri

3

Învățământ

160

Consilii locale

265

Alții

25

*consilierii locali ar putea să nu fie vizați de cumulul pensiilor cu salariile, deoarece indemnizațiile nu sunt acordate în baza unui contract de muncă

 

loading...
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”

 

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
Daca un om iese la pensie ca este f obosit si nu mai poate munci , cum imediat dupa pensionare se angajeaza fiindca el mai poate munci? inseamna ca ei sunt pensionati prea de tineri .In constitutia Romaniei se spune f clar ca nu ai voie sa faci discriminare .Daca un bugetar se pensioneaza la 55 de ani cel care munceste pe santier din greu de ce se pensoneaza tocmai la 65 de ani ? asta nu se cheama dicriminare ?
16 decembrie 2019, 16:08
Nu am văzut nici o persoana, care a tinut picamărul 10 ore pe zi ori care a bătut la târnăcop,ori la baros,să vrea să mai rămână în câmpul muncii,după ce a ieșit la pensie...de ce oare?...
16 decembrie 2019, 15:08
daca cel iesit la pensie la 65 de ani poate sa mai lucreze ca pensionar in sistemul public, atunci avand in vedere ca dpdv al medicinei muncii este apt de munca intre 65-70 de ani, se poate creste varsta de pensionare si se termina cu acest cumul, vedem noi atunci. Sa vina tinerii sa li se ofere sansa de a se forma si munci in domeniul public, restul aia care au cumul pensie-salar trebuie sa mearga si sa se bucure ca Domnul, le da sansa sa plimbe nepotii prin parc, in pace si liniste, mai ales acum ca avem si Cornisa.
16 decembrie 2019, 13:43
Și uite așa am recunoscut că sunt un idiot. Frustrat și mândru că leul se prăbușește în raport cu euro.Trăiască cuplul politic Iohannis - Turcan, secondat în plan local de împăratul Țurcanu.
16 decembrie 2019, 11:18
Este foarte corect. Un pensionar la 60 -65 de ani ce cacat sa mai faca. Vorbim despre functionarii publici. Ăștia au stat pe posturi călduțe tot spunând de vre-o 5 ani inainte de pensie ca ei mai au un pic până la pensie ca sa nu prea faca nimic ca oricum multi din ei sunt depășiți și habar nu au sa puna o lege cu care lucrează în aplicare. Se și dau mari profesioniști dar invechiti. Când de fapt avem o generație tânără cu minți sclipitoare și cu noutățile vremii de azi care nu au loc de bosorogi. Si ghiciti iau salarii între 40000 -5000 lei si pensia de 2500 -3000 lei trai neneaca. AFARA. Gata duceti-va și lăsați loc la tineri. Ca asta este normalitate. Si inca ceva.. este foarte greu să mai lucrezi cu ei. Se stiu cum sunt bătrânii... ca și copii chiar dacă carcasa de bugetar nemuncit și îngrijit nu arata. La minte ....vai de noi... cei care lucram cu ei.
16 decembrie 2019, 10:35
Numele imi este patat de un politruc platit sa faca politica ..nu sunt comentariile mele cele politice dar ma bucur ca macar l am inspirat pe idi otul care imi foloseste numele sa isi aleaga si el un nume cu care sa faca bani ..
16 decembrie 2019, 10:21
Uraaa, uraaaaa, trăiască înțelepciunea pe tocuri a vicepremierei de BotoșaniSibiu. Programul Băsescu-Boc se aplică în regimul Iohannis - Turcan. Ce bine este că nu suntem un județ care votează cu pesedeul!
16 decembrie 2019, 09:14
E o măsură justă. Cei mai mulți dintre cei care cumulează pensia cu leafa de la buget provin din armată,poliție și alte cele. Dacă tot își doresc să fie pensionari la 45,50 de ani să și găsească joburi la privat. Pentru medici ar trebui gândit alt sistem de pensionare.Părerea mea.
16 decembrie 2019, 08:41
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
22 mai 2020
EUR
Euro
4.8422 lei
USD
Dolarul SUA
4.4424 lei
CHF
Francul elveţian
4.5692 lei
GBP
Lira sterlină
5.4112 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1337 lei
XAU
Gramul de aur
247.7333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2483 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3856 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8989 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1774 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.